Wordt AOW niet als pensioen aangemerkt ivm Non immigrant O-A?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
22 januari 2019

Beste lezers,

Ik ga in november 2019 met pensioen en ik van plan om vier maanden later naar Chiang Mai te emigreren. Ik wil nog even zekerheid hebben over de weg die ik moet behandelen, qua visum (het visum-dossier op Thailandblog is van 2016 en er is misschien inmiddels iets veranderd).

Volgens mij moet ik eerst een non-immigrant O visum ( single entry) in Nederland aanvragen. Vervolgens moet ik dan in Thailand op dat non-immigrant O visium een “extension of stay based on retirement” (ook wel genoemd een non-immigrant OA Long stay visum of Retirement visum) aanvragen. Klopt het tot zover ?

Zo ja, dan heb ik als vraag. Kan ik, zodra ik in Thailand ben gearriveerd op mijn non-immigrant O visum, meteen een “retirement visum” aanvragen of ben ik verplicht eerst 60 dagen te wachten?

Een andere vraag. Ik heb straks aan AOW een maandelijks inkomen van € 1.000.- en aan pensioenen een maandelijks inkomen van € 900,-. (in totaal ruim boven de vereiste 65.000 Baht per maand). Echter, op sommige Thaise sites staat aangegeven dat de 65.000 Baht puur uit pensioen-penningen moet bestaan en dat de AOW niet als pensioen gezien wordt (ook in het Belasting-dossier op Thailandblog staat aangegeven dat de AOW niet als pensioen wordt aangemerkt).

Kan iemand duidelijkheid hierover geven? Als alleen mijn ware pensioen-bedrag van € 900,- meetelt, dan zal ik dus nooit naar mijn geliefde Thailand kunnen emigreren en kan ik mijn voorbereidingen wel stopzetten.

Bij voorbaat ontzettend bedankt voor uw hulpvaardige reacties.

Groet,

Peter

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Wordt AOW niet als pensioen aangemerkt ivm Non immigrant O-A?”

 1. HansNL zegt op

  Het inkomen moet 65000 baht zijn.
  Pensioen, AOW, en wat dies meer zij.
  Allemaal inkomen en indien bewijsbaar ok voor de ambassade.

 2. Geertg zegt op

  Je AOW telt gewoon mee als inkomen. Steeds meer vraagt men bij de immigration bewijs dat je maandelijks 65.000 of 40.000 thb overmaakt van je Nederlandse rekening naar Thailand.

  Houdt der wel rekening mee dat de waarde van de Euro behoorlijk onder druk staat en je weinig thb krijgt voor € 1900. Op dit moment slechts 66.500. Dus dat is krap.

 3. George zegt op

  Beste

  Het gaat er om dat u die 65.000 bath per maand kunt aantonen.
  Dit kunt u (nog) middels een visumondersteuningsbrief van de ambassade.
  En natuurlijk telt uw aow hier wel degelijk bij mee.
  Misschien dat in de toekomst die visumondersteuningsbrief niet meer wordt verstrekt, dan moet je middels je thaise bankrekening aan kunnen tonen dat er iedere maand die 65.000 bath op de rekening wordt gestort vanuit het buitenland. Indien u 800.000 bath op een thaise bankrekening heeft staan minimaal 2 maanden voor eerste aanvraag van dit zogenaamde retirement visum dan hoeft u verder niks aan te tonen.
  Maar Uw AOW telt wel degelijk mee als zijnde inkomsten.
  Dit heeft ook verder niks met een non immigrant o-a visum te maken.
  Zoals uzelf al zegt vraagt u een non immigrant-o visum aan op de thaise ambassade in nederland
  En in thailand kunt u dan na 60 dagen uw extensio of stay op basis van retirement aanvragen.

 4. klaasje123 zegt op

  Ik woon hier nu 9 jaar en heb steeds een inkomen gehad bestaande uit AOW plus pensioen. Bij het opgeven van inkomen heb ik het nooit uitgesplitst, altijd een totaal bedrag. Ook de ambassade die de inkomensverklaring afgeeft ter gebruik bij de immi, splitst niet uit. Immi vraagt hier ook niets over, kijkt alleen naar het totaal berdag. Weten waarschijnlijk ook niets over wat AOW is.

