Beste redactie,

Als eerste verzoek u mij te anonimiseren omdat dit een nogal emotionele en trieste kant heeft.

Mijn naam is X ik woon al enkele jaren in Prachnabkhirikhan in een huis van een Canadese familie, waar ik een bijzonder goed contact mee heb en waarvan ik met name met de vrouw, ik noem haar Y, van het echtpaar een vertrouwensband heb.

Recentelijk kreeg ik van haar een mail met de trieste mededeling dat ze inoperabele long problemen heeft, ik denk kanker. Dat er weliswaar een second opinie gevraagd wordt. Maar zo gelezen in de inmiddels talloze mails, staat deze vriendin er zeer slecht voor. Nu heeft de familie, die zeer goed bij kas zit een dochter, waarbij Y aangaf dat indien zij overlijd ALLES in Canada ge-erft wordt door deze dochter.

Ook heeft Y aangegeven dat zij wil dat ALLES in Thailand, een groot huis, gebouwd zo een 5 jaar geleden en gekocht toentertijd kaal voor 8.500.000 door mij als erfenis geaccepteerd wordt.

Natuurlijk wil ik dat Y nog vele jaren kan genieten van haar kinderen, kleinkinderen en van Thailand, MAAR en volgt mijn eigenlijke hulpvraag. Mocht het zo ver komen dat Y inderdaad zal overlijden, wat moet er dan VOOR haar overlijden door advocaten, vertaalbureau’s, notarissen geregeld zijn, wil ik uiteindelijk eigenaar worden van dit bezit?

Er zijn talloze mensen die weliswaar met de beste bedoelingen met broodje aap verhalen aankomen, maar daar heb ik niets aan. Wellicht kan u of een van de lezers mij raad geven, adviseren of heeft misschien zo een zelfde situatie mee gemaak? Ik ben nogal Nederlander maar wel geëmigreerd naar Thailand.

Ik hoop met deze oproep verder op weg geholpen te worden.

Met dank X

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: Waarschijnlijk erf ik een huis in Thailand, wat moet ik daarvoor regelen”

 1. Lex K. zegt op

  Beste,
  ik heb al mijn bronnen geraadpleegd, navraag gedaan bij Thaise kennissen, ik ben vrij vaak met deze materie bezig en heb er ook vrij veel documentatie van; kort gezegd, als westerling is het praktisch onmogelijk om een huis te erven, het huis eventueel zou nog wel kunnen maar het land waar het op staat zeker absoluut niet, in principe kan zij testamentair haar familie onterven en jouw aan wijzen als begunstigde, maar dan zit je nog met het probleem dat je als westerling geen of nauwelijks eigenaar van iets kan zijn.
  De erfgenamen, als ze het testament aanvechten zullen altijd in het gelijk gesteld worden.
  Ik raad je echt aan om een goede advocaat in de arm te nemen, 2 talig uiteraard en ook deze advocaat en zijn werk laten controleren door een derde partij die goed op de hoogte is van Thaise wetgeving inzake erfrecht en eigendom van Thai roerend en onroerend goed.
  Ga zeker niet blind varen op alle adviezen die hier op Thailandblog gaat krijgen, de meeste zijn goed bedoeld, maar dit moet je echt over laten aan professionals.
  Ik zit je stuk nog eens door te lezen en 1 vraag die van belang is komt bij mij op, gaat dit om familie met de Thaise nationaliteit of de Canadese, indien Canadees wordt het een heel ander verhaal en het is, voor mij, niet echt duidelijk uit je verhaal

  Sterkte aan je vriendin en voor jouw veel wijsheid

  Met groet,

  Lex K.

 2. Louise van der Marel zegt op

  Morgen X,

  Als buitenlander kan je geen grond kopen.
  Dus als eerste wat je moet doen is vragen bij welke advocaat zij een company heeft opgericht.
  Ik ga er tenminste van uit dat er een company is en dan nog de persoon of personen die 51% daarvan bezitten.

  LOUISE

 3. Soi zegt op

  Beste X, vorige reageerder heeft zeker gelijk: het verwerven van grond en goed van farang aan farang gaat niet vanzelfsprekend door erfenis. Hulp van een advocaat is noodzakelijk. Maar je kunt zelf veel voorbereidend werk doen. Je hoeft niet alles uit handen te geven.

  Om je enig idee te geven wat op je af komt het volgende: ga uit van het principe dat ook Canadese mensen geen grond kunnen bezitten in TH. Dat betekent dat je bij hen na dient te vragen hoe zij het huis hebben gebouwd op TH grond. Als het echtpaar beiden n i e t de TH nationaliteit bezitten, dan is het meest waarschijnlijke dat zij een grondleasecontract hebben met een Thai iemand: zijnde de eigenaar van die grond, of ander TH rechtspersoon. Hoe dan ook: zij waren destijds grondkopers resp. –huurders, dus is er ook een verkoper cq verhuurder.

