Gezondheidszorg in Thailand

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , , ,
23 februari 2011

Bij menige expat staat de gezondheidszorg in Thailand in hoog aanzien. Toch kunnen we daar wel enige kanttekeningen bij plaatsen speciaal voor hen die het eigen moederland zo dikwijls willen afkammen. Ja, als je geld genoeg bezit dan kun je alles kopen, overal ter wereld.

Moest aan die zo geprezen Thaise gezondheidszorg toch even denken bij het lezen van een verhaal in de Bangkok Post van 21 februari 2011. Onder de kop ‘Royal family pays for Yala student’s heart operation’ doet men het verhaal uit de doeken over een 22-jarige student uit Yala, een van de meest zuidelijke gelegen provincies van Thailand. De betreffende jonge vrouw heeft een hartkwaal waaraan ze, wil ze niet op jeugdige leeftijd te komen overlijden, geopereerd moet worden. Helaas heeft de familie, zoals zo velen in het land, geen baht te makken en dan ben je gewoon tot sterven gedoemd.

Nood

Dit verhaal staat niet op zich, want in een soortgelijke situatie verkeren ontelbaar andere patiënten. Je kunt je met alle verstand toch niet indenken dat zoiets in eigen land mogelijk is. Natuurlijk betalen wij voor de medische zorg gigantische bedragen, maar toch….

In uiterste nood heeft de familie een brief naar de koning geschreven die succes heeft opgeleverd. Volgende week zal de jonge vrouw in het Phyathai ziekenhuis in Bangkok worden geopereerd, met dank aan Zijne Koninklijke Hoogheid, die zeer waarschijnlijk zelf de brief nooit onder ogen heeft gekregen,

Financiële ondersteuning

Met gepaste trots deelt de gouverneur van Yala, de heer Kritsada Boonraj, terloops nog even mede dat aan de familie maandelijks een bedrag van 2000 bath (€ 50,-) ter beschikking wordt gesteld en bovendien nog eens eenmalig 15.000 baht om het huis en het toilet te repareren. Mooi, fantastisch mooi voor deze familie.

Vreemd genoeg moet ik op momenten dat ik de rekening voor een ietwat uitgebreidere maaltijd afreken of klakkeloos een Jack Daniels whisky bestel er steeds weer aan denken.

No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Gezondheidszorg in Thailand”

 1. andrew zegt op

  dit verhaal van joseph is schrijnend.Als je hier lang over nadenkt zouje niet goed worden.Trouwens waaron denken vele expats dat de ziekenhuizen (bumrungrad enz.)het einde zijn.Ze zijn zeker uitstekend maar alleen bereikbaar voor de welgestelden.Het grootste
  bevolking is aangewezen op government hospitals van bedenkelijk niveau.Zo’n hartoperatieis hier voor de locals onbetaalbaar.Dit meisje komt nog goed weg.Maar al die anderen…..

  • Peer Steen zegt op

   Government hospitals van bedenkelijk niveau? Waar baseert u uw mening op? Heeft u voorbeelden? Ik ken het Siriraj hospital (government). Heeft 3000 bedden en is op veel vlakken een voorbeeld voor andere ziekenhuizen in Thailand. Ik kan uw opmerking daarom niet plaatsen.

   • Ferdinant zegt op

    Onder de posting van “De crematie van een jonge vrouw” op Thailandblog, heb ik iets geschreven over de toestanden in de government hospitals, dat moet je maar eens lezen. Dan voor wat betreft jouw verwijzing naar de betreffende kliniek, dat is een geweldige initiatief, maar natuurlijk niet maatgevend voor de gezondheidszorg die de armere Thaise bevolking daar kent.

   • francky zegt op

    Zelf ben ik al een paar keer naar de ,, goverment hospital,, geweest, en ik moet zeggen dat de service en de hulp prima was, weliswaar anders dan in Belgie maar desondanks heb ik veel lof voor de kennis en de hulpvaardigheid, alsook heel proper. Dus niets anders dan lof, en ben in Belgie vroeger in veel ziekenhuizen geweest, zowel als bezoeker als patient groetjes francky

   • ferdinand zegt op

    gezondheidszorg mij erg onduidelijk. Maar het vreemde is oma van mij vrouw kreeg bij ons in de isaan op bezoek hartklachten. Op haar “gratis” (30bath kaart) gezondheidsverzeekruing kreeg ze enkele dagen later in Bangkok een hartoperatie, dotteren en omleggen, gratis en zonder vragen en zonder wachtlijst in een staatsziekenhuis. Heeft mij destijds in NL via ean partic verzekring met lang wachten meer dan 30.000 euro gekost in Dijkzight in Rotterdam.

