Beste lezers,

Ik heb een probleem. Ik woon in Pattaya sinds november ben uitgeschreven in België, maar moet nu binnen de drie maanden mijn belastingbrief invullen en opsturen.

Mijn vraag is of er iemand mij daar kan bij helpen? Zelf heb ik dit nog nooit gedaan.

Alvast dank.

Groet,

Eddy

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

20 reacties op “Woon in Pattaya en ben uitgeschreven in België, drie maanden mijn belastingbrief invullen en opsturen?”

 1. Lung addie zegt op

  Beste Eddy,
  je geeft maar weinig info.
  Indien je gepensionneerd bent, ongehuwd en geen andere inkomsten hebt,buiten uw pnesioen, dan is het invullen van de belastingaangifte echt niet moeilijk.
  Je bebt alleszins, ofwel een jaarlijkse inkomsten- of een pensnioenfiche ontvangen van het betreffende inkomstenjaar.
  Je vult je persoonlijke gegevens in
  Op de pensioen- of inkomstenfiche staan de rubrieken, welke je moet invullen, aangegeven met een nummer.
  Indien penensioen dan zal dit de 225 en de 228 zijn, Dat is het pensioenbedrag en de reeds ingehouden voorheffing. Deze neem je gewoon over.
  Je kan dan ook meteen een aanvraag doen om een reeds vooraf ingevulde aangifte te ontvangen voor de toekomst. Dan hoef je enkel nog te ondertekenen voor akkoord en, doe je dat niet, dan betekent dit een stilzwijgend akkoord.

  • Johnny zegt op

   Als hij is uitgeschreven in november, heeft hij over 2023 nog geen inkomstenfiches ontvangen. Die krijgt hij eerst in maart, te laat dus. Zijn belastingsaangifte over de tijd dat hij nog in België i.geschreven was, moet hij echt binnen 3 maanden indienen. Anders is een boete van 10% een zekerheid. Ik kan er over meespreken.

  • Roger Tibackx zegt op

   Je kan dan ook meteen een aanvraag doen om een reeds vooraf ingevulde aangifte te ontvangen voor de toekomst. Dan hoef je enkel nog te ondertekenen voor akkoord en, doe je dat niet, dan betekent dit een stilzwijgend akkoord.

   Dit wordt niet gedaan voor uitgeschreven Belgen, enkel mogelijk en al veelvuldig toegpast voor in België wonende gepensioneerden.

   Mvg,
   Roger

 2. herman zegt op

  Als je je aangifte digitaal doet staat quasi alles al ingevuld op digitale aangifte en hoef je zelf niks te doen , buiten ondertekenen zoals Lung addie hierboven al aangaf. Wel altijd even controleren uiteraard maar ze weten normaal gesproken alles over jou 🙂

  • Johnny zegt op

   De eerste maal kan dit niet digitaal. Best een.e-mail sturen naar de belastingsdienst, ze helpen echt voortreffelijk.

   • eddy zegt op

    hallo johnny ik heb al verschillende malen email gestuurd maar word van het kastje naar de muur gezonden

    • Johnnyi zegt op

     Laat me weten hoe ik je kan bereiken. Ik kan je wel op weg helpen. Of, moest je het zien zitten om tot hier te komen, is nog beter. Ik woon in Bangsaray.

     • eddy zegt op

      Hallo johnnyi daar zou mee geholpen zijn bangsaray is niet zo veraf laat je me het adres weten dan kunnen we afspreken wanneer ik tot daar kan komen mijn email adres is [email protected] of mijn telefnr 0614692006 Alvast dank

  • eddy zegt op

   hallo herman dat is het probleem juist heb altijd een digitaal aangifte gehad maar nu sturen ze voor deze aangifte papieren op en voor mijn is dit moeilijk ik heb juist mijn inkomen pensioen en ik ben gehuwd i
   ik heb al gemaild naar de betreffende dienst of ze dit niet op voorhand konden invullen antwoord was dat ze dit niet konden?

   • Roger zegt op

    Eddy,

    Als je reeds uitgeschreven bent kan je nog enkel terecht bij de diensten in Brussel en niet meer op je plaatselijk kantoor.

    Email: [email protected]

    Die mensen zijn altijd correct, soms duurt het wel een paar dagen vooraleer je antwoord krijgt.
    Ik ben nooit van het kastje naar de muur gestuurd hoor.

    Ik heb onderaan nog een lange uitleg gegeven hoe het daadwerkelijk moet. Hopelijk heb je er wat aan.

