Beste lezers,

Waarom is de hondenvleeshandel nog steeds zo populair is zuid Oost Azië en met name Thailand? Ik heb 2 weken geleden een maand gewerkt bij Soi Dog. Een ontzettende mooie organisaties die zwerf honden en katten helpt. De gehele organisatie loopt a.h.v donaties van mensen. Het werk wat deze mensen verrichten is zo mooi en zo hard nodig als in landen zoals Thailand. Ik snap niet waarom deze mensen (en vooral de regering) niet inziet dat dit echt een probleem is?

Daarnaast (en misschien nog het meest erge) worden er helaas nog miljoenen honden op gruwelijke wijze vermoord voor de hondenvleeshandel. De reis die deze honden moeten maken is gruwelijk. Vaak is deze reis van Thailand, naar laos naar Vietnam. Ik vraag mij af waarom het legaal is om dit te doen en waarom deze mensen in hemelsnaam hond eten zonder dat ze weten of deze wel vrij zijn van rabiës.

Daarbij snap ik niet dat de regering organisaties als Soi Dog niet ondersteunt? Waarom? Waarom gebeurt dit?

Groet,

Marlou

No votes yet.
Please wait...

41 reacties op “Waarom is de hondenvleeshandel nog steeds zo populair is zuid Oost Azië en met name Thailand?”

 1. Lung Theo zegt op

  Een reden zou kunnen zijn omdat het zo verdomd lekker is. Ik eet het regelmatig, heerlijk.

  • Toon zegt op

   Sorry maar dat is echt ziek. En wel een lief hondje aaien. Egoisme van de mens om aan smaak te denken.

  • rori zegt op

   Sluit mij hierbij aan.
   Voor het eerst gegeten medio 1984 in de Philippijnen met veel rum en bier op een feestje. Destijds ten eerste verkocht als geitenvlees.
   Later daar nog vaak gegeten.
   Later ook i Vietnam en in Sarawak.
   In Thailand alleen als mijn zwagers er zijn met veel whisky enbier.
   Ik weet nog niet waar hun het ritselen.

 2. Benno friedl zegt op

  Ik zal nooit een hond eten liever kip of ander vlees

 3. Het beste kan je geen dieren eten en vegetarier worden. Koeien, varken, paarden, gevogelte of vis eten is natuurlijk niet wezenlijk anders dan hondenvlees eten.
  Het is nogal hypocriet als wij zeggen dat Aziaten geen hondenvlees mogen eten terwijl wij wel een konijntje lusten tijdens de kerst.

  • De Inquisiteur zegt op

   Inderdaad, het is gewoon voedsel voor de mensen hier.
   Buurman is net samen met familie hond aan het eten.
   Zelf vind ik het redelijk taai vlees.
   En van mijn honden moeten ze afblijven! 🙂

  • Rob V. zegt op

   Ik heb geen idee hoe hond smaakt, het kan niet veel beter of slechter smaken dan andere dieren. Elders eten ze cavia’s. Zou allemaal moeten kunnen mits je geen huisdieren steelt, de dieren een fatsoenlijk leven geeft (schoort het nogal eens aan, ook bij ons) en zo snel, stressvrij en pijnloos mogelijk slacht (en dat gebeurt dus ook niet altijd, ook hier niet). Mits aan deze voorwaarden voldaan is maakt het eigenlijk niet uit of je een varkenskarbonaadje of hondenkarbonaadje eet. Of geen vlees meer eten, maar dat is ook een vrij drastische verandering van het dieet dat wij mensen gewend zijn.

   Laat onverlet dat die honden die men ophaalt in ruil voor een plastic teiltje inderdaad niet op een fijne manier hun einde tegemoet gaan. Aan dat dierenleed moet zeker iets aan gedaan worden.

 4. willy vissers zegt op

  Het nog grotere probleem is de straathonden.Als mijn vrouw ‘s morgen met de fiets gaat werken moet zij verschillende malen afstappen om met een stok die krengen weg te jagen.Je kan ‘s avonds eens niet normaal gaan wandelen of ge wordt lastig gevallen door zwerfhonden.

  • Johnny BG zegt op

   Het probleem is toch terug te voeren naar je vrouw.

   Een karaktertrek van een hond is om kennis te maken en als je dat met een stok doet dan maak je geen vrienden. Uiteraard is dan ineens de hond fout want die is ondergeschikt aan de mens en laat de mens nou precies hetzelfde doen met zijn medemens.
   Begrip tussen mens en dier kan het leven zoveel leuker maken maar daar zijn veel mensen blind voor geworden.

