Lezersvraag: Ik woon in Thailand en wil mijn NL rijbewijs verlengen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
8 oktober 2015

Beste lezers,

Sinds 2012 ben ik uitgeschreven uit de Nederlandse GBA en ben woonachtig in Thailand. Ik wil mijn Nederlandse rijbewijs verlengen. Op het internet wordt ik niet veel wijzer. Wie kan mij helpen?

Groet,

Wim


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Ik woon in Thailand en wil mijn NL rijbewijs verlengen?”

 1. lexphuket zegt op

  Ik wens je allereerst veel ste rkte. Het is een lijdensweg. Ik heb hetzelfde gedaan in 2012. Aangezien je niet kunt corresponderen met vaderlandse instanties (in ieder geval niet rechtstreeks) heb je allereerst een vriend of familielid in Nederland nodig, die in het bezit is van een engelengeduld. Die moet als tussenpersoon fungeren, aangezien dat van ambtenarenzijde geweigerd wordt te corresponderen. En via via komen er steeds nieuwe eisen en belemmeringen. Mij is het uiteindelijk gelukt (na 17 maanden!), maar daar het mijne toch gaat verlopen in 2017 en ik besloten heb niet naar Nederland terug te keren, heb ik nu maar een Thais rijbewijs behaald. Ook niet eenvoudig, maar in ieder geval veel sneller.
  De huidige eisen in Thailand houden in, dat je gedeeltelijk vrijstelling kan krijgen, maar alleen als je een gelegaliseerde verklaring omtrent echtheid kunt overleggen. En daar zit hem de kneep: de consul of de ambassade geven die niet af, doch verwijzen naar de Rijksdienst voor het wegverkeer. Aangezien een retourtje veel kostbaarder is dan het behalen van een thais rijbewijs, heb ik daar maar vanaf gezien.
  Als je het wilt proberen: veel sterkte, geduld en jai yin gewenst.

  • kjay zegt op

   Ik weet niet waar de schoen wringt beste Lex. Bij mij heeft het nog geen maand geduurd. Inderdaad een correspondentie adres in Nederland en dan heen en terug sturen idd. Betalen en als het rijbewijs weer naar het corrspondentie adres is gestuurd, moet die het weer opsturen naar de rijbewijsaanvrager.

   Hulde Khun Robert, een antwoordt dat meteen de spijker op zijn kop slaat met een duidelijke link van de RDW zelf waar alles tot in details staat wat te doen! Scheelt weer vele discussies…..

  • Jack G. zegt op

   Ik fungeer af en toe ook als postadres voor rijbewijzen en ik moet zeggen dat er tot nu toe altijd een rijbewijs afgeleverd is bij mij zonder vragen of gedoe. Wat voor problemen waren er dan Lex? Pasfoto’s die niet aan de eisen voldeed?

 2. KhunRobert zegt op

  Email aan RDW, volgens hun website:

  https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Ik-woon-buiten-de-Europese-Unie-.aspx?path=Portal/Particulier/Het%20rijbewijs/Nederlands%20rijbewijs%20verlengen

 3. jan V zegt op

  ik heb dit een aantal jaren geleden gedaan via het internet en geen enkel probleem had in 6 weken mijn nieuwe rijbewijs in Thailand.
  Heb zelfs als woonplaats Bangkok staan op mijn nederlandse rijbewijs.
  je moet wel van te voren betalen en je oude rijbewijs opsturen naar Nederland en dat loopt het vanzelf.

