Beste lezers,

Ik wil even het volgende aan jullie voorleggen. Ik ben een fysio-/manueel-/handtherapeute van 32 jaar en mijn man (tevens fysio-manueeltherapeut van 35 jaar) en ik denken erover om in Thailand te gaan wonen en werken. We hebben beide 10 jaar fulltime ervaring, voornamelijk in de particuliere praktijk in Nederland.

Na meerdere reizen in en rondom Thailand zijn we zo gecharmeerd geraakt van het land dat we de gedachte om daar te gaan wonen en werken maar niet uit ons hoofd kunnen zetten.

Wat is jullie ervaring? Is er voldoende vraag naar Nederlands geschoolde fysio-manueeltherapeuten? Denken jullie dat een fysiotherapie-praktijk toekomst heeft in een land waar de Thaise massage salon op bijna elke straathoek te vinden is? En is het moeilijk om in Thailand een dergelijke praktijk op te starten?

Ik hoor het graag.

Groetjes!

Inge

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Werken in Thailand als fysio-/manueel-/handtherapeute”

 1. Chris van het dorpje zegt op

  Zo als je zegt – je heeft op iedere hoek een massagesalon .
  Maar dat probleem ligt bij de werk vergunning .
  Ik ben bang , dat je die hier voor niet kan krijgen .
  Beter eerst op het Thaise Consulat daar over info verzoeken te krijgen .

 2. Erik bkk zegt op

  Via ziekenhuizen in Bkk is fysiotherapie beschikbaar. Ik ken 1 adres in Bkk waar Osteopatie wordt gedaan door een Engelsman met zijn Thaise vrouw, beide met diplomas uit Engeland. Manuele therapie is volgens mij in het geheel niet beschikbaar en onbekend en dat zou een invalshoek kunnen zijn naar een dienstverband bij een reputabel ziekenhuiis in Bangkok.

 3. jowe zegt op

  Vergeet het maar…………..

  Workpermit krijg je niet voor dit soort activiteiten.
  Enige mogelijkheid is een company ltd op te zetten.
  Dat betekend: minimaal 4 Thai in vaste dienst, waarvan je belasting en verzekering moet afdragen.
  (boekhouding via accountant)

  Deze constructie zorgt ervoor dat het bijna onmogelijk is om zaken te doen als kleine ondernemer.
  Locals komen niet bij jou “kopen” omdat je kost/prijs te duur is.
  Van die enkele buitenlander die jou wel een beetje winst gunt, kun je niet van rondkomen.

  Er lopen mensen met de mooiste ideen: barretje, restaurantje, steunzolen, stroopwafeltjes, sjoelbakken, haring enz.

  De enige buitenlanders die er wel “iets” kunnen verdienen zijn diegenen met een Thaise partner.
  Vaak zit er dan een zak buitenlands geld in deze business waarvan het vele jaren zal duren om de break-even te behalen.
  Ruzie om geld is dan ook de reden waarom deze relaties vaak op de klippen lopen.

  Thailand is een prachtig land….. om geld op te maken……….. niet om te verdienen

 4. Kees 2 zegt op

  Voor de vuist weg wat gedachten:
  * Je zou kunnen proberen of je in dienst kunt komen van en ziekenhuis in Bangkok of Pattaya (http://www.pih-inter.com/department/14/physical-therapy-center.html)
  Er zijn veel oudere buitenlanders in Pattaya, en wrsch hebben veel daarvan wel behoefte aan een goede manueel therapeut.

  Maar de vraag is hoeveel je gaat verdienen als je in loondienst bent, beduidend minder dan in NL in ieder geval. En hoeveel vrijheid heb je dan nog, als je voor een klein loontje 6 dagen per week moet werken, en verder zonder vakantiegeld, wrsch zonder pensioenopbouw (geen idee hoe dat in de medische wereld alhier geregeld is).

  En, niet belangrijk: wat gebeurt er als op een gegeven moment fysiotherapie/manueel therapie in zwang gaat komen in Thailand en jouw plek dan ingenomen wordt door een Thaise therapeut?

  * Veel beter (en je kunt dan ook veel meer verdienen, schat ik in): begin een eigen praktijk (in Jomtien Beach (nabij Pattaya) bijvoorbeeld, dan ben ik – voor het kraken van mijn nek – een vaste klant van je).
  Voor eigen praktijk waarin jezelf ook wilt werken, moet je wel 4 Thaise werknemers (per werkvergunning) in dienst nemen (kan deels op papier, zijn de geruchten).

  Er is bijv een Amerikaan in Noord-Pattaya die chiropractor is (en hij is de enige die echt behandelt): http://www.pattayachirocenter.com/
  Ik ben er 3 keer geweest, en altijd druk.

