Lezersvraag: Mijn vriendin werkt in een bar voor 25 baht per uur, kan dat wel?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 augustus 2015

Beste lezers,

Graag wil ik u op de hoogte brengen van iets wat in mijn inziens niet kan. Wat is uw mening?  Onlangs ben ik een leuke dame tegen gekomen die in een bar werkt (niets nieuws dus) echter deze mevrouw 53 jaar oud is niet het type dat mee gaat voor 1000 Baht. Zij werkt liever voor 25 Baht per uur. Wat?? Ja ja, ik heb het uitgerekend.

Stel je werkt (genoeg uren per dag, minimaal 8) dan heb je recht op 300 Baht, zo heb ik begrepen. Mijn lieve schat werkt 12 uur per dag en heeft twee vrije dagen per maand. Met deze uren/dagen heb je in mijn ogen recht op 12.800 Baht per maand. Maar nee hoor, zij krijgt 6000 Baht per maand, excl. fooi en drinkgeld zijnde 30 Baht per drankje (een Thai is gemiddeld na 5 drankjes dronken dus meer dan 150 Baht per dag zit er niet in). Tot het eind van de maand neemt ze nu nog, als de bar gesloten wordt de brommertaxi om 02 AM uur naar mijn huis. Kosten 200 Baht.
Tel uit je winst.

Zie ik het nu verkeert of hoe zit dat? En wat moet ik als volgende maand de eigenaar van de bar naar mij toe komt en de gebruikelijke 7.000 Baht opeist omdat ik zijn Lady uit de bar heb gehaald.

Graag advies.

Met groet,

Fred


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Mijn vriendin werkt in een bar voor 25 baht per uur, kan dat wel?”

 1. dirk zegt op

  Wij zitten hier in Loei in een bar/restaurant met live music en de meisjes die hier werken hebben als standaardloon 120 baht per avond. Ze moeten het dus echt van hun fooi hebben want met mannen meegaan is er niet bij. Als de baas daar achter komt kun je vertrekken en krijg je ook nergens meer werk want al die kroegbazen kennen elkaar.

 2. eddy zegt op

  Het gebruikelijke maandloon in een bar is 3000,- bath de rest moeten de meisjes hebben van drinkgeld en sorties daarom dat er zoveel graag worden uitgecheckt want dat is hun verdienste. De bareigenaar is de uitzuiger de meisjes moeten minimum 10 sorties maken is 3000,-bath voor de eigenaar plus de winst op de lady drinks. Het is een schandalig uitbuitingssysteem.

 3. sander zegt op

  Fred zo zijn de spelregels het is zoals het is

 4. nietgoed zegt op

  Dat idee dat 300 bt min.loon voor maar 8 uur is heb je zelf bedacht. Er staat nl. nergens het aantal uren bepaald dat men minimaal zou dienen te werken voor die 300 bt. Een werkdag van 10-12 uur is doorsnee in Thailand. Al weet iedereen die wel eens toekijkt, dat er daarvan hooguit de helft echt wordt gewerkt.
  Urenloon dat bvb 7-11 uitbetaalt aan part-time werkers ligt rond de 27/29 bt/uur. En die krijgen geen commissie.

  • Fred zegt op

   Ik heb niets zelf bedacht, ik stel alleen als je MINIMAAL 8 uur werkt.

   Bij mij om de hoek is een grote fabriek ( http://www.bkkshirts.com ) met meer dan honderd dames achter de naaimachines en DIE werken 8 uur per dag en krijgen 300 Bath per dag.

 5. Frans. zegt op

  Mijn vriendin werkt 21 tot 14 uur per dag ongeveer het zelfde aan salaris geen vrij ,
  1 dag in de maand Al die eigenaar zijn slaven drivers en de meeste komen uit Europa.
  Zij betalen de Politie om de openings- tijden te negeren.
  Het wordt tijd dat de regering is wat gaat doen aan de arbeidsvoorwaarden en controle.
  Corrupt viert hoog tij. Ik kom al 15 jaar in Thailand maar het wordt steeds erger.

  • Thallay zegt op

   deze ervaring kan ik onderschrijven. Mijn vriendin werkte voor een Nederlander die o.a. een hotel/restaurant/bar runt in Soi Honey Inn. ´s Morgens om 09.00 ur beginnen tot de laatste klant vertrokken is wat in het hoogseizoen regelmatig na middernacht was. Geen vrije dag per week, was ze een dag ziek, werd niet uitbetaald. Verdienste 6000 bath per maand. Voor het personeel was er een kamertje, zonder bed of kastruimte, delen met z´n vijfen, waar ze mochten slapen, als hij hen niet lastig viel. En gezellig dat het er was volgens zijn website.

