Beste lezers,

Heb al veel gegoogeld, in feiten zo’n beetje 60 uur. Dus de hele voorgenomen reis van half november tot en met half december is gepland. Waar ik echter niet uit kom is het antwoord op: zijn de taxichauffeurs op Koh Samet en op Koh Chang net zo schappelijk als in Bangkok?

Met alle respect voor de eilandbewoners aldaar, snap dat alles per boot ingevoerd moet worden, maar zoals op Phuket is het werkelijk schandalig. Vele mensen noemen het taxi maffia. Voor een ritje van Kamala Beach naar de airport (27,1 km) wordt 600 baht voor gerekend. Ritje 1,8 km, 300 baht.

Als het ook zo is op bovengenoemde bestemmingen kan ik er maar beter op voorbereid zijn. Ik ben slecht ter been en kan en wil nooit achter op een scooter.

Alvast bedankt voor de moeite.

Groet,

Nicky

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

25 reacties op “Zijn de taxichauffeurs op Koh Samet en op Koh Chang net zo schappelijk als in Bangkok?”

 1. Erwin zegt op

  Van Koh Chang ben ik slechts 1 keer geweest, we moesten toen een half uur wachten.
  Mijn Thaise vrouw zijn toen dat daar zeker taxi maffia was. Dat er zelfs een taxichauffeur in zee was gegooid.
  Bewijs daarvan was er niet maar het wel gezegd door Thai aldaar.
  Verder merk je er niet zoveel en de prijs weet ik niet meer

  Zelf vond ik het daar niet zo fijn heel erg heuvelachtig en natuurlijk taxi helemaal vol gestopt met toeristen.
  Dat is mijn persoonlijke mening, andere vinden dat daar misschien wel leuk.

  • Nicky zegt op

   Hoi Erwin,

   Er zal ook daar best ook het begrip “jalousie en afgunst” bestaan, ondanks de vriendelijke glimlachen.

 2. Kris zegt op

  Ik stel me de vraag wat jij als individu kan en zal doen als men je teveel wil aanrekenen voor een ritje.

  Als je slecht te been bent en je niet achterop een scooter wil dan zal je wel verplicht zijn om de vooropgestelde prijs te betalen, willen of niet.

  En overal ter wereld worden toeristen kaalgeplukt, ook in Thailand. Dit is de trieste realiteit.

 3. Willy zegt op

  Ik ben zonet terug van een reisje van Thailand naar mijn thuisland. Ik stel vast dat de vliegtickets zowat verdubbeld zijn t.o.v. vijf jaar geleden. Destijds kon ik vliegen voor net geen 500 euro, nu heb ik 1025 euro betaald. Ook het verblijf ter plaatse was alles behalve goedkoop.

  Is dit een reden om thuis te blijven? Nee, helemaal niet, een vakantie kost nu eenmaal wat geld. Heb je dit niet, dan blijf je beter thuis.

  Ik snap de mensen niet die hier komen klagen dat men 600THB aanrekent voor een taxi ritje (die normaal gezien maar de helft zou mogen kosten). Ze zijn niet eens vertrokken en zijn al aan het nagelbijten voor niet eens 10 euro. Straffer zelfs, ze zijn zich al aan het ‘voorbereiden’, wat dit ook mag betekenen.

  Is het in eigen land dan zo goedkoop? Ik dacht van niet. Reizen en vakanties zijn mijn inziens een luxeprobleem. Wees blij dat je een vakantie naar Thailand kunt veroorloven, velen kunnen dit niet. Ik stel me de vraag wat je hier dan effectief komt doen als je je nu al druk maakt voor een paar honderd Baht?

  • Nicky zegt op

   Hallo Willy,

   Met verbazing lees ik jouw reactie! Vanwaar deze snepende reactie? Ik kom hier effectiefs tips vragen van mensen die op deze eilanden ( of 1 ervan) geweest zijn.
   Wanneer ik dat vorig jaar had geweten van Phuket had ik meer vakantie geld berekend- Niks meer en niks minder.
   Dan daarbij iedere dag een paar honderd baht, loopt ook op. Lands eer lands wijze.

   • Frits zegt op

    De ondertoon van je topic leert me dat je, verwijzend naar de taxi maffia in Phuket, je van mening bent dat je altijd teveel betaalt.

    En eigenlijk heb je misschien wel gelijk, een toerist betaalt meestal een pak meer dan een Thaise sterveling. Maar als je je zorgen maakt over iedere dag een paar honderd Baht dan heb je een serieus probleem.

    Niemand van ons blog kan en zal je vakantiebudget bepalen. Waar je kan beknibbelen op een taxirit zal je op een andere plaats misschien dubbel en dik aangerekend worden. Een reis naar Thailand is niet goedkoop en na je verblijf in Phuket zal je dat wel weten. Als de eventuele meerprijs van die taxiritjes je budget bepalen dan adviseer ik je ook om een lekker dichtbij vakantie aan zee te boeken, dan ben je een pak goedkoper af.