 5. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  1. Je kan een Non-immigrant “O” Single entry aanvragen.
  Daarmee bekom je bij binnenkomst een verblijfsperiode van 90 dagen. Die verblijfsperiode kan je dan gaan verlengen met een jaar. De aanvraag tot jaarverlenging kan je starten 30 dagen (soms 45 dagen) voor het einde van de 90 dagen, m.a.w. vanaf 60 dagen (of 45 dagen) na binnenkomst kan je de jaarverlenging aanvragen. Wanneer de aanvraag binnen die laatste 30 dagen (45 dagen) juist wordt ingediend is niet zo belangrijk. De verlenging zal toch altijd maar ingaan aansluitend op die 90 dagen. Je wint of verliest dus niets met vroeg of later de aanvraag in te dienen. Tot de laatste dag wachten is natuurlijk ook geen goed idee.
  Let er op dat je wanneer je tijdens de jaarverlenging Thailand verlaat, je eerst een “Re-entry” aanvraagt. Doe je dat niet dan verlies je de jaarverlenging bij het verlaten van Thailand. Heb je er wel een dan zal je bij terugkomst een verblijfsperiode bekomen die overeenstemt met de einddatum van je jaarverlenging, m.a.w. je krijgt dan je eerdere einddatum van je jaarverlenging terug.

  Een jaarverlenging is niet hetzelfde als een Non-immigrant “O-A” Multiple entry visum.
  Zoals het al zegt is het Non-immigrant “O-A” een visum en geen verlenging (extension).
  Een Non-immigrant “O-A” Multiple entry kan je aanvragen in de Thaise ambassade (niet bij immigratie in Thailand). Je zal wel meer documenten moeten voorleggen dan een Non-immigrant “O” zoals o.a. gezondheid en bewijs van goed gedrag.
  Wanneer je met een Non-immigrant “O-A” Multiple entry visum Thailand binnenkomt zal je ipv 90 dagen een verblijfsperiode van 1 jaar bekomen en dit bij elke binnenkomst binnen de geldigheidsduur van het visum. Een beetje uitrekenen, zoals nog een “borderrun” voor het einde van de geldigheidsperiode, en je kan er bijna 2 jaar mee in Thailand verblijven (wel opletten na de geldigheidsperiode dat je hier ook een “re-enrty” aanvraagt voor je Thailand verlaat).
  Bij een verblijf van 90 dagen ononderbroken in Thailand niet vergeten om een adresmelding te maken en ook elke volgende periode van 90 dagen ononderbroken verblijf.
  Kijk er ook op toe dat je bij aankomst op je verblijf gemeld wordt bij immigratie met een TM30 formulier.

  2. Pensioen, AOW, of welk ander inkomen is allemaal goed voor immigratie.
  Zolang het maar minstens 65 000 Baht is als je enkel een inkomen als financieel bewijs gebruikt. Je hebt hiervoor de “Visumondersteuningsbrief” van de ambassade nodig als bewijs.
  Je kan ook een bankbedrag van minstens 800 000 Baht op een Thaise bankrekening gebruiken. Dat moet er dan bij de eerste keer 2 maanden opstaan en bij vervolgaanvragen 3 maanden. Je hebt dan een bankbrief en een copy van je bankboekje nodig als bewijs.
  Er is ook een mogelijkheid om een inkomen en een bankbedrag te gebruiken. Samen moet dat 800 000 Baht op jaarbasis zijn. Bankbrief, bankboekje en visumondersteuningsbrief zijn dan noodzakelijk als bewijs.
  Tenslotte is er nog de nieuwe regeling. Maandelijks moet je minstens 65 000 Baht overmaken. Bankbewijs en bankboekje nodig als bewijs. Voor de eerste aanvraag mag het bewijs van storting minder dan een jaar zijn, voor vervolgaanvragen moet je bewijzen leveren van de laatste 12 maanden.

