Beste lezers,

Welk soort bankaccount accepteert men bij Immigration van de verschillende provincies voor aanvraag/verlenging retirement visa? Om een zogenoemde retirement visa aan te vragen of verlengen heb ik een bank account nodig.

Ik lees dat niet bij ieder immigration office elke vorm van een account geaccepteerd wordt.
Een savings account wordt overal geaccepteerd. Een fixed account niet overal.

Mijn vraag aan de ervarings deskundigen:
Welke vormen van bank accounts accepteert men bij immigration in Chumpon? (Zal naar alle waarschijnlijkheid in Chumpon de aanvraag gaan doen.)

En misschien dat het handig is om hier ook voor andere provincies een soort van databank te maken.

Kortom: Welke accounts worden waar geaccepteerd, of juist niet geaccepteerd. En indien men een fixed account het niet accepteert, wat moet je dan doen?

Groet,

George


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Welk soort bankaccount accepteert men voor aanvraag/verlenging retirement visa?”

 1. loe zegt op

  Op Koh Samui wordt een fixed account wel geaccepteerd

 2. Renévan zegt op

  U geeft zelf al aan dat het per immigratie kantoor kan verschillen, dus u zal dus daar moeten informeren. Op Samui had ik eerst een savings account, geen probleem. Gevraagd en een fixed account was geen probleem, en dat was het ook niet. Echter een jaar later de regels veranderd en niet meer toegestaan (kan inmiddels wel weer anders zijn). En als reden dat het geld vrij opneembaar moet zijn. Ik heb nu een flexible fixed account en dat is geen probleem. Een fcd ( foreign currency deposit account) is ook geen probleem. Nadeel is dat je hier geen rente op krijgt en dat de waarde op deze rekening in THB afhangt van de koers. Immigratie wil een brief van de bank zien met de waarde in THB. Voordeel is dat je zelf kan bepalen wanneer je euro’s overmaakt naar je Thaise rekening.

 3. NicoB zegt op

  Rayong: Let op: 1 account, ja 1 account, moet savingsaccount zijn en geen fixed account.
  Wat je moet doen als een fixed account niet wordt geaccepteerd? Wat denk je van je fixed account omzetten naar een savingsaccount?
  Heb ook wel gezien dat er toch in Rayong een fixed account werd geaccepteerd, kosten? 10.000 THB, met de mededeling volgend jaar met een savingsaccount te komen.
  Succces.
  NicoB

  • henry zegt op

   10 000 Baht en dan word het wel aanvaard . Duidelijk voorbeeld van corruptie

   • NicoB zegt op

    Zeker Henry, ben het helemaal met je eens, dat is zeer ernstige corruptie.
    Heb wel eens iemand geholpen, die had zelf een probleem veroorzaakt, de tegoeden op de bank stonden er niet het minumum van 3 maanden onafgebroken op.
    De Duitser mocht kiezen, nog 7 dagen en dan Thailand uit en terug naar Duitsland om een nieuw visum te halen of 20.000 Thb betalen, Na 3 uur onderhandelen, ofwel 5 minuten onderhandelen en dan 1 uur niets meer horen, weer 5 minuten onderhandelen en dan weer, enz., tot uiteindelijk na een uurtje of 3 een ” reductie ” van 10.000 Thb, dus per saldo 10.000 Thb betalen, waarin de 1.900 Thb voor de verlenging.
    Reden, het was veel werk om de verlenging toch te kunnen verlenen?!. Afschuwelijk, je wilt dat niet, maar zo gaat het er soms helaas aan toe. Gelukkig gaat het meestal goed, zorg dat je je zaakjes op orde hebt, want ojee, je loopt zomaar in tea time.
    NicoB

 4. Khun Yan zegt op

  U maakt het best gebruik van een “current account” of een “savings account”. Deze rekening moet ook een “actieve” rekening zijn, dit wil zeggen dat er duidelijk verrichtingen mee dienen te gebeuren (bv. afnames en/of betalingen). Het is dus niet aan te raden om een “fixed deposit” rekening hiervoor te gebruiken omdat deze in de meeste gevallen niet aanvaard wordt door Immigration. Zorg er steeds voor dat wanneer U een “retirement visa” wil hernieuwen de nodige reserve op Uw rekening staat vanaf 3 maanden voor de eventuele hernieuwing.
  Succes ermee!

