Beste lezers,

Ik stuur ongeveer 2x per jaar een postpakket naar Thailand. Gewoon met Postnl en met een track & trace code. Dat gaat altijd prima, tot de laatste keer. Een doosje van ongeveer 3,5 kg met 9 T-shirts en wat ondergoed naar mijn vriendin in Thailand verzonden. Kun je in Thailand natuurlijk ook kopen, maar de kwaliteit is vaak minder.

Vreemd genoeg duurde het al lang voordat ze een bericht van ontvangst kreeg. Maar het pakketje was niet aangekomen, wel een brief van de Thaise post met de melding dat er 1.600 baht tax betaald moest worden, anders geen pakket.

Mijn vriendin was erg verbaasd en is naar het postkantoor gegaan. Volgens de postbeambte bestaat deze wet al 4 jaar. Vreemd want we hebben nog nooit eerder tax betaald.

Nu mijn vragen, hebben anderen hier ook mee te maken gehad? En wat kun je doen om dit in de toekomst te voorkomen?

Groet,

Harold

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

6 reacties op “Waarom moet ik in Thailand tax betalen voor een postpaketje verstuurd vanuit Nederland?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Harold, een wet van vier jaar oud? Ik heb 30 jaar Thailand bezocht en er gewoond en weet niet beter dan dat dit al veel langer zo is.

  NL en de EU hebben dat ook. Invoer van spullen is iets brengen in het economisch verkeer en dat is in beginsel belast met BTW. Daarnaast kan invoerrecht verschuldigd zijn en handling.

  Het invoertarief wordt in Bangkok bepaald en soms volgens het systeem ‘het is maar net hoe de wind waait’. Dan plakt men het maximale tarief er op, daarna de BTW over (waarde plus invoerrecht), en soms betaal je meer dan het spul echt waard is.

  Mijn advies is: bericht de Thaise post dat je het pakket wilt laten sturen naar de lokale douane. Bezoek die douanepost daarna; dan wordt het pakket geopend en de inhoud beoordeeld. Mogelijk komt men dan tot een lager tarief.

  Dat je andere keren niets hebt betaald is puur mazzel, en nu puur pech. Men controleert klaarblijkelijk niet iedere postcontainer intensief.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Als voorbeeld, ik had het met een zending drop uit NL. Het pakje werd aangeboden met een vette rekening. Ik weigerde en men nam het weer mee. Dagen later een brief van de lokale douanepost of ik langs wilde komen.

   Pakje werd opengemaakt. Drop? Nooit gezien. Wat er in zat? Vooral suiker. Dat had een lager tarief dan de 30% die ze hadden bedacht voor mij en de rekening ging fors omlaag.

 2. Cornelis zegt op

  Alles wat met de post binnenkomt en een waarde – incl. verzendkosten – heeft van meer dan 1500 baht – is onderworpen aan omzetbelastiing en invoerrechtten. Zie de informatie terzake van de Thaise douane:
  https://www.customs.go.th/list_strc_simple_neted.php?ini_content=individual_160503_03_160922_01&lang=en&left_menu=menu_individual_submenu_01_160421_02
  Overigens heeft Thailand het voornemen om ook op zendingen van minder dan 1500 baht omzetbelasting te gaan heffen, zie:
  https://www.bangkokpost.com/business/general/2802263/thailand-to-submit-to-cabinet-tax-on-cheap-imported-goods-next-week-says-deputy-finance-minister-julapun-amornvivat

 3. Leon zegt op

  In de USA bestelde ik wat materiaal om kaas te maken. USD 85,- In Thailand moest ik 316 baht TAX hierover betalen.

 4. Maryse zegt op

  Veel dank aan Erik Kuijpers voor de heldere uitleg!
  Twee of drie jaar geleden heb ik een pakket via Post NL laten bezorgen op mijn woonadres, geen enkel probleem nog extra kosten.
  Twee weken geleden weer een pakketje via UPS laten komen. Werd mooi gebeld door UPS Bangkok over de inhoud, de kosten van het inhoud en a.u.b. factuur, kopie paspoort en nog wat toezenden via de mail. Gedaan en toen kwam de aap uit de mouw: 30% tax!!!
  Dure jurkjes zijn het geworden! Ik dacht ook ‘nieuwe regels’
  Maar nú begrijp ik dat ik dit keer gewoon pech heb gehad.

 5. Nicky zegt op

  Wij laten gem. 2 x per jaar pakket uit nederland komen. Ik schrijf er altijd een waarde op die lager ligt dan 30 € . Bovendi en schrijf ik er altijd PERSONAL BELONGS op. Nooit problemen gehad


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website