Wanneer snappen ze in de Isaan dat de mondkapjes afkunnen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 november 2022

Beste lezers,

Ik heb een vraag over de mondkapjes. Ik woon in een dorp ongeveer 12 km buiten Khorat. Hier loopt nog iedereen met een mondkapje, soms is er iemand die het waagt om zonder mondkapje de buurtsuper in te lopen, maar de blikken van het personeel en de andere aanwezige zegt genoeg.

Ook in het centrum bij the mall en Terminal 21 hetzelfde laken een pak hoewel ik daar wel farang zie zonder mondkapje, maar je merkt gewoon dat het niet op prijs wordt gesteld. Vrienden in Bangkok en Pattaya vertellen mij dat het daar juist andersom is, een enkeling maar die een mondkapje draagt.

Heeft er iemand enig idee wanneer we ook in de Isaan eindelijk verlost worden van die vreselijke dingen? Ik ben er nu wel klaar mee! Of ga ik de rest van mijn leven met zo’n ding op mijn giechel lopen, ik mag toch hopen van niet?

Groet,

GeertP

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

53 reacties op “Wanneer snappen ze in de Isaan dat de mondkapjes afkunnen?”

 1. Erik zegt op

  GeertP, de Isaan is zo groot als drie keer NL. Dat is behoorlijk groot.

  Leeft eenmaal angst dan kun je daar niet veel aan doen, ook de landelijke overheid niet. Mensen zijn mogelijk bang en houden die lap stof op. Wat is jouw probleem daarmee? Geen, denk ik. Dus pas je aan en doe die lap om. Jij woont daar ook en het zijn jouw buren! Respecteer dat en doe met ze mee.

  En gaat tenslotte die lap af dan doe je mee. Vrijheid blijheid. Maar dan heb je wel laten zien dat je met ze meevoelt. JIJ bent daar de gast; niet zij.

  • henryN zegt op

   met het feit dat veel mensen in angst leven ben ik het eens en natuurlijk had de overheid daar iets aan kunnen doen maar die hebben de angst alleen maar aangewakkerd.
   Veel mensen in de Isaan hebben teweinig scholing gehad om te begrijpen wat er aan de hand is, Geen kennis van virologie laat staan immunologie en de wereld buiten Thailand is een ver van m’n bedshow. Dus de angst dat er een “killer virus” rond zweeft heeft dermate bijgedragen dat men geloofde dat het mondkapje werkt.De scholen met hun leraren hadden naar mijn mening zichzelf beter kunnen laten inlichten door wat meer zelf onderzoek te doen.
   Voor Geert heb ik de video op YT van Ivor Cummings: episode 141 The ultimate PPE expert with incredible insights in the mask science.
   Overigens is het masker NIET verplicht in de shopping malls van Huahin zelfs in het Bangkok Hospitaal waar ik helaas wat meer tijd moet doorbrengen heb ik tot op de OK geen masker gedragen en geen enkele arts of verpleegkundige heeft een aanmerking gemaakt.

  • Ger-Korat zegt op

   Wat weer een belerend stuk: je bent niet de gast maar je bent de inwoner, de buurman, de klant en meer. Ik vertel de mensen dat de regering en de andere instanties vertellen dat het niet echt meer nodig is. En zie meer en meer Thais zonder mondkapje hier in Korat, Khon Kaen en andere provincies. Gelijdelijk vind de verandering plaats.
   Meer en meer Thais beseffen zelf ook na een besmetting te hebben doorgemaakt dat het inderdaad niet veel voorstelt, een vriendin zat altijd panisch te sprayen en te boenen en alleen in de auto met een kapje op, na haar besmetting (met milde verschijnselen) is ze bevrijd van deze obsessie want geeft zelf toe dat het niet gevaarlijk was. En zo gaat dat met velen en laat men het kapje voor wat het is.

  • Ikzelf zet altijd een hoedje op tegen Covid en dat helpt, ik heb nog geen Covid gehad.

   • Leo zegt op

    Niet jokken Peter, jij draagt een kabouter Kandelaar puntmuts.
    Heb je eens de mensen hier aangeraden.
    En sommigen vonden dat niet leuk hahaha…
    Ik wel.