 5. lung addie zegt op

  Beste George,
  ik woon in Chumphon en maak dus reeds jaren gebruik van het immigratiekantoor hier. Hier doen ze echt niet moeilijk en zijn heel behulpzaam. “Fair”, de immigratieofficier, spreekt heel goed Engels. Ik ga reeds jaren met een “fixed” account, op enige eigen naam, en daar is hier geen enkel probleem mee. Het is zelfs een fixed account met een looptijd van telkens 2 jaar. Wat je wel moet hebben is, in dit geval, ook een “saving account” waarmee je aantoont waar je van leeft. Op dit saving account bekijken ze de verrichtingen die je doet want je kan tenslotte niet van niets leven.
  Zo gaat het hier en daar zijn geen extra 10.000THB kosten aan verbonden. Hoe het elders is weet ik niet maar hoor en lees veel “coboyverhalen”.

  • george zegt op

   Hallo lung addie,

   Vooraleerst dank u wel.

   Het is nog niet zo ver maar zal gebruik gaan maken van de combinatie Bank en Income statement, weet jij toevallig of het Income statement afgegeven door de NL ambassade gelegaliseerd moet worden door ministerie van buitenlandse zaken in Bangkok?

   groet George

   • lung addie zegt op

    Beste George,
    Ik zelf maak geen gebruik van een combinatie, enkel van bankstatement, maar als “helpdesk van Chumphon” weet ik wel dat het income statement gelegaliseerd moet zijn, ook bij Chumphon Immigration. De tijd van te verklaren “op eer” is voorbij want die “eer” was bij te sommigen ver te zoeken.
    Nog als info: het bankstatement mag hier max één week oud zijn. Het hoeft niet van dezelfde dag te zijn.
    Ik kan je één zaak garanderen: indien je documenten in orde zijn heb je hier in Chumphon geen enkel probleem. De regels worden hier naar behoren gevolgd. Er zijn hier tenslotte maar heel weinig farangs en “Fair” kent haar “knapen”.

   • Bz zegt op

    Hallo George,

    In Pattaya volstaat het Income Statement van de Nederlandse Ambassade hetgeen ook in het Engels wordt weergegeven. Om het te verkrijgen zijn dit jaar wel de regels verandert met name dat het inkomen nu aangetoond moet kunnen worden.

    Mvg. Bz

   • henry zegt op

    Hangt ook weeral af van het lokale immigratiekantoor. In Bangkok en Nonthaburi eist men een legalisatie van de affidavit inkomen afgeleverd door de Ambassade.

 6. Henk zegt op

  In BuengKan wordt een fixed account geaccepteerd. Men vroeg mij onlangs, (6-10-2017) voor het eerst ook om het bankaccount waarop mijn pensioen en AOW binnenkomt. Dit was vorige jaren niet zo. Vreemd overigens dat het overal verschillend is. Overigens kun je een fixed account altijd direct opvragen. Je verliest dan wel een deel renteopbrengst. Ik heb dat nagevraagd bij mijn bank.

 7. Kai zegt op

  Bij mijn thaise bank een gewoon fixed account waar je wat meer rente op krijgt dan een savings
  saviings account je kan ten alle tijden het het geld opnemen van je fixed account maar je krijgt dan geen rente meer
  Rayong bij mij nog nooit een probleem van gemaakt

  • NicoB zegt op

   Zo zie je maar, zelfs binnen hetzelfde kantoor worden verschillende maatstaven gehanteerd.
   In Rayong is pak weg 1 jaar geleden de hele ploeg verdwenen en vervangen. Ik heb het nooit nodig gehad, maar laat nu juist uit die nieuwe ploeg iemand zijn opgestaan die aangaf, dat als het ooit nodig was, dat deze persoon alles kon oplossen?!
   In Rayong is steeds mijn savingsaccount met voldoende saldo geaccepteerd. Dat saldo staat er al vele jaren op, er is verder geen enkele mutatie op die rekening. Er is mij nooit om een andere account gevraagd waar mutaties op plaats vinden om te beoordelen waar ik van leef. Dit in tegenstelling tot een vriend in Nakhon Sawan waar dat wel steeds gevraagd wordt.
   NicoB

  • lung addie zegt op

   Beste Kai,
   het klopt gedeeltelijk wat je schrijft betreffende het “fixed” account. Je kan idd ten allen tijde je geld opvragen doch je krijgt dan een “gewone” lagere rente , ongeveer gelijk aan de rente op een saving account, voor de periode het geld op het fixed account gestaan heeft. het is niet zo dat je ‘geen” rente krijgt. Zelfs op een “saving” account krijg je hier in Thailand een kleine rente. Het is niet veel maar alleszins beter dan te moeten betalen, zoals in Nederland en Belgie, voor het beheren van je eigen centen.

 8. Bz zegt op

  Hallo George,

  Ik wil je er even op wijzen dat voor een Retirement Visum je alleen een bankaccount nodig hebt als je inkomen niet voldoende is namelijk minimaal zo’n 60.000 thb per maand.

