Hondenvlees brengt geluk en houdt je warm

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
13 december 2012

Vraagje: Wat is de overeenkomst tussen Zuid Korea, China, Vietnam, Indonesië, Cambodja, Laos en de provincie Sakon Nakhon in Thailand; in die volgorde? Antwoord: In deze landen wordt hondenvlees gegeten; het meeste in Zuid Korea, het minste in Thailand dat vooral berucht is vanwege de handel in en smokkel van honden.

Naar schatting gaan elke maand 30.000 honden de grens over richting Vietnam. Slechts 9.042 dieren werden tussen augustus 2011 en augustus 2012 gered. Gered tussen aanhalingstekens, want veel dieren stierven later alsnog in overvolle asiels, waarin ze werden overgebracht, of ze hadden onderweg al het loodje gelegd.

De smokkel en handel van honden en hondenhuiden stonden vorige maand centraal op het seminar ‘Directions to Ending Dog Meat and Skin Trade in Thailand’. De aanwezigen waren eensgezind en besloten de premier te vragen een ‘nationale agenda tegen de handel in hondenvlees en –huiden’ af te kondigen.

In Vietnam is het vlees vooral populair in Hanoi

Hondenvlees wordt in veel landen als een delicatesse beschouwd. Het wordt in Vietnam gewoonlijk aan het eind van een maanmaand gegeten, want daar geloven ze dat het vlees geluk brengt. Sommige mensen eten het vlees, gewoon omdat ze het lekker vinden, of ze denken dat het helpt om het lichaam ’s winters warm te houden.

Het vlees is er vooral populair in Hanoi. Elke dag brengen vrachtwagens 100 honden naar de stad. Een klein deel komt van hondenfokkerijen, de meeste zijn gesmokkeld uit Thailand. Centrum van de hondenhandel in Thailand is de provincie Nakhon Phanom. Er opereren twee of drie grote handelaren van Vietnamese afkomst. De honden zijn gekocht of van straat gepikt, alhoewel magere straathonden de dans ontspringen. Vervolgens gaan de dieren in kooien, worden naar de Mekong vervoerd, waar ze via Laos richting Vietnam gaan.

Met 100 man 250 kilometer controleren

Honderd man van de marine-eenheid Me Khong Riverine Operation mag de gesmokkelde honden onderscheppen. Een lastig karwei want de 100 man moeten 250 kilometer grens in de gaten houden. Maar zo nu en dan wordt een succesje geboekt. In reactie daarop doen de smokkelbendes het nu soms anders: ze smokkelen niet de dieren, maar het vlees.

In augustus demonstreerden 500 hondenhandelaren uit tien provincies in Sakon Nakhon. Ze zeiden dat ze in hun levensonderhoud worden bedreigd sinds het kopen en verkopen van honden voor de consumptie is verboden. De handelaren riepen de provincie op de handel te legaliseren, vergunningen te verlenen en nieuwe banen voor hen te zoeken. Het zal dus nog wel even duren voordat de ‘nationale agenda’ succes heeft.

(Bron: Bangkok Post, 4 december 2012)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Hondenvlees brengt geluk en houdt je warm”

 1. Peter zegt op

  Waarom is het eten van een een lammetje of kalfje goed en het eten van een hond fout???

  • Neushoorn zegt op

   Het gaat er gewoon om hoe ze aan hun levenseind komen… Dit mag blijkbaar niet op een deftige manier gebeuren. Meestal barbaarsheid ten top.

  • Neushoorn zegt op

   Het gaat er om hoe ze aan hun levenseind komen… Barbaarsheid ten top. Zeker in China.

 2. J.Jordaan zegt op

  Ik heb zelf ook een hond en ben gek met dat beest. Word natuurlijk goed verzorgt.
  Ook een keer in de twee dagen gewassen. Goede voeding. Geen bak droge rijst en
  daarna de staat op geschopt en s’nachts de hele beurt wakker houden met hun geblaf.
  Er komen er steeds meer in mijn dorp. Het jongt maar aan. In Thailand mag je geen dingen doden. Geen mens, geen dier en zelf geen vlieg. Dat de meeste Thai daar wat makkelijk mee omgaan is bekent. Misschien kan ik nog wat bijverdienen en kunnen die handelaars uit Vietnam bij mij langskomen. Honden genoeg.
  Het is natuurlijk ook ironisch bedoelt, maar dan toch.
  J.Jordaan.

 3. phangan zegt op

  Ik zie ook geen verschil tussen het eten van een hond of een koe, varken,lammetje.
  Maar dan moeten de honden wel op een normale manier gefokt worden en geslacht worden.Op een diervriendelijke wijze, zover dat mogelijk is natuurlijk bij dieren die gefokt worden voor de vleesindustrie.