 5. Maarten Vasbinder zegt op

  Marlou, Soi Dog is inderdaad een fantastische organisatie, die ik al jaren steun.
  Hondenvlees consumeren of verhandelen voor consumptie is overigens in Thailand officieel verboden sinds 2014. Het mag ook niet aan andere dieren gevoerd worden.
  Voor hen die meer willen weten over Soi Dog: https://www.soidog.org

  • Daar sluit ik mij bij aan. Soi Dog doet goed werk. Zelf ben ik een echte hondenliefhebber en heb ook jarenlang vrijwilligerswerk gedaan voor de Dierenbescherming. Toch gaan andere dieren ook bij mij aan het hart en daarom eet ik al een aantal jaren geen vlees meer. Mis het ook niet. Een overweging voor iedereen die om dieren geeft.

 6. Harry zegt op

  Maar…men eet toch ook: kip, varken, koe, paard, konijn, hert, insecten, vis, etc.

  • Jan S zegt op

   en niet te vergeten Rattenvlees

 7. John Chiang rai zegt op

  Eigenlijk zie ik afgezien van de smaakverschillen helemaal geen groot verschil,waarom je nu o.a een varken of koe wel eten kunt en een hond niet.
  In de 50er en 60er jaren zag je in Nederland ook nog erg veel paarde slagers,terwijl als je tegenwoordig in gezelschap toegeeft dat je eigenlijk niets tegen het eten van paardevlees hebt,je allerhande commentaren moet aanhoren hoe je dit in hemelsnaam eten kunt.
  Een edel dier als een paard of een lief hondje eten,staat bij veel dierenliefhebbers gelijk aan een misdaad.
  Terwijl deze zelfde mensen helemaal geen weet hebben wat een varken of een koe tijdens een Kilometer lange transport lijden moet,voor deze tenslotte als varkenshaasje of biefstuk op hun bord ligt.
  Niet dat ik zelf hond zou eten,maar als mensen dit graag eten en er voor zorgen dat zo’n dier tijdens een Transport of slachting geen pijn heeft,is het zeker in Thailand misschien een goede oplossing om van de vele onverzorgde en loslopende honden af te komen.
  De liefhebber van een lekkere,,Tom yam Maa” kan zo nog bijdragen om het steeds groter wordende probleem van de loslopende honden op te lossen.555

  • rori zegt op

   In Belgie en Frankrijk kun je nog redelijk veel paardenvlees kopen.
   Bij Carrefour , Delhaize, Colruyt en Intermarchee.
   Veel slagers hebben het ook gewoon in e winkels.

   Oh friet stoofvlees. Echte stoofvlees is ook paardenvlees.

   In Nederland zijn ook nog genoeg slagers welke paardenvlees verkopen. Vooral in Limburg en Brabant en in de stad G.
   In de Stad G zijn er minimaal 2 slagers. 1 is al meer dan 100 jaar beroemd om zijn eigen paardenworst.
   De nieuwe is meer een kopie.

   Ook is er paardenrookvlees te koop bij de meeste supermarkten in Nederland echter alleen voor broodbeleg. Echt zonde.

   • John Chiang rai zegt op

    Klopt er is nog wel paardevlees te koop,en er zullen ook in Nederland nog wel paarde slagers zijn, alleen is het eten van paardevlees bij een steeds grotere groep niet graag gezien.
    Ik geloof overigens dat we in het algemeen best iets minder vlees kunnen eten,en kan vanwegen de barre omstandigheden die vele slachtdieren door maken, ook nog begrip op brengen voor een vegetariër die zegt dat het verteer van vlees onder deze omstandigheden voor hem of haar niet meer zo nodig is.
    Het gaat mij hoofdzakelijk om de dier vriendelijke behandeling tijdens de transporten en de uiteindelijk pijnlose slachting van het dier.
    Als deze deze dingen allemaal toegepast worden,wie zijn wij dan om te bestemmen wat andere mensen misschien graag, of misschien nood gedwongen willen eten.

    • rori zegt op

     Regio Eindhoven met een straal vanaf het centrum op 15 km een stuk of 8.

     Paardebiefstuk is veel malser dan runder en ook door betere voeding tijdens het leven en een groter ijzergehalte veel gezonder.
     Paarden lende, Paarden biefstuk, Paarden kogelbiefstuk, Paarden lappen, Paarden schouder, Nek vlees en paarden hachee.

     Paardenbiefstuk 12,99 per kilo
     Runderbiefstuk een 14,99 per kilo

     even indicatie

    • chris zegt op

     Juist om deze redenen is een revival van paardevlees. In Frankrijk ligt het als ‘cheval’ weer in de schappen van de supermarkt.