  Mvg. Bz

  • lung addie zegt op

   Wat je hier schrijft klopt niet : “voor een Retirement Visum je alleen een bankaccount nodig hebt als je inkomen niet voldoende is namelijk minimaal zo’n 60.000 thb per maand.”
   Ik kan dan evengoed stellen dat zij, welke gebruik maken van inkomen of combinatie inkomen-bankstatement, die 400.000 of 800.000THB niet kunnen ophoesten en dus geen buffer hebben.
   Zij die gebruik maken van het bankstatement zijn meestal mensen die wel genoeg inkomen hebben maar niet elk jaar opnieuw de adminstratieve rompslomp willen meemaken om:
   inkomenbewijzen aan te vragen:
   eventueel laten vertalen
   deze te laten legaliseren
   bij eerste aanvraag een ondersteuningsbrief nodig hebben
   en achteraf komen mekkeren dat het hen moeilijk gemaakt wordt en dat ze overal moeten voor betalen.
   Zo een bankstatement in onmiddellijk in het Thais en kost bij mijn bank 200THB en daarmee is de kous af. Geen andere rompslomp of moeten rekenen of het wel genoeg is als de Euro weer eens onderuit gaat en een lagere koerswaarde heeft.
   Dat zijn mensen die het gemakkelijke boven het moeilijke verkiezen, niet meer of niet min en het zijn dezen die nooit problemen hebben op immigratie bij hun jaarverlenging.
   Zij verdienen er zelfs nog aan want je krijgt hier op uw spaarcenten meer rente dan in Nederland of Belgie. Dus ipv te betalen voor alle rompslomp heb je er geen en krijg je nog geld op de koop toe. Mij brengt dit elk jaar mijn hospitalisatieverzekering in Thailand op!!!

   • henry zegt op

    In Nonthaburi aanvaard men geen fixed account meer.
    Moet een savingsaccount zijn waar beweging op is. Reden is dat immigratie weet dat er met die fixed account nogal wat gefoefeld word door fixers, die tegen een vergoeding je een fixed account bezorgen.
    Een FCD account zou op sommmige plaatsen dan wel weer aanvaard worden.

  • teun zegt op

   Beste Bz,

   Je geeft een wat aparte reden op waarom je alleen (!) een bankrekening (met TBH 8 ton) nodig hebt. Wat dacht je van het gemak om je visum te kunnen verlengen? Geen (dure) inkomensverklaring van de Ambassade. Geen gedoe met opsturen aanvraag naar Ambassade en retourneren door Ambassade. Geen gedoe met aantonen van je inkomen etc.

   Alleen even bij je bank langsgaan en voor een schijntje van de door de Ambassade te berekenen kosten een verklaring van je bank ophalen (+ bankbook). Is veel simpeler dan al die rompslomp met de Ambassade.
   Dus als je het geld toch hebt staan, is het veel eenvoudiger.

   Tot slot: TBH 60.000 p/m is wel wat krap. Dat komt nl. neer op TBH 720.000 per jaar! Dus geef wel de goede info. Namelijk tussen TBH 65.000 – TBH 70.000 per maand.

  • henry zegt op

   Is wel 65 000 Baht per maand

 9. Han zegt op

  In Korat wordt een fixed account geaccepteerd.

 10. piet reekers zegt op

  Wij hebben al ruim 5 jaar een Seniordeposit rekening Bij Kasikorn bank, en is hier bij Immigratie Chiang Mai, nog nooit een probleem geweest. Wel even dag voor de visum verlenging een verklaring ophalen a 100 Bht.

 11. george zegt op

  Dank u allen voor de reacties,

  Zo zie je maar weer dat er grote verschillen zijn over per immigration office.

  Ik zelf voldoe niet aan de inkomens eis van Bath 65.000 per maand en zal dat dus met geld op de bank moeten aanvullen om aan de Bath 800.000 per jaar te geraken.

  Nu is me duidelijk dat ik ten eerste (voor Chumpon ) mijn Income statement moet legaliseren, scheelt weer tijd en op en neer gereis naar Bangkok met alle bijkomende kosten.

  En dus het beste om op safe te spelen, dan een savings account openen.

  Ik hoop dat anderen ook iets aan deze informatie hebben (gehad ).

  Groet
  George

  • Renévan zegt op

   https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/actueel/nieuws/2017/05/11/inkomensverklaring-wijzigt-in-visumondersteuningsbrief
   Als u deze link bekijkt kunt u de procedure zien omtrent de visumondersteunings brief. Dit kan na een afspraak te hebben gemaakt op de ambassade, of schriftelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website