Oei, oei, pas op voor de katoey!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , , ,
27 juni 2018

Ze zijn onlosmakelijk verbonden met Thailand en een bezienswaardigheid voor toeristen, de ladyboys. Een andere benaming is kathoey of katoey (in Thais กะเทย, je spreekt het uit als “katoy”).

Een katoey is als man geboren, maar wil als vrouw door het leven te gaan. In het Engels een shemale. Sommige ladyboys zijn van boven vrouw en van onder man. Een aantal kiest voor een totale geslachtsverandering en ondergaan een operatie om het mannelijk geslachtsdeel te laten verwijderen en deze te laten reconstrueren tot een vagina.

Transseksueel

De Thaise ziekenhuizen en artsen hebben een uitstekende kennis en een goede reputatie op dit gebied. Veel transseksuelen uit andere landen komen naar Thailand om hier geopereerd te worden. De meeste katoey in Thailand zijn echter half man- half vrouw. Ze ondergaan een hormoonbehandeling voor borstvorming, meestal gevolgd door een borstvergroting met siliconen.

Op de foto met een ladyboy

De ladyboys kom je overal tegen in Thailand ze werken in de supermarkt, als receptioniste, kamermeisje, reisleidster en natuurlijk ook in de Thaise seksindustrie. Vooral de toeristen vinden het prachtig en smullen er van. De zwaar opgemaakte en overdreven vrouwelijke katoey’s, meestal uitgedost in sexy kleding en extreem hoge hakken, vinden het heerlijk om in de belangstelling te staan. Ze gaan graag met Wim en Bep uit Harderwijk op de foto. Een tip van 20 baht of zo wordt dan wel gewaardeerd.

Cabaret- en travestietenshows

In Pattaya zie je de ladyboys in een aantal bars op Walking Street. Alcazar en Tiffany’s zijn twee beroemde ladyboy shows in Pattaya, die een goed programma hebben. Een aanrader voor iedere toerist. In de bars van Patong Beach op Phuket zijn veel ladyboys te vinden. En eerlijk is eerlijk er lopen hele mooie exemplaren tussen, die knapper zijn dan menig Thaise vrouw.

Een groot aantal ladyboys zijn werkzaam in de Thaise prostitutie. Ze verdienen daarmee een aardige boterham omdat ze nogal in trek zijn. Zowel homofiele- als hetero mannen huren de ladyboys in voor wat erotische dienstverlening. De knappe exemplaren vragen daar ook een behoorlijke vergoeding voor.

Opdringerig

Thaise ladyboys oftewel katoey zijn vaker dan bargirls betrokken bij zaken zoals diefstal en geweld. Het zijn immers van oorsprong mannen, als ze boos of gekwetst zijn slaan ze er gewoon op los. Ook gaan ze veelal verder in de zoektocht naar geld.

Katoey kunnen nogal opdringerig zijn en als je niet van hun diensten gebruik wilt maken. Vooral later in avond of nacht is goed om daarvoor op te passen. Negeren en gewoon doorlopen is het beste. Maak niet de fout om ze uit te lachen of te beledigen, menig toerist heeft daar veel spijt van gekregen. Katoey zijn zelden alleen en meestal in groepjes met andere katoey. Voor dat je het weet heb je het met de hele groep aan de stok.

Waarom zijn er zo veel ladyboys in Thailand?

Deze vraag is vaak gesteld en komt ook regelmatig terug op allerlei fora. Om eerlijk te zijn weet ik dat ook niet. In mijn speurtocht naar een antwoord ben ik wel een aantal verklaringen tegen gekomen die mij wel realistisch leken. Het zou onder andere te maken hebben met de opvoeding binnen de Thaise cultuur. De rolpatronen liggen hier minder vast dan bij ons in het westen. Een kind hoeft zich niet per se als jongen of meisje te gedragen. Ouders stimuleren dat ook niet. Wanneer een katoey zich vaker als een meisje gaat gedragen en kleden en de ouders daar geen punt van maken dan is de ontwikkeling naar ladyboy meestal een feit. Een andere reden is gewoon een financiële. De keuze om als katoey door het leven te gaan is ook vaak een door geld gedreven keuze.

Er zijn veel katoeys in het openbare leven van Thailand, denk aan  tv-sterren, zangers en modellen. Er zijn zelfs katoey schoonheidswedstrijden. Er zijn verschillende katoey films zoals ‘Beautiful Boxer’ dat is het ware verhaal van een katoey die kampioen Muay Thai werd.

