Zoektocht naar lening voor aankoop van huis in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , , ,
10 september 2018

Beste lezers,

Voor de aankoop van een huis (3,5 miljoen baht) zijn wij op zoek naar een lening. Ik als buitenlander kan geen geld lenen bij de bank. Mijn vrouw werkt in het onderwijs (overheid) en kan bij de bank (via haar werk) niet meer dan 1,5 miljoen baht lenen, ook bij één andere bank waar wij hebben geïnformeerd kan zij niet meer dan 1,5 miljoen lenen. Dat ze is getrouwd met een buitenlander (welke in Nederland werkt) en maandelijks de hypotheek kan betalen maakte deze bank niet uit.

Ik kan natuurlijk bijspringen maar wij willen dit beperken tot maximaal 0,5 miljoen de rest willen we echt als lening. Als een stukje zekerheid voor mezelf. Mochten we uit elkaar gaan na 1 jaar, dan heb ik als het waren 12 maanden huur betaald en ben ik verder geen grote investering kwijt.

Ik ben nu benieuwd of jullie tips hebben, of een naam hebben van een bank welke hier wel in meegaat? Of hoe jullie dit misschien op een andere manier hebben opgelost?

Groet,

Rinnus

27 reacties op “Zoektocht naar lening voor aankoop van huis in Thailand”

 1. Ruud010 zegt op

  Beste Rinnus, zoals je zelf al zegt: als de bank jouw vrouw niet meer dan MB 1,5 aan hypotheek wil verstrekken, en jij zelf niet zeker van de zaak/vrouw bent dat je voor jezelf de optie open houdt zo nodig na één jaar (12 maanden “huur” max MB 0,5), zou ik niet verder zoeken, en een kleiner optrekje zoeken. Immers, wat ga je doen als jouw vrouw desondanks MB 2 ergens kan bemachtigen, en na een tijd blijkt dat zij niet kan voldoen aan de maandelijkse termijnbetalingen?

  • Rinnis zegt op

   Beste Ruud,

   Ik denk dat u het verkeerd begrijpt. Mocht mijn vrouw maar 3.0 miljoen kunnen lenen, dan wil ik wel 0.5 miljoen bijspringen om de aankoop van de woning rond te krijgen.

   Vervolgens zal ik maandelijks, uitgaande van een hypotheek van 30 jaar, iedere maand de verplichtingen betalen.

   Ik vertrouw mijn vrouw en we hebben een goed huwelijk, maar mochten we om wat voor reden dan ook uit elkaar gaan (1 jaar was maar een voorbeeld) dan ben ik geen grote investering kwijt, maar enkel de maandelijkse “huur”.

 2. Petervz zegt op

  Veel banken hebben op hun website een calculator, waar je kan berekenen wat het maximaal te lenen bedrag is. Dit is direct gerelateerd aan het inkomen. Ik meen dat de maandelijkse aflossing niet meer mag bedragen dan 30% van het maandelijkse inkomen. Je geeft zelf als aan dat 2 banken bereid zijn tot 1,5 miljoen te lening. Ga er dan maar van uit dat dat bij elke bank zo zal zijn.

  • Jeroen zegt op

   Wat in thailand ook nog is dat er gekeken wordt naar de creditwaardigheid van de werkgever. Iemand die voor een groot bedrijf werkt of bij de overheid (dus ook onderwijzers) krijgen een hogere hypotheek bij de bank over het algemeen.

 3. Jeroen zegt op

  Beste Rinnus, wat ook nog kan is dat je hypotheekverstrekker wordt voor het overige deel. Je kunt jezelf namelijk ook als hypotheek verstrekker bij de landoffice laten registreren. Ik heb dit zelf ook een aantal keer gedaan. Ik weet alleen niet wat de Thaise bank hiervan vind als er 2 hypotheekdelen zijn maar de moeite van het onderzoeken waard lijkt me.

 4. Mark zegt op

  Vermits je er geen probleem mee hebt het ontbrekend saldo te betalen voor vastgoed dat wettelijk eigendom van je vrouw is er een logische optie: je vrouw onderschrijft (tekent) een schuldbekentenis voor het saldo dat jij betaalt.