  • bart zegt op

   Ik was in Khon Kaen airport om in te checken voor mijn vlucht naar Bangkok , en ik had nog even tijd en nog niet gegeten , en ging even naar de koffie corner , om een beker koffie , en een broodje hot dog te halen
   ik ging weer in de wacht ruimte zitten deed mijn mondkapje af nam een hap en een slokje koffie ,
   toen kwam er een agent de ronde doen of iedereen een kapje op had , en ik dus uiteraard niet , hij attendeerde mij daar op , om dat om te doen , ik vroeg hem netjes hoe ik dan mijn koffie en broodje naar binnen moest werken , hij kwam nogmaals met de beweging dit nog te doen , ik dacht loop heen en ging door met eten , maar mijnheer is nog 2 x komen kijken of ik het inmiddels had omgedaan , een echte strepen Boy , terwijl dat al lang is vrij gegeven ,
   hij zal nog nooit een update hebben gehad denk ik

   groetjes Bart

  • Sjaak zegt op

   Het enige correcte antwoord op de vraag ! Jij bent de gast, en gedraag je daarna. Vergeet niet, In China is nog op veel plaatsen corona, dus ook lockdowns. Daarom komen er nog steeds bijna geen Chinezen. Ook op dit moment in NL nog steeds 1% van de bevolking positief getest.. 17 miljoen = 170.000 mensen… en deze week weer licht gestegen. Trouwens in Pattaya het zelfde beeld, bijna iedereen draagt mondkapje, buitenlanders en Thaise mensen…. Allemaal verstandige mensen.

 2. Martin zegt op

  Ik weet niet waar je vrienden precies wonen maar in Bangkok kom je geen super of winkel binnen zonder een masker of wordt eraan herinnerd. In de kroegbuurten is dat anders
  Pattaya is het wilde westen…..

  Met deze informatie moet eens nazoeken wat de haarden waren tijdens de pandemie, juist, kroegbuurten Bangkok en Pattaya…. en de huidige maar kleinere haarden…. zelfde laken een pak

  Het advies is ook duidelijk, in ruimten met meerdere personen is een masker nog steeds geadviseerd

  Ondanks de verlichtingen zijn er nog steeds 5,000 covid gevallen per dag.

  • Pascal zegt op

   Covid is een gewone griep/verkoudheid. Niet meer en niet minder. Waarom moeten er toch altijd zijn die het willen opblazen tot een dodelijke pandemie.

  • Ger-Korat zegt op

   Ik ga in Bangkok elke buurtwinkel, op elke markt, elke Central, elke Mall , openbaar vervoer op straat zonder masker en zie genoeg anderen zonder masker. Nou kan ik wel alle 50 districten in Bangkok gaan noemen maar als je het nou hebt over de toeristengebieden dan zie je juist daar velen zonder lopen.
   Vergelijk het met de scholen waar bij 1 besmetting op duizenden leerlingen de hele school weer dicht ging. Nu hoor ik regelmatig van besmettingen in klassen en degene blijven thuis, de rest van de klas gaat naar school en er is verder niets meer aan de hand en al helemaal geen paniek.

 3. Khun moo zegt op

  Beste Geertp,
  Wanneer ik een vorige post lees zit er een prima waarzegster in Bangkok.
  Die zal het juiste antwoord tegen een kleine donatie zo kunnen geven.
  Maar even serieus
  Wij wonen ook in een stadje/dorp in Isaan en ook hier draagt iedereen een mondkapje.
  Wat me opvalt is het gemak en het comfort die de dragers uitstralen.Ze schijnen het dragen van een mondkapje best prettig te vinden.
  Komt bij dat de regering gezegd heeft dat het dragen ook goed is tegen allerlei besmettelijke ziektes en tegen lucht verontreiniging. Het dragen lijkt bijna een uitdrukking van een status aanmeten.
  Mijn conclusie is dat velen nog een heel lange tijd mondkapjes blijven dragen en dat je zonder mondkapje gezien wordt als asociale die zich niet bekommert om eigen gezondheid en die van anderen.
  In de grote steden waar toeristen zijn die geen mondkapje dragen zullen Thaien zich het image van de rijke Farang willen aannemen. Opvallend goud om de nek en geen mondkapje.