 6. Ruud NK zegt op

  Als je vriendin stopt met werken bespaard dat de baas 6.000 bath. Waarom zou je 7.000 bath betalen om te stoppen. Je vriendin moet haar mond hadden en gewoon stoppen met werken. Niemand zal er van op kijken. Of je vriendin moet haar baantje achter de hand willen houden.

 7. Mat zegt op

  Het klopt dat de basis salarissen heel laag zijn, maar om de bar eigenaren nu uitzuigers te noemen gaat een beetje ver. De kosten die een bar in Pattaya heft zijn enorm, het hebben van een bar in soi 7 bijv, kost alleen al aan huur, keymoney en electriciteit meer dan 700.000 baht per jaar, dat moet je eerst maar eens verdienen, dan komen de salarissen en ladydrinks er nog eens boven op. een goede bar lady heeft welliswaar een klein basis salaris, maar wat ze verdient aan ladydrinks en wat klanten haar betalen, kan flink oplopen, van 40 tot 50.000 per maand, en dat is geen uitzondering. De echte uitzuigers zijn de eigenaren van de grond, die zoveel huur en keymoney verlangen, dat de eigenaar van de bar maar een heel klein salaris heeft, als ie al iets verdient!!!Overigens krijg je voor 3000 baht geen personeel meer, het basis salaris ligt nu rond de 4500 to 6000 per maand.

  • Thallay zegt op

   Moderator: reageer op het artikel en niet alleen op elkaar.

 8. kurt zegt op

  Denk da dit allemaal nog goed.betaald is en da er zeker geen armoede is in Thailand, kijk maar.eens in de buurlanden voorbeeld Cambodia verdiennen ze 50usd per maand en andere landen doen juist maar ,in Thailand zijn de mensen best betaald.

 9. Oean Eng zegt op

  Officieel 300 baht per dag…maar ja…officieel is prostitutie ook tegen de wet…..ik ken een kroeg waar de dames alleen te eten/slapen krijgen…de rest moeten ze verdienen aan ladydrink en entertainment akties (ff ruim denken hier)…

  Maar dan zou je inderdaad 9000 baht per maand te horen krijgen…onder de 150k bath per jaar heb je tax exempt….dus hoef je geen belasting te betalen…

  >En wat moet ik als volgende maand de eigenaar van de bar naar mij toe komt en de
  >gebruikelijke 7.000 Baht opeist omdat ik zijn Lady uit de bar heb gehaald.
  Dat zie ik niet. Leg es uit, als je wilt.

  • Fred zegt op

   Beste Oean Eng,

   Wel, het is gebruikelijk dat je de eigenaar van een bar 7000 Bath betaald als je een dame uit het systeem haalt.
   Drie jaar geleden heb ik dat gedaan bij Mama bar in Jomtien. Daarna even goede vrienden met iedereen.
   Helaas is mijn liefje terug gegaan naar Buriram waar ze nu nog is.
   Een goede vriend van mij, weigerde dit te betalen in Soi 7 en kreeg te maken met drie taxi chauffeurs die het geld wel even kwamen ophalen, niet wetende dat mijn goede vriend een gerespecteerde FREE FIGHTER is.

  • rudy zegt op

   Hallo.

   Ik hoor hier weer allerlei verhalen waarvan de meesten maar deels kloppen. Mijn vriendin heeft bijna 20 jaar in beerbars in Pattaya gewerkt, 3500 bth per maand, in de laatste bar waar ze werkte hadden ze als enige in de buurt een toilet, het geld daarvan werd verdeeld onder de meisjes, een kleine 600 bth per maand.
   Van een ladydrink, die 30 bath meer kost kreeg ze niets.

   @ Kurt… met die 7000 bth bedoeld briefschrijver de barfine, en die moet je sowiso betalen aan de baas, of ze is haar werk kwijt.
   7000 bath is per definitie goedkoop, want het normale tarief is 300 bath per dag in Pattaya, in bijna elke bar, behalve in Walking street, daar is het vele malen duurder.
   Vaqn de 300 bth barfine gaat er 200 bth naar de bareigenaar en 100 bth naar het meisje, en zo is het overal in Pattaya, dus ik veronderstel dat het elders ook zo is.

   Ik leef hier lang genoeg om het niet te weten… in onze soi is er een bareigenaar, een Duitser, die ik persoonlijk heel goed ken, en die betaald zijn meisjes 75 bth per shift van 8 uur, is 2250 bth per maand, en dat heb ik niet van horen zeggen, maar dat zie ik daar bijna dagelijks.

   Wat je hier wel kan doen is haar bv vrijkopen voor ik zeg maar drie maand, en dan ligt het bedrag op ongeveer 65% van die 9000 barfine per maand, heb ik ook nog gedaan.
   Dan moet je vriendin 3 maand niet werken, en kan ze na 3 maand opnieuw haar job herbeginnen.