    Schoonzusje heeft na een epilepsie aanval enkele maanden op de intensive care gelegen met / in een coma. Vrijwel zonder kosten.

    ik ken ook alle gruwelverhalen en lange wachttujden totdat je een afspraak hebt in een staatsziekenhuis, maar je kan er elke dag binnenlopen alleen moet je vaal vele uren soms de hele cdag wachten totdat je aan de beurt bent. Maar in spoedgeval dus geen kosten. Verzorging is minder dan in een particulier ziekenhuis, waar je een eigen appartement hebt voor 100 euro terwijl je voor je 30 bath kaart met 10 man in een provolle zaal ligt. Dat wel.

    Maar zelfs falangs zonder verzekering, worden tegen een voordeliger tarief (dan in de particuliere ziekenhuizen) in een staatsziekenhuis geholpen.

    Schoonvader heeft prostaatkanker, wordt geopereerd en krijgt medicijnen op zijn 30 bath kaart.
    Buurvrouw wordt morgen gratis geopeeerd aan een keelgezwel en is al een jaar zonder kosten in behnadeling
    .
    Dus waar komen nu steeds die berichten vandaan dat men mensen hier gewoon dood laat gaan. Vaak onwetendheid over de mogelijkheden ?
    Wie wordt er nu wel en wie niet in de steek gelaten, begrijp niets van het systeem. Bovendien s ook nog eens de hele famile tot en met opas en omas toe gratis verzekerd als er een kind bij de overheid werkt.

    Binnenkort komt er een vrijwel gratis verzekering voor de miljoenen kleine zelfstandigen.

    Wie kan me nu wat beter uitleggen wie er hier wel en niet verzekrd is en wat de kosten zijn en wie er nu wel en geen recht heben op die zgn 30 bath kaart. ??

    Veel particuliere verzekringen hier, zoalss de Bupa dekken geen hartkwalen of kanker.

    Wie maakt me wat wijzer. Is eer een deskudige op dit gebied onder ons ? Vind het wel interesant al is het alleen maar om op verjaardagen, zoals vanavind bij vrienden waar het tersprake kwam, eens goed geinformeerd mee te kunnen praten.

 2. Hans Bos (redactie) zegt op

  Zo op het eerste gezicht heeft Joseph gelijk. Maar de medaille heeft ook een andere kant. Hoeveel Nederlanders overlijden per jaar als gevolg van lange wachtlijsten in Nederlandse ziekenhuizen? Voor een gewone oogmeting moet ik daarnaast in Utrecht 3 maanden tevoren een afspraak (proberen te) maken. Voor een nieuwe heup is 6 maanden geen uitzondering, Daarnaast ken ik ook mensen die niet meer geholpen worden omdat hun zorgverzekering ze te oud vindt.
  Probleem in de medische zorg in Thailand is veeleer dat artsen de staatsziekenhuizen de rug toekeren om een beter betaalde baan in een particulier ziekenhuis te accepteren.
  Tot slot: mensen met geld worden overal ter wereld beter en sneller geholpen, toch?

 3. Ceesdu zegt op

  Beste mensen,

  Er schijnt een kentering te komen in de gezondheidszorg voor de Thaise bevolking. De eerste stappen zijn 5 jaar geleden al gezet maar sloegen niet aan. Nu ingaande 1 mei komt er een nieuwe regeling iedere werknemer moet verzekerd zijn en moet 5% ziekte kosten betalen de werkgever betaald ook 5% wordt men ziek of krijgt men een ongeval zal er een volledige ziekte kosten dekking zijn ook derving van inkomen. Bij overlijden word een bedrag van 100.000 Baht uitgekeerd.
  Wij zijn hier gisteren door de Thaise regering hier over ingelicht. Wij hebben een bedrijfje in Thailand. Dit geld voor iedere werkgever ook de gene die niet als werkgever geregistreerd staan maar wel personeel hebben, bij het niet nakomen staan ervoor de werkgever sancties op.