 4. William zegt op

  Denk dat het in meer of mindere maten nog wel even door zal sijpelen GeertP
  Woon zelf ook in Korat en zoals je al aangeeft retail is het normaal dat je een mond/neus bescherming draagt.
  Heb er weinig problemen mee om dat tijdens shoppen te dragen, maar in mijn woonomgeving draagt niemand een bescherming.
  Niet veel meer als bromfiets rijden en retail bezoek.[koffie uitgesloten.
  Wat luchtvervuiling tijdens je bromfiets ritje betreft is en blijft het aan te raden,
  Over is het zeker nog niet en de Thai krijgt meestal geen ziekengeld dus die nemen minder risico.
  Niet werken is vaak zo niet altijd geen centjes weet je nog wel.
  Verplicht is er trouwens niets meer voor zover ik weet.
  Kwestie van go with the flow.
  Mijn verwachting is dat als ze deze winter zonder problemen door komen dat het sein volledig op groen gaat, ook in Thailand.

 5. Lung addie zegt op

  Beste,
  jij spreekt over Isaan. Ook hier, waar ik woon, Chumphon Prov, draagt zowat iedereen in het openbaar een mondkapje. Mij stoort dat totaal niet en ik zie ook niet in waarom het mij zou moeten storen..
  In de beginperiode van de Coronatijd waren er, onder de farangs, veel idscusies omtrent de zin of de onzin van Corana. ZeIf heb me nooit hierover uitgesproken als ‘believer of non-believer’ Ieder zijn mening maar ik wou niet deelnemen aan zo een gesprekken en, als ze er over begonnen, was ik WEG. Heb genoeg vriendschappen zien stuklopen op zo een soort onzinnige discussies die dan uitaardden in geruzie.
  Ik woon hier ook landelijk. Heb heel goede sociale contacten met de lokale bevolking. Wanneer ik in het openbaar op plaatsen kom, waar de mensen een mondkapje dragen, wel dan draag ik er ook een. Dat is voor mij geen enkele moeite. Ik wil, in een land dat het mijne niet is, niet met de vinger gewezen worden als OU FARANG of gemeden worden als de pest. Mijn motto is nog steeds: hou het in de KISSMODE, dat is het eenvoudigste. (KISSMODE: Keep It Simple and STUPID’.

  • Nok zegt op

   Goed gezegd Lung Addie. Hier in Chiangmai dragen wij in 9 van de 10 keren dat we met anderen samen zijn een mondkapje. In het 10de geval wordt afstand gehouden. gaat allemaal automatisch, haast intuïtief, is er helemaal ingeslopen. Heb er totaal geen moeite mee. Nog een voordeel: je ruikt minder de uitlaatgassen en (sommige) etensluchten als je langs voedselkramen op markten loopt. Zoals toen met Loikratong. Heel Chiangmai leek wel een grote openluchtkeuken. Inderdaad kiss. De laatste s is denk ik voor inzender zelf.

   • KeesP zegt op

    Woon ook in Chiang Mai, Doi Saket, en sinds dat de verplichting is vervallen dragen wij geen maskers meer. We worden zeker niet lelijk aangekeken en net zo vriendelijk begroet als anders.
    Laat de mensen je smile zien en groet vriendelijk en er zal niemand zijn die je boos aan zal kijken.
    Wat gaan deze maskerdragers doen als er echt een gevaarlijk virus voorbij komt, zoals bijvoorbeeld Ebola? In Ruimtepakken lopen?
    Beschermen is heel goed natuurlijk, maar laten we nu niet overdrijven.

  • Herman zegt op

   Ben blij Addie dat er onder ons nog anders denkenden zijn. Ik draag mijn maskertje van zodra ik onder de mensen kom en daar voel ik me goed bij.

 6. Sjaak S zegt op

  Niet alleen in Isaan. In Hua Hin dragen de lokale bewoners ook buiten nog een masker. In de shopping malls is het wel nog verplicht en de enigen die weer menen alles zelf te moeten beslissen zijn de toeristen en lopen zonder.