   Indien je het zo niet doet is ze 100% zeker haar werk kwijt, en eenieder die anders beweert is mis, of zit met een uitzondering, maar die zijn schaars in Pattaya, in feite ken ik er geen enkel.

   ik ben nu 2 jaar samen met mijn vriendin, ik heb het anders opgelost, heb haar de eerste avond dat ik haar zag uit die bar gehaald, geen barfine betaald, en haar met mij meegenomen.

   Als je daaraan begint weet je wat de consequenties zijn, ze kan niet leven van de liefde, maar we redden het wel.

   Ze twijfelde, want de bazin moest haar nog “big money” zegde mijn vriendin. Ik vroeg haar, wat bedoel je met big money… ja zegt ze, de bazin moet me nog mijn salaris van vorige maand, 3500 bath. Nog zoeits, aan op tijd betalen hebben de meeste van die eigenaars een broertje dood.
   Ik zegde: laat dat loon voor wat het is, we zijn weg.
   Er is nog maanden vlammende ruzie geweest tussen de bazin en mijn vriendin omdat ik niks betaald had voor haar, in zoverre dat ik zelfs qua veiligheid niet meer door die soi wou.

   Intussen is de situatie normaal, gaan we terug naar die bar, de bazin weet toch dat mijn vriendin nooit meer terugkomt.

   Velen onderschatten die situatie, zeker mensen die een of twee keer per jaar voor korte tijd naar hier komen, want dan heb je de situatie niet in de hand.

   Als je soms ziet hoe hier in sommige soi’s de mooiste meisjes zich in allerlei bochten kronkelen om toch maar aan een costumer te raken die avond, dan is dat echt niet uit weelde, geloof me. En hoe later op de avond, hoe meer hun “short time” tarief zakt, en gaan ze vaak mee voor 500 bth, op Beach Road 350 bth, dus een vetpot is het niet.

   En wat dat minimumloon van 300 bth betreft, daar hebben de meesten zelfs nog nooit van gehoord… Ik spreek nu over Pattaya, over Isaan gaan we wijselijk zwijgen, want daar hebben ze nog minder.

   En om nog eens te reageren op Kurt die zegt dat er in Thailand geen armoede is… nou, ik leef hier, en diegene die zegt dat hier geen armoede is, is dringend aan vervanging van zijn brilglazen toe, er bestaat ook nog zoiets als verdoken armoede, je moet het enkel willen zien.

   Vriendelijke groet.

   Rudy.

 10. Fransamsterdam zegt op

  De 300 Baht minimumloon is per dag, zoals Nietgoed terecht opmerkt.
  In Beer Bars waar ook per Ladydrink een bedrag wordt uitgekeerd is een basisloon van 6000 Baht per maand zeer gebruikelijk.
  Als u de Lady als werkneemster uit de bar heeft gehaald, dient u de barfine te betalen.
  Als de dame zelf gestopt is met werken heeft u met de werkgever niets te maken.

 11. Hans Struijlaart zegt op

  Dag Fred,

  Het zit iets ingewikkelder in elkaar dan je denkt.
  Dat is per bar verschillend. Er is geen wettelijk minimum loon in Thailand. Dus die 300 bath per dag is niet een vast gegeven. Gemiddeld krijg je 4000-6000 bath per maand als je in een bar werkt.
  Het komt ook vaak voor dat een aantal meisjes die in een bar werken helemaal niets krijgen.
  Ze krijgen echter onderdak en eten gratis van de eigenaar van de bar. Veelal slapen ze dan met meerdere meisjes op 1 kamer boven de bar.
  De ladydrinktip varieert van 30 tot 50 bath per drankje. De meisjes zijn meestal niet verplicht om zelf ook een alcoholisch drankje te drinken als ze een drankje van een man aangeboden krijgen. Maar veel meisjes vinden het gewoon lekker om alcohol te drinken, omdat ze dan wat losser komen en die kunnen echt wel meer dan 5 drankjes op. Wil je als man een meisje meenemen uit de bar dan kost je dat 300 – 500 bath. Soms krijgen de meisjes de helft van het geld van de barfine, maar vaak ook niet. Afhankelijk van de locatie van de bar. In Bangkok betaal je meer dan in Pataya b.v. Dat geldt ook voor de prijzen die meisjes vragen voor een “short of “longtime”. Bangkok is doorgaans een stukje duurder. In Pataya betaal je meestal 1000 bath voor een longtime. Wat ik uit jouw verhaal niet begrijp is dat deze dame iets met je heeft en na werktijd een brommertaxi neemt naar jouw huis, volgens mij is 200 bath veel te duur voor een brommertaxi, tenzij je huis 15 km of meer van de bar vandaan is. Ik neem aan dat jij haar dan in ieder geval haar brommertaxi betaald of niet? Waarom betaal je niet gewoon de barfine voor haar 300 bath per dag, dan hoeft ze niet te werken. Een ander ding: je hebt de lady niet uit de bar gehaald, want ze blijft gewoon werken, waarom zou je dan 7000 bath moeten betalen? Ik neem aan dat jij haar voor haar verblijf met jou wel wat geld toestopt. Zo niet dan ben je een cheap Charlie.
  Hans

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Er is wel degelijk een wettelijk minimum loon in Thailand.
   Sinds 1 januari 2013 is dit 300 Baht per dag.