 3. eddy zegt op

  hallo herman dat is het probleem juist heb altijd een digitaal aangifte gehad maar nu sturen ze voor deze aangifte papieren op

 4. JoskeVermeulen zegt op

  herman…totaal de bal misgeslagen !
  Voordien was mijn belastingbrief ook reeds digitaal en ingevuld !
  Vanaf ik was uitgeschreven hebben ze NIETS meer ingevuld !
  Je moet dan zoals in Eddy zijn geval een belastingbrief invullen voor ALLEEN de periode dat je nog in BE effectief woonde…( in mijn geval toch) dus het betreft hier van januari tot oktober 2023!
  Daarna krijg je van belastingdienst buitenland te Gent in BE het volgende deel om in te vullen….de periode dat je was uitgeschreven ! je kunt dan je belastingbrief digitaal invullen op tax-on-web als je alleenstaande bent…ben je gehuwd…moet je 2 luiken invullen…of dit nu al kan…weet ik niet…in mijn geval ben ik nog alleenstaande….natuurlijk kan het via de post met de belastingaangifte die je ze sturen handmatig ook !
  Ik krijg nu de afrekening van deel 2 binnenkort ! deel 1 heb ik reeds gekregen !

  • eddy zegt op

   Deze om in te vullen heb ik gekregen alleen kan iemand mij daar bij helpen ?

   • luc zegt op

    Beste, je dient éénmalig een papieren aangifte te doen voor 2023 vanaf 1 januari tot en met de datum van uitschrijving. Indien u enkel een pensioen krijgt is dit vrij eenvoudig. U dient wel uw fiches van uw maandelijks inkomen van januari tot voor uw vertrek zelf op te tellen. U kunt deze raadplegen op mypension. Rubriek betalingen, het netto belastbaar bedrag is je netto ontvangen bedrag verhoogd met de bedrijfsvoorheffing. Dit dan voor elke maand berekenen (meestal zijn er wel enkele maanden met hetzelfde bedrag). Al deze netto belastbare bedragen samen tellen. Ook apart de bedrijfsvoorheffing van al deze maanden samen tellen. Ik veronderstel dat je al een wettelijk pensioen hebt, invullen in rubriek 1228 : volledig netto belastbaar bedrag. Rubriek 1225: totaal van de bedrijfsvoorheffing. Vanaf volgend jaar kan u opteren voor digitale aangifte niet-inwoner.
    .

 5. Lung addie zegt op

  Beste Eddy,
  kijk eerst eens heel goed over welk ‘ikomstenjaar’ het gaat.
  Daar je dit reeds gekregen hebt zal het hoogstwaarschijnlijk NIET over het inkomstenjaar 2023 gaan maar hel over 2022, aanslagjaar 2023. Daar dit jaar 2023 je niet volledig in Belgie doorbracht moet er een nieuw dossier aangemaakt worden ter vervanging van uw vorig.
  Je bent niet de eerste welke mij die vraag stelt. Een paar weken terug had ik nog een andere Belg die eind 2023 zich liet uitschrijven en hetzelfde mocht ontvangen. Het ging toen ook over 2022-2023 en niet over 2023-2024. Ze weten bij de belastingen ook wel dat je de pensioen- of loonfiche van 2023 nog niet kan ontvangen hebben.
  Lees eerst goed waar het over gaat.

  • Roger zegt op

   Beste Addie,

   Misschien toch volgende correctie.

   Als je je definitief laat uitschrijven moet je je aanmelden bij je plaatselijke belastingdienst om dit te melden. Je vertrek wordt genoteerd in je persoonlijk dossier. Dan word je inderdaad gevraagd om BINNEN de 3 maand een belastingaangifte in te dienen voor de maanden van het lopende jaar tot de datum van vertrek.

   Stel: je verhuist definitief eind oktober 2023 dan moet je een aangifte indienen van de eerste 10 maanden van 2023. Dat je op dat moment nog geen fiscale fiches in je bezit hebt trekken ze zich niets van aan. Er werd mij gezegd dat je die steeds vervroegd kunt opvragen.

   Achteraf zal je dan nog een afzonderlijke aangifte moeten indienen voor de resterende 2 maanden van 2023 maar dan als niet inwoner van België.

