Beste lezers,

Er is al heel veel geschreven over het betalen van belasting in Thailand, maar wat ik graag zou willen weten, waarom moeten wij als buitenlanders zoveel moeite doen om ons bij de belastingdienst alhier in te schrijven?

Het zou toch niet moeilijk, voor de belastingdienst, moeten zijn om te weten waar je woont en dan een belastingaanslag naar je adres te sturen zoals, dat neem ik tenminste aan, ook bij de Thais gebeurd.

Groet,

Kees

24 reacties op “Waarom moeten buitenlanders zoveel moeite doen om belasting te betalen in Thailand?”

 1. Kanchanaburi zegt op

  vandaag even naar immigration geweest om een adreswijziging door te geven.
  Tevens even gevraagd hoe het zit met het betalen van belasting.
  Van mijn kant verteld hoe het belasting verdrag is tussen Nederland en Thailand.
  Een paar dagen daarvoor naar een ander office geweest met dezelfde vraagstelling.
  Antwoord: ik hoef absoluut geen belasting te betalen. Ik snap er dus helemaal niets meer van.
  Ik woon nu permanent in Thailand.

 2. Henk Hauer zegt op

  Je hoeft de alleen maar te laten inschrijven, daarop krijg je een belasting nummer. Het eenvoudigste is om dit door een administatie kantoor te laten regelen, die kunnen ook je jaarlijkse aangifte behandelen. De formulieren zijn in the Thaise taal

  • Kanchanaburi zegt op

   als u mij kunt vertellen “waar” ik dat inschrijven kan doen, zou dat alvast een stuk gemakkelijker zijn.
   Voor mij is dit de missing link.
   Nederlanders die vertellen dat ik me alleen maar even hoef te laten inschrijven en Thaise ambtenaren die me vertellen dat ik absoluut geen belasting hoef te betalen.

 3. Wim Verhage zegt op

  Hi Kees,
  Ik vroeg mij af wat voor moeite het jou allemaal gekost heeft om te registreren als belasting plichtige in dit land.
  Ik geef toe dat ik informatie van iemand heb gekregen die dit al gedaan had..maar dan nog was het een fluitje van een cent..ben naar een lokaal revenue kantoortje gegaan en binnen 15 minuten stond ik weer buiten met een zgn Thais tax id kaartje met mijn tax nummer erop…dat was alles!
  Zeker, de verdere afhandeling en betaling kostte wat meer tijd, maar zoals gezegd, registratie stelde echt niks voor.

  Wim

  • theoS zegt op

   Ik heb zelfs eens een bevriende Thai accountant naar het belasting kantoor in Chonburi (zij moest daar wezen) gestuurd met formulieren om te ondertekenen dat ik belasting plichtig was aan Thailand. Het antwoord was dat ik geen belasting hoefde te betalen aan Thailand daar ik in hun ogen een tourist was. Ben 42 jaar in Thailand. Ook toen ik nog werkte voor Maersk Line en mijn salaris uitbetaald werd in Thailand en gestort op een Bangkok Bank rekening nooit of te nimmer een aanslag gehad. Men had toen ook nog een tax clearance nodig bij het verlaten van Thailand. Deze kreeg ik altijd zo mee, gestempeld en ondertekend. Dan is het ook nog eens zo dat ouderdoms pensioenen niet belasbaar zijn in Thailand, zij het binnen of buitenlandse pensioenen.

   • Lammert de Haan zegt op

    Dit is een wel vaker gehoord misverstand, TheoS. Mogelijk is dit het gevolg van het feit dat een belastingplichtige van 65 jaar of ouder een extra vrijstelling geniet van THB 190.000.waardoor het lijkt alsof een pensioen niet belast is in Thailand maar dat is wel degelijk het geval.

    Als jouw uit Nederland afkomstige en ook daadwerkelijk in het jaar van genieten daarvan in Thailand ingebrachte pensioen maar hoog genoeg is dan ben je wel degelijk op aangifte Personal Income Tax verschuldigd in Thailand.

    Ik neem aan dat de Thaise accountant waarmee jij bevriend bent dit weet te bevestigen, want in Thailand fungeren accountants dikwijls ook als belastingadviseur/fiscalist terwijl het in feite twee verschillende takken van sport zijn.

