Wie was die vrouw en wat kwam ze doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
1 maart 2019

Beste lezers,

Ik ben bij de ouders van mijn vriendin in een dorp in de provincie Buriram. Gisteren was alleen de moeder thuis en ik lag op bed met de airco aan. Er kwam een vrouw het erf opgelopen die met de moeder begon te praten. De vrouw had geen uniform aan. Ze gingen buiten op een bankje zitten en de vrouw stelde allerlei vragen en noteerde de antwoorden in een schrift. Ik weet niet of de vragenlijst ook in het schrift stond, of dat ze de vragen ter plekke verzon. Af en toe keek ze om zich heen (op het erf). Het leek erop alsof ze een inschatting ergens van wilde maken. Maar dat laatste kan ik helemaal mis hebben. Het gesprek duurde een minuut of 10.

Toen ging de vrouw nog even naar de overburen en daarna wandelde ze weg, richting de hoofdstraat. Voor zover ik weet stelde ze geen vragen aan de buren. Dit alles heb ik door een spleet in het gordijn bekeken. 😉

Uiteraard heb ik mijn vriendin later gevraagd wie die vrouw was? Ik schrok van haar reactie: NOT GOOD. ONLY FOR THAI! Op mijn vraag of ze het dus wel wist, maar niet wilde vertellen: I TELL YOU. ONLY THAI! WHY YOU WANT TO KNOW?

Zo ken ik haar helemaal niet. Om de lieve vrede te bewaren heb ik er toen maar het zwijgen toe gedaan. ‘s Avonds heb ik haar het nogmaals gevraagd. Maar het was duidelijk dat dit volkomen taboe was.

Mijn vraag is dus: wie kan die vrouw geweest zijn en wat kwam ze doen? Duidelijk is dat ik als Farang daar niets van mag weten.

Ik weet dat er verkiezingen op komst zijn en dat mijn vriendin daarover niets wil zeggen. Ze heeft ook met haar beste vriendin afgesproken dat ze het daar niet over zullen hebben.  Maar of het daarmee iets te maken heeft?

Kan iemand licht op deze zaak werpen? Iemand die een soortgelijke ervaring heeft opgedaan?

Groet,

Rene

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Wie was die vrouw en wat kwam ze doen?”

 1. L.Burger. zegt op

  Niks om je druk over te maken.
  Heb ik ook wel eens meegemaakt.
  Bleek achteraf mensen van het healhcentre of gemeentehuis te zijn die willen weten hoeveel personen er op het adres officiel geregistreerd staan.

 2. L.Burger. zegt op

  Of inentingen voor de hond en muggenbestrijding die komt controleren op stilstaand water. Ook wel eens meegemaakt.

 3. Tino Kuis zegt op

  Inderdaad, waarschijnlijk gezondheidsvrijwilligers die regelmatig bejaarden, zwangeren en gehandicapten bezoeken.

  Dat staat hier:

  https://www.thailandblog.nl/gezondheid-2/volksgezondheid-thailand-succesverhaal/
  Citaat:

  Deze vrijwilligers zijn de ruggengraat van één van de meest succesvolle openbare gezondheidssystemen ter wereld. Ze hebben bv mede gezorgd voor een forse daling van infectieziekten als HIV, malaria en dengue.
  WHO, 2012

  Ik had er niet het zwijgen tot gedaan. Ze wil ook niet met jou praten over de verkiezingen? Over het boeddhisme? Over de koning? Gezellig……

 4. Kareltje zegt op

  Tja,

  of praten wanneer nu eindelijk die lening een keertje terug betaald wordt.

  Of je vriendin heeft een lening aangevraagd en verteld dat ze een “falang’ heeft, dan komt de bank ook “even” kijken en soms ook bij de buren informeren.

  • Ger-Korat zegt op

   Ook nagevraagd, als er meer dan 1 persoon zou zijn geweeest dan was het of de bank ( vaak casuaal gekleed zag er vandaag weer 2 bij de buren) of de autofinancieringsmaatschappij of iemand van de overheid zoals Tino in een reactie beschrijft ( deze komen meestal niet in uniform). Komt er 1 alleen en dat ook nog eens samen met de reactie van je vriendin dan komt er iemand informeren voor een niet-officiele lening en de situatie ter plekke opnemen. Dit laatste het meest waarschijnlijke gezien de vreemde reactie van de vriendin.

 5. ROLF zegt op

  Ik heb geen idee maar vindt het wel intrigerend. ben benieuwd en hoop het antwoord hierop nog eens te vernemen.
  Overigens accepteer ik dit soort antwoorden niet van mijn (Thaise) vriendin en dat weet ze.
  Als ze dit wel zou doen zou dit voor mij een reden zijn om eens beginnen na te denken of het niet tijd wordt voor vertrek.