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Misschien ook nog vermelden dat je een verblijfsperiode bekomen met een “Non-immigrant “O-A”, op dezelfde wijze kan verlengen en binnen dezelfde periode (30 of 45 dagen voor afloop) m.a.w. 11 maand ipv 60 dagen na binnenkomst.

  • Ger-Korat zegt op

   Tenslotte is er nog de nieuwe regeling om 65.000 baht over te maken. Dit geldt niet als je gaat voor 800.000 baht op de bank , toch ? Ik vraag het maar even om dat je bij punt 2 zowel de inkomenseis als ook de 800.000 baht regeling noemt.

   • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

    Het maandelijks storten van de 65000 Bath is een van de 4 mogelijkheden. Je kan kiezen.

   • Frits zegt op

    Het moge nu na al die verhandelingen van afgelopen dagen toch onderhand eens duidelijk zijn dat als je THB800K op de bank hebt je verder geen andersoortige inkomstenbewijzen nodig hebt? Ofte wel: als je hoe dan ook geen THB800K hebt/kunt genereren, en ook niet kunt aantonen bv dmv een ambassadebrief, over voldoende inkomen te beschikken, dan is het maandelijks storten van THB65K ook aan de orde. Bv in geval van iemand van 60 jaar oud, immers nog geen pensionado.

    • Ger-Korat zegt op

     Ja Frits , ik vroeg het Ronny alleen om alles zeker te weten. Juist ik volg de publicaties van hem om bij te blijven en gebruik zelf de 800.000 baht regeling. Maar, en dit is het punt, las een paar dagen geleden op dit blog dat er naast deze 800.000 sommige Immigration ook mutaties of verloop willen zien in deze 800.000 of te wel hoe word er geleefd naast deze 800.000 baht. Zelf doe ik het uit opgebouwd vermogen welke in elders heb. En ja dat aantonen als je bijvoorbeeld een buitenlandse bankkaart en buitenlandse bank gebruikt naast de vaste 800.000 welke dan het hele jaar gelijk blijft op een Thaise bankrekening is toch lastiger voor een ambtenaar om te checken, mocht ernaar gevraagd worden.

     • teun zegt op

      Nou Ger,

      De regel voor het aanhouden van TBH 8 ton is: dit bedrag moet 3 maanden voor verlenging jaarvisum onafgebroken op je rekening hebben gestaan. Dat is ook hetgeen de bank verklaart en blijkt uit je bankboekje. Als het er langer op staat, maakt niks uit. Het gaat erom bij Immigration om vast te stellen, dat je voor het komende jaar in principe over TBH 65.000 p/m kunt beschikken. Immers TBH 8 ton is gelijk aan TBH 66.000 p/m.
      Of je daadwerkelijk dit deposito/bedrag gebruikt of niet zal hen een zorg zijn. Stel ze zien het jaar nadien, dat het bedrag (eventueel verhoogd met rente) er nog steeds staat en je staat in levende lijve voor hun neus om een verlenging te vragen dan weten ze dat je voldoende inkomen hebt om niet van honger te zijn omgekomen.
      Dus zijn fluctuaties in het bedrag niet van belang, zolang het maar tenminste TBH 8 ton bedraagt gedurende 3 maanden voorafgaand aan je verlengingsverzoek.

    • Peter Spoor zegt op

     Dag Frits.
     Bedankt voor jouw reactie.
     Jij zegt dat “Als ik geen 800.000 Bath heb en niet kan aantonen over voldoende inkomen te beschikken, dat ik alleen dan ( in die omstandigheid) het storten van maandelijks 65.000 Bath
     aan de orde is.
     Dus als ik aan de ambassade kan aantonen ik voor minstens 65.000 Bath per maand aan inkomen beschik hoef ik die 65.000 Bath niet over te maken ?
     Die heb ik nog niet eerder gehoord….maar je kan best gelijk hebben. Ik wil het toch nog even met jou verifieren.
     Bedankt voor jouw reactie.
     Peter

     • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

      Zucht….