  • Rob phitsanulok zegt op

   een vraag : weet je ook of die 5% over het maandsalaris gaat[ wat logish zou zijn] en hoe gaat de afdracht?. Het klinkt als een goede regeling maar nog niets gehoord.

   • Ceesdu zegt op

    Hoi Rob,

    De afdracht is maandelijks het is 5% van het maand salaris,en 5% door de werkgever te betalen, er is ook een regeling voor ondernemers dat is 100 Baht per maand of 150 baht per maand de tweede is uitgebreider de overheid participeert voor 30 Baht in de 100 Baht mee dus is het 70 baht voor de 150 baht weet ik niet hoeveel ze mee participeren. Als je me mailt kan ik wel een kopie sturen van de papieren waar het in staat (Thais)
    cees.duijndam@gmail.com

    Groetjes Cees

 4. Peer Steen zegt op

  Interessant om dit te lezen.

  http://www.cnngo.com/bangkok/life/clinic-bangkoks-backpackers-included-087551

 5. BramSiam zegt op

  Buiten die paar commerciële ziekenhuizen die expats en andere rijken der aarde zich kunnen permitteren blijft de gezondheidszorg in Thailand ver achter bij die in Nederland.
  Mijn vriendin heeft zich 5 maanden geleden laten opereren aan haar endeldarm in een ziekenhuis in Kranuang. Ze werd na de operatie ontslagen zonder verzoek terug te komen voor een controle. Vervolgens heeft ze 5 weken bij haar ouders liggen ‘herstellen’,
  met als resultaat dat de pijn eerder erger werd dan minder. Toen ik haar in het Memorial Hospital bracht in Pattaya werd ze met spoed nog dezelfde dag opnieuw geopereerd omdat ze dankzij de slechte ingreep een wond bleek te hebben die zich vrolijk aan het uitbreiden was in haar endeldarm en die, volgens de dokter aldaar nooit meer spontaan zou genezen. Waarschijnlijk zou ze er een pijnlijke dood aan sterven of in elk geval chronische klachten overhouden, Nu loopt ze gelukkig weer vrolijk rond, maar zonder mijn tussenkomst was het slecht afgelopen. Ik schrijf dit niet om mezelf op de borst te kloppen, maar wel om te laten zien dat de gewone Thai aan de goden en incompetente dokters overgeleverd zijn. Over die goden wil ik niet oordelen, maar de dokters zijn vaak het niveau van medicijnmannen niet ver ontstegen en geloven bovendien heilig in heel veel pillen, waarbij antibiotica het meest populair zijn.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het is een linke zaak om naar aanleiding van één geval de hele gezondheidszorg in Thailand te veroordelen. Nooit gehoord van medische missers in Nederland?Dat wil niet zeggen dat het alles rozengeur en maneschijn is op medisch gebied in Thailand. Zeker de staatsziekenhuizen op het platteland voldoen niet in alle opzichten aan de moderne eisen. Aan de andere kant vind je bijna overal een kliniek(je) voor de meest basale zorg.

   • hans zegt op

    Ik durf te stellen dat de grotere privaat ziekenhuizen het beter voor mekaar hebben dan menig nederlands ziekenhuis. Helaas spreek ik uit ervaring met mijn medisch verleden.

    Uiteraard heb ik het dan niet over de staatsziekenhuis in thailand.

  • Peer Steen zegt op

   Ruim met medicijnen ‘strooien’ is niet alleen in Thailand. En dat de gezondsheidzorg VER achterligt met die van Nederland ben ik het niet eens. U heeft het over een op zichzelfstaand voorval en er zullen er heus wel veel meer zijn. Maar ik kan ook een boek schrijven over de medische missers in NL. Ook in Nederland zijn incompetente artsen! Ik weet dat de opleiding in Thailand voor medici heel goed is en dat er veel aandacht is voor nascholing. Ook de ontwikkelingen staan niet stil. Zo is er sinds een jaar een speciaal hospitaal voor mensen met kanker. Met de nieuwste technieken. En niet voor de rijken en de expats, voor alle mensen!

