Beste lezers,

Ik ben een Belg en ik schrijf geregeld geld over naar een Thaise rekening. Dit gebeurt gratis via Argenta.

Het nadeel is dat men steeds met een origineel formulier naar de bank dient te gaan. Bestaat er geen mogelijkheid omdat via internetbankieren geld over te maken?

Ik heb vernomen dat men dat niet kan, omdat de Thaise banken geen IBAN nummers hebben. Zijn er dan geen Europese banken met een vestiging in Thailand die wel IBAN rekeningnummers hebben?  Zo ja, kan men dan gratis een overschrijving doen en over welke bank gaat het dan?

In de toekomst zou ik mijn pensioengeld dan willen overschrijven van een Belgische bank naar een bank in Thailand.

Als ik het geld rechtstreeks laat overschrijven, dien ik maandelijks een ‘bewijs van leven’ te bezorgen, anders is dat maar 2 keer per jaar.

Wie weet de oplossing?

Met dank,

Johnny


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Kan ik zonder kosten geld overschrijven van België naar Thailand?”

 1. ruud zegt op

  Misschien dat de Argenta bank dit niet kan.
  De ABNAMRO kan het wel.
  Gewoon met intenetbankieren.
  Daarvoor moet je de swiftcode hebben van de betreffend bank.
  Maar die hebt u waarschijnlijk al, als u al geld overmaakt.

  • erkuda zegt op

   De vraagsteller vraagt naar een GRATIS mogelijkheid.

 2. erik zegt op

  Ik boek al jaren via internetbankieren geld over van ING in NL naar de Kasikorn Bank in Thailand. Ik woon in Thailand. Belgische banken moeten die faciliteit toch ook hebben?

  Thailand heeft geen IBAN maar wel een zogenaamde Swift code, 8 hoofdletters achter elkaar. Die vul ik in op het scherm en klaar is Kees. Vraag jouw bank maar eens. Heus dat gaat lukken.

 3. william zegt op

  Ik heb al jaren een rekening in Nederland (ing ) en in Thailand ( bangkokbank ) geen enkel probleem om via internet geld over te boeken van de een naar de ander. Het duurt alleen soms enkele dagen voor je het kan opnemen in Thailand, en het overboeken brengt behoorlijke hoge bankkosten met zich mee. Ik kan me haast niet voorstellen dat het dus niet kan bij een belgische bank.

 4. marcopolo1 zegt op

  Hoi Johnny,

  Ik weet niet wie jou verteld heft dat de banken in Thailand geen iban nummer hebben, maar dat is niet zo,alle banken hebben een iban en bic nummer.
  U zegt ik schrijf geld over op een thaise rekening, is dat een rekening op u naam?
  Bij sommige banken in Belgie kan men via internetbanking geld international overschrijven.
  Bij een overschrijving zal een thaise bank altijd een fee aanrekenen.
  Ik persoonlijk zou mijn pensioen NOOIT laten overschrijven maandelijks, want dan ben je afhankelijk van de wisselkoers.
  Uit u verhaal kan ik niet halen waar u woont in Thailand of in Belgie?
  U zegt als ik het geld rechtstreeks laat overschrijven, dien ik maandelijks een ‘bewijs van leven’ te bezorgen, anders is dat maar 2 keer per jaar, ik vraag me af voor wie en waarom je dit moet doen, ik heb wel een idee maar ik zou het graag van jou horen.

  groetjes,
  marc

  • David H. zegt op

   eventjes inpikken op de vraag van bewijs van leven :

   Belgische gepensioneerden in buitenland verblijvend moeten jaarlijks een levensbewijs opsturen , gepensioneerden in overheidsdienst zelfs 2 maal per jaar , dit om te vermijden dat er voor overledenen verder betaald wordt , en vermits overheidspensioenen beduidend hoger zijn .
   Evenwel wist ik niets van maandelijks bewijs.

  • BA zegt op

   Thaise banken hebben geen iban nummer, net zoals bijvoorbeeld banken in de VS. Iban nummers worden alleen in Europa gebruikt.

   Daarom moet je een lokaal rekening nummer hebben en een BIC/Swift code van de bank, dat werkt wereldwijd.

  • Michel Van Windekens zegt op

   Thaise banken hebben geen iban nummer. Iban nummers worden alleen in Europa gebruikt.
   Argenta schrijft gratis over, maar rekent soms wel een groter valutaverschil aan.
   Maar toch blijven ze de goedkoopste.
   Het is toch echt niet zo lastig om eens een overschrijvingsformuliertje binnen te brengen.
   Wat deden we 10 jaar terug?