 8. Toon zegt op

  Omdat mensen zoals jij wel varken (nog slimmer dan honden) en koe eten. Selectieve verontwaardiging

 9. tooske zegt op

  Waarom is het een probleem om hondenvlees te eten?
  We eten toch ook vakens, koeien, paarden, kippen en ga zo maar door. Van pure elende eten ze hier ten lande zelfs ratten, slangen en verder alles wat poten heeft behalve stoelen en tafels, dat heb ik tenminste nog niet gezien.
  Over de behandeling van deze wezens wil ik het niet hebben, maar dat is bij koeien en varkens hier niet anders. Gaat er plotseling een koe of varken dood, dan wordt hij netjes gevild en de volgende morgen ligt hij op de markt. Hoezo vlees keuring.

 10. Gertie zegt op

  De hondenvleeshandel is zo populair in Oost Azië omdat het een lekkere en smakelijke culinaire vervanger van ander vlees is. Honden, en dan met name straathonden zijn er veel en veel te veel en dan is het een leuke bijkomstigheid dat ze ook nog eens goed smaken, mits goed klaargemaakt. Bovendien veroorzaken die viervoeters veel overlast. Niet zover vandaan waar ik woon is een ziekenhuis met ernaast een parkeerplaats die leeg is omdat roedels honden er vertoeven. Niemand durft er te parkeren, bang om gebeten te worden. En zo zijn er voorbeelden te over. Dus eet ze maar lekker op, ik ben er in ieder geval niet vies van. Dat het hondenvlees eerst gekeurd zou moeten worden staat buiten kijf.

 11. Frits zegt op

  Bij onze zuiderburen staat muskusrat op het menu: wordt waterkonijn genoemd. In Brabant at men in de oorlog en daarna dakhaas: bleek de poes van de biirvrouw (niet letterlijk natuurlijk); in mediterrane landen worden zangvogels met een lijmstok gevangen. Chinzezen eten alles en in Nederland eten mensen rauwe haring. Maar inderdaad: er dient strenger en harder te worden opgetrden tegen hondenhandelaars. https://www.thailandblog.nl/achtergrond/hondenvlees-brengt-geluk-en-houdt-je-warm/

  • De haring is niet rauw. Voordat de haring de consument heeft bereikt heeft ze het kaken – door een wisselwerking tussen het door de behandelaar toegevoegde zout en de door de haring zelf geproduceerde enzymen – een rijpingsproces doorgemaakt en is de structuur van de vis wat veranderd. Bovendien wordt de haring ingevroren.

   • rori zegt op

    In principe is haring aan het rotten. Dit door de enzymen welke uit de maag komen.
    Maar door het zout is het niet waarneembaar.
    Is ook niets slechts mee.

    Hier in azie doen ze hetzelfde met garnalen om shrimp sauce van te maken.
    Garnalen in een grote pot. Zout erbij en ongeveer 2 tot 3 maanden ingraven in de tuin.

    Schoonmoeder maakt zelf de sauce.

 12. PEER zegt op

  Met regelmaat kom ik bij onze Zuiderburen. Op het menu staat: “waterkonijn” ik vind het heerlijk , maar ik zit wél gewoon ‘n muskusrat naar binnen te werken!!
  Veel Aziaten vinden hondenvlees ook heerlijk. En zelfs hondenvlees besmet met rabies kan gegeten worden. Het móét wél goed verhit worden en hersenen eten wordt afgeraden. Precies als varkens, besmet met varkenspest of mond- en klauwzeer, kunnen ook gewoon geconsumeerd worden.
  Bovendien ‘n supermanier om van de straathonden af te geraken, maar ja ik ben dan ook ‘n fiets-liefhebber.
  Meer zelf dan van honden, zelfs ‘n porceleinen hond ontbreekt in mijn interieur! Alhoewel de loslopende honden op de golfbaan hier in Ubon vind ik wél
  Aandoenlijk!

 13. ruud zegt op

  Een hond is net zo eetbaar als een varken.
  En een varken kan net zo aanhankelijk zijn als een hond, en is, heb ik wel eens gelezen, dat ze ook intelligenter zijn dan een hond.
  En beide soorten dieren willen liever niet worden geslacht voor menselijke consumptie.
  Kan iemand dan uitleggen, waarom honden niet geslacht mogen worden en varkens wel?

  Ja, ik weet het wel, honden zijn aaibaarder.
  Het uiterlijk doet ook wat.
  Daarom zijn poezen ook mateloos populair bij veel mensen, behalve bij vogelliefhebbers natuurlijk.