   Of iedereen dat minimumloon ontvangt is weer een ander verhaal.
   Het is nu ook niet zo dat er veel met een arbeidscontract wordt gewerkt in Thailand en dat is zo in alle sectoren.
   De sectoren waar er wel met een arbeidscontracten wordt gewerkt, of diegene die een arbeidscontract hebben zullen wel (minstens) dat minimumloon uitbetaald krijgen.
   Al de rest is meestal op basis van mondelingen afspraken en daar hoort ook de afspraak over het loon bij.

   In het verleden zijn er enkele artikelen over dat minimumloon verschenen op het blog.
   Hier zijn er alvast twee.
   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/verhoging-minimumdagloon-geen-wondermiddel/
   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/kort-nieuws/minimumloon-thai-niet-omhoog/

 12. Gerardus Hartman zegt op

  Gebruikelijk is als een klant de barfine betaalt hij ook wat extra geeft voor motortaxi naast beloning voor entertainment. Taxikosten zijn voor Fred. Veel bars verzorgen ook gratis eten voor dames tijdens het werken. Dan bestaat er ook nog zoiets als vrije keuze van werken. Als een dame van 53 wil gaan werken in de bar – en zoals Fred zegt niet meer meegaat voor 1000 BHT entertainment in het hotel – weet deze bar ook dat aan deze dame geen barfines valt te verdienen. En dat zal min of meer ook wel gelden voor de ladiesdrinks want de gemiddelde barbezoeker zoekt een jongere dame om te pronken met zijn veren. Feitelijk neemt deze bar de 53 jarige dame in dienst voor klusjes als drankjes aanreiken en barvulling en moet de dame in kwestie blij zijn dat zij hier kan werken voor het geboden bedrag. Nu Fred op deze dame valt – na afloop neemt ze de motortaxi naar zijn hotel en gaat de dame dus wel uit voor bijverdienste – heeft Fred inmiddels uitgerekend dat hij de bar 7000 THB is verschuldigd. Klagen op deze site dat zij misbruikt wordt terwijl hij niet iedere avond aan haar bar zit en minstens vijf drankjes aanbiedt en de barfine betaalt maar haar na sluitingstijd in zijn hotel ontbiedt, is misplaatst. Fred vertelt niets over de woonsituatie van zijn dame. Huurt zijn dame met meerdere meisjes van zelfde bar en Fred laat de dame na het werk naar zijn hotel komen, kan ik me voorstellen dat hij zich zorgen maakt over 7000 THB achterstallige barfine. Wil Fred een dame hebben die meer verdient, heeft hij volop gelegenheid in een firstclass gogo. Maar ja, daar kosten de drankjes meer, moet minimaal twee ladiesdrinks worden gekocht, ligt de barfine hoger, wordt gecontroleerd of meisjes na sluitingstijd niet met klanten meegaan en de meisjes verwachten ook iets meer beloning.

 13. Mat zegt op

  Veel reacties op dit artikel, sommige erg kort door de bocht, met een beschuldigende vinger naar de bar eigenaren, Ik heb in een vorige reactie al uitgelegd dat het meeste geld naar de landlords gaat, maar ik wil hier nog iets aan toevoegen. Als de klanten van die bars nu eens de hand in eigen boezem zouden steken??Wat als deze dames hun prijs nu eens zouden verhogen van 1000 bht, naar zeg 4000 bht voor short time, wat de normale prijs is in veel landen? En als de bars hun prijs voor bier zouden verhogen van 60 naar 90 bht per fles, wat ze eigenlijk moesten doen om uit de kosten te komen?? Ik heb 7 jaar een bar gerund in soi 7, nooit een van mijn dames aangeraakt en ze schijnbaar te veel betaald als ik de reacties hier zo lees, de klanten altijd goed bedient en verzorgd, maar ik heb ze zien weglopem omdat het bier 5 bht duurder werd, en het ergens anders goedkoper was. De cheap charlies van deze wereld, die altijd voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, dat zijn de uitbuiters, niet de bar eigenaren,De mensen die hier aanbevelen om de dame die ze leuk vinden gewoon mee te nemen uit de bar, en geen barfine te betalen, waar zijn die mee bezig? U kunt de regels van de bars niet zo maar veranderen, Bekijk het ook eens van die kant, in plaats van altijd met de vinger naar iemand anders te wijzen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website