  • francky zegt op

   Vind het erg wat je vrouw is overkomen maar vind het ook erg dat je een negatieve mening hebt. Mijn vrouw is eind vorig jaar geopereerd en met succes, hebben zelfs onderzoeken gedaan of het niet kwaadaardig was en verschillende malen na de operatie uitgenodigd geweest ter controle. Mijn vrouw is Thaise en toen men bezig was aan de operatie hebben ze mij constant op de hoogte gehouden en mij begeleid. Ter informatie, dit was in een goverment hospital in Bangkok. Groetjes

 6. andrew zegt op

  Er is een groot verschil in kwaliteit tussen de government ziekehuizen op het platteland(dus buiten Bangkok)en bangkok zelf.En ook weer tussen de privaat ziekenhuizen in Bangkok en de government ziekenhuizen in bangkok/Doch Hans wat bedoel je met een goed betaalde baan:een neuroloog in Phyathai rekent ons 500Baht per concult en z’n collega in Bumrungad 1500Baht voor twee consulten.Daar kan niemand vet van worden.Dit zijn local prices want mijn verz.mij Achmea heeft bij de betalingsgarantie een opmerking geplaatst dat indien men meent meer te moeten rekenen dan even contact met Holland op moet nemen.(???)Overal verlaat je het ziekenhuis met zakjes vol medicijnen.De doktoren en het verplegend personeel stellen zich hiererg gedienstig op en dat komtbij mij een stuk prettiger over dan bij de diktatuur derwitte jassen in Nederland(vrij naar W.F.Hermans)

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik heb mij wellicht verkeerd uitgedrukt. Ik bedoel een ‘beter’ betaalde baan in een particulier ziekenhuis. Artsen daar hebben er vaak nog een eigen kliniek naast. Ik heb ergens gelezen dat een gewone arts in een particulier ziekenhuis maandelijks met 100.000 THB naar huis gaat. Ik geef toe, daar word je niet vet van, maar het is in Thailand voldoende om goed van te leven.

   • hans zegt op

    is toch nu omgerekend 2.500,00 euro denk dat veel farang dat in europa en in thailand dat niet halen toch.

    de medicijnen uit de paatselijke ziekenhuizen zijn trouwens spotgoedkoop, en heb ook al vaker gemerkt dat ze antibiotica voor 5 dagen geven en dat is juist verkeerd als ik dan de medicijnen op google natrek is altijd het advies van 7 tot 10 dagen, en zo bouw je de resistentie op

 7. BramSiam zegt op

  Daar heb je op zich gelijk in. Ik kom echter met dit voorbeeld omdat het recent is. Ik heb meerdere voorbeelden van de afgelopen 30 jaar uit meer en minder directe omgeving van me, maar om er nou een opsomming van te maken lijkt me niet de bedoeling. Ook ga ik er geen wetenschappelijk onderzoek naar doen en of de student die dit wel doen wil erg welkom is, dat is nog maar de vraag. In Nederland gaat inderdaad ook wel eens iets mis, maar dan heb je wel een medisch tuchtcollege. Nou ja, wellicht hebben ze dat hier ook, dat weet ik niet. Verder is het feit dat hier zoveel antibiotica wordt verstrekt ook iets waarbij de farmaceutische industrie in Westen boter op het hoofd heeft. Die verdienen er goed aan, hoewel heel veel hier ook, al dan niet legaal, gekopieerd wordt.

 8. Paul zegt op

  Heb ook ervaringen met diverse ziekenhuizen. Bumrungrad is vooral goed in marketing. Staatsziekenhuizen zoals Chulalongkorn zijn prima, alleen word je daar als een gewoon mens behandeld en niet als bevoorrechte farang (is wel zo prettig trouwens).
  Dus gewoon in de rij; uren wachten van wachtkamer naar wachtkamer, maar dan wel uitstekende zorg voor een habbekrats (de arts kostte B50,=).
  Een aardig boek mee of je Thaise taal oefenen op je in de regel aardige buren in de wachtkamer veraangenaamd de tijd.
  Beterschap trouwens!

  • hans zegt op

   Het huis wat ik huur behoort aan een verpleegster die in het plaatselijke ziekenhuis werkt, dus niks geen wachttijden meer, Alhoewel ik zelf niet meer daar naar toe ga.