   Samengevat: Voor 2023 moet je je aangiftes indienen
   – Eentje voor 10 maanden als ingezetene (binnen de 3 maanden)
   – Eentje voor de resterend 2 maanden als niet inwoner (achteraf in het najaar 2024)

   Eenmaal je uitgeschreven bent en de belastingdienst is daarvan op de hoogte kan je ook niet meer terecht in je plaatselijk kantoor voor informatie maar verwijzen ze je door naar de diensten in Brussel ([email protected]). Daar wordt je steeds correct geïnformeerd bij eventuele problemen.

   Dit is hoe het destijds bij mij gegaan is. Het is misschien wat verwarrend maar ook ergens logisch. Je moet 2 aangiftes indienen omdat je situatie verandert op het ogenblik dat je je definitief uitschrijft.

   Hopelijk heeft onze vraagsteller iets aan mijn betoog.

  • Roger zegt op

   Nog een kleine aanvulling.

   De inkomsten van 2022 – aanslagjaar 2023 is een ander verhaal. Die aangifte had hij toch moeten doen tegen eind juni van 2023?

   Het enige wat hij NU moet doen is een VERVROEGDE aangifte indienen voor het aantal maanden dat hij in 2023 in België gewoond heeft (binnen de 3 maanden na vertrek in orde te brengen).

  • luc zegt op

   Lun Addie, niet correct! Zijn aangifte inkomstenjaar 2022 is normaal al lang ingediend en ook digitaal zoals hij zelf zegt. Het is zo goed als zeker dat deze papieren aangifte het inkomstenjaar 2023 is.

 6. Lung addie zegt op

  Iets wat ik uitzonderlijk doe is een fragment van een briefwisseling publiceren op het blog. Dit fragment komt uit een persoonlijk behanmdeld dossier aan mij gereicht door een Belg. Aan alle ‘specialisten’ hier hier een kleine bewijslevering van een gelijkaardige vraag waar ik, in een eerdre reactie naar verwees.
  Ik heb enkel de namen weggelaten.

  Mogelijk is er hier wel een ‘specialist’ welke mijn taak op TB als ‘Dossierbeheerder Uitschrijven voor Belgen’ ter harte wil nemen en beter geplaatst dan ik.

  Mail 09 12 2023

  hallo voor ik vertrok heb ik de belasting op de hoogte gebracht.Was in orde… nu hebben ze een papieren mij een belastingsbrief gestuurd on in te vullen. Pensioen kas is ook op de hoogte, daarvan heb ik al bericht gehad. Deze brief moet ik binnen de drie maand na mijn vertrek ingevuld terugsturen maar ik krijg maar mijn jaar rekening van de pensioenkas eind maart ?

  Antwoord:Lung addie:
  Beste:
  kan je mij die brief van de belastingen eens doorsturen.
  Een volledig pensioeninkomen van 2023 kan je niet invullen daar het
  jaar zelfs nog niet ten einde is.
  Kijk eens goed: gaat dit soms niet over AANSLAGJAAR 2023 INKOMSTEN 2022.
  Dat is wat jij zou moeten ontvangen hebben daar ze, een herberekening van dat jaar
  zullen moeten maken doordat je uitgeschreven bent gedurende 2023/ Het zal heel
  weinig verschil uitmaken daar je nu pas uitgeschreven bent en praktisch gans het
  jaar in Belgie woonde. (11 maand)
  De aangiftes voor het jaar 2024 inkomsten 2023 komen voor de uitgeschrevenen
  pas in september.
  Kijk er dus eens goed naar of stuur mij die brief,
  Groeten,

  Antwoord vraagsteller:
  hallo Lung addie, inderdaad aanslag 2023 inkomst 2022 daar gaat het over had ik niet gezien moet ik deze dan ook invullen of moet ik wachten tot mijn volgende aanslag Grt

  Antwoord:
  Ja je moet dat invullen daar ze een nieuwe berekening zullen maken welke
  op ongeveer hetzelfde resultaat zal neerkomen daar je in 2022 volledig in
  Belgenland woonde. Je zal immers een nieuw dossier bij de belastingen krijgen,

  Ik schrijf enkel wat ik zelf ervaar en hou er een dossier van bij.

 7. eddy zegt op

  luc wat lun addie verteld klopt ik heb een nieuw aanslag ontvangen na mij uitschrijving voor het vorig aanslagjaar maar heb dan email gestuurd naar de belastingen en daar is waarschijnlijk een fout gebeurd (geven ze niet graag toe natuurlijk) en heb nu een nieuw speciaal aanslag ontvangen voor 2023


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website