 7. Bert zegt op

  Weet niet waar die vrienden in BKK wonen, maar bij ons heeft nog iedereen het mondkapje op. Ik heb er ook geen moeite mee, inmiddels een gewoonte geworden.

 8. JJ zegt op

  De regering wil in malls, markten en andere drukke plaatsen dat het mondkapje wordt gedragen. Lijkt mij niets moeilijks aan. Onlangs werd ik terug gestuurd door de 7/11 (Chiang Mai). Stom, vergeten. Even terug om kapje op te halen. Iedereen die rekening houdt met zijn medemens draagt het mondkapje. Maar natuurlijk niet in Pattaya, ervoer ik en maand terug; daar heerst de farang, die alles beter weet.

  • Roger zegt op

   Juist verwoord JJ … de Farang die weet alles beter!

   Alleen maar het feit dat men hier (nog maar eens) de vraag komt stellen wanneer het mondkapje af mag spreekt boekdelen.

   Ik oordeel niet voor anderen maar ik heb er geen probleem mee om netjes mijn mondkapje te dragen. Alhoewel, vorige week bij de kapper zat er een vieze Thaise man voor mij, totaal onverzorgd en geen mondkapje op. Ik had veel zin om weer weg te gaan.

   Maar algemeen gezien draagt het gros van de Thaise bevolking hun maskertje en daar sluit ik me bij aan.

   Ik stel me de vraag in hoeverre GeertP ons advies zal opvolgen. Hij zegt zelf dat men iemand boos aankijkt als hij/zij geen kapje draagt. Wel Geert, dan geef je zelf het antwoord op je vraag, niet?

  • Johan zegt op

   Nou sorry wil toch even reageren ook al.woon ik in Pattaya, denk je dat alleen de farang geen mondkapje draagt, dan hebben jullie het verkeerd ook veel thai dragen ze niet meer. Ook in Chiang Mai niet, waar ik net 7 dagen geleden van terug ben. Ik heb er overigens geen probleem mee om er een wel of niet te dragen. Moet iedereen zelf weten

   • Mike zegt op

    Nou inderdaad, hier in Pattaya draagt vrijwel niemand meer dat stomme mondkapje

    • Wouter zegt op

     Pattaya kan je niet vergelijken met de rest van Thailand.

     Gelukkig vindt de grote meerderheid nog altijd dat een mondkapje wel degelijk zijn nut heeft en niet stom is. Maar elk zijn mening.

 9. Wie zich verdiept in de materie, kan gewoon lezen dat mondkapjes buiten dragen nutteloos is. Het helpt nergens tegen en zeker niet tegen luchtvervuiling. Je hebt daarvoor minimaal FFP2 of FFP3 maskers nodig.
  Binnen helpt zo’n vodje een klein beetje, het houd vooral spuug tegen. Daar zit ook het probleem. Zo gauw een mondkapje nat is werkt het nergens meer voor en is het vooral een bacteriën nest. Je moet een kapje daarom ieder half uur vervangen en dat doet niemand.
  Een ander probleem is dat je minuscule vezeltjes inademt die van het kapje afkomstig zijn, dat komt in je lichaam terecht en is ongezond.

  • Bart2 zegt op

   Vraag je de mening aan 3 verschillende mensen dan krijg je telkens een ander antwoord.

   Ik heb geen zin om me te verdiepen in die materie Peter. Ik hoop dat eenieder de vrijheid heeft om zelf te beslissen om al dan niet een mondmaskertje te dragen.

   Ik weet voor mezelf heus wel wat ik wil en heb andermans advies niet nodig. Zelfs wetenschappers zijn het onderling niet eens, hoe zou een doodnormale sterveling dan weten wat goed of slecht is.

   Ik draag alvast mijn vodje als ik onder de mensen kom. Wat een ander doet daar trek ik me weinig van aan. Er is al bemoeizucht genoeg in de wereld.

   • Precies, als jij veilig voelt met kapje, gewoon doen. Ik kan je nog wel een amulet aanraden. Volgens Thai beschermd het tegen ongelukken, ziektes, aanrijdingen en je zou zelfs niet meer geraakt kunnen worden door kogels. Baat het niet, dan schaadt het niet. Zelf zet ik altijd een hoedje op tegen covid en dat helpt, nog geen covid gehad.