  • Jasper zegt op

   Niet zo zuur. Liegen en bedriegen om gezichtsverlies te voorkomen is heel normaal hier, net zoals keihard ontkennen dat ze de zuurtjes heeft opgegeten terwijl haar lippen knalrood zijn.
   Vanochtend zegt mijn vrouw dat het laatste biertje -heel toevallig- gisteravond stukgevallen is in de keuken, terwijl ik al naar de slaapkamer was. Scherven noch geur te bekennen, dus ik weet dat ze het aan iemand heeft weg gegeven, terwijl ze weet dat ik dat niet leuk vind.

   Niet op in gaan, geen ruzie maken, leven en laten leven, het is al moeilijk genoeg met 2 culturen op een kussen!

 6. Guy zegt op

  Moeilijk te achterhalen als je vriendin dat als ”top secret” bestempeld.
  Wel raar dat een ”top secret” bestaat een een koppel.
  Waarom ging je niet naar buiten om zelf wat meer info te vragen??

 7. Willem zegt op

  Blijkbaar belangrijker dan de relatie met jou….

 8. kees zegt op

  het spijt me je dit te moeten zeggen maar jouw vriendin behandelt je uitermate onrespectvol op deze wijze.
  ik zou zelf volledig blokkeren in een relatie als het zo zou gaan.
  sterkte ermee.

 9. Christiaan zegt op

  Ik krijg de indruk, dat het te maken heeft met de komende verkiezingen. Er werden en worden vooral in Isaan veel stemmen gekocht. Begrijpelijk, dat er niet over gesproken mag worden. Het is immers verboden door de huidige regering en mag niet per abuis uitlekken.

 10. hans zegt op

  misschien wel een fortune teller, Thai’s geloven nogal vlug alles wat ze worden verteld. Toekomstvoorspellingen moeten tussen de 2 blijven anders komen ‘de goede voorspellingen’ niet uit.

 11. eduard zegt op

  Heb hetzelfde gehad maar is triest afgelopen.1 vrouw kwam op een dag mijn huis kopen,althams ze had interesse.Sprak met mijn vrouw ook buiten ,maar die zei het tegen mij.Achterf is dit gebleken dat het een observatie gesprek was, hoe kunnen we haar erin leggen. Dag later kwam ze weer maar met man en nog een jong persoon erbij.Ik vertrouwde ze voor geen cm. Ik vertrok naar Holland en mijn vrouw had het huis verkocht en een koffer met geld gekregen.Ik vloog gelijk terug naar Thailand en bekeek die koffer met geld Huis was al overgeschreven en al en het geld bleek vals. Naar de politie, aangifte gedaan maar hadden de huizen reeds doorverkocht.Valse geld werd in beslag genomen en 1 man hebben ze opgepakt en na 5 dagen wee vrijgelaten.Huizen waren al van eienaar verwisseld en er was voor mij niks meer aan te doen. Politie kwam op bezoek en stelde voor om dieselgeld te gevn, want ze gingen meer daders oppakken in changmai. Ik gaf 3 000 baht diesel en een week later stonden weer voor diesel aan de deur.Hadden niemand gevonden en wilden weer gaan,gaf ze weer geld..na 14 dagen kwamen ze weer, toen kregen ze niks meer.Dit begon ook een gesprek met 1 vrouw.Wil alleen maar zeggen,laat je vrouw open kaart spelen en gewoon zeggen wat die vrouw kwam doen.

 12. Frans Pattaya zegt op

  Mijn echtgenote houdt het ook op een voorbereiding op de komende verkiezingen.
  Er wordt dan geinventariseerd hoeveel bewoners in een huis wonen waarvan de stemmen kunnen worden gekocht.
  Grappige toevoeging nog van haar: vroeger zat er ook een dubbelcheck op door het tellen van de aanwezige schoenen. Maar door -ook in de Isan- toegenomen welvaart werkt dat niet meer…..

 13. René zegt op

  Een berichtje van de inzender.

  Ik heb het er later nog met haar over gehad.
  Ze wilde nog steeds niets zeggen.
  “Waarom vraag je toch steeds door als ik zeg dat ik er niet over wil praten? Waarom doe je niet zoals alle Thais en houd er dan verder over op? Wil je soms dat de politie bij mijn familie komt? En die vrouw is niet alleen hier geweest, maar ze komt overal.”

  Dat laatste was wel een soort van geruststelling. In ieder geval is het niet iets wat op de familie persoonlijk betrekking heeft.

  Ik denk nu al met al ook dat het om de verkiezingen gaat.
  Waarom er vragen en antwoorden genoteerd werden, is me dan echter niet duidelijk.

  Meer zal ik er denk ik niet van komen te weten.
  Het is denk ik ook een botsing van 2 culturen. De openheid (onbeschoftheid?) van de Nederlander vergeleken met het geen gezichtsverlies willen lijden van de Thai.
  Zoals Jasper het al zei.

  Ik kan me hier deze keer wel bij neerleggen.

  Iedereen bedankt voor de reacties en het meedenken.
  René


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website