  Die schuldbekentenis laat je opstellen door een goede advocaat in het Thais en Engels. Daarin niet vermelden dat het om een vastgoedtransactie gaat. Wel vermelden dat het geld van jou is van voor jullie huwelijksdatum, geen geld uit de huwelijksgemeenschap. Bij registratie van de vastgoedtransactie in “the landoffice” moet een getrouwde farrang een document ondertekenen waarin hij verklaart geen satang/baht betaald te hebben. Daarom dus een algemene schuldvordering opstellen, volledig los van de vastgoedtransactie. Enig stavingsstuk is de overschrijving van een bankrekening op jouw naam naar een bankrekening op haar naam.

  Enige voorwaarde voor terugbetaling: het indienen van een verzoek tot scheiding door haar of een vaststelling van een feitelijke scheiding door de bevoegde instantie. In een andere context ben jij niet gemachtigd terugbetaling te vorderen. Je stipuleert tevens dat de lening (door jouw erfnamen) niet meer terug vorderbaar is indien jij eerst stervende zou zijn.

  Een lening puur en zuiver uit liefde van jou voor haar … die hopelijk geheel wederzijds is en blijft 🙂

  Als het ooit tot een scheiding zou komen, hetgeen uiteraard momenteel niet denkbaar is :-), heb je alzo een kans gerechtelijk de schuld van je (ex-)vrouw terug te vorderen. In elk geval kan zij de opbrengst van de verkoop van het vastgoed dan aanwenden om jou terug te betalen, zelfs indien ze op dat moment geen andere financieringsbron (financieringspartner?) zou hebben.

  Klinkt allemaal weinig romantisch. Een vorm van checks and balances. Sterke lijm voor een LT-relatie.

  Persoonlijk heb ik deze schuldvorderingsconstructie niet opgezet. Mijn uitgangspunt blijft dat het geld dat ik geïnvesteerd heb in Thais vastgoed op mijn vrouw haar naam kwijt zal zijn bij een eventuele scheiding. De levenslange usufruct op mijn naam op de achterkant van de chanoot vind ik afdoende garantie.

 5. Rob zegt op

  Wij zaten met hetzelfde probleem. Uiteindelijk hebben we gekocht in de volgende formule: een voorschot van 300.000 bath, dan drie jaren 15.000 bath per maand. In totaal is dan na drie jaren 840.000 bath betaald aan de eigenaar en dan moeten we het nog resterende bedrag, 2160.000 in een klap betalen. Een deel ervan willen we in die drie jaar bijeen sparen en wat er dan nog rest hopen we tegen die tijd bij een bank te kunnen lenen.
  Heeft iemand van de lezers deze formule ook gevolgd?

  • j.a. zegt op

   Wij verkopen al 11 jaar huizen in Thailand die we zelf bouwen..Wij hebben dus vaak te maken met hetzelfde.

   het meest belangrijke bij het verkrijgen van een lening is natuurlijk onderpand in goederen of land ( wat in geval van hypotheek niet veel geaccepteerd wordt)
   De meeste mensen die hoge hypotheken kunnen krijgen ( want dat is 3,5 mill. THB ), brengen vaak een aardige smak eigen geld in om de voorwaarden te verbeteren .
   De banken doen namelijk niets…Dan kan je net zo goed zelf bouwen. krijg je meer voor minder. Als je dan toch je geld moet riskeren met zoals hier eerder voorgestelde constructies…..Zelf bouwen is goedkoper en beter.

   Het enige wat wij dus kunnen betekenen voor de kopers is als volgt en eigenlijk hetzelfde als wat Rob zegt..De kopers betalen de verstrekte hypotheek aan ons…normaal tegenwoordig zo rond 60 % max..
   Ze betalen ons evt. een cash bedrag, maar dat is vaak ook niet mogelijk omdat de bank dat ook al verlangt en ze ook nog een verzekering moeten afsluiten die risico’s dekt voor de bank.

   Het restbedrag wordt dan in termijnen afbetaald, binnen 6 jaar. Ik reken hier 5 % rente op.
   Er wordt een overeenkomst samengesteld en er moet een onderpand aanwezig zijn.

   Anders weet ik niet hoe je geld zou moeten lenen anders dan 3 % per maand bij de woekeraars met zwaar onderpand.

   Eigen geld inbrengen zijn de magische woorden . Het is voor een bank makkelijker het restant te lenen , dan het begin te maken…

   succes.

 6. Jos M zegt op

  Rinnus, kan je in Nederland geen P.L. nemen.?
  Dat heb ik gedaan om mijn vrouw grond te laten kopen in Thailand.