    • Herman zegt op

     Ik ben blij voor jou Peter dan je gespaard bent van Covid.

     Tijdens de volle pandemie heb ik mijn zus verloren (61 jaar – kerngezond). Ook mijn zoon heeft het gehad en is serieus ziek geweest. Hij heeft trouwens nog altijd last.

     Covid is naar mijn bescheiden mening GEEN subtiel griepje. Ik voel me nog altijd veiliger met mijn mondkapje op dan zonder. Ik ben 69 jaartjes oud dus mijn leeftijd speelt niet in mijn voordeel.

     • Ger-Korat zegt op

      Nu het virus er eenmaal is zul je je toch af moeten vragen hoe lang je nog met een mondkapje wil rondlopen. Als je zo bang bent dan ben je gedoemd de rest van je leven met een mondkapje op te lopen. En dan helpt het nog niet want zoals ik in een eerdere reactie aangaf dat een vriendin alles deed om niet besmet te raken en toch het virus kreeg, en zo zijn er velen. Maar daar tegenover staat dat de overgrote meerderheid er niets tot weinig last van heeft en dat zou je ook kunnen afwegen.

  • henryN zegt op

   Ben het volledig met U eens en voor Geert en eventueel andere reageerders: er is een uitstekende video op YT van Ivor Cummings episode 141 the Ultimate PPE e4xpert with incredible insight into mask science.

  • JJ zegt op

   In Chiang Mai dragen ze zeer veel het FFP2 masker. Op de fiets of in de auto doe ik het natuurlijk ook niet, maar wel in winkels en ziekenhuizen. En ook op straat, maar dan eigenlijk meer uit sociale overwegingen. Door het stringente en langdurige beleid in Thailand hebben we hier wel mooi veel minder doden dan in NL (per 100.000 inwoners uiteraard.) Helaas worden de cijfers in beide landen al een tijdje niet meer gepubliceerd, maar een poos terug was het een verhouding van 1;4. Maar ja, we hoeven hier dan ook niet alle nachten te feesten zoals in NL, waar iedereen PTSS lijkt te hebben.

  • Willem zegt op

   Thais wordt niet gevraagd om zich te verdiepen in de materie. De nationale virologen blijven volhouden dat het dragen van een masker nodig is. Niet wettelijk verplicht maar zeer dringend aangeraden. En dan komt er iets heel raars bij kijken. Waarom worden andere zaken in wetten verplicht en of zeer dringende aanbevelingen die heel direct de veiligeheid te maken hebben massaal genegeerd? Drinken en rijden, geen helm op, door het rode stoplicht rijden etc etc.

   • De mooiste ironie vind ik nog dat een Thais gezin (met kleine kinderen) op een motorbike met 100 km per uur door de straten scheurt. Niemand een helm op maar wel een mondkapje.

    Maar wat ik al vaker gezegd heb, slechts 20% van de bevolking is in staat om zelfstandig te denken, de rest (80%) aapt anderen na of doet wat sociaal wenselijk is om maar niet uit de toon te vallen.

    • Gerard zegt op

     Precies dat! Ik was afgelopen maand op bezoek bij mijn schoonmoeder in Kalasin. Bij haar thuis is het altijd de zoete inval eind van de dag, niemand droeg een mondkapje. Ook niet tijdens een of andere Bhoedistische ceremonie met een mannetje of 50 binnenshuis. Maar zodra ze op de scooter springen om naar huis te
     gaan, gaat ie weer op… Kortom, geen flauw benul waar ze mee bezig zijn.

   • Thaise virologen? Zijn dat dezelfde die een geestenhuisje in de tuin hebben staan? Of naar een waarzegger gaan voor hun informatie?

