Wat zijn de consequenties van scheiden in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
12 juni 2019

Beste lezers,

Na een huwelijk van 11 jaar overweeg ik te gaan scheiden van mijn Thaise vrouw. Wij hebben een zoontje van 4 jaar. Ik ben destijds zowel getrouwd voor de Boeddha als voor de wet in Thailand.

Zijn er financiële verplichtingen voor mij als ik ga scheiden? Kan zij aanspraak maken op mijn pensioen? Ik ben gepensioneerd en ontvang AOW en pensioen van het ABP. Ik heb ook nog een behoorlijk bedrag op een spaarrekening staan bij een Thaise bank.

Wij wonen in een gehuurd huis.

Ik hoor veel indianenverhalen, hoe zit het echt?

Groet,

Ed

5 reacties op “Wat zijn de consequenties van scheiden in Thailand?”

 1. Hendrik zegt op

  Beste Ed,

  Voor je pensioen kijk je in Mijn ABP en dan kan je zien of je vrouw er bij vermeld staat.
  Heb je je huwelijk in Nederland laten registreren?

 2. l.lagemaat zegt op

  Los van de morele kant zou u een betrouwbare advocaat kunnen raadplegen.

 3. Jasper zegt op

  Volgens de Thaise wet is alles wat opgebouwd is aan gemeenschappelijk bezit of vermogen na het sluiten van het huwelijk het eigendom van allebei de echtelieden.
  Alles wat aantoonbaar daarvoor door een van beiden is vergaard (b.v. een reeds bestaande spaarsom, erfenis) is en blijft eigendom van die persoon.
  Op eventueel gedurende het huwelijk opgebouwd pensioen kan de andere echtgenoot dus wel degelijk aanspraak maken. Dit is overigens ook het geval als het uw vrouw betreft, u geeft niet aan of zij werkt, vermogen bezit etc. Uiteraard kan er ook aanspraak gemaakt worden op alimentatie, zeker als er een gezamenlijk kind in het geding is waarvoor moet worden gezorgd.

  Het geniet in alle gevallen de voorkeur om er gezamenlijk uit te komen, zowel wat betreft de verdeling van bezit (huisraad, auto etc.), alimentatie als een omgangsregeling met uw kind. De vrij kostbare, en moeizame gang langs de rechter kan dan worden bespaard.

  • Tino Kuis zegt op

   Perfect verwoord. Er samen uitkomen, evt. met behulp van een bemiddelaar, vast laten leggen in de scheidingsakte, die kosteloos op de amphoe (gemeentehuis) wordt getekend. Evt. voogdijschap met omgangsregeling.

  • peter zegt op

   Mi lijkt dat het pensioen idem is opgebouwd voor het huwelijk en derhalve ook behoort tot de man volgens Thaise wet.
   We hebben het hier over een pensionado met een pensioen uit Nederland en niet een werkende man in Thailand met opbouw van pensioen in arbeid aldaar in het huwelijk

   Alleen samen opgebouwd vermogen in het huwelijk geldt als te verdelen vermogen.
   Je AOW waarop je nu gekort wordt, zal weer stijgen, daar je dan weer scheidt en single bent.
   Kinderalimentatie, kent men ook niet, dacht ik, in Thailand. Ooit een (Thaise) vrouw gesproken ( met kind), die getrouwd bleef (dus voor het geld) en ondertussen iemand anders zocht om zo dus een financieel aanvaardbare overstap te maken. Dus aan jou te beslissen in hoeverre je je zoon wil ondersteunen.

   De vraag is, wil je scheiden? Er zit twijfel in je, merendeels financieël.
   Met een kind erbij verandert de vrouw en meestal val jij terug. Dat kan vervelend zijn.
   Zelfs zonder kind, kan een vrouw zomaar veranderen. Is het begin sprankelend, komt daarna zoals het heet de sleur, zijn ze verveeld en gaat in de omgang alles fout. Soms gaat dat heel snel, weet ik.
   Weet niet hoe slecht de situatie is, lijkt mij dat het downhill gaat in alles, vandaar scheiding.
   Is het niet mogelijk weer uphill te gaan, door communicatie? Lastig pakket elke keer weer, zeker bij een huwelijk.
   Weet ook niet hoe je visa is afgesteld, huwelijk of retiree? Heeft ook consequenties voor je.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website