 9. andrew zegt op

  bran siam je slaat hier de spijker op z n kop.Alles wordt in Azie nagemaakt(nu zelfs ook al eieren,hoe is het moegelijk)En vooral de medicijnen waar heel veel geld aan valt te verdienen’Maar pas op voor de bijverschijnselen ,kunnen veel schade aanrichten.Niemand kan ons garanderen dat de achterdeur van de beste ziekenhuizen voor de salesman gesloten blijft.Dus het beste uit Nederland meenemen.Wij hebben ze voor een jaar.Veilig en voor de verz.mij goedkoper.Uit ervaring weet ik dat de zorg in Nederland de laatste jaren metsprongen achteruit is gegaan.En veel te duur is.Zoals Hans al zegt tandartsen,doch ook specialisten in niet akademische ziekenhuizen.Ook dat is schrijnend.En het wordt allemaal gefinancierd met gemeenschapsgeld.

 10. Ceesdu zegt op

  Beste Bramsiam,
  Antibiotica zijn in Thailand zo goedkoop dat de farmaceutische industrie het beter in Nederland bijvoorbeeld kan verkopen. Daarnaast is het inderdaad zo dat hier makkelijk antibiotica verstrekt word terwijl in Nederland je het amper kan krijgen en dit niet gebaseerd is op jouw gezondheid maar vanwege de kosten. Ik zeg niet dat hier nooit fouten worden gemaakt maar waar niet gewerkt worde zijn ook geen fouten wellicht zijn fouten hier meer aan de oppervlakte te vinden en niet in een secretaresse la in Nederland. Mijn persoonlijke ervaring is dat een nekhernia geconstateerd met een MRI scan in Nederland ruim 10 jaar terug onbehandelbaar was, dat een orthopeed in Thailand constateerde dat er geen hernia was en doormiddel van tractie mij 5 jaar geleden van een behoorlijk pijn afhielp. Ik bedoel maar.
  De mensen hier hoeven voor een behandeling in een ziekenhuis niet te betalen als ze ziek zijn, daar is een zgn 30 Baht kaart voor. Maar dan kan het zo zijn dat een appendix verwijderd word door chirurgie en niet door laparoscopie wil je dat dan betaal je extra. Zo ook als je meer service wil aparte kamer e.d maar vaak wil men niet extra betalen. Hou er ook rekening mee dat niemand ziekte kosten betaal zo als jij dat bijna niemand loonbelasting betaal dat er maar weinig bedrijven zijn die BTW betalen en toch voor iedereen een ziekte kosten regeling.
  Ze moeten wel betalen als je van wegen een ongeval in het ziekenhuis belanden vaak betaald er dan een verzekering. Beste Bram Thailand heeft een uitstekende medische zorg en alle artsen die hier een opleiding volgen moeten een tijd in een gouvernement ziekenhuis werken. De zeg maar particuliere ziekhuizen betalen beter dat is waar.
  Groetjes uit Thailand

  • hans zegt op

   die dertig bath kaart klopt, maar is volgens mij voor de thai alleen in hun plaatselijk dorp, gaan ze naar een plaatselijk ziekenhuis waar ze niet ingeschreven staan mogen ze zelf betalen volgens mij, zegt me vriendin. als je bijv op reis bent of vakantie, maar goed dan is het nog niet duur.

   Het valt me dan ook wel op dat veel thai bij een koortsje van 39 al bij het ziekenhuis aankloppen.

   En zowel overal ter wereld heb je goede en slechte artsen.

   Heb trouwens zelf een voorbeeld dat ik voor een controlebeurt naar het academisch ziekenhuis in rotterdam moest (ga er maar van uit dat het een ingewikkeld verhaal is)
   maar had dus al geboekt naar thailand. dus dat ging niet lukken in holland en het kon dus ook niet in andere grote ziekenhuis, (niet de apparatuur, kennis etc.)

   Denk probeer wel in udon thani in prive ziekenhuis.

   2 uurtjes later sta ik weer buiten met alle uitslagen fotos etc, de arts wist precies wat ik van hem verlangde.

   De kosten van 3200 bath mag ik nog declareren bij het ziekenfonds. Als ik het in nederland liet doen was ik nog meer kwijt aan de benzine.

   Nog een tip, moet je naar het ziekenhuis vaak hebben de prive ziekenhuizen een eigen taxidienst die je ophalen en wegbrengen. Gewoon in het thai laten printen op de nota en indienen die rekening.