 4. Bert zegt op

  Beste Nicky,

  Zou je je niet beter focussen op de positieve aspecten van je reis? Die paar honderd Bahts die je zogezegd teveel moet betalen zou je reis toch niet mogen vergallen.

  In eigen land betaal je voor eenzelfde taxi rit vele malen meer.

  En de leden van ons blog zullen aan, wat jij noemt, de taxi maffia, ook niets kunnen veranderen. Ik begrijp ergens niet wat je met je vraag van ons verwacht.

  Maar alvast een super vakantie toegewenst in het land van de glimlach.

  • Nicky zegt op

   Hallo Bert,

   Ik begrijp heel goed dat men alhier niets aan deze of iedere andere praktijk kan veranderen. Dit is mijn vraag toch ook niet?
   Ik verwacht van mijn vraag een opheldering/ ervaring en of tips, hoe taxi’s te werk gaan op deze eilanden. De ervaringsdeskundige zeg maar.

   En vind het erg badinerend om door u gewezen te moeten worden op de positieve aspecten, laat staan uw opmerking over “mijn reis te laten vergallen”.
   Geloof mij; ik ben dol op Thailand.

   • PEER zegt op

    Beste Nicky,
    Ik vind ‘t niet raar dat de veel reakties neerkomen op de mening dat men je ‘n “cheap Charly” vindt.
    Wat maakt die paar Bathjes uit op ‘n onvergetelijk verblijf in Thailand.
    Informeer ‘ns wat ‘n taxi-ritprijs is naar Schiphol, dan zullen je oogjes wel opengaan wat betr de Thaise taxi-rates.

    • Peter zegt op

     En vraag altijd naar de prijs (onderhandelen is de boodschap). Vind je het te duur ben je toch vrij om nee te zeggen. Snap het probleem niet.

     Maar voor sommigen kan het nooit goedkoop genoeg zijn 😉

 5. Cornelis zegt op

  600 baht voor een rit van 27,1 km, werkelijk schandalig – of toch niet? 1000 euro uitgeven aan een vliegticket en dan je voorpret al laten vergallen door de gedachte aan een paar knaken voor een taxirit……
  Hoe lang is het geleden dat je in Nederland een taxi hebt genomen? Ik betaalde hier in NL pas nog 30 euro – een kleine 1200 baht dus – voor een rit van 8 km………

  • Nicky zegt op

   Beste Cornelis,

   Wat een negatieve tekst is dit. Leer mij aub niet de gebruiken en “normale” prijzen hier. Wij hebben een Zwitserleven, goede medische zorg, goede betaalbare scholen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
   Neem aan dat ik u dit niet hoef te vertellen? Vandaar het prijsverschil.
   En geloof mij, heb al weken voorpret en maak al stapeltjes voor mijn backpack ;-).

 6. Kees zegt op

  Vreemd genoeg is het taxi verkeer in Bangkok gereguleerd met taxi meters, maar op de meeste andere plekken in Thailand ben je overgeleverd aan de “taxi maffia”. In en rond Pattaya functioneert Bolt vrij goed. Misschien weet iemand of dat ook op die 2 eilanden functioneert? Bolt en nog een paar andere taxi apps rekenen schappelijke prijzen.

 7. Nicky zegt op

  Hoi Kees,

  Dank je wel voor je antwoord. Hier kan ik wat mee. Vind het echt niet erg wat meer te betalen dan in BKK, maar ben liever voorbereid.
  Dan daarbij ervaring leert, wanneer je zelf schappelijk bent en begripvol is dat altijd een win-win situatie.
  Wacht in spanning af op iemand weet of op deze eilanden Bolt werkt.

  • PEER zegt op

   Nee Nicky,
   Die is er op Koh Chiang niet.
   Betr Koh Samet: weet ik niet

  • Kees zegt op

   Als niemand met kennis van de plaatselijke situatie reageert, kun je de Bolt app downloaden en ter plekke proberen of het werkt. Kost niks. Er zijn nog meer van dezelfde diensten (Grab, Uber en nog een paar); geen idee in welke plaatsen in Thailand zij actief zijn. Misschien vind je het antwoord via google of hun websites?

 8. Geert zegt op

  Op de eilanden zijn de taxi’s altijd duurder dan op het vaste land .

 9. Erik Kuijpers zegt op

  Ik heb eens gezocht naar taxiprijzen op Phuket en die liggen inderdaad hoger dan elders. Kijk maar eens hier: https://www.numbeo.com/taxi-fare/in/Phuket

  Phuket is het grootste eiland van Thailand maar heeft wel een brug naar het vasteland. Ik wil aannemen dat die prijzen ook onderdeel kunnen zijn van afspraken tussen ondernemers en de overheid krijgt daar maar lastig een vinger tussen. Maffia? Zou ook best kunnen, die lieden heb je wereldwijd.

  Ik ken Nongkhai Stad 30 jaar en in de eerste jaren was er niet eens een taxibedrijf; de kleine en de grote tuktuk waren het enige vervoer maar die hadden vaste prijzen op een kaart in de tuktuk hangen. Bij meer dan één (zware) farang en een hoop bagage ging die prijs uiteraard omhoog. En op rustige dagen met weinig klandizie was de tuktuk goedkoper…

  Je moet er rekening mee houden dat ondernemers op de meest gewilde bestemmingen profiteren van de toestroom van toeristen. En geef ze eens ongelijk? Hotelprijzen zijn daar ook hoger.