 6. John Castricumt geen olifante zegt op

  Het wordt wel geaccepteerd. Ik heb er nooit een probleem mee gehad.

 7. Foodlover zegt op

  Ik heb aow en een heel kleijn pensioen van 98 euro. Dit is genoeg voor mijn jaarvisum. Ik verblijf ook maar 6 maanden min een dag zodat ik in nederland mijn zorgverzekering behoud.

  • teun zegt op

   Dit kan niet kloppen Foodlover! Je hebt met een snelle berekening ca TBH 45.000 p/m. En dus een tekort van ca TBH 20.000 p/m.
   Leg uit aub.

 8. teun zegt op

  Nou, als AOW niet (meer) zou meetellen dan komen veel landgenoten in de problemen. AOW is m.i. gewoon een pensioen. Trouwens, het gaat om je inkomen vanuit Nederland en er wordt nergens vereist dat dit echt pensioen is.
  Maak je dus geen zorgen. Ik heb in Chiangmai jarenlang mijn totale inkomen (AOW + pensioen) “gecertificeerd” door NL Ambassade gebruikt voor jaarvisum-verlenging. Tot NL Ambassade op instructie van Den Haag (dus niet op voorschrift van Thaise Immigration!!) opeens hele vreemde eisen begon te stellen (men moest langskomen op Ambassade, met documenten je inkomen onderbouwen, die Ambassade dan weer zou gaan controleren etc.). Dat langskomen op Ambassade is later vervallen door protest. In plaats daarvan ging het tarief substantieel omhoog “want aanvrager hoefde geen reiskosten naar Ambassade meer te betalen”.
  Ik heb toen besloten om TBH 8 ton bij de bank aan te houden. Veel simpeler en minder gedoe.

 9. willem zegt op

  Peter,

  Ik denk dat je het eea niet goed gelezen hebt of verkeert intepreteerd.

  Het is eigenlijk heel duidelijk.

  Alle inkomsten die met retirement (niet meer werken) te maken hebben worden in Thailand wel degelijk als pensioen gelden gezien. In de beschrijving en Q&A van de visum ondersteuningsbrief staat onder andere volgend citaat:

  “Dienen bij gelijk blijvend niveau AOW / pensioen uitkering toch jaarlijks
  bewijsstukken te worden overlegd bij aanvraag van de visum
  ondersteuningsbrief?
  Ja. Elke aanvraag wordt individueel beoordeeld en dient te worden voorzien van
  onderbouwing van het inkomen. Zonder bewijsstukken kan de ambassade het bedrag niet
  vermelden in de visum ondersteuningsbrief.”

  Ergo AOW en evt een pensioenuitkering tellen beiden mee. Anders kunnen slecht weinigen een extention of stay krijgen. . Ik kreeg mijn extention of stay ( ik ben 58 jaar) zonder AOW of pensioen uitkering slechts op basis van een “pre’pensoen “/ wachtgeld uitkering. Dus je moet het niet zo eng zien.

  Verder is het officieel dat je je extention of stay in de laatste 30 dagen kunt aanvragen. Ik weet dat niet ieder immigratation kantoor daar erg strikt in is. Maar direct aanvragen lukt meestal niet. Maar zeg nooit nooit. T.I.T. (misschien met een beetje thee geld erbij )

  Verder zijn de netto AOW bedragen voor 2019 als volgt:

  Netto € 1.146,51 (incl heffingskorting) € 918,76 (zonder heffingskorting).

 10. tooske zegt op

  Peter,
  ik ben geen expert, maar met een non imm o visa single entry kun je een jaar lang in Thailand verblijven.
  Na dit jaar moet je inderdaad een extension aanvragen bij de immigratiedienst in of nabij je woonplaats.
  Dat doe ik al 10 jaar zonder problemen met een inkomsten verklaring (visa ondersteuningsbrief) van de NL ambassade in Bangkok.
  AOW wordt gewoon geaccepteerd evenals een pensioen of lijfrente.
  Of je met € 1900.– boven de grens van THB 65000.– zit is even af te wachten en uiteraard afhankelijk van de koers op dit moment 35 batjes per €, dus al kantje boort. Maar dat is op te lossen met een aanvullend banksaldo 3 maanden vast op een thaise bank.