   • Ger-Korat zegt op

    Volgens mij speelt de mondkapjesmaffia ook mee in Thailand. Als je kijkt naar de groothandels, waar ik geweest ben, en waar enorme hoeveelheden en varianten aan maskers beschikbaar zijn, en dat we in Thailand leven en bepaalde functionarissen na een duwtje in de juiste richting best wel bereid zijn om het gebruik van maskers te blijven promoten. Kijk maar in Nederland waar er tientallen miljoenen Euro’s mee werden verdiend werden zo niet veel meer. Kijk je naar de bevolking van Thailand dan weet je dat er veel geld in deze business omgaat en bepaalde personen niet graag zien dat de handel wordt gekortwiekt. Nou ben ik niet van de complottheorie maar meer nuchter en weet van de groep van Lienden in Nederland welke tientallen miljoenen Euro’s binnenhaalde, naast vele andere bedrijven en personen welke aan deze handel verdienden. Zal in Thailand toch ook wel spelen en men graag blijft zien dat iets nutteloos blijft want geld staat op nummer 1.

    • TH NL zegt op

     Och Ger-Korat, die vermoedens en denken dat het zo is.
     Als je niet zo van complottheorieën ben, waarom zeg je dat de maffia de dingen naar hun hand zetten, dat zal je nuchterheid zijn vermoedelijk.
     Dat in Thailand nog een groot aantal de maskers dragen doen ze om de maffia te spekken, denk ik.
     Of denk je dat de gemiddelde Thai zelf niet weten wat ze willen? Je zou kunnen stellen dat ze voorzichtig zijn , na de aanvang van de corvid dat het een farang ziekte is, toen het ( alleen vieze farang) er ziek van werden.
     Dat men er makkelijker over denkt moge ook duidelijk zijn.

  • Leo zegt op

   Goedzo Peter, alle bewezen feiten op een rijtje.
   Ik ben blij dat er nog mensen zijn die wetenschappelijk (NB niet de corrupte woke nepwetenschap) denken en logica gebruiken, en niet met de hysterie meegaan, sterker nog er verslaafd aan raken.

   Het hoedje (en langer geleden de puntmuts) waar je het over had heeft het zelfde effect.
   Het gaat hier dan ook over gedragsverandering, maar dat wist jij al.

 10. henryN zegt op

  Ben het volledig met U eens en voor Geert en eventueel andere reageerders is er een prima video van Ivor Cummings episode 141 the ultimate PPE expert with incredible insights into mask science.

  • mattheus zegt op

   Lang is erover gesoebat, maar onderzoekers uit Duitsland, geholpen door wetenschappers uit China en de Verenigde Staten, zeggen nu echt aan te kunnen tonen dat mondkapjes werken in de strijd tegen het coronavirus. In veel situaties is een eenvoudig mondkapje al genoeg, stellen de wetenschappers. Ze spreken van ‘een doorbraak’.

   Chris van Mersbergen 21-05-21, 18:38 Laatste update: 21-05-21, 22:04
   Onderzoekers van onder meer het Max Planck Instituut in Mainz en het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn maakten voor hun onderzoek gebruik van onder meer wetenschappelijke data die laten zien dat regio’s waar een groter gedeelte van de bevolking mondkapjes draagt het coronavirus beter onder controle lijken te houden. Ook gebruikten de Duiters, Chinezen en Amerikanen een nieuwe modelberekening die volgens hen overtuigend aantoont dat de effectiviteit van een gezichtsmasker afhangt van de hoeveelheid virus in de lucht, schrijven ze in het invloedrijke wetenschappelijke tijdschrift Science.

   MAX PLANCK instituut is een van de meest vooraanstaande ONAFHANKELIJKE onderzoeksinstituten ter wereld. Dus niet een of andere professor die op zijn zolderkamertje een stukje zit te schrijven.

   • Informatie waar je niets hebt, sorry. Er is een groot verschil tussen buiten of binnen een mondkapje dragen. Voorts moet je alle hygiëne maatregel strikt nastreven. Dan maakt het nog uit wat voor mondkapje is getest. Niet-medische mondmaskers, chirurgische mondmaskers (type I, II en IIR), FFP1, FFP2 en FFP3. Alleen daarin zit al een enorm verschil van beschermingsgraad.
    Daarnaast moet je sommige types masker al naar 30 minuten vervangen andere na 3 uur. Je mag het mondkapje ook niet aanraken, anders verliest het beschermingswaarde.
    Mondkapjes beschermen alleen bij juist gebruik. Dus iedere keer dat jij dat ding afdoet moet er een nieuwe worden gebruikt. Die mag je niet aanraken behalve bij de elastieken. Voor het opzetten moet je ook je handen ontsmetten. In Thailand zie je mensen een dag lang die dingen dragen, tijdens het eten de broekzak in en na het eten wordt het weer opgezet, haha. Zo besmet je vooral jezelf.
    Bron: https://lci.rivm.nl/covid-19/PBMbuitenziekenhuis

    • matthes zegt op

     Ter ondersteuning, hier wordt wel degelijk ingegaan op alle soorten maskers.