  Je gelieve aldus te beginnen met het opvragen bij jouw vriendin (van copieen) van alle paperassen die destijds met de bouw van het pand van doen hadden: koopcontracten resp. huurovereenkomsten, resp de eigendomspapieren. Hebben zij van de grond bv geen TH gemeentelijke chanot, dan zijn ze ook geen eigenaars.
  Vraag om een rechtsgeldige, dus gelegaliseerde verklaring van het echtpaar dat zij jou het huis schenken. Let wel: echtgenoot dient duidelijk te maken er volledig mee in te stemmen. Kinderen dienen te verklaren idem volledig af te zien van grond en pand. Thai Law is nogal strikt in familieaangelegenheden. Let wel: Thai law gaat geen Canadese familiekwesties oplossen. Maw: krijg voor jezelf (en straks voor andere belanghebbenden) helder, dat jij enige en echte erfgenaam bent van TH grond en goed, vrij van enige claim, van wie of wat dan ook. Idem van eventuele Thaise kant.

  Heb je dat allemaal geregeld, zoek dan naar een gedegen en betrouwbare TH lawyer, en vraag hem met de grondeigenaar te onderhandelen. Als deze niet accoord gaat, heb je een probleem. Contracten met farang hoeven in TH niet per sé tijds!gebonden te zijn, wel vaak persoons!gebonden. Hetgeen in kan houden dat een grondhuurcontract welke door een van de partijen wordt beëindigd, zeker door een absoluut iets als overlijden, niet zomaar overgaat op degene die het onroerend óp die grond ver(w)erft.

  Is jouw vriendin wél van TH nationaliteit, en heeft zij de grond zowel als het pand in eigendom, dan zal de lawyer zich vervoegen bij de TH rechtbank met het verzoek mogelijk te maken dat jij bv voor een termijn van 30 jaar kunt beschikken over de grond en huis. Ook nu zal de Rechtbank willen dat de Canadese familie accoord gaat. Nogmaals: geen Canadese claims op TH grondgebied. Daar maken ze korte metten mee.
  Als de Rechtbank jouw claim afwijst, bv omdat er ook nog Thai familie bestaat, dan gaat het feestje niet door. Maar ik neem aan dat de lawyer jou hierover informeert.

  Ga er vanuit dat je tijd en moeite moet gaan steken in het achterhalen van de mogelijkheid tot het door erfenis verwerven van grond en huis. Maar ja, 8eneenhalf miljoen baht is een bedrag waar je wel wat voor mag doen. Alhoewel ik me afvraag of het nou nodig was dat bedrag te noemen in jouw vraagstelling. Het gaat om het principe, en zonder het benoemen van de waarde is die absoluut duidelijk. Hou ons op de hoogte van de TH juridische vorderingen, svp, ter lering van menigeen! Sukses, Soi.

 4. janbeute zegt op

  Ik ken zo een verhaal uit mijn omgeving .
  Ongeveer 4 jaar geleden gebeurt ook met een erfenis .
  Henk was zijn naam en was een goede kennis van mij .
  Had ook een onroerend goed erfenis tgv zijn eigen twee hollandse kinderen .
  Maar ze hebben beide niks gekregen .
  Kan het hele verhaal wel gaan schrijven , maar ben bang dat ik ook hier weer niet serieus genomen wordt .
  En dus niet positief gemodereerd wordt .
  Daarom hou ik dit verhaal voor mij .
  Kan mijn tijd wel beter besteden .

  Jan Beute .

 5. henry zegt op

  Lex K.heeft den dele gelijk, in het Thais erfrecht kan men onterven, ook de kinderen
  Als de dame in kwestie de Thaise nationaliteit heeft, kan U de grond etrven, U liet hem wel binnen de365 verkopen, dit niet word hij van rechtswege verkocht
  Als uw Thaise echtgenote overlijd en de de te erven grondoppervlakte is niet groter dan 1Rai, kan U de grond erven en er voor de volle100% het eigendomsrecht voor bekomen.
  U heeft niet alleen een bekwaam advocaat nodig, maar de erflater moet ook een 100 % betrouwbaar “Exutor of the estate ” aanstellenDeze word in zijn functie bevestig door het CivilCourt via een hoorzitting Er word een vonnis geveld dat hem aanstelt Vanad dat moment treed hij inde plaats van de erflater, en,heeft de volle bevoegdheid over de bezittingen van de overledene Bijvoorbeeld het onroerend goed word op zijn naamgezet Dus zijn naam zal op de eigendomse akte verschijnen,En het Is hij die de overdracht moet doen De executorof the estate kan gewoon naar de bank gaan van de overledene en de rekening afsluiten

  Ik ben zelf “executor van the estate” benoemd geweest, dus ik weet waarover ik praat

  Kortm U heeft een zeer goede eerlijke en bekwame advocaat nodig, die bereid is zich voor de volle 200 % zich voor U in te zetten, en een zeer betrouwbare “executor of the estate “die dit kostenloos voor U wildoen, want hij heeft het recht om onkosten en ereloon te vragen.

  De advocaat en procedurekosten zullen ongeveer een 350 000Thai Baht kosten. En de volledige procedure duurt minstens een 6 tal maanden.

  Want er moeten een hele reeks procedures gevolgd worden, en ik elk van die procedures kunnen de6 statutaite erfgenamen stoorzender spelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website