Een beroemde katoey is Parinya Charoenphol (Thai: ปริญญา เจริญผล), ook wel Toom genoemd. Zij is een Thai boxer, model en actrice .

Katoeys lijken een algemeen geaccepteerd onderdeel van de Thaise samenleving. Dit heeft voor een deel waarschijnlijk te maken met het Boeddhisme en de leer van tolerantie ten opzichte van anderen. Echter in Aziatische landen met een sterke boeddhistische invloed, zoals Cambodja, Myanmar, Sri Lanka, Tibet, Laos en Japan zie je veel minder ladyboys.
Mogelijk speelt ook de Thaise overtuiging mee dat het leven leuk moet zijn (sanuk). Wanneer Thai een katoey zien, vinden ze het leuk en moeten ze er om glimlachen. Ze maken er ook grapjes over maar niet op een vervelende manier.

Naar mijn mening is het dus vooral de Thaise samenleving, die zo open en tolerant is, wat het grote aantal ladyboys verklaart.
De tolerantie van de autoriteiten heeft trouwens zo zijn grenzen. Toen een katoey volleybalteam landskampioen werd en twee van het team werden geselecteerd voor de nationale ploeg, greep de regering in. Ze hielden de selectie van de twee katoey tegen omdat ze het niet goed vonden voor het imago van Thailand.

Ik hoor graag de reacties van lezers over dit punt.

Hoe herken je een ladyboy?

Wil je niet verrast worden op je hotelkamer, dan is het goed om op een paar zaken te letten als je het niet vertrouwd. Maar, mocht hij/zij toch zijn slurf tevoorschijn halen, ik geef geen garanties.

 • Mannen hebben een adamsappel, die overigens kan worden gecamoufleerd met een sjaal. Ook kan er tegenwoordig operatief wat aan gedaan worden, dus…
 • Let op de handen en voeten. Zijn ze groot dan is het een Katoey.
 • De ladyboys zijn langer dan Thaise vrouwen.
 • Een lage of overdreven stem is een indicatie.
 • Grote borsten, als ze toch voor implantaten kiezen nemen ze meestal niet de kleinste.
 • Ze gedragen zich overdreven vrouwelijk, dat blijkt uit het lopen en het heupwiegen.

Komische situaties

In een ladybar waar overwegend vrouwen werken zit er soms ook een kathoey tussen. Het is dan altijd lachen geblazen als een toerist hevig zit te flirten met een ladyboy en niets in de gaten heeft. Meestal hebben ze dan al wat bier achter de kiezen. Jammer dat je dan zijn gezicht niet kan zien als hij, eenmaal in zijn hotelkamer, er achter komt dat zijn ‘droomvrouw’ een mannetje blijkt te zijn.

– Herplaatst bericht –

19 reacties op “Oei, oei, pas op voor de katoey!”

 1. Sjaak S zegt op

  Niet alleen in Thailand, in Brazilië zijn er ook heel wat. Ooit liep ik in Rio de Janeiro in de buurt van de Copacabana en zag een prachtige vrouw met een leuke minirok en een stel mooie benen… toen hoorde ik “haar” praten!
  Een oom van mijn ex-vrouw stond erom bekend dat hij graag met katoys ging…. en ooit was er een interview op de Nederlandse TV met die kleine presentator (Bartje?) die de Braziliaanse Katoys vroeg of ze dan ook helemaal geopereerd waren. Nee, was hun antwoord, want dat was juist wat de mannen wilden: een extraatje!
  Ik denk dat dit hier in Thailand precies zo zal zijn…
  In Hua Hin is er een katoy die in Market Village een kledingzaak heeft. Best aardig mens, maar lelijk als maar wat (ziet er gewoon als een man met lange haren in vrouwenkleren uit)… Maar: altijd tevoorkomend en vriendelijk… Ik ga er graag heen, want hij/zij/het heeft leuke T-shirts van echt katoen voor een goede prijs.
  Ik heb er absoluut geen probleem mee, zolang deze mensen niet overdrijven. Ik heb zelfs jaren geleden een korte relatie gehad met een mooie Katoi, maar ik heb toch liever een echte vrouw. Je blijft toch te veel mannelijke trekjes zien. De uitstraling van een vrouw is anders en voor mij veel aantrekkelijker…

 2. Daniël M. zegt op

  Als je de uitspraak van กะเทย korrekt in het Nederlands wilt schrijven, dan is het ka-theuj (ka = lage toon, theuj = middentoon). Dus niet ka-thoei of ka-toi.