 4. Fred CNX zegt op

  9000 honden in een opvangkamp, goede verzorging en eten maar dan…….???, zulke honden krijgen nooit meer een nieuwe eigenaar, een Thai wil een leuk jong puppie wat dan een paar maanden later op straat zwerft tussen de andere honden en het de voetgangers of brommers lastig maakt en hoogstwaarschijnlijk ten prooi zal vallen aan een hondevanger. Als je graag een hond wil moet je er ook voor zorgen net zoals J.Jordaan, daar neem je namelijk een hond voor.
  Ik heb er zelf geen enkele moeite mee dat de zwerfhonden van de straat geplukt worden en daarna opgegeten worden, ik eet zelf ook alles wat Thailand te bieden heeft, of het nou slang of krokodil is.
  Voor wat de controle op de rivier betreft….ach, daar zal ook wel de corruptie om de hoek komen kijken en een graantje meepikken van de hondensmokkel

  • jeffrey zegt op

   Tjamuk,

   Aan elk stukje vlees zit dierenleed verbonden.

   een grote hond brengt in Isaan 2 plastic emmers op.
   een kleine hond wordt weggeven voor 1 plastic emmer.
   De honden worden aan een touw met een strop eraan in een auto geslingerd.
   Ik ben op deze wijze onze hond kwijtgeraakt.

   Aangezien de laatste jaren sommige thaise mensen honden als huisdier zijn gaan beschouwen zullen deze methodes hopelijk gaan veranderen.

   Ik hou het op de woorden van mijn vrouw: In Isaan zijn de bewoners maar in 3 dingen geinteresseerd namelijk geld.geld en geld.
   Dierenleed of zelfs menselijk leed is ondergeschikt.

   Ook grootmoeder wordt in een houten kooi opgesloten , wanneer ze niet meer handelbaar is.

   • roswita zegt op

    @Jeffrey, je zegt dat je op deze manier ook van je hond af bent gekomen. Mijn vraag; voor 1 of 2 plastic emmers?
    Ik zelf heb niet zo’n groot probleem met het feit dat er in sommige landen hond wordt gegeten. (Als ze het mij voorschotelen zou ik het zeker ook proberen) Maar ik hoop dan wel dat het (gezonde) zwerfhonden zijn die genuttigd worden en niet bij mensen geroofde dieren.

 5. lthjohn zegt op

  Jaren geleden las ik in de Bangkok Post dat het hondenscrotum gebruikt wordt (vanwege het zachte”” leer””) voor de fabrikage van dure golfhandschoenen.

 6. Lex K. zegt op

  de mensen die hond eten hebben geen geld voor rund of varken of kip, die zijn van af kind niet anders gewend en op de juiste manier klaargemaakt zal het best een delicatesse zijn, ik heb 1 keer moeten eten en de smaak was niet eens vervelend.
  In de oorlog in Nederland at men ook alles op 4 poten behalve de tafel en de stoel, vav kat tot muis ging in de pan en in landen in Zuid America eet men hamsters en cavia’s.
  Wat ik dus eigenlijk wil zeggen; door gebrek aan alternatieven eet mensen hond en om eerlijk te zijn als jij geen keuze hebt en 2 weken geen eten gehad hebt; zeg je ook geen nee tegen een stukje hond.
  En dan nog iets, het ligt ook vast in de cultuur van die mensen en wij westerlingen “zijn daar te beschaafd voor” want honden zijn leuk en huisdieren, dus is het, in onze optiek, verwerpelijk en moeten we maar weer eens met ons vingertje wijzen.

  • I-nomad zegt op

   Ik heb me laten vertellen dat hondenvlees in Vietnam duurder is dan ander gangbaar vlees zoals rund of varken.
   Zoals het artikel al impliceert is hondenvlees een delicatesse, die de meesten zich niet elke dag kunnen veroorloven.
   Hoewel de eetgewoonte uit schaarste zou kunnen zijn ontstaan, heeft het thans weinig meer met armoede te maken.

 7. Bernard Vandenberghe zegt op

  Het is inderdaad enkel een kwestie van gewoonte: in US en in UK eet men geen paardevlees, wij dan weer wel, alhoewel dat precies aan het minderen is. Wij eten in principe geen dieren die zelf vlees eten. Bij de familie van mijn vrouw wordt bijvoorbeeld regelmatig rat gegeten… ik sta voor alles open maar hiervoor bedank ik wel, alhoewel in België muskusrat dan weer een delicatesse is. Zo zie je maar.
  Ik ben volledig akkoord met Fred: 9000 honden in een opvangkamp… en dan. Ik ben helemaal niet tegen het eten van hond, je kunt die dierenliefde zo ver drijven als je zelf wilt: lam, speenvarken, kalf; in wezen geen verschil. En inderdaad werd in de oorlog alles gegeten, toen hadden de dierenrechtenactivisten geen schijn van kans.
  Ik ben juist terug van een maandje Hua Hin en daar lijkt het probleem van de zwerfhonden enorm. Ik kan me voorstellen dat, als de aantallen nog toenemen, dat de honden roedels zullen gaan vormen en dan is de kans reëel dat kinderen aangevallen worden om aan eten te geraken.
  Oplossing: alle honden zonder halsband van straat plukken, castreren of steriliseren en terug op straat zetten: het probleem zal zichzelf wel oplossen.