 4. Lammert de Haan zegt op

  Dat verloopt heel verschillend, Kees. Bij de kleinere kantoren moet je soms hemel en aarde bewegen voordat een aangifte in ontvangst wordt genomen. Dit is meestal te wijten aan het ontbreken van voldoende kennis (ook t.a.v. belastingverdragen) en het niet of nauwelijks beheersen van het Engels door de meeste belastingambtenaren op deze kantoren. Een van m’n klanten is het pas met heel veel moeite en inzet van een Thaise advocaat gelukt terwijl hij toch als oud directeur van een Nederlandse multinational een riant door Thailand te belasten pensioen geniet.

  Bij een groter (regionaal) kantoor verloopt het meestal probleemloos. En lukt het je daar ook niet, ga dan naar het hoofdkantoor in Bangkok. Moet je echter die reis maken vanuit het noorden of noordoosten van Thailand, vergeet dan niet voldoende brood en schoon ondergoed mee je temen (grapje).

  Wat ook nog wel eens een belemmering vormt is de uitkomst van je aangifte. Leidt dit niet tot het moeten betalen van belasting als gevolg van de vele vrijstellingen, ook dan wordt een aangifte nog wel eens geweigerd. Waarom zou je je als Thaise belastingambtenaar zoveel moeite doen voor niets, is dan kennelijk de gedachtegang. Maar ook dit verschilt weer van kantoor tot kantoor. Er zijn wat dit betreft ook wel positieve gevallen te melden.

  Net als voor wat betreft de Nederlandse Belastingdienst/kantoor Buitenland, is er dikwijls geen sprake van een eenduidig beleid. “Men doet maar wat” (of niet natuurlijk)..

  • Lammert de Haan zegt op

   Ik heb me in mijn reactie gericht op de titel van dit topic, nl. doen van aangifte in Thailand en waarom dat zo vaak zoveel moeite kost.

   Problemen met het inschrijven bij de Thaise Belastingdienst zijn mij niet bekend.

 5. tom bang zegt op

  Beetje vreemde vraag daar volgens mij niemand graag belasting betaald.
  In Nederland betaal ik graag veel belasting want daar staat tegenover dat je dus veel inkomsten hebt maar denk niet of weet niet of dat in Thailand ook zo is.

  • KeesP zegt op

   Zo raar is die vraag nu ook weer niet hoor, er wordt gesteld dat je in Thailand, als je hier langer dan 180 dagen woont, belastingplichtig bent.
   Heb ook nog maar één keer geprobeerd om in te schrijven, maar was op een regionaal kantoor (via Google gevonden) en daar werd ik dus alweer doorverwezen naar een ander kantoor. Zal daar t.z.t. wel eens naar toe gaan.
   En nee natuurlijk wil ik geen belasting betalen, maar waarom komt de belastingdienst dan niet naar mij toe, zoals ik in mijn topic-vraag al stelde.

  • Lammert de Haan zegt op

   Net als in Nederland kent ook de Thaise Personal Income Tax een progressief tarief, oplopend van 0% bij een belastbaar inkomen van maximaal THB 150.000 (1ste schijf) tot 35% bij een belastbaar inkomen van THB 5.000.001 of meer (8ste schijf).

   Net als voor de situatie in Nederland zou je dus ook in Thailand het liefst veel belasting willen betalen.

   Dit is trouwens niet de gangbare gedachte bij de meeste Nederlanders. Ik hoor alleen maar mensen klagen die veel belasting moeten betalen, terwijl mensen die geen of maar weinig belasting hoeven te betalen juist reden hebben om te klagen. Maar hen hoor je niet.

 6. Renévan zegt op

  Ik lees net op een andere site dat het het het streven is van de Thaise belastingdienst om er ieder jaar 200.000 belastingbetalers bij te krijgen. Momenteel betalen 11,2 miljoen Thaien belasting. Op een bevoling van 65 miljoen is dat niet veel. Daaruit maak ik op dat een groot deel van de Thaien geen aangifte doet, en ook geen aangifte formulieren krijgt.
  Ik maakte het volgende mee, ik had mijn condo te koop staan en een Thaise had interesse. Zij heeft drie redelijk grote zaken op Samui, Phuket en Huahin. Om een hypotheek te krijgen moest ze bij de bank haar inkomen laten zien door middel van een belastingopgave. Alleen ze had nog nooit belasting betaald, de hypotheek heeft ze echter toch gekregen. Dus de controle van de Thaise belasting dienst is nog voor verbetering vatbaar. Daar de automatisering nog niet optimaal is zal aangifte doen door niet Thaien wel op een laag pitje staan.
  Op Samui trouwens geen probleem om een TIN nummer te krijgen. En aangifte doen doe ik met hulp van mijn vrouw online.