     An upper bound on one-to-one exposure to infectious human respiratory particles

 11. Lieven Kattestaart zegt op

  Wij gaan in Januari weer voor een leuk aantal weken naar Thailand.
  Ik vroeg aan mijn vrouw Oy hoe het nu gesteld is met het ( moeten ) dragen van een mondkapje daar, en ze deed er wat lacherig over, wetend hoe ik er over denk.

  Maar het idee om daar weer zo’n belachelijk lapje textiel te moeten dragen ( behalve op drukke plaatsen zoals bus, en trein waar ik er nog wel enig nut in zie ) dat niks tegenhoudt behalve wat spuug, staat me nu al tegen.

  Het heeft ook niets met bescherming te maken maar gewoon het klakkeloos opvolgen van de heersende gedachte dat die dingen je beschermen.
  Maar geen enkel virus trekt zich iets aan van een gewoon mondkapje, dat is lariekoek.
  En dat sommige Thai je aankijken alsof je staatsvijand nummer 1 bent als je zo’n ding niet draagt geeft mij het gevoel in een kopie van Noord-Korea rond te sjouwen.
  Ik zal me noodgedwongen aanpassen maar leuker word een bezoek aan bv de Isaan er niet op. En voel daarom wel mee met GeertP.
  Zijn vraag heeft niets met dom, stupid of ‘verwende onaangepaste farang’ te maken zoals sommigen suggereren.
  Ook al ben je maar te gast, daarom mag je nog wel vragen stellen, zeker als het gaat over dit soort onzin-handelingen die niets met het tegenhouden van het Covid-virus te maken hebben maar meer met jezelf voor de gek houden.

 12. quillaume zegt op

  Ik woon ook in de Isaan ( Dan Khun Thod ) In de bus doe ik het mondkapje voor ( niet de neus ) thuis en in de soi geen mondkapje, ook niet op de motor bike. Boze blikken, niks ervan. Ziekenhuis ok verder valt het reuze mee.

 13. PEER zegt op

  Jawel!!
  Hier in Ubon Ratchathani werkt het mondkapje geweldig, want ik zie het grootste gedeelte van de motosai-rijders mét mondkapje maar zonder helm.
  Dan rijden ze nog met één hand aan het stuur en de andere zorgt dat de zon niet in de ogen schijnt.
  Conclusie: mondkapjes zijn veilige hulpmiddelen!

 14. Pascal zegt op

  Heb in september samen met mijn Thaise vrouw heel Thailand doorkruist met de wagen. Nergens hebben wij die vod gedragen en nergens zijn wij vies bekeken, overal zijn wij geholpen, nergens hebben ze het gevraagd om het te dragen,…. dus waar je dat vandaan haalt…. speelt enkel in je eigen hoofd denk ik.

  • Jacques zegt op

   Beste Pascal. Ik zie overal heel veel (Thaise) mensen met mondkapjes , de hele dag door en bij vele gelegenheden. Bij immigration en het rijbewijs kantoor wordt je geweigerd om binnen te komen zonder mondkapje, om maar eens wat te noemen. Het is zeker zo dat afwijkend gedrag wordt afgekeurd. Soms subtiel en soms op grove wijze wordt dit kenbaar gemaakt. Waarom u dit niet is overkomen is mij een raadsel dat alleen u kunt verklaren. Het zijn zeker geen hersenspinsels wat anderen hier verkondigen.