 5. David H. zegt op

  Kosteloos niet , maar ik kan wel geld overschrijven van keytrade Bank naar Thaise bank , ingeven via internetbanken en dan wordt het wel manueel door Keytrade bank verwerkt en verzonden de volgende dag , en staat het de daarop volgende dag op Thaise bank …. 15 € en 0;30 % kost voor bedrag onder 12500 euro , Boven 12500€ 15 € en 0,10 % .
  Kiezen voor BEN voor de verdere kosten (beneficiary) in Thailand , max 500 baht.
  .
  Heb geen andere keuze daar mijn normale Bank Axa zelfs niet overschrijft buiten de EER (Eurozone landen ) en ik als uitgeschreven uit Belgie al blij ben dat:
  A) ik mijn Belgische banken kon behouden met Thais adres
  B) mijn geld in Thailand geraakt !
  C) het zijn beide dan ook wel gratis online banken , dus eigenlijk niet te veel klagen , voor niets gaat enkel de zon op !
  Dus als je in de toekomst lang in Thailand gaat verblijven , denk ik dat je geen andere keuzes hebt , tenzij je in Belgie iemand aldaar volmacht geeft (!!)

 6. Daniel zegt op

  Punt een maak in België niet belend dat u in Thailand woont. Dan vraagt men geen levensbewijs.
  Houd uw Belgische rekening aan.
  Bij Argenta is het mogelijk op een bepaalde manier. Haal bij de bank de formulieren en vul een in met alle gegevens van Belgische en Thaise rekeningen. Maak een reeks copies en teken deze allen af, moet origineel handteken zijn. Iemand in mijn geval mijn zoon krijgt dan een of twee keer per jaar een mail met het in te vullen bedrag dat ik wens. Het ingevulde formulier moet dan afgegeven worden in het bankagentschap.
  Ik doe dit meestal 15 dagen voor ik voor verlenging naar immigration moet gaan. Is 3 maand + een halve maand. Zo is mijn rekening weer op punt.
  Een ander mogelijkheid is iemand die een rekening heeft bij een grootbank te vragen een bedrag over te schrijven naar uw rekening in Thailand. ING, KBC, Fortis kunnen dat. U moet dan wel naar deze persoon zijn rekening geld over te schrijven, maar dit kan via internetbankieren vanuit Thailand. U heeft hoop ik toch wel iemand die dit wil doen.
  Of open zelf bij een van deze banken een eigen rekening en schrijf rechtstreeks over.
  Argenta is kostenloos. Rabo is duur, Keytrade ook., De kosten bij de grootbanken zijn gelijk.
  Gratis is enkel Argenta ? of dragen zelf de kosten.
  Gamakkelijkste is met vermelding OUR.
  Nog een mogelijkheid is Cash meenemen, Max 10000 en omwisellen als je denk een goede koers te krijgen. In Zaventem aangeven bij douane voor een uitvoerbewijs te krijgen en zelfde in Bangkok voor invoer.

 7. patjekv zegt op

  vanuit Belgie gaat dat ook met onlinebankieren….als je btw nr hebt of een zaak hebt is het sowiso geen probleem…..voor de gewone burger houden ze liever “we zullen wel kosten innen” aan…..maar mag normaal gezien geen probleem zijn(aangezien ze het voor (kleine)zakenmensen wel doen.Eens dreigen om van bank te wisselen kan helpen.Anders zal het met in te vullen formulier bij argenta het beste zijn.

 8. Evert van der Weide zegt op

  Tot nog toe heb ik goede ervaringen met ABN-AMRO met gedeelde overmaakkosten van € 5,50 per keer. Ingbank brengt veel meer in rekening. Ik ben geinteresseerd in de mogelijkheden van gratis overmaken.

 9. Mee Farang zegt op

  In verband met cash meenemen naar Thailand:
  Als ik in België euro inwissel voor travellercheques (bv 10 000 eu), moet ik die dan ook aangeven bij de twee douaneposten?
  Bestaat er een maximumbedrag euro dat je niet moet aangeven?
  Overschrijven van Belgische naar Thaise rekening lijkt me toch duur. Voor 300 eu naar Thailand betaal ik nu 10 eu bij Fortis.

 10. jean zegt op

  Hallo kijk eens op de website van worldremit. Dat is veilig en goedkoop geld overmaken naar een thaise rekening. Een bedrag tot 5000 euro kost je 4,99 euro aan transfer kosten. Mijn ervaring ermee is dat ik via mijn account geld overmaakte met de belgische bankkaart van mijn thaise vrouw. 5 minuten later kreeg ik al telefoon van worldremit om alles te checken.
  M.v.g.
  jean

 11. Rudy zegt op

  Hi
  Wij schrijven regelmatig naar Thailand over via het formulier van Argenta
  Dit is het enige dat gratis is, via internetbankieren komen er kosten bij.
  Maak copies en een afspraak met je bankdirecteur en laat hem een
  paar keer per jaar storten
  grtz Rudy

 12. TLB-IK zegt op

  Geld overboeken is dus NOOIT gratis en al helemaal niet naar een ander land buiten Europa. Hij die dit zegd en geloofd, weet niet wat precies met zijn account gebeurd. Als je dan nog geloofd, dat er een Thaise bank bestaat die jouw getransformeerde Euries kostenloos in Baht wisseld zit er echt naast.