  Je moet in een plaats gaan zitten met veel buitenlanders, dat moge een vanzelfsprekendheid zijn.

  Ander voorbeeld, maar met andere invulling: er is hier een Duitse tandarts die Thaise tandartsen in dienst heeft en heel erg rijk geworden is.

  Meer info over een zaak opzetten:
  http://www.thailandguru.com/work-permit-thailand.html
  If you wish to start your own business, then you can obtain a work permit for yourself by setting up a company, employing Thais (normally 4 per work permit), paying yourself sufficiently (minimum of 50,000 baht per month for foreigners), and paying all taxes.

  Minimum registered capital for a company must be 2,000,000 baht per work permit, but all this money does not need to be in the company bank account at the beginning, and usually doesn’t need to be all paid up at the beginning.

  Ik zeg: doen, maar onderzoek eerst alle ins & outs betreffende zakendoen en de behoefte aan jullie vaardigheden, voordat je 2 miljoen baht gaat investeren!
  Maar aan de andere kant: jullie zijn jong en als het misgaat verlies je wat geld, maar dat heb je in NL in een paar jaar weer terugverdiend.

  Ik weet niet of er een opleiding voor manueel therapeut is in Thailand, anders: wie weet komt er ooit een opleiding hier, je neemt daarvan vervolgens wat gekwalificeerd personeel in dienst, dan kun je als je oud bent je zaak gewoon doorzetten met heel weinig zelf werken.
  Of je stuurt tzt ,als je tzt ruim in de slappe was zit, 1-2 goede mensen naar Nederland, om op te laten leiden.

  • Kees 2 zegt op

   Correctie in mijn tekst hierboven:

   “En, niet belangrijk: wat gebeurt er als”

   moet natuurlijk zijn:

   “En, niet onbelangrijk: wat gebeurt er als”

 5. John Chiang rai zegt op

  De opleiding die jullie als Fysio-manueel/en hand/ Therapeut genoten hebben is natuurlijk op geen enkele manier te vergelijken met die van de meeste Thaise dames/heren uit de bekende massage salons. De opleiding die jullie genoten hebben is meer gericht op het behandelen van werkelijke lichamelijke problemen,zodat men haast van een patiënten behandeling spreken kan. Er zal zeker een vraag zijn naar dergelijke behandelingen,waarvan ik denk dat de meeste mensen met werkelijke problemen deze zullen zoeken in een medische clinik. Iemand met bijv.een stijve rug,of schauder kan doorgaans sucses hebben bij een jongedame die een cursus gevolgd heeft op bijv. Wat Pho,alleen als het om serieuse blessures gaat,zou ik liever behandeld worden, door iemand die werkelijk fysiotherapie gestudeerd heeft. Ik wil zeker niet generaliseren,maar ben overtuigd dat de keuze om een bepaalde massage salon te betreden van veel factoren afhangt zoals, hoe zien de jongedames eruit,zijn ze vriendelijk,wat zijn de mogelijkheden,en wat zijn de kosten hiervoor,en slechts een klein deel komt voor een werkelijke blessure behandeling. Om het nog duidelijker te zeggen,de meeste mannen kijken waar de mooiste vrouwen masseren,terwijl de niet zo mooie buurvrouw,met misschien een veel betere opleiding vaak aan het duimpje draaien is. Ik zou mij met jullie opleiding duidelijk distanceren van de gebruikelijke massage salon ,en mijn meer concentreren op private clinicen die zoiets willen aanbieden. Alleen de werkvergunning en de verdienst mogelijkheden, die in Europa duidelijk hoger liggen, zullen de grootste struikelblokken geven.

 6. Peter zegt op

  Je schrijft dat jullie meerder reizen hebben gemaakt in Thailand. Hebben jullie je wel verdiept in Thailand ? Een ieder die een beetje weet van Thailand weet dat een buitenlander niet hier mag werken in een beroep die een Thai ook kan.

  Lees je eerst eens in. Hier op Thailandblog staat genoeg info.