 4. compuding zegt op

  Ik heb hier (Phitsanulok) mijn rijbewijs gewoon over laten schrijven.
  Eerst naar de dokter dan naar emigratie vervolgens naar het bureau waar de rijbewijzen worden afgegeven.
  Ik had wel eerst een internationaal rijbewijs gehaald bij de ANWB
  Vervolgens, dacht ik, 1000 bath betaald, en ik had een Thais rijbewijs voor één jaar na één jaar verlengen voor 5 jaar

  groet compuding

 5. Koos zegt op

  Indien leeftijds keuring noodzakelijk is:

  Ik heb vorige week alle formulieren en bijkomende zaken aangaande “rijbewijs verlenging buitenland woonachtige” gedumpt.
  Het RDW formulier kreeg ik via mijn dochter in Nederland want een Nederlands adres is vereist

  Ik kocht via internet een eigen verklaring bij het CBR.Kosten € 27,50 (zelf downloaden na betaling)
  Nadat ik wat vragen had gesteld per email aan het CBR aangaande de oogarts in het buitenland (wat is VOD en wat is VOS?) en daar een paar emails aan had besteed, kreeg ik met de laatste email als antwoordt:
  U kunt elke arts kiezen die uw wilt, doch deze moet wel ingeschreven staan in het nederlandse bigregister(www.bigregister.nl).
  Er is geen arts in Thailand te vinden die in dit register staat ingeschreven
  Wel een paar artsen in Engeland.
  Bedankt CBR voor de vlotte info. Foetsie € 27,50

  • Hans Bos zegt op

   Het lukt mij niet om mijn Nederlandse rijbewijs vanuit Thailand te verlengen. Na het invullen van de eigen verklaring (diabetes) en een verklaring van een arts, niet je eigen huisarts, moest ik naar de oogarts. Probeer dat maar eens te regelen als je maar twee weken in Nederland bent.
   Ik heb de moed (en het bestede bedrag à 80 euro) opgegeven, ook al omdat ik met mijn Thaise rijbewijs 180 dagen per jaar in Nederland mag rijden. Een duidelijke kwestie van geldklopperij door de RDW.

   • Wallie zegt op

    10 jaar geleden bleek dat ik diabetes had/heb. Van het AMC moest ik dat melden bij het CBR, door mijn werk had ik al ervaring met deze instantie dus heb ik het niet gemeld. Heb ook mijn rijbewijs verlengd in die periode, geen vuiltje aan de lucht dus. Heb inmiddels ook een Thais rijbewijs die ik bij verkeerscontrole in Nederland gewoon laat zien. Spreken is zilver maar zwijgen is GOUD!!!!!!!

 6. Taitai zegt op

  Rechtstreeks via het RDW geregeld. Formulieren kreeg ik toegestuurd of waren te downloaden. Dat herinner ik me niet meer. Ik heb die van mij 3 jaar geleden aangevraagd en gekregen. Ongetwijfeld vind je de juiste informatie op de door KhunRobert aangegeven site. Was allemaal niet zo moeilijk.

  Helaas kon de RDW het nieuwe rijbewijs alleen maar naar een adres in Nederland verzenden. Hulp was derhalve nodig om dit nieuwe rijbewijs in ontvangst te nemen en vervolgens naar me door te sturen. Op mijn rijbewijs staan overigens de stad en het land vermeld waar ik woon en niet dit verzendadres in Nederland.

 7. Khun zegt op

  Gewoon electronisch contact opnemen met rdw.
  Heb dit 2 jaar geleden gedaan, fluitje van een cenr, zeer behulpzaam.
  Je hebt niemand in Nederland nodig.

 8. Joost zegt op

  Ik onderschrijf geheel de opmerking van Robert. Gewoon de website van RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) volgen, dan kan het geen probleem zijn.

 9. Evert zegt op

  Ik heb in het verleden 2008 zonder al teveel moeite mijn rijbewijs verlengd vanuit Thailand. Zie ook de vermelde link van KhunRobert,

  Evert

 10. Ruud NK zegt op

  Ik heb dit 6 jaar geleden gedaan.
  1. Je hebt een adres nodig waar RDW je correspondentie heenzend. Ze sturen niets naar Thailand.
  2. Je moet een aanvraag indienen en je oude rijbewijs meesturen.
  3. Je moet het vereisde bedrag overmaken.

  Ik had mijn nieuwe rijbewijs vrij snel en zonder enig probleem.

  Maar achteraf vraag ik me af waarom ik geld heb gestoken in een nieuw nederlands rijbewijs. Immers ook een thais rijbewijs is geldig in Nederland.