 15. Tino Kuis zegt op

  Wat een interessant onderwerp weer! Mondkapjes! In het Thais หน้ากากอนามัย naa kaak anamai.
  Er zijn honderden meer of minder wetenschappelijke artikelen over geschreven. De effectiviteit is afhankelijk van welk soort mondkapje, hoe je er mee omgaat, waar en wanneer. De resultaten lopen uiteen van helpt een beetje tot helpt redelijk.
  Buiten hoef je nooit een mondkapje op te doen tenzij je in een grote groep dicht op elkaar staat. Binnen alleen als je onvoldoende afstand kunt houden in een slecht geventileerde ruimte. Als je alle regels goed hanteert dan neemt de kans dat een besmet iemand anders aansteekt af met 90 procent en de kans dat je besmet wordt met 50 procent. Dat is dus de ideale situatie. Houd je je niet aan de regels dan neemt de effectiviteit al snel af. Ik raad diegenen die mordicus tegen elk mondkapje zijn aan om, als ze onverhoopt geopereerd moeten worden, de chirurg en verpleegkundigen te vertellen dat ze geen mondkapje hoeven om te doen. Vinden ze prettig.

  • Tino Kuis zegt op

   Oh, en het is niet zo dat als je je een enkele niet volledig aan de regels houdt de effectiviteit meteen tot nul daalt.

  • Leo zegt op

   Besmet met wat? Ik zie getallen van 50% 90% etc.
   Ik heb slechts heel sporadisch een mondluier gedragen, en vind het zelfs misdadig.
   Waar ik niet welkom ben met masker blijf ik gewoon weg, en ja dat kan soms lastig zijn.
   Waarom heb ik geen covid en mijn buurman wel, hij zij tegen mij : 3 x pfizer gehad en altijd en overal mondkapje gedragen en toen kreeg ik covid, ik begrijp er niks van, ik heb toen maar mijn schouders opgehaald, maar in gedachten wou ik zeggen, je hebt de boosters overgeslagen, daar komt het door.
   Wie wil mag mij besmetten met het levensgevaarlijke virus, ik lach er om, en dit ondanks mijn leeftijd.
   Ik ben blij dat ik niet in de Isaan zit, ik zou meteen naar Pattaya verhuizen.

 16. hajan zegt op

  ik zie iedereen over elkaar heenvallen met pro’s en contra’s , maar zie niets over de psychologische chantage die alle overheden over de wereld bevolking heeft veroorzaakt, misschien een kwestie van ziende blind, kortzichtigheid of stomweg , sorry , te dom en niet geinteresseerd in het wereldgebeuren, tja kan voorkomen , nog niet heel lang geleden waren er een paar conflicten die ook aan de aandacht van veel bevolkingen ontsnapt waren en dus plaatsvonden tot schrik van diezelfde bevolking, 1914-1918, 1939- 1945 , om maar iets te noemen, maar misschien is dit een wederkerend patroon in de wereld, just saying.

 17. Hans zegt op

  Wat iedereen vergeet is dat het absoluut vertrouwen in een middel, het placebo effect, wonderbaarlijk goed werkt.

 18. GeertP zegt op

  Ik wil mij helemaal buiten de discussie houden of mondkapjes nu wel of niet helpen, het gaat er mij om dat er toch een keer een einde moet komen aan het dragen.
  De eventuele voordelen verliezen steeds meer terrein tegenover de nadelen, ik hoef hier maar een uurtje te gaan wandelen en ik heb een vuilniszak vol met die rotzooi die overal maar gedumpt wordt.
  De discussie aangaan met de mensen hier is al helemaal niet te doen omdat steeds meer mensen hun informatie uit Facebook en Twitter en Tiktok halen, de serieuze nieuwskanalen kennen ze niet eens.
  Ik zie ook bij de reacties dat er een gewenning is opgetreden, dat is in mijn ogen nog gevaarlijker dan de Covid, als dit nog langer duurt dan zitten we binnenkort tot onze knieën in de gebruikte mondkapjes.

 19. Ruud zegt op

  Het zal nog wel een jaartje duren voor dat echt weg is, echter je begint nu ook meer en meer Thai te zien in bv. in Big C (CM) geen mondmasker meer dragen, wat een maand geleden nog bijna 100% was… Maar heb je last dat Thai een mondmasker dragen? Het is nu niet meer nodig om het te dragen dus Up to You 555


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website