  • Marc breugelmans zegt op

   Ja natuurlijk een P.L. in Nederland nemen is misschien nog goedkoper dan die hypotheek in Thailand , en heel zeker veel gemakkelijker , wel moet je nog een adres hebben in Nederland

 7. teun zegt op

  Een (thaise) bank gaat niet meer lenen dan een aanvrager aankan. Een huwelijk met een buitenlander (lees: nederlander) nemen zij niet mee in hun overwegingen. Hoe kunnen zij deze buitenlander aanspreken?
  Bij nederlandse banken werkt het precies zo.

  Dus: of je koopt het huis met een hypotheek (1,5 mln) van haar en legt de rest (2 mln) bij of je koopt een huis/appartement op haar naam voor 1,5 mln.
  Meer smaken zijn er niet. Ik (gepensioneerd) heb destijds 100 % gefinancierd. Grond op haar naam met een lening van mij en huis is van mij. NB. ik was niet met haar getrouwd.
  Jij wel en dus kun je je vrouw geen lening geven.

  En als je kennelijk nu al onzeker bent over de situatie na ca 1 jaar dan zou ik er helemaal niet aan beginnen. Laat haar een huis/app van ca 1,5 mln kopen of 2 mln (waarvan 0,5 mln van jou, waarbij je dit bedrag voor jezelf direct afschrijft).

  • Jacob zegt op

   Het is niet helemaal zo dat het huwelijk niet meetelt.
   Ik werkin TH, heb een inkomen (mag ook uit andere bron zijn zoals pernsioen) ben gehuwd en woon hier al jaren.
   Heb op 1 vd huizen meegetekend voor de hypotheek als guarantor…anders werd eea wat moeilijker.
   Hoe je dat verder naar je vrouw toe afwikkelt, of niet, in aan de persoon zelf.

   • Rinnus zegt op

    Jacob, bedankt voor je reactie. Mag ik vragen welke bank?

    Goed om dit te horen. Op deze manier hopen wij het ook voor elkaar te krijgen. Ik werk dan wel niet in Thailand, maar heb wel een behoorlijk salaris om hiervoor garant te staan.

 8. Janus zegt op

  Tja,

  De Gouvernement housing bank is misschien nog het “royaalst’ van alle banken.
  Maar als jullie daar al geweest zijn en deze geven maximaal 1.5 miljoen Bhat, kun je alle andere banken wel vergeten.

  Wij zaten met hetzelfde en hebben uiteindelijk een kleiner huis gekocht van 2.1 miljoen, casco wel wind en waterdicht, electro en water, maar meer niet. Zijn nu iedere maand “iets” aan het afbouwen. Inmiddels liggen er in het hele huis tegels en heb ik het huis geschilderd. Een van de drie “badkamers” is ook gereed. Rest komt gestaag.

  • j.a. zegt op

   Same same nu..GHB heeft vorige week een potentiele koper van ons hetzlefde voorgesteld..1.8 voor een huis van 2.8 zij waren beide leraren..Ze geven zeer lage leningen tegenwoordig…en volgend jaar worden de regels nog strenger…

 9. Rene Martin zegt op

  Volgens het boek van wonen en kopen in Thailand van 2013 zijn er verschillende mogelijkheden zoals de Bangkok Bank in Singapore, banken in Thailand zoals HSBC, TMB en Tiscobank. In Singapore kan je o.a. de UOB benaderen die toentertijd 70 % hypotheek verstrekte maar je moest toentertijd wel een minimum inkomen hebben van SGD 100.000 en er zijn uiteraard andere voorwaarden. Succes.

  • Ben korat zegt op

   Ik zou eerst gaan huren in de buurt waar je een huis wilt kopen. Of land kopen en elke maand een gedeelte laten bouwen en zelf ook wat doen als je daar bent en iets kunt doen. Volledige hypotheek kun je vergeten in Thailand. De optie van een persoonlijke lening in Nederland is ook een mogelijkheid.