 8. Sjaak zegt op

  Mijn grootvader heeft in de tweede wereldoorlog geslachte katten als konijn verkocht. Als de kop eraf is en de poten, ziet het voor de leek niet veel anders uit.
  Ik vind honden best wel leuke beesten, zolang ze ook naar een bezitter moeten luisteren. Als ik hier op mijn fiets achterna gejaagd word door happende en blaffende honden, vind ik de idee, deze loslopende beesten in grote getallen op te pakken en voor consumptie geschikt te maken, niet verkeerd.
  Hier in het dorp kun je ‘s avonds niet zonder stok op pad, omdat er anders een grote kans is dat je door een meute verwilderde honden aangevallen wordt.
  En inderdaad… wat is het verschil tussen een schaap, geit of hond? Een varken kan ook trouw zijn.
  Een tijd geleden zag ik een bericht over een afrikaan die helemaal ontzet was over de manier hoe wij met die vieze beesten (honden) in Nederland omgingen… Die golden bij hem thuis net zoals varkens bij ons…

 9. Henk zegt op

  Dat idee om honden naar een tempel te brengen is ook geen succes ,de mensen hier in de buurt hebben ook honden die fokken bij het leven en als het mooie en speelse van de puppy;s af is worden ze ook naar de tempel gebracht .Het nadeel is dat er geen muur van 5 meter rondom die tempel staat .Wij wonen vlakbij een tempel (wie niet) en zodra er een monnik de tempel verlaat word hij achtervolgd door 10tallen honden .Ook snachts kunnen de honden de tempel verlaten en komen ze hier in de straat uitvechten wie er het eerste in de kliko mag om iets eetbaars te zoeken of om voor het nageslacht te zorgen.Mocht iemand van jullie een telefoonnummer hebben van de hondenvangers dan houd ik me aanbevolen .Het is zeker de moeite om even te komen vangen want binnen de kortste keren heb je er een 50 te pakken .
  Dus schroom niet ::hier loopt eten genoeg rond.

 10. Bernard Vandenberghe zegt op

  Een niet te onderschatten bijkomend probleem is dat die honden ‘s nachts in het midden van de straat gaan liggen. Elke bestuurder zal de neiging hebben om die hond te ontwijken wat een gevaarlijke situatie schept.
  Eens te meer moet ik vaststellen dat Isan het weer es heeft gedaan, jongens jongens, van vooroordelen gesproken. Hua Hin ligt niet in Isan (een maand geleden toch nog niet) en daar heb ik , nota bene in de omgeving van het hondenopvangcentrum, (je kunt het geblaf tot op een kilometer ver horen) grote aantallen honden gezien die er zeer erg aan toe waren. In het westen worden deze honden uit hun lijden verlost; hier mag dit, in de naam van Boedha niet gebeuren. Als ik echter de tempel in de nabijheid van mijn schoonmoeder bekijk, zie ik dat de honden daar alles behalve goed verzorgd worden, maar dit buiten beschouwing gelaten.
  Zelf wonen wij in Khon Kaen, in de nabijheid van het meer dat middenin de stad ligt. In het park rond het meer zijn er zo veel honden dat een wandeling zonder stok niet aangewezen is.

  Moderator: laatst zin verwijderd, kan kwetsend zijn.

  • Reijer Elzinga zegt op

   Moderator: u wordt te emotioneel en persoonlijk.

 11. Reijer Elzinga zegt op

  De wereld moet in actie komen tegen deze zieke handel in honden.
  Het is verschrikkelijk wat er met duizenden honden gebeurd.
  De Zuid-Koreaanse winterspelen dienen massaal geboycot te worden .
  Laat uw stem horen tegen deze gruwelijkheden tegen onze liefste en trouwste huisdieren.

 12. Moderator zegt op

  REACTIES MOETEN GAAN OVER HET ONDERWERP: HONDEN ETEN. ANDERE UITSTAPJES ZOALS OVER HET PROBLEEM MET DE ZWERFHONDEN WORDEN NIET MEER GEPLAATST.

  • Khun Peter zegt op

   Beste moderator reacties in kapitalen zijn niet toegestaan. 😉

 13. Sjaak zegt op

  Misschien kun je in die landen een echte hotdog proberen….mjammie…. 😉

 14. F.Franssen zegt op

  Leuk he? In dit bloq komt alles aan de orde, zelfs wat met in Z.O. Azie eet en dat al honderden jaren. Maar tja, een hond is eeen huisdier dus.. Ik denk dat sommige dode honden ook beter af zijn. We spreken niet voor niets over een hondenleven.
  Als ik thuis in NL een paardenbiefstuk of paarden rookvlees koop moet ik dat stiekum doen. Mijn dochter is paardrijdster dus owee als ze er achter komt.
  En, het is al gezegd: Voorjaar die vrolijk springende lammetjes in de wei; nou als je een mannetje bent duurt dat maar heel kort….
  Dus relativeren mensen..(Niet dat ik hondenvlees zou eten, ik houd meer van lamskoteletten)

  Frank F


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website