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   Neen, met een Non immigrant O Dingle entry bekom je een verblijfsperiode van 90 dagen. Dat is alles.
   Die 90 dagen periode kan je nadien dan wel verlengen met een jaar als je aan de eisen van een jaarverlenging voldoet.

 11. willem zegt op

  Aanvulling op voorgaande :

  Bij het AOW komt nog eens 72 euro bruto per maand bij, Vakantiegeld dat in mei wordt uitbetaald.. Dat telt ook mee.

 12. Liam zegt op

  No worries Peter! AOW is bij uitstek pensioen, staatspensioen. En natuurlijk telt dat mee. Ga maar lekker door met voorbereiden en je verheugen op het warme Thailand. (Nooit koude voeten, zelfs zonder sokken)

 13. Jacques zegt op

  De inzender vermeldt niets over het feit of die 1000 en 900 euro bedragen, bruto of netto zijn. De netto bedragen zijn van kracht. Bij volledige emigratie en dus uitschrijving uit het (oude ) woonland kan afhankelijk van waar gewerkt is tot aan pensioentijd een beroep worden gedaan op het Th/Nl verdrag. Geldt niet voor ex ambtenaren die blijven altijd inkomstenbelasting betalen en hebben dus minder te verhapstukken. Ik hoop voor u dat het tegen die tijd nog gunstig uitpakt, maar garantie is hier niet voor te verkrijgen. Mogelijk is het verstandig om nog wat geld te sparen, zodat u dit geld later op een Thaise bankrekening kunt zetten en gebruiken voor de retirement aanvraag.

  .

  • Peter Spoor zegt op

   Bedankt Jacques voor jouw reactie.
   De door mij genoemde bedragen zijn netto bedragen.
   Als ik kijk in “Mijn pensioenoverzicht” staat er een netto totaalbedrag van € 2.000,- per maand vanaf mijn pensioenleeftijd.
   Ik begrijp niet helemaal jouw zinnetje over een beroep kunnen doen op het Thais-Nederlandse-verdrag.
   Ik ben geen ambtenaar, noch ooit geweest . Op welke wijze zou dat verdrag gunstig voor mij uit kunnen pakken ? .
   Vast bedankt voor jouw reactie.
   Peter

 14. Jacques zegt op

  Dag Peter wat ik daarmede bedoel is dat je als niet ambtenaar dus wel een beroep kan doen op het verdrag en dus een ontheffing kan aanvragen bij de belastingdienst in Nederland. Je moet dan uitgeschreven zijn en ingeschreven in Thailand en daar je aanmelden bij de belastingdienst. Dit is pas na 6 maanden (even uit mijn hoofd) in Thailand verblijf van toepassing en noodzakelijk om te doen. Er is op dit blog al veel over geschreven en het geeft nogal eens problemen als ik de berichten zo belees bij deze en/of gene. Je moet bij de Nederlandse belastingdienst aantonen rechtmatig en daadwerkelijk verblijf te hebben in Thailand. De belastingdienst verlangt doorgaans een formulier van de belastingdienst in Thailand dat je daar bent ingeschreven en belastingplichtig. Met een klein pensioen zoals je aangeeft, zal je niet hoeven te betalen in Thailand schat ik zo in. Bij toekenning van deze ontheffing door de belastingdienst in Nederland zal dan het bruto bedrag gelijk zijn aan het netto uitgekeerde bedrag omdat je geen in komstenbelasting hoeft te betalen in Nederland en al bent gevrijwaard van de zvw kosten etc inhoudingen. Dus voor jouw zeker de moeite waard om dit te gaan toepassen ter zijner tijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website