  • Lammert de Haan zegt op

   Ik ken deze cijfers ook, Renévan: 11,2 miljoen aan belasting betalers t.o.v. 65 miljoen inwoners. Hier moet je echter geen verkeerde conclusies aan verbinden.

   Om voor een aanslag in aanmerking te komen moet je al gauw een maandelijks inkomen genieten van THB 25.833. Ver weg de meeste Thaien voldoen hier bij lange na niet aan.

   Het gemiddelde inkomen per maand in Thailand bedraagt ongeveer THB 9.300. Dit is de brede laag van de onderklasse. Hierbij moet je denken aan werknemers die in een klein winkeltje, barretje, koffietentje, hotel of een resort werken. Maar ook beveiligers van complexen en bouwvakkers die zwaar en fysiek werk leveren vallen hieronder.

   Het maandinkomen voor wat je kunt beschouwen als de middenklasse ligt rond de THB 15.000. Dat zijn banen met meer zekerheid en een contract. Denk hierbij aan kantoorpersoneel, ambtenaren en leraren. Maar deze banen liggen in Thailand niet voor het oprapen. In deze middenklasse vallen dan ook maar weinig banen.

   De qua omvang marginale bovenklasse geniet in vergelijking tot de onder- en middenklasse een ruim salaris van tussen de THB 50.000 en THB 100.000. Dit kan zelfs nog meer zijn als men in de private sector werkzaam is. In deze bovenklasse vallen mensen die gestudeerd hebben zoals doktoren, ingenieurs, advocaten en rechters.

   Er bestaat dus tussen de marginale bovenklasse en de brede onder- en middenklasse een heel groot gapend gat. Zowel de onder- als de middenklasse komen niet toe aan het betalen van Personal Income Tax. Daarvoor komt enkel de kleine bovenklasse in aanmerking.

   In dit licht bezien vind ik het aantal van 11,2 miljoen belasting betalende Thaien, op een bevolking van 65 miljoen, helemaal niet zo vreemd.

   Het streven van de Thaise belastingdienst om er ieder jaar 200.000 belastingbetalers bij te krijgen zet aan tot nadenken. Naar verwachting zal hierbij de meeste aandacht uitgaan naar in Thailand wonende gepensioneerde buitenlanders.

   Of dit snel tot resultaat zal leiden meen ik te moeten betwijfelen. Daartoe dienen een aantal grote stappen te worden gezet zoals een grondige optimalisatie van de automatisering van de Thaise Belastingdienst, waarbij ook externe informatie wordt gekoppeld aan de systemen van de Belastingdienst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Emigration.

   Maar ook een radicale reorganisatie van de Belastingdienst (ook pedagogisch) en een goed leertraject voor de Thaise belastingambtenaren zijn hierbij onontbeerlijk.

   Maar dat deze stappen eens gezet zullen worden in het kader van de voorgenomen uitbreiding van het aantal belastingbetalende inwoners, staat voor mij als een paal boven water. Ik vind het zelfs volstrekt onbegrijpelijk dat men deze stappen al lang geleden niet heeft gezet!

 7. Gerard zegt op

  Volgens het verdrag hoef je alleen aan te tonen dat je belastingplichtig bent en dat zou je kunnen aantonen door de in en uit stempels in je paspoort en je retirement visa stempel , bijv. over 2018, die uiteindelijk aangeven, te berekenen valt, dat je in 2018 180 dagen of meer in Thailand woonde, dat is nl. de voorwaarde die Thailand heeft gesteld om als belastingplichtige aangemerkt te worden.
  Maar de Ned. belastingdienst gaat een stapje verder door een TIN-code van je te eisen dat je alleen kan verkrijgen bij de thaise Revenue Office. Ik ben van mening dat wat tussen de thaise belastingdienst en mijn persoon speelt een zaak van ons beiden is en de ned. belastingdienst hier niets mee van doen heeft.
  Ben onlangs bij een thaise fiscaaljurist, getrouwd met een fransman, geweest en die was hoogst verbaasd dat een particulier met een vraag komt om hoe hier belasting te betalen dat had zij nog nooit meegemaakt. Zij had hoofdzakelijk buitenlanders onder haar clientele die een business hebben in Thailand of mensen die immigratie formaliteiten geregeld wilden hebben zoals visas en 90 dagen melding etc.Zij was bereid mijn PIT-form te laten invullen door haar accountancy afdeling.
  Mijn buitenlandse vrienden, fransman en amerikanen, hebben nog nooit een eis gehad van hun nationale belastingdiensten om hun thaise TIN-code (Tax Identification number) door te geven. Ik veronderstel dat Nederland als globalist en principe “iedereen dient belasting te betalen waar hij/zij ook woont” weer zonodig het braafste jongetje in de klas wil zijn door van ons te eisen ons te melden bij de thai Revenue Office.
  Ik vraag me af of dit juridisch houdbaar is, het is nl gecombineerd met de vrijstelling loonheffing en als die dus over een bedrijfspensioen gaat, die volgens het TH-NL verdrag toevalt aan THailand men die dan toch te belasten in NL als men niet aan de voorwaarde (opleveren thais TIN-code). Tuurlijk kan je dan ter voorkoming van dubbel belaste inkomen het ingehoudene terug vragen aan de ned. belastingdienst, dit is typisch een geval van leuker kunnen we het niet maken.