  Toch voel ik me wel eens schuldig, als ik met een spuitbus een invasie van mieren te lijf ga, of een flink formaat spin vermoord, ook al vind ik ze niet aaibaar.

 14. PEER zegt op

  Supplement:
  Jaarlijks worden er in ons Nederlandje méér dan “zeshonderdeenenveertig miljoen” dieren geslacht, zegge
  = 641.000.000=
  Wat zegt dan dat éne procentje op ‘n gebied dat minstens 50 keer groter is?
  Bovendien hebben deze mensen niet de pecunia om wat ander vlees te kopen!

 15. Caspar zegt op

  Nou jaren terug kwamen ze in de isaan honden ophalen kreeg je een rieten mandje daarna mandje van plastic,!
  Heb al jaren geen gezien met zo,n pick-up die honden ophalen van de dorpen toen dat. Nog was begonnen de honden te blaffen straat voor straat om te waarschuwen dat zo,n hondeophaler in de straat was.
  Zie ze echt niet meer .????

  • ruud zegt op

   Die honden worden niet meer opgehaald sinds ze niet meer mogen worden geslacht.
   En de honden in de straat blaften tegen die honden in de auto, die hun gebied binnendrongen.
   Dat doen ze ook tegen een hond in de laadbak van een pickup truck. (die dan grijnzend omlaag kijkt, omdat ze hem toch niets kunnen doen)

   Ik vraag me wel af, op welke wijze men nu van al die honden afkomt.
   Een tijdje terug had de buurman nog 6 jonge honden rondlopen en twee volwassen honden.
   Die 6 jonge honden waren er opeens niet meer.
   Die waren naar het rijstveld gebracht zei hij.

   Ik heb ze nooit meer gezien.
   Ik vraag me af, of ze lekker gesmaakt hebben, of dat ze na een onverwachts overlijden gewoon zijn begraven.

 16. Johnny BG zegt op

  Het vragen naar het waarom is een antwoord krijgen op voortschrijdend inzicht.

  Zonder de kolonisatie en VOC was Nederland een stuk armer geweest en de 2e W.O. heeft uiteindelijk ook voor veel welvaart gezorgd. Over de oorlog zijn we het eens dat die fout was om daar een bevolkingsgroep voor te moeten uitmoorden maar het idee van een groot rijk is nu realiteit en heet de EU.

  Vlees blijft vlees en zoals eerder beschreven is het cultuurgebonden wat er gegeten wordt want mensen zijn nu eenmaal alleseter en over smaak valt niet te twisten.
  Over de hoeveelheid vlees die geconsumeerd wordt kun je je afvragen of dat niet minder kan als blijkt dat je maar zo’n 125 gram per dag nodig hebt. Scheelt een hoop dierenleed en overgewicht.

  Op de vraag waarom de Thaise overheid de honden niet steunt is de wedervraag simpel:
  Ben je bereidt om minimaal budget beschikbaar te stellen aan honden ten koste van bejaarden en hulpbehoevenden?

  Tot slot vraag ik mij af of organisaties zoals Soi Dog wel open kaart spelen qua steun van de overheid.

  Als bezitter van inmiddels de tweede mannelijke bouwplaatspup ken ik mijn verantwoordelijkheid en dat is het onvruchtbaar maken. Ik heb twee aanvragen gedaan en kwam op resp. 12000 bht en 30000 baht.
  Nou ben ik Gekke Henkie niet en heb uiteindelijk het adres waar het gratis gedaan wordt. Nu hoeft het niet eens gratis, maar in de rabies centra van de overheid is het gratis en krijgt de hond of kat gelijk een chip.

  Ik heb wel vaker meegemaakt dat de overheid wel hulp biedt maar dat het schoort aan het onder de aandacht brengen bij het grote publiek.

  Uiteindelijk is de oplossing voor het hondenprobleem onvruchtbaar maken en dat zal allemaal even duren en zeker als er geen gebruik van de mogelijkheden wordt gemaakt.

  • rori zegt op

   Ik weet niet waar je woont maar de prijzen voor sterilisatie zijn we erg hoog.
   Ga je naar de gyneacoloog in een prive ziekenhuis of zo?

   Wij hebben hier twee poezen laten steriliseren. kosten 1200 in woorden een duizend twee honderd.
   Een mannetjes hond is daar 500 bath.
   Een vrouwtje is vanaf 1500 tot 2500 afhankelijk van de grootte en het gewicht.