  Alleen cash Euries geld wisselen o.a. bij Supperrich in bv. Bangkok, ist kostenloos.
  De absoluut goedkoopste manier is om cash wisselen. Dan zie je de koers en bepaald zelf of je met die akkoord gaat. Bij Bank transakties, mag je afwachten en (te laat) zien welke (lage) koers ze jouw hebben geven. Bij bedragen bv. boven de € 10.000 of meer maakt het een groot verschil uit.

 13. henry zegt op

  Gratis bestaat niet bij banken; ook bij Argenta niet. De transfertkosten zitten verwerkt in de aangerekende wisselkoersen.

  • alfons zegt op

   Bij ARGENTA is de overschrijving GRATIS. Laat staan dat ze met koerswissel een fee(tje ) nemen weegt NOOIT op tegen de woeker prijzen die de andere banken vragen voor een overschrijving. Ik ga het niet meer herhalen want het staat hier boven en onder meermaals door verschillende aangegeven. Een kleine moeite moet je natuurlijk doen. Alvorens ik vertrek vul ik 10 formulieren in ( 10 maanden ) met handtekening erop ik mail dan vervolgens telkens het bedrag een door en de bank vult verder in en doen de overschrijving. Of indien nodig om nog andere tussentijdse overschrijvingen heb ik op de computer hun origineel formulier. Ik print het uit vul het in, handtekening, scannen en mailen. Voila dat is het en klaar is kees.

  • noel.castille zegt op

   Ben 5 jaar geleden van bank moeten veranderen was al meer dan 10 jaar bij Argenta nadat ik verhuisd ben naar Thailand (uitgeschreven ) heb ik ook het probleem gehad elke overschrijving moet ge telkens een
   formulier invullen ondertekenen en bij uw filiaal bezorgen . Maar dat was niet gratis op het einde van het
   jaar stonden daar de kosten vermeld op mijn zogezegde gratis bankrekening maar vergeleken met andere
   banken zeer goedkoop ? Maar nu kwam de aap uit de mouw was gehuwd in Thailand en kreeg verhoging
   van mijn pensioen maar dat kan alleen op een gemeenschappelijke rekening gestort worden in Belgie dus
   naar Argenta om de rekening om te zetten in een gemeenschappelijke kon niet personen buiten de EU
   niet aanvaard idem bij 4 andere banken alleen ex citi bank nu beo bank heb ik deze kunnen openen maar
   dat was 5 jaar geleden misschien is er al heel wat gewijzigd ?

 14. willy zegt op

  Ik schrijf ook over via argenta, enkel dat formulier inscannen op uw computer, en als er geld moet overgezet worden dat invullen en naar de bank mailen, helemaal geen probleem.Ik doe dit al jaren.

 15. piet zegt op

  Gratis bestaat niet of je koers is 38 baht voor euro tsja het overschrijven gratis 🙁 maar waarde voor de euro?
  Indien mogelijk meer info hoeveel overgemaakt tegen welke koers want gratis? no way

 16. Diditje zegt op

  Hallo Johnny.
  Afhankelijk van je verstandhouding met je kantoorhouder :
  Geef hem X aantal overschrijvingen met de gewenste memodatum.
  Probleem eenvoudig opgelost.
  Hopelijk kan dit helpen.
  Diditje.

 17. gust zegt op

  Mag ik langs deze weg een vraag stellen aan Belgen in Thailand.8 jaar geleden bij mijn laatste bezoek in Belgie heb ik op het kantoor van mijn bank ,toen nog dexia,nu belfius gevraagd om maandelijks een bedrag van mijn pensioen te storten op Bangkok bank.Geen enkel probleem mijnheer,het kost me wel elke maand 33 euro.Nu lees ik hier dat de normale kosten tussen 7 en 8 euro zijn.Mijn vraag ,is het mogelijk om van hieruit van bank te veranderen of moet ik daarvoor naar belgie.

  Met dank

 18. LOUISE zegt op

  Hallo Johnny,

  Natuurlijk kan je overschrijven naar elke bank in Thailand en dan moet je de SWIFT CODE gebruiken.

  Bangkokbank = swiftcode BKK BTHBK. Is niet gratis.

  Maar als jij het gratis wil doen, dan dien je dus je huidige wandeling naar jouw bank te blijven maken.

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website