  • Lammert de Haan zegt op

   De Belastingdienst/kantoor Buitenland gaat niet “een stapje” maar enkele grote halen verder dan enkel het vragen om een TIN-code, Gerard Nu zegt een TIN-code natuurlijk ook niets over waar je momenteel woont of verblijft. Ben je bijv. inmiddels verhuisd naar Timboektoe in Mali, dan heb je een probleem. Met Mali heeft Nederland geen Verdrag ter vermijding van dubbele belasting afgesloten. Het gevolg is dat je zowel in Nederland als in Mali belasting verschuldigd bent over je wereldinkomen.

   Om aan te tonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand (en dus niet van Mali) kon je tot eind november 2016 volstaan met het inzenden van:
   a. een recente aangifte met bijbehorende aanslag voor de Personal Income Tax of
   b. een verklaring van de bevoegde Thaise belastingautoriteit dat je aangemerkt wordt als fiscaal inwoner van Thailand of
   c. elk ander middel wat je ten dienste stond.

   Wat deze andere middelen betreft kon je inderdaad denken aan de stempels in je paspoort, maar ook aan een huurcontract voor je woning, afschriften van je Thaise bankrekening, etc.

   Vanaf eind november 2016 accepteert de Belastingdienst enkel de onder a of b genoemde documenten.

   Hiermee gaat zij haar boekje of zelfs een gehele bibliotheek verre te buiten en pleegt zij een onrechtmatige overheidsdaad. Binnen het Bestuursrecht geldt de leer van de vrije bewijsvoering waarbij enkel de Bestuursrechter bepaalt wat wordt toegelaten als bewijs en dus niet de inspecteur.

   Het vervelende is wel dat je de gang naar de Bestuursrechter moet maken. En in dit geval naar de Rechtbank Zeeland – West-Brabant, vestiging Breda.

   Ik heb momenteel twee beroepszaken lopen bij de Rechtbank inzake het bovenstaande. Het eerste geval betreft een oud-directeur van een grote Nederlandse multinational met een “aardig” door Thailand te belasten pensioen maar die door de Thaise fiscus geweigerd wordt om aangifte te doen. In het tweede geval gaat het om een in Thailand wonende Nederlandse gepensioneerde. Hij keert jaarlijks voor enkele maanden terug naar Nederland voor bezoek aan familie en vrienden. Om in Nederland voor deze tijd een woning te huren moet hij zich laten inschrijven bij z’n gemeente. Regelmatig verzuimt hij om zich bij de gemeente ook weer te laten uitschrijven. De Belastingdienst beschouwd hem voor 2015 als gedeeltelijk buiten en gedeeltelijk binnen Nederland te hebben gewoond. Onder inzending van de stempels in zijn paspoort en een afschrift van z’n Thaise bankrekening heb ik hiertegen bezwaar gemaakt. E.e.a. sloot naadloos op elkaar aan. Gedurende z’n verblijf buiten Thailand is er in Thailand ook niet gepind.

   Maar toch houdt de Belastingdienst zich aan de informatie uit het BRP. Hiermee maakt zij echter een grote denkfout. Niet het BRP is leidend maar artikel 4 van de Algemene wet inzake rijksbelasting. Daarin is duidelijk voorgeschreven dat waar iemand woont naar de omstandigheden wordt beoordeeld. En wat die omstandigheden zijn heb ik aangegeven met de stempels in z’n paspoort en het afschrift van z’n Thaise bankrekening.

   Ik verwacht dan ook in beide zaken door de Rechtbank in het gelijk te worden gesteld.