   Zit vanaf Uttaradit naar lake Sirikit net voor de 11 aan de rechterkant. Dus terug van de rotonde eerste straat links. Groot pand met meerdere winkels. Zij is gespecialiseerd in klein vee.
   Vanaf Bangkok een 5.5 uur dus smorgens heen overnachten in Uttaradit bij Fridays a 400 bath per kamer.
   De volgende dag terug. Toch snel een 5000 a 15000 bath bespaard

   Oh ik heb vroeger varkens geborgd. dwz ontmand. Koste een elastiekje en een scalpelmes en wat jodium. Heb vaak ook runderen en paarden zien doen. Oh ja ik kom oorspronkelijk uit de vroeger mooiste provincie van Nederland.

   Een mannetjes beest ontmannen is heel simpel kan iedereen via you tube leren.

   • rori zegt op

    sorry 5000 a 23000 dacht dat het 20000 was maar 30000 is helemaal diefstal

   • rori zegt op

    mannelijke beesten steriliseren is het zelfde hoe een arts met aambeien omgaat bij mensen.
    Boven de testikels een rubber band of elastiek binden. Zo strak als mogelijk.
    Twee dagen later net onder de elastiek het spul wegsnijden. Wat jodium op de wond en een grote pleister. 10 dagen later controleren en klaar is kees. (oh is niet mijn echte naam)

 17. Gerard zegt op

  Laten wij farangs direct in onze eigen omgeving met sterilisatie en castratie beginnen dan doen we wat aan de hondenoverlast in onze directe omgeving. Ik heb in mijn omgeving 9 dieren laten behandelen, inclusief
  van de buren die het niet kunnen opbrengen of er niet voor over hadden. Zelfs in de wachtkamer van de dierenarts nog een oude vrouw die verknocht was aan haar hondje maar het niet kon opbrengen om het te laten steriliseren financieel geholpen waarbij de dokter spontaan een korting gaf (was 800 werd 500 baht).
  Zo wordt de honden populatie verminderd en heb je minder kans op zwerfhonden.Ik woon tegewoordig in een omgeving dat bekend staat dat men er graag hond eet en mijn honden laat ik niet loslopen en zo hebben mijn nieuwe buren dat ook gedaan, ze zijn op eigen terrein, afgesloten van de openbare weg.Mede om te voorkomen dat ze ergens in de pan of op het spit terechtkomen.

 18. Tino Kuis zegt op

  Van Kooten en de Bie pleiten voor het eten van mensenvlees. De Vereniging van Nederlandse Menseneters! Vanaf 7.30.

  https://www.youtube.com/watch?v=CPKGl1O3JR8

  • chris zegt op

   Is al gedaan, toegepast in een TV-programma in Nederland.
   https://www.youtube.com/watch?v=WEfO3S0uLD0

 19. jef zegt op

  waarom zou je geen hond of kat eten is net het zelfde als kip of varken,ieder zijn culinairegewoontes

 20. Carlo zegt op

  Waar kun je in België nog waterkonijn eten?
  Dat waren muskusratten (groeneters) die langs vijvers en sloten leefden. Weldegelijk in verleden tijd. Die zijn nu uitgestorven, totaal verdelgd omdat ze de oevers ondermijnden.

  • rori zegt op

   Muskusratten zijn helaas NIET uitgestorven in Europa en de Benelux in het bijzonder.
   Wel is het aantal van medio 2000 van een 400,000 medio de jaren 80 tot naar nu een 40.000 stuks en misschien nog wel minder.

   Muskusratten zijn niet inheems en zijn berucht om hun gegraven holen in kades en dijken. Ze hollen het uit maken er een soort gatenkaas van/

   Ze zijn in Belgie en Nederland nog niet uitgestorven. Echer het aantal gevangen dieren van hoogtepunt een 180.000 stuks per jaar naar nu een 15.000.

   Daarnaast zijn en ook nog beverratten.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Muskusrat

 21. Pieter zegt op

  In Vietnam werd de hond geslacht in tijden van nood. Was nodig om het erf te bewaken. Maar wordt ook gezien als appeltje voor de dorst in slechte tijden. Zodoende is men er toe gekomen om er af en toe eentje voor de slacht te gebruiken.

 22. Jasper zegt op

  Beste Marlou,
  Ik weet niet ov je wel eens een lekkere rookworst eet, ov een sappig varkensworstje, maar als je s’ochtends vroeg langs het slachthuis rijdt in Nederland hoor je de varkens buiten in de vrachtwagens al gillen in doodsnood. Zijn namelijk erg slimme dieren, slimmer dan honden.

  Toch peuzelen we ze lekker op. En in Vietnam en Korea eten ze hond. s’Lands wijs, s’lands eer.

  Niks mis mee dus. En erg lekker op een koude wintermorgen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website