 11. Ruud zegt op

  Ga naar site rijbewijs verlengen buitenland.Daar staat alle informatie op.Ikheb zelf in 2011 een nieuw Ned.rijbewijs aangevraagd,fluitje van een cent.
  Het enige wat jenodig hebt een correspondente adres in Nederland.

  succes valt echt mee

 12. LOUISE zegt op

  Beste Wim,

  Jij, uitgeschreven en wonende in Thailand.
  Ik weet niet hoe oud je bent, maar vanaf 70 dokters attest nodig en de rest van die duvel zijn familie.
  Voor dat alles ook nog eens riante bedragen neertellen, dus besloten gewoon ons beider nederlandse rbw te laten verlopen.
  Men mag met een thais rbw in Nederland rijden als men op vakantie is.
  Ben even kwijt hoe lang dat is, maar in ons geval van 2 weken nooit een problem.

  Als men het in het tijdbestek kan redden, waarom een zak geld wegbrengen??
  Er zal best wel iemand reageren die weet hoe lang je op vakantie in Nederland mag rijden met je thais rbw.

  LOUISE

 13. NicoB zegt op

  Je kunt je Nederlands rijbewijs vernieuwen, daar staat in de eerdere reacties voldoende informatie over.
  Er is een andere mogelijkheid, zorg dat je een ANWB internationaal rijbewijs krijgt, dat kan een gemachtigde voor je regelen in Nederland, mijn gemachtigde stond binnen 5 minuten bij de Anwb weer buiten, wel even zorgen voor een schriftelijke machtiging.
  Slim is om eerst de Anwb een email te sturen en te vragen of dit mogelijk is bij elk Anwb kantoor, sommige kantoren weigeren dat in eerste instantie wegens onbekendheid. Die bevestiging ook meenemen naar het Anwb kantoor waar de gemachtigden heen gaat.
  Vervolgens ga je met dat Internationaal rijbewijs naar het rijbewijzen afgifteburo in Thailand en daar wordt het na een paar testjes ( stoplicht, kleurenblindheid, rem, diepte ) beloond met een Thais rijbewijs, eerst 1 jaar geldig, daarna voor 5 jaar verlengen.
  Het Thaise rijbewijs kun je benutten om als niet in Nederland wonende in NL toch te kunnen rijden, nl. door bij het Thaise rijbewijsburo een Internationaal rijbewijs aan te vragen, dat ziet er precies hetzelfde uit als dat van de Anwb.
  Je nu geldige rijbewijs in NL verloopt dan dus, maar je staat in NL in het Rijbewijsregister en je kunt altijd een nieuw NL rijbewijs aanvragen op basis van dat register, zonder een examen te hoeven doen.
  Waarschuwing, je kunt als je in Thailand woont, dus niet als toerist er verblijft, niet blijven rijden op een Anwb Internationaal rijbewijs, ik meen maximaal 3 of 6 maanden, daarna moet je volgens de regels over een Thais rijbewijs beschikken, een regele die overigens in veel andere landen ook geldt! Van groot belang voor de geldigheid van je verzekering, vraag je Thaise verzekeraar wat de periode is dat je kunt rijden op je Anwb Internationaal rijbewijs. Je kunt in Thailand ook niet blijven rijden op je NL rijbewijs, daarbij denk ik niet aan politiecontrole waar je soms wel door heen komt maar, ook hier, aan je verzekeraar.
  Sukses met de keuze.
  NicoB

 14. FredJanssen zegt op

  Website van RDW is duidelijk genoeg. Heb als 71jarige een aanvang gemaakt om de nodige papierwinkel in te vullen en vervolgens struikelde ook ik over de medische verklaring. Over de kosten wil ik het dan nog niet eens hebben. Vanaf het moment dat ik las dat je met het Thaise rijbewijs in Nederland 180 dagen kunt rondrijden stond mijn besluit vast. Ophouden met die onzin als je in Thailand woont en in Nederland bent uitgeschreven. Mijn motorrijbewijs heb ik ook in Thailand gehaald maar ik betwijfel of ik dit ooit in Nederland zal benutten. Veeeel te koud toch!!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website