 3. Daniël M. zegt op

  Ik heb ondertussen het hele verhaal gelezen. Heel mooi geschreven verhaal en heel interessant. Ik wil niks met katheuj te maken hebben. In het dorp van mijn schoonouders wonen er ook enkele en dan gedraag ik me zoals tegenover andere Thai: vriendelijk zonder meer.

  Enkele – voor mij – opvallende eigenschappen:
  – zware stem;
  – smaller bekken, smallere heupen;
  – gemiddeld groter in lichaamslengte;
  – groter hoofd.

  Maar inderdaad, soms zeer moeilijk te onderscheiden van een echte Thaise vrouw…

 4. jan zegt op

  De meest simpele manier om zeker te weten of je met n Ladyboy te maken hebt is naar de lengte van de ringvinger te kijken en de lengte van de wijsvinger.
  Bij mannen is de ringvinger langer.
  Bij vrouwen is de lengteverhouding ringvinger/wijsvinger minimaal gelijk,maar meestal is de ringvinger aanzienlijk korter.

  • Daniël M zegt op

   Ik heb het net gecheckt met mijn vrouw:
   bij mij is het verschil tussen beide vingers een halve nagellengte, bij mijn vrouw is de middelvinger aanzienlijk langer dan de ringvinger…

   • Ernie zegt op

    @DanielM, het gaat om de ringvinger en de WIJSvinger en niet de middelvinger.

 5. Tony zegt op

  In Thaise dating settings vallen ladyboys door de mand door hun extraverte gedrag.

  Vrouwen, geldt zelf voor echte vrouwelijke freelanchers op straat:
  – Heel subtiel, voorzichtig en verlegen flirt signalen geven

  Ladyboys en bargirls:
  -Op een directe en open Westerse manier contact maken

 6. Henk zegt op

  De allergemakkelijkste manier is om het gewoon op de man/vrouw af vragen en je krijgt in99 % een eerlijk antwoord ,bij twijfel dan toch maar even de idkaart vragen en als hij/zij die niet wil laten zien dan is het zo goed als zeker een jongetje .succes

 7. geert barbier zegt op

  Ik ben verrast van de weinig doordachte meningen hier. Met transsexuelen is het net als met andere mensen: je vindt alle soorten. Blijkbaar is contact hier beperkt tot het sexleven in pattaya? Transsexuelen kom je in alle beroepen tegen in thailand – trouwens in heel zuidoostazië, en domme veralgemeningen zijn weinig helpend. Ik weet ook niet hoe er zoveel zijn maar ik merk dat ze meestal uit armere milieus komen en dat de zeden in die milieus niet zo nauw genomen worden: moeders met kinderen van verschillende vaders zijn heel gewoon en wellicht zit daar ook mee een oorzaak in? Ik vind trouwens dat er in tgailand ook ipvallend veel homosexuelen en lesbienbes zijn. Waarom? Geen idee…

 8. Fransamsterdam zegt op

  Dit is pas het begin van het verhaal, de ladyboys zijn ook weer in allerlei categorieen in te delen, tot je er horendol van wordt en zie dan alles nog maar eens uit elkaar te houden.
  Het overdreven vrouwelijke gedrag en heupwiegen valt erg op, maar dat doen ze beslist ook niet allemaal.
  In geval van twijfel : Gewoon even vragen. Een ladyboy zal zich vereert voelen omdat hij zo op een vrouw lijkt en voor een dame geldt hetzelfde, want de mooiste vrouwen zijn ladyboys (kort door de bocht).
  Overigens is het mij nog nooit overkomen dat ik ‘verrast’ werd. De meeste ladyboys die er niet zeker van zijn of de klant wel weet wat voor vlees hij in de kuip heeft melden zelf wel dat ze ladyboy zijn voordat ze meegaan naar het hotel.
  99% van de ladyboys zit ook niet op gesodemieter te wachten.
  Van die ene andere procent bevindt zich een deel vaak ‘in the early hours on Beach Road’ en dat zou ik dan ook voor zeker voor beginners niet als startpunt aanraden.

 9. kris zegt op

  Werd die volleybalploeg kampioen bij de mannen of bij de vrouwen? Als het bij de vrouwen is, hebben ze dan voldoende hormonen aangemaakt om niet van competitie-vervalsing te spreken?
  Moet denken aan de Zuid-Afrikaanse atlete Semenya. Deze vergelijk klopt niet voor 100%, want zij is een lady met een foute hormonenspiegel.

 10. Franky R. zegt op

  Ik herken de ladyboys doorgaans heel snel…ze zitten vaak constant aan hun haar en zijn erg extravert.