 11. Kap Khun zegt op

  Ik heb vorig jaar in Nederland een bril laten aanmeten, ik heb het zolang mogelijk uitgesteld maar eens moet je toch erkennen dat je er toe bent. Ik kom 2x per jaar in Thailand maar heb de bril toch in Nederland via de opticien. (achteraf stom natuurlijk).
  Maar goed, het moesten speciaal geslepen glazen worden, je kan een goedkoop fokje nemen van (Pe.l of HA) maar je moet z’on ding de hele dag op dus ik dacht laat ik niet kinderachtig doen. Die speciaal geslepen glazen worden ook op een speciale machine gemaakt en daar zijn er 2 van op de hele wereld, 1 in Duitsland en 1 in Thailand. “wil u de bril snel hebben of mag het 3 weken duren” zei de opticien, Als je eenmaal de stap genomen hebt tot een fok dan wil je hem ook zo snel mogelijk op je neus en de prijs maakte ook niets uit dus ik zei “doe mij die snelle optie maar” (4 dagen) maar vond het toch vreemd dat de glazen die in Thailand geslepen worden een levertijd hebben van 4 dagen en die uit Duitsland 3 weken????? “ja” zei de man in Thailand werken ze dag en nacht en in het weekend door daarom is de levertijd korter dan hier om de hoek in Duitsland”.
  Ik heb een “vermogen” betaald voor het geheel in Nederland maar eigenlijk zou ik best willen weten wat het inkoop-prijsverschil is van de korte of langere leverancier, ik weet zeker dat ik voor de opticieen een grotere winst heb gegenereerd door te kiezen voor de korte levertijd en (weet ik zeker) lagere inkoopprijs (Thailand) voor mij scheelde het niets. De volgende keer ga ik wel naar een Thaise opticien en voor het prijsverschil blijf ik gewoon nog een week langer in Thailand.

  • Hansy zegt op

   Mijn ervaring is dat de Thaise opticien niet je van het is. Veelal werken ze voor het opmeten nog met zo’n oude bril, waar los steeds andere glaasjes in worden gestoken.
   En de manier, waarop dit vaak gaat, bepaald onprofessioneel.

   Vaak worden deze metingen verricht door het winkelpersoneel (zo’n lieftallige meid), die dus geen enkele opleiding hebben genoten.

   Voorts komen alle glazen uit Japan. Echt glas is er moeilijk te krijgen, vrijwel alles zijn plastic glazen.
   Aangezien ikzelf alleen maar Duitse glazen gebruik (Zeiss), kan ik er sowieso niet terecht.
   Overigens heel raar, in een aantal omliggende landen zijn wel Zeiss glazen te koop.

   • kap khun zegt op

    Ik heb natuurlijk geen persoonlijke ervaring met de opticien in Thailand en er zal natuurlijk verschil zijn in kwaliteit van de opticiens aldaar maar ik kan je verzekeren dat dat in Holland niet anders is tussen de verschillende opticiens onderling maar dat in Holland “het vel over je neus getrokken word” zal me niets verbazen daar dat niet alleen voor opticiens/brillen geldt. Aangezien zo goed als alles minder kost in Thailand zal dat voor brillen ook wel gelden en kwaliteit moet altijd achteraf blijken dat is met alles en overal hetzelfde.

   • Ceesdu zegt op

    Ik zou niet weten waar jij je bril hebt aan laten meten in Thailand, maar bijvoorbeeld de opticiens in Tesco of Big C hebben erg moderne apparatuur ik heb regelmatig nieuwe glazen nodig en koop overal waar ik wil Rodenstock zonder probleem. Je kunt natuurlijk kiezen voor goedkope plastic glazen 2300 Baht of de duurdere Rodenstock 6000 Baht. Wil je een super perfecte opticien ga dan eens in Bangkok naar Siamparagon.

    Groetjes Cees

    • Hansy zegt op

     In Tesco of Big C hebben ze op Phuket geen opticiens. Rodenstock is op Phuket bij een heel enkele winkel te koop.

     Moderne apparatuur heb ik ook wel gezien, naast oude. Als echter zo’n winkelmeisje je ogen wilt gaan opmeten, dan weet ik al genoeg.

     Ik gebruik zelf ‘gold plated’ glazen, op deze glazen is een zeer dun laagje goud gedampt. In Thailand hebben ze hier nog nooit van gehoord.
     Rodenstock heeft deze glazen ook (in NL), of dat echter ook in Th verkrijgbaar is, is een tweede.

