Bouwvaksters in Bangkok

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
4 februari 2011

Ik ben altijd onder de indruk geweest van de bouwactiviteit in de Sukhumvit omgeving. Het bouwen gaat maar door, dag en nacht, en met een snelheid waar ik me altijd over verbaas.

Toen ik mijn appartement kocht was het gebied aan beide kanten van het gebouw nog helemaal vrij. Maar in 4 jaar tijd is aan de ene kant het Dynasty Grande hotel gebouwd van 10 verdiepingen en aan de andere kant Sukhumvit Grande Hotel met meer dan 30 verdiepingen.

Mijn uitzicht is nog enigszins vrij, hoewel je dat niet zou vermoeden als je beide foto’s ziet van acrobaten-bouwvakkers pal voor mijn raam op de 9e verdieping, maar de bewoners aan de andere kant hebben meer pech. Zij kijken direct op tegen de enorme gevel van het Grande Sukhumvit Hotel. Totaal geen uitzicht meer en natuurlijk een aanzienlijke daling van de verkoopprijs. Stadsplanning bestaat niet in Bangkok in de zin dat men rekening houdt met afstanden tussen gebouwen, voldoende groen enz.

Steeds valt mij op het grote aantal bouwvaksters die meewerken bij de bouw. De bouw is wat geslacht betreft in Thailand meer gedemocratiseerd dan in Nederland, waar de vrouwen toch al het minste werken vergeleken met de andere Europese landen. En ze hoefden ook al niet in militaire dienst! Een foto heb ik van een straatveegster genomen, maar de anderen zijn allemaal in de bouw aan het werken. Maar in de vreemdste uitdossingen blijven ze charmant. Sommigen houden het bij het traditionele rieten hoofddeksel, maar moeten daar dan bovenop de voorgeschreven helm dragen.

Anderen zien er dan weer als stadsguerillera’s uit, hun gezicht helemaal omzwachteld tegen de stof en de zon. En als hun ploeg ’s avonds klaar is, zie je ze moe maar ferm voortstappend in een lange rij achter elkaar op weg naar de pick-up truck waar ze als sardientjes samengeperst naar hun slaapplaats worden vervoerd. Ik zou hun gedachten wel eens willen lezen bij het zien van al die meisjes van plezier, lol makende en drinkende farangs, waar ze een weg door moeten banen.

[nggallery id=55]

8 reacties op “Bouwvaksters in Bangkok”

 1. jansen ludo zegt op

  en dan nog in die verschroeiende warmte.prachtige gebouwen

 2. Malee zegt op

  Ik heb bewondering voor die vrouwen, in die hitte zulk zwaar werk te moeten doen en dan ook nog eens geen behoorlijke slaap/woonplek te hebben.
  PEtJE AF VOOR DEZE VROUWEN!!!!!!!

 3. Chang Noi zegt op

  Een “meisje van plezier” legde uit waarom zij niet in de bouw of op het platte land aan het werk was ….”I am lazy”.

  Overigens zie je zo af en toe wel bouwconstructies waarvan ik me afvraag of dat in Europa goed gekeurd zou worden. Zo af en toe stort er dan ook een gebouwtje in. Gelukkig nog nooit een echte hoog-bouw.

  Chang Noi

 4. Bert Gringhuis zegt op

  Af en toe, Chang Noi? Zeg maar gerust vaak!

 5. Khap Khun zegt op

  Als je zo in Thailand rondkijkt naar al die vrouwelijke bouwvak(sters) en wat de Thaise vrouwen in het algemeen verzetten (uitzonderingen daar gelaten) dan vraag ik me toch af wat vele westerse vrouwen nou onder emancipatie verstaan, voor die Thaise vrouwen die ik bedoel kan je alleen maar respect hebben, zou dat emancipatie zijn?

 6. leo zegt op

  Wat een heerlijk land!! Ik ben 2 maal in Dynasty Grande verbleven, bij de opening dat was meen ik in 2002 en 1 maal in 2004, in 2004 weet ik nog dat er veel bouwactiviteit was in die straat, ook waren er ontstellend veel vrouwen aan het “bouwvakken”, mijn toenmalige thaise partner vertelde mij toen dat het alleen maar vrouwelijke arbeiders uit Laos waren, ik weet niet of dat waar was, mischien geneerde zij zich voor deze dames die nochthans hard werkend en eerlijk hun brood verdienden, ik heb veel bewondering voor deze mensen die inderdaad na het werk in pickups gestouwd werden…
  Een goed artikel, hartelijk dank , Leo

  • Roos zegt op

   Kaph Kuhn: Ik denk dat een belangrijk onderdeel van emancipatie vrijheid is. En of deze dames werkzaam in de bouw altijd zo vrij zijn is de vraag….

   Ik zou je willen aanraden onderstaand artikel eens te lezen:

   http://www.hrw.org/en/news/2010/02/22/thailand-migrant-workers-face-killings-extortion-labor-rights-abuses

   • Kap Khun zegt op

    Ik kan jou standpunt en zienswijze als westerse vrouw best begrijpen zoals verwoord in de 2 regels van jou reactie Roos maar VRIJHEID is een relatief begrip en heeft m.i. weinig met emancipatie te maken maar wel met gelijkheid.
    De Thaise vrouwen bedoeld in het artikel werken voor hun bestaan en verdienen er een salaris mee, geen verschil met de Westerse wereld waar ook de noodzaak is om te werken om een redelijk tot goed bestaan te kunnen hebben.
    Het verschil met (veel) westerse vrouwen is dat deze Thaise vrouwen WEL bereid zijn om typische “mannenberoepen” zoals in bovenstaand artikel te willen verrichten (ik zie westerse vrouwen niet zo snel in de bouw werken in onze cultuur) en daar gaat het hier (misschien met een knipoog) over en in die context moet je het ook lezen.
    Emancipatie is niet in een woord uit te leggen net zoals vrijheid en cultuur.
    Ik begrijp best dat je voor je eigenbelangen op komt daar is ook niets mis mee maar eigenbelang geeft vaak geen juist beeld van de werkelijkheid en artikelen worden ook door mensen geschreven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website