 8. Sjaak S zegt op

  Of het intussen veranderd is? Een jaar of zes geleden moest ik me laten inschrijven als belasting plichtige. Dit wilde de duitse belasting. In Pranburi vond men het een vreemde vraag en verwees men mij naar Hua Hin. Daar werd ik ook niet veel verder geholpen, maar door verwezen naar een kantoor in de buurt van Bangkok. Ik denk nu, dat het het ministry of foreign affairs was, zeker weet ik het niet.
  Ik heb er toen verder van afgezien.
  Misschien is nu gemakkelijker, maar het hoeft nu ook niet meer.

  • theoS zegt op

   Sjaak S, dit moet het Ministry of Finance op Sanam Luang geweest zijn, moest ik vroeger altijd mijn tax clearance halen.Was je ook voor niets heen geweest.

 9. pjotrpatong zegt op

  En de moraal van bovenstaande verhalen : ga altijd naar een klein kantoor dan hoef je nooit belasting te betalen. Bijna het echte paradijs.

 10. timker zegt op

  Omdat ik wilde voldoen aan de eisen van de Nederlandse Belastingdienst ben ik met mijn vrouw in maart/april 2016 naar het lokale Revenue Office gegaan on een Thais belastingnummer te verkrijgen. Ik het begin deed men moeilijk waardoor mijn vrouw vertelde over een (door haar verzonnen fictieve) beginnende shop met een (fictieve) omzet. We spraken toen al af dat indien men mij als belastingbetaler zouden accepteren dat ik dan 5.000 THB per jaar zou betalen. Een pasr weken later kreeg ik mijn kaart met mijn belasting nummer en kon ik over 2015 Thaise belasting betalen. Met die bewijzen kon in in NL mijn eerste vrijstelling aanvragen en ook het M-formulier voor mijn april 2015 emigratie invullen. Ik betaal dus ieder jaar nu 5.000 THB Thaise belasting door steeds het formulier van de vorige aangifte mee te nemen.
  En ja, wat de NL belastingdienst eist is niet volgens het verdrag maar ik ben blij met mijn vrijstellingen !!!

 11. Jan si thep zegt op

  Mijn ervaring dit jaar.

  Eerst naar het plaatselijke kantoor om te vragen of ik tin nr en aangifte kon doen.
  Werd er op gewezen dat ik eerst een overzicht van de bank moest halen.
  Opgehaald bij de bank en toen terug
  Toen was het verhaal we kunnen de papieren controleren maar tin nr en Indienen moet op het ptovinciekantoor gebeuren.
  Op Phetchabun kantoor netjes geholpen door een dame.
  Eerste vraag natuurlijk waarom doe je dit niet plaatselijk.
  tin nr gekregen en aangifte door dame op kantoor ingevuld. Uitkomst 0 betalen, ik heb hier alleen de bankrekening van 400k voor extension. En aftrek voor mijn vrouw en dochter.
  Verder later de engelse versies netjes thuis gestuurd gekregen van tin nr en aangifte.
  Met de aangifte van dit jaar kan ik plaatselijk aangifte doen voor volgend jaar.

 12. george zegt op

  2 Weken geleden geprobeerd een R022 verklaring te krijgen bij de thaise bel.dienst.
  Kon absoluut niet omdat ik nog geen bel heb betaald. Ben even weg gegaan en mijn thaise schone even laten praten. 3 Dagen later keurig een R022 verklaring gekregen via de post.
  Soms is beter om die blanke kop even weg te laten gaan, er kan dan veel meer.

 13. Jan zegt op

  Ik heb 5 jaar belasting vrijstelling gehad zonder enig bewijs dat ik hier belasting betaalde ik moest na 5 jaar het weer opnieuw aanvragen ik kreeg te horen dat ik het moest aantonen dat ik ook daadwerkelijk belasting betaal in Thailand was niet aan te tornen dus bij de
  Thaise bank een jaaropgave gehaald van het geen ik overgeboekt naar mijn Thaise rekening ben daar mee naar de belastingdienst in in Thailand gegaan daar na berekening moest ik 23.250 bath betalen binnen 3 weken kreeg ik 2 formulieren n.l. R.O 21 income tax payment certificate en R.O 22 certificate of residence deze opgestuurd naar Heerlen en daar werd het goed gekeurd.
  dus ik begrijp niet al die verhalen meer
  Heerlen staat er op dat je deze beide formulieren moet aan tonen anders kun je het schudden ik heb heel wat telefoontje gepleegd met Heerlen maar het is nu goed gekeurd heb reeds 2e aangifte gedaan en elke keer krijg je weer nieuwe R.O. 21 en 22 ik heb dus ook een belasting nr. maar dat was niet voldoende dus heren zeg het maar