     Ik heb een keer meegemaakt dat een opticiën aangaf één en ander wel te verkopen en hem opdracht gegeven.
     Bij het ophalen van de bril bleken er toch plastic onbehandelde glazen in te zitten. Op dat moment loop je tegen de Thaise cultuur aan. Men ‘verkoopt’ geen nee.

     @hans
     Goede oogmeting kan idd ook in NL een probleem zijn. Een goede opticiën zal je hierover advies geven op welke manier de meest betrouwbare meting gedaan kan worden.
     Vaak vindt in NL ook een automatische pre-meting plaats. Zo’n apparaat die zelf een oogmeting verricht. Wijkt de normale meting daarvan teveel af, dan moet op een ander tijdstip opnieuw worden gemeten.

   • hans zegt op

    Ik koop mijn (zonne)leesbril altijd in thailand, stuk goedkoper en goede kwaliteit, heb in nederland slechtere ervaringen gehad met deopticiens dan in thailand. Toen ik er op 45 jarige leeftijd achter kwam dat het tijd wer voor een leesbril kreeg ik bij de 3 plaatselijke opticiens 3 verschillende adviezen, van + 0,5 tot +0,2.

    Heb toen maar van die goedkope brilletjes gekocht en denk kijk wel ff in thailand.

    In pattaya 2 opticiens bezocht kwamen beiden uit op + 1.5. heb gelijk 2 bril gekocht van goede kwaliteit.

    PS. Ben makelaar geweest heb 16 jaar geleden een huis verkocht van een opticien, die was zo luxe ingericht (vloerbedekking bijv. van 1000,00 gulden de strekkende meter en tuin ingericht door de tuinarchitect etc) dat ik er zelf steil van achterover viel.

    Hij gaf aan zeer goede marges en weinig concurrentie. ok ik dwaal af, ondertussen zitten er in het dorp nu meerder opticiens maar die gaven dus verschillende adviezen.

 12. Henk zegt op

  Ik lees dat een aantal mensen in Thailand wonen maar toch een Nederlandse ziektekostenverzekering hebben. ( o.a Achmea) Hoe doen jullie dat eigenlijk? Op een reisverzekering kan eigenlijk niet omdat die meestal maar tot 3 maand per jaar gaan.

  • Paul zegt op

   Hallo Henk, ja ook ik heb een NL ziektekostenverzekering genomen bij mijn emigratie naar Thailand. Bij CZ dezelfde verzekeraar als ik vanuit mijn werk verplicht had. Ik heb dat gedaan omdat de Thaise verzekeringen zo goedkoop zijn maar zoveel uitsluitingen hebben en vaak een maximum te verzekeren leeftijd…(70 jaar geloof ik).
   Ik wilde die verzekering die per maand over de €200 kost omdat ik ‘een brandend huis’ ben: ik heb een chronische aandoening. Maar CZ ‘kende mij’ en dus was de omzetting een fluitje van een cent op hun kantoor.
   Ik ben nu voor alle ziektekosten in Thailand verzekerd. Krijg ook keurig mijn in het Engels opgestelde rekeningen snel door CZ vergoed.
   Ga ik echter naar het buitenland of even terug naar Nederland, dan neem ik voor die periode een reisverekeringetje. Want buiten Thailand geldt mijn CZ dekking niet.

  • hans zegt op

   Ik ben bij anderzorg verzekerd basis en extra, deze geeft een jaardekking buitenland, lees hun website maar door, ze hebben ook een venster die je kunt openen en dekkingsvergelijkingen kunt zien met andere maatschappijen.

   De ziektekosten verzekering is de basisiverzekering. Ga er maar van uit dat die maatschappijen de ziektekosten terug declaren bij de zorg verzekeraar.

   Door mijn medisch verleden ben ik gedwongen om in nederland ververzekerd te blijven.

   maar dit blog heeft ook een artikel over zieketekostenverzekering
   http://www.anderzorg.nl

  • Henk zegt op

   @Paul en Hans

   De antwoorden van Paul en Hans doen me goed want ik ben ook zo’n iemand met een medisch verleden. Over een kleine 2 jaar hoop ik in Thailand te gaan wonen en is het nu al goed om me juist in dit aspect te verdiepen.
   Beide bedankt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website