  Enkele echte Thaise vrouwen kunnen ook wel extravert zijn, maar de meesten zijn toch wat voorzichtiger als ze je niet kennen.

  En toch ben ik ooit wel eens verrast geweest. Niet in de hotelkamer gelukkig, maar dat kwam omdat deze Katoey vrij kort van lengte was.

  Voor mij is het verder ‘leven en laten leven’…

 11. Marino zegt op

  niet alle ladyboys zijn groot. ik ken er persoonlijk die zo klein zijn als de gemiddelde thaise vrouwen 1,56.

  sommige hebben ook geen adamsappel en hun stem is klinkt even vrouwelijk als de doorsnee thaise vrouwen.

  zit zelfs reeds tien jaar tussen de ladyboys,heb er nooit geen problemen mee gehad.

  zelfs degene die in het milieu zijn gedragen zich respect vol.

 12. Mark zegt op

  Mijn kapper in een klein landelijk dorp in Noord Thailand is een 49 jarige Kathoey.
  Knipt fantastisch … mijn haar … voor slechts 60 bath, inclusief baard scheren.
  Haar kennis van het Engels is beperkt, maar de conversaties zijn altijd leuk en onderhoudend.
  Zo vertelde ze me openhartig dat zij “no operation down under” is en actief op zoek naar de liefde van haar leven op Thaifriendly.

  Voor het scheren legt ze de kappersstoel horizontaal. Met het scheermes letterlijk op de keel vroeg ze me ooit: “Did you ever make love with a ladyboy?”

  Ik moest even slikken, erop lettend dat mijn adamsappel niet al te zeer verschoof onder haar mes 🙂
  Met een hoog stemmetje antwoordde ik: “No, I’m still a virgin.”
  Dat was pas een rendez-vous … in de letterlijke betekenis van “se rendre” (surrender, overgave)

  Ze weet dat ik getrouwd ben en houdt duidelijk bewust keurig “afstand”, zoals het hoort voor een Thaise dame met klasse.

 13. Mart zegt op

  Beste Marino,
  “En toch ben ik ooit wel eens verrast geweest. Niet in de hotelkamer gelukkig, maar dat kwam omdat deze Katoey vrij kort van lengte was.”

  Ben wel benieuwd wat dat dan wel geweest moet zijn.
  hoihoi Mart

 14. Emiel zegt op

  Waarom, waarom, waarom? Iedereen stelt die vraag hier. Is het jullie niet opgevallen dat ZO Aziatische mannen erg vrouwelijk zijn vergeleken met onze mannen. Baardloos en fijn gebouwd. Ik denk dat het verschil tussen man en vrouw in deze landen minder groot is dan bij ons. Hetzelfde geldt voor hun seks beleving. Meer mannen dan bij ons zijn er bi. Voor mij zit het in hun genen en hun ras, Ik zie daar geen enkel probleem in. De meeste mannen zijn niet uitermate mannelijk. In Thailand nog wat minder. (Genoteerd dat de Thaise mannen zelden kaal zijn … ? eOok een vrouwelijk verschijnsel) Feit is dat de Thaise mensen bij de mooiste van de wereld zijn en dit op alle leeftijden en zowel mannen als vrouwen.

 15. Frank zegt op

  als ze eruit ziet als te mooi uit ziet om waar te zijn, dan is zij een hij.
  de mooiste “vrouwen” , zijn boys.

 16. Jacques zegt op

  Een dames volleybal team dat zegt het al toch. De katoey zijn mannen die door hormonen gebruik er vrouwelijker uit gaan zien. Ook een geslachtsverandering heeft weinig invloed op de bouw van de persoon in kwestie. Ze hebben een andere lichaamsbouw en vaak meer kracht dan de vrouwen en hebben daardoor een andere invloed op de damesgroep. Het zou in mijn optiek niet juist zijn om met een gemengd volleybalteam op de proppen te komen, zeker als dit niet gedaan wordt over de wereld.
  Je ziet bij het hardlopen ook wel vrouwen die net mannen zijn zoals die Semania van Zuid Afrika als ik het wel heb. Wint vrijwel alles op haar onderdeel maar of dit echt een vrouw is. Ik steek mijn handen er niet voor in het vuur.

 17. rob zegt op

  Toch wist Jo, de manager van mijn resort, (al zijn hele leven minus 5 jaar Thai) mij te verzekeren, dat de dame die ik op de foto wist te strikken in Patthaya, geen ladyboy was.Nou weet ik dus nog niks.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website