 7. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt op 31-03-2016
  Als jullie gediplomeerd zijn is er ook hier genoeg werk.(volgens mij)
  Even een voorbeeld het nichtje van mijn vriendin is gediplomeerd fysio therapeut.
  Heeft naar haar opleiding gewerkt in het Bangkok Hospitaal in Bangkok.
  Op een dag vroeg een arts haar of ze niet naar Sanfancisco (Califonie) wil, dat heeft ze gedaan om praktijk evaring op te doen.
  Na 1 jaar is ze weer terug gekeerd vroeg aan haar waarom, toch goede verdiensten, maar ze vond het alles veels te duur daar en te weinig vrijheid.
  Nu werkt ze als partime met een arts samen en heeft veel werkt en gaat verschillende ziekenhuizen langs in heel thailand..
  Dus mijn idee is probeer te soliciteren bij verschillende ziekenhuizen dan regelen ze ook voor jullie een verblijfs en werk vergunning.
  Zelf ben ik jaren geleden 2x geopereerd aan mijn rug, maar laat mij niet behandelen door een maseur aangezien voor mijn gevoel, zijn het sportmaseurs goed als men moe is..
  Maar weten te weinig van het menselijk lichaam
  Dat kan ook niet anders,want hun opleiding duur maar een half jaar en een opleiding voor fysio therapeut 4 jaar en dat is een accademische opleiding
  Zelf ben 2x in Nederland geopereerd aan mijn rug, maar laat mij niet behandelen daar aan, door een maseur.
  Zelf heb ik gevoel dat het sportmaseurs zijn
  Alleen aan mijn benen of armen maar in elk geval niet, wanneer ik een blesure heb.
  Hier in RAM Hospitaal Changmai hebben ze volgens mij fysio terapeuten.nodig
  Want als ik om fysio terapeut vraag moet ik vrij lang wachten.
  DUS KORT EN KRACHTIG SOLICITEERD BIJ VERSCHILLENDE ZIEKENHUIZEN IN THAILAND.
  Succes

  Hans van Mourik

 8. riekie zegt op

  Ik loop al maanden hier bij de fysio in het gouverment hospital .
  ze hebben er 2 thaien word altijd meteen geholpen.
  Mischien maak je kans bij een priveziekenhuis succses

 9. jur zegt op

  Hier in Pattaya is een engelsman die een goedlopende praktijk heeft. Hij heeft een werkvergunning en kan het werk niet aan. In mijn ogen is er een grote vraag naar kwaliteit. Prijzen zal je wel iets moeten aanpassen.

 10. Cornelis zegt op

  De meeste ziekenhuizen hebben hier een afdeling met wat ze ‘rehabilitation dokters’ noemen.
  Hier in Pattaya is een therapeut uit het Bangkok Pattaya een eigen kliniek begonnen.
  Als er eenmaal Thai lokaal dit beroep uitoefenen dan is het denk ik zeer lastig om als falang een workpermit te verkrijgen.

 11. Jan zegt op

  Mensen die verstand hebben van het vak fysiotherapie en het land zullen een wat genuanceerde reactie geven dan hierboven. Fysiotherapie kan en mag je niet vergelijken met massagesalons in thailand. Dat mensen überhaupt fysiotherapie associeren met massage zegt al genoeg. Ik ben er van overtuigd dat er een grote behoefte aan fysiotherapeuten is in thailand en dat er ook voldoend mogelijkheden zijn qua werkvergunningen.

  • Cornelis zegt op

   Er is zijn hier wel degelijk fysiotherapie praktijken, om het verschil duidelijk te maken met massagesalons noemen de ziekenhuizen het waarschijnelijk dan ook ‘rehabilitation’ .
   Een afdeling orthopedie verwijst je meestal ook door naar die afdeling om de genezing te verspoedigen.

 12. joy zegt op

  Beste Inge,

  Ik zal niet verder ingaan op werkvergunningen, solliciteren bij Thaise ziekenhuizen etc. maar wel op je stelling ‘waar de Thaise massage salon op bijna elke straathoek te vinden is’
  Dat is idd zo in toeristische gebieden en kan goed of slecht zijn. De kwestie waar het mijn inziens om gaat, is het verschil in inzicht tussen überhaupt massage Thai style en westerse behandeling.
  Verdiep je eerst eens hierin en kom te weten, dat deze technieken al duizenden jaren worden toegepast en met succes. Veel Thai gaan voor behandeling naar een traditionele(medische) massage en worden goed geholpen voor weinig. Zij hebben niet veel vertrouwen in de westerse technieken, wat natuurlijk niet opgaat voor expats etc. Op basis van deze stelling ben ik niet heel optimistisch voor kans van slagen tenzij wellicht in Bangkok bij een van de topziekenhuizen. Succes in ieder geval.

  Groet Joy

 13. Petervz zegt op

  Om in Thailand een beroep in de medische wereld te kunnen/mogen beoefenen is een Thaise ‘medical licence’ nodig. Deze kan slechts worden verkregen naar het afleggen van een examen, dat beoordeeld wordt door de Thaise ‘medical Board’. Dit examen is in de Thaise taal, waardoor het voor slechts een handvol niet thais mogelijk is een medisch beroep uit te oefenen in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website