 10. Hans zegt op

  Samet heeft vaste prijzen naar de verschillende resorts

 11. Theo zegt op

  Nicky,

  Ik woon al geruime tijd op Koh Chang dus kan ik enerzijds als ervaringsdeskundige antwoorden. Hopelijk wordt mijn reactie niet zo negatief onthaald door jou als hierboven.

  Mijn echtgenote zegt me dat, omwille van de omvang van het eiland, een altenatieve aanbieder als Bolt (of andere alternatieven) niet interessant is en dat ze geen weet heeft dat dit hier werd uitgerold.

  Taximeters zijn niet algemeen ingeburgerd (zoals BKK). Het is dus raadzaam om voorafgaand altijd te onderhandelen over de prijs. Ik kan bevestigen dat het leven hier duidelijk duurder is dan in de rest van Thailand. Ik veronderstel dat dit voor een ritje met een taxi ook het geval zal zijn.

  Als je het onderste uit de kan wil halen bij het onderhandelen van de prijs zou je wel eens bedrogen kunnen uitkomen. De taxichauffeurs kennen de prijzen ook wel en zullen elkaar niet uit de markt prijzen door een toerist supergoedkoop te bedienen. Ik hoop dat je dit niet als maffia bestempelt want over het algemeen verloopt alles hier eerlijk en correct.

  Hoe het er op Koh Samet aan toe gaat weet ik niet.

  Hopelijk ben je hierbij wat geholpen.

  Veel plezier en geniet van je tijd op Koh Chang.

  Theo

 12. Leopold2 zegt op

  Ik heb eventjes 10 min gegoogled en er zijn heel wat persoonlijke ervaringen van taxi’s (songtaews) op die eilanden terug te vinden op het internet.

  En helaas, veel van die reacties zijn niet positief. Er wordt ferm doorgerekend.

  Eigenaardig dat jij na 60 uur hierover niets terug vindt.

 13. Klaartje zegt op

  Ik ben momenteel op Ko Samet.

  Gisteren hebben we (3 pers.) voor de verplaatsing vanaf mijn hotel 1200 bath moeten betalen (amper 10 min. rijden). Niet eens in een taxi maar in een open busje. Dit werd geregeld door de receptie. We hadden geen keuze, vooraf te betalen en vaste prijs. Dit noem ik maffiaanse praktijken. Volgende keer ga ik wel te voet.

  Ik heb de Bolt app op mijn smartphone maar dit werkt hier niet. Zoals hierboven reeds aangehaald, toeristen worden bij de vleet kaalgeplukt. Prijzen op een eiland kunnen en mogen wel iets duurder zijn maar ergens stopt het.

  • Hans zegt op

   Zoals ik hierboven al aangaf heeft samet vaste prijzen. Deze staan aangegeven bij de taxi standplaats. In dit geval is er duidelijk teveel gerekend. Max prijs naar eind eiland is 700b

 14. alphonse zegt op

  Door verhalen zoals hierboven geraak je makkelijk van mening dat de Thai sjoemelaars zijn.

  Sinds ik in maart lln. een maand door Indonesië trok, heb ik mijn mening serieus moeten bijsturen.
  Daar word je echt afgezet met prijzen die vier tot tien maal verhoogd worden.Je bent gewoon de kip die geplukt moet worden.

  Bovendien bedreigen en manipuleren ze je, en stalken je zolang ze kunnen.
  Ze blijven je volgen en bestoken en intimideren.
  In Indonesië geven ze je moedwillig de verkeerde weg of zeggen dat er geen publieke bus rijdt.
  Het is echt kwaadaardig.
  Een voorbeeld: om van de ferryhaven Ketapang (Java) naar Gilimanuk en Denpasar (Bali) te gaan betaal je 20 000 roepi. De taxidrivers vragen 700 000 roepi.
  Ze denken alleen aan zichzelf, niet aan dienstverlening.

  Intussen heb ik mijn opinie over Thailand bijgestuurd en geherwaardeerd.
  Thailand is een fijn, behulpzaam en makkelijk land om te reizen.
  Met mensen die het goed met je voor hebben.
  En denken aan de behoeften van de klant. Mensen die dienstbaar willen zijn. Kom dat nog es tegen…

  • Roger zegt op

   Ik woon al 8 jaar in Thailand en kan je tal van voorbeelden geven dat je waakzaam moet zijn als een Thai de Farang een rekening geeft. Zeker in de toeristische gebieden word je langs alle kanten belazerd.

   Als ik samen met mijn vrouw ga shoppen vraagt ze me regelmatig om de andere kant op te stappen als ze iets wil kopen omdat ze heel goed weet dat, als de Thai een witneus ziet, de prijs opeens de hoogte ingaat.

   Ik zeg niet dat dit altijd het geval is maar de Thai heeft het inderdaad goed voor ons voor, al is het maar voor de centen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website