   Suc6 Ben Korat

 10. pieter zegt op

  Rinnus beter, een koopwoning of bouwkavel, op huurkoop te nemen, Je betaald 10 % aan, en de rest word per maand afgelost! De duur van de aflossing, kan in goed schriftelijk overleg’ Het contract word wettelijk via een Thaise advocaat, op jou naam beschreven! ( Thais en Engels ) zodat jij die periode van huurkoop de enige verantwoordelijke bent! Is het totale bedrag afgelost, dan kun je het op een Thaise naam zetten bij de Landoffers of.. je laat het zo’ Verkopen kan altijd’ en jij bent en blijft de enige wettige eigenaar op deze manier! Het contract, heeft een ingebouwde clausule, word er een half jaar niet betaald, dan vervalt het contract, en is daarmee ongeldig verklaart! Ook is er in goed overleg mogelijk, het huis/bouwkavel wegens scheiding weer te koop aan te bieden, zodat je een deel van je inleg weer terug kunt ontvangen! Het huis of bouwkavel’ blijft zolang van de verkopende eigenaar’ zolang het totale bedrag nog niet is afgelost, dit om onnodige problemen te voorkomen! tegen mensen, met de verkeerde bedoelingen! Dit is voor beide partijen risico vrij! en geeft een leuke spaarpot naar eigendom’ op deze huurkoop manier’ en voor jou doelstelling de beste veiligste oplossing’ om er niet al te veel privé geld in te steken, de komende jaren. Is de liefde nog in takt, dan heb je samen een eigendom’ Lukt het niet? dan ben jij als wettelijke aangeschrevene, vrij in je doen en laten. En op deze wettige manier, kan ze geen ene cent ( Bath’ ) van jou stelen!

  Voor meer info [email protected]

 11. Rob zegt op

  Dag Rinnus,

  Werkt je vrouw bij een “government school” of een particuliere school? Even een vraag uit nieuwsgierigheid dit i.v.m. mijn eigen situatie.

  Groeten,

  Rob

  • Rinnus zegt op

   Bij een government school.

 12. Robert zegt op

  2 Jaar geleden kon de UoB een hypotheek verstrekken van max 1.7 miljoen op basis van mijn NLse salaris. Zij doen dan ook een controle bij het BKR. Ik weet niet of dit nog steeds mogelijk is.
  Ter info: we zijn de hypotheek uiteindelijk niet aan gegaan, omdat we alles uit eigen voorzieningen konden betalen.

 13. l.lagemaat zegt op

  Beste Rinnus,

  Ik weet niet waar u denkt te gaan wonen.
  In Pattaya is een groot advocatenkantoor, die evt. mogelijkheden met u door kan nemen..
  La Magna Carta.

  supat samunram

  Supat spreekt goed Engels.

  Ook zou u eerst een mail kunnen sturen met deze vraag.
  Op basis van het antwoord kan evt. verder gehandeld worden.

 14. Rinnus zegt op

  Misschien nog wel even interessant om te vertellen, bij twee nieuwe woning projecten konden wij wel 3.3 en 4.2 miljoen bath lenen. Maar dan loopt de financiering via de ontwikkelaar achter het project, vermoed ik? Beide bedragen zijn namelijk bevestigd aan ons. Daarbij kon ik dus, zoals hier al 2x is opgemerkt als guarantee mee tekenen.

  Dit is dus nog altijd een optie voor ons, maar onze voorkeur gaat nu uit naar een huis van 3.5 miljoen bath van een particulier waarbij wij dus zelf naar de bank moeten stappen.

  • j.a. zegt op

   Tegen welke rente? En is de looptijd vast. ( lang niet in alle gevallen zo) de aflossing staat vaal vast en de rente varieert..Wat wordt de uiteindelijk betaalde prijs aan het eind?

 15. Herman buts zegt op

  Als je getrouwd bent en een huis koopt is dit huis ,ook in Thailand , gemeenschap van goederen en bij scheiding heb jij recht op de helft van het huis. Bij overlijden erf jij zelfs het hele huis , je hebt dan een jaar tijd om dit te verkopen daar je als Farang geen grond kan bezitten, dus even informeren bij een lawyer en zelf een beetje meer betalen;)

  • Rob V. zegt op

   Nu kent Thailand best veel discriminatie maar uitsluiten van land bezit op basis van ras (farang) volgens mij niet, wel op nationaliteit. Een niet-Thai mag geen land bezitten, maar een farang met Thaise nationaliteit heeft niets te vrezen.

  • Nico zegt op

   “Bij overlijden erf jij zelfs het hele huis”

   Moet hiervoor dan niet eerst een usefruct contract voor worden opgesteld?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website