 14. Lammert de Haan zegt op

  Dat jij moest aantonen dat je ook daadwerkelijk belasting betaalt in Thailand berust (naar ik aanneem) op een misverstand van jouw kant, Jan. Dat geldt al evenzeer voor het verplicht moeten opsturen van de formulieren R.O. 21 en R.O. 22. Met het formulier R.O. 22 kun je volstaan. Hiermee voldoe je aan de vereisten voor het verkrijgen van vrijstelling voor wat betreft je particuliere pensioen(en) en lijfrente-uitkering(en).

  Je moet enkel aantonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand. De Belastingdienst/kantoor Buitenland heeft hiervoor een eigen (in het Engels opgesteld) formulier ontwikkeld maar accepteert ook een door de bevoegde belastingautoriteit van het woonland opgestelde eigensoortige verklaring. Ik beschouw het formulier R.O. 22 zelfs (fiscaal juridisch gezien) als een verbeterde versie van haar Nederlandse tegenhanger. Enkel dit formulier wordt door de Belastingdienst/kantoor Buitenland dus voorgeschreven.

  Zou je, omdat je in Thailand leeft van je spaargeld (is niet belast in Thailand) of door de vele vrijstellingen geen Personal Income Tax in Thailand hoeven te betalen, dan keert het recht om inkomstenbelasting te mogen heffen niet terug naar Nederland.

  De Belastingdienst/kantoor Buitenland heeft tot voor enkele jaren terug zijn standpunt t.a.v. het leven van je spaargeld, dus zonder dat je inkomen in brengt in Thailand in het jaar van genieten daarvan en dus daadwerkelijk ook Personal Income Tax betaalt, aangemerkt als te zijn belast in Nederland. Dat standpunt baseerde zij op artikel 27 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag tot het vermijden van dubbele belasting en luidend als volgt:

  “Artikel 27. Inperking van belastingvermindering
  Indien op grond van een bepaling van deze Overeenkomst in een van de Staten vermindering van belasting over bepaalde inkomsten moet worden verleend en ingevolge de in de andere Staat geldende wetgeving een persoon ter zake van die inkomsten niet voor het volle bedrag aan belasting is onderworpen, doch slechts voor zover die inkomsten naar die andere Staat zijn overgemaakt of aldaar zijn ontvangen, vindt de vermindering die de eerstbedoelde Staat ingevolge deze Overeenkomst moet verlenen, slechts toepassing op het gedeelte van de inkomsten dat naar de andere Staat is overgemaakt of aldaar is ontvangen.”

  Dit staat bekend als de “remittance base”. Fiscalisten wisten echter al langer dan 20 jaren (vanaf eind negentiger jaren van de vorige eeuw) dat deze bepaling geen enkele rechtskracht bezit, nl. na een tweetal arresten van de Hoge Raad inzake het door Nederland met Groot Brittannië gesloten Verdrag. Ruim 20 jaren nadien heeft de Belastingdienst/kantoor Buitenland z’n standpunt in deze herzien. “Beter laat dan nooit” zou ik zeggen.

 15. Kanchanaburi zegt op

  Even een update:
  Ik ben vandaag in Kanchanaburi naar het ministry geweest, revenue department.
  Aldaar uitgelegd dat ik in Nederland niet meer belastingplichtig ben en daarom in Thailand graag een TIN nummer wil aanvragen. Zodat ik in de nabije toekomst belasting kan betalen in Thailand.
  Verteld dat ik retirement visa O heb, omdat men mij vroeg of ik een bedrijf heb of wil opstarten of voor een bedrijf werk.
  Aangezien dit dus niet het geval is, vertelde men mij dat ik GEEN belasting hoef te betalen.
  Ik heb toen gezegd dat ik volgens mij belastingplichtig ben omdat ik ook langer dan 180 dagen verblijf in Thailand.
  Dus ik krijg het niet voor elkaar om in het bezit te komen van een TIN nummer.
  Misschien dat iemand voor mij een adres weet in Bangkok waar ik het sowieso voor elkaar kan krijgen?
  Of een belasting account die het in de omgeving van Kanchanaburi voor mij kan of wil aanvragen?
  Anders maar een soortgelijke constructie gebruiken zoals Timker gebruikt????
  graag jullie hulp.
  alvast dank


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website