Ondanks de hogere huishoudschulden en de toegenomen kosten voor levensonderhoud hoeven arme Thai niet te verwachten dat het minimumdagloon omhoog gaat van 300 naar 360 baht. “Er is geen geld voor en Thailand heeft andere prioriteiten”, zo laat premier Prayut weten.

Eerder deze week gingen arbeiders de straat op om de aandacht te vestigen op de wens het minimumloon te verhogen. Honderden arbeiders liepen mee in een protestmars die georganiseerd was door het Thai Labour Solidarity Committee. De stoet trok van het Royal Plaza naar het Government House om de premier een petitie te overhandigen. Prayut was echter onverbiddelijk: “De vakbonden moeten begrijpen dat de situatie in Thailand er niet naar is om dergelijk eisen te stellen.”

De voorzitster van het Thai Labour Solidarity Committee, Wilaiwan Sae Tia, liet als reactie weten dat de protesten doorgaan en er ook  in elke provincie een petitie aan de gouverneur zal worden overhandigd. Ze vond dat er een landelijk miniumloon moet komen dat jaarlijks wordt aangepast aan de inflatie. Het huidige minimumloon van 300 baht is onvoldoende om de stijging van de kosten van levensonderhoud op te vangen. Een  dagloon van 300 baht is alleen geschikt voor starters op de arbeidsmarkt (ongeschoolde arbeiders met minder dan een jaar werkervaring).

Wrang voor de betogers is wel dat de regering eergisteren bekend maakte voor 36 miljard baht onderzeeërs te willen aanschaffen (daar is kennelijk wel geld voor?). De keuze voor onderzeeërs is sowieso opmerkelijk omdat experts beweren dat deze nauwelijks bruikbaar zijn vanwege de ondiepe Thaise territoriale wateren.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/8bdZNW


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “PM Prayut: ‘Minimumloon voor Thai kan niet omhoog’”

 1. Willem P. zegt op

  Tuurlijk onderzeeërs aanschaffen. 35% aan commissie voor die militaire schurken daar.

 2. Nico zegt op

  Maar onderzeeërs worden toch betaald door de regering (heeft een eigen geld pers) en die 360 Bhat per dag, moet dan toch betaald worden door de werkgevers en moeten dat weer terug halen bij de afnemers. U en ikke.

 3. rens zegt op

  Ze moeten eerst maar nastreven dat werknemers ook echt het minimum loon krijgen. Er zijn genoeg bazen die de 300 niet eens betalen. Er zijn nog te veel illegale praktijken.
  Mensen zonder papieren (bijv uit Birma) krijgen soms maar 80-100 baht per dag. Hierdoor worden de echte Thai verdrongen.

 4. janbeute zegt op

  Als er geen geld is om de gewone Thaise arbeider ( zegmaar als voorbeeld bouwvakker ) een kleine loons verhoging te geven .
  Waarom zijn dan die grote huizen en appartementen startende alla 2000000 bath tot het oneindige dan zo duur .
  Is de cement en de overige bouw materialen dan zo vele malen duurder geworden de laatste jaren .
  Nee , een bepaalde groep , projekt ontwikkelaars , grond speculanten ed zij maken de bonus en de poen .
  Niet de gewone Thai of Birmees , die dagelijks in de brandende zon staan te metselen .
  In Nederland is het overigens ook het zelfde verhaal .
  Erg he , 60 bath meer per dag .
  Waar zijn ze bang voor dat Thailand dan failiet gaat net als Griekenland .
  Ik hoor weer de stem van de Elite op de achtergrond .

  Jan Beute .

 5. sharon huizinga zegt op

  Wanneer we ons gaan bekommeren over alle wantoestanden in Thailand, gaat het plezier van hier te vertoeven er snel van af.

 6. hans zegt op

  Tja, vooor de farang is die 60 bath extra natuurlijk maar peanuts.
  Maar thailand heeft nu al het problem dat Myanmar, laos cambodja en Vietnam, de ph[llippijnen daar op een pakweg een derde deel zitten.

  Meerdere internationals pakken hun biezen al en gaan daar produceren, dus reken het maar uit wat er gebeurt als er bij jaarlijks een inflatie komt van 10 a 20%. Bedrijven vertrekken en toeristen komen er minder.

 7. ruud zegt op

  Geen Thainess voor de Thaise arbeider begrijp ik.
  De happyness zal ook wel teruglopen.
  Evenals de Thai smile.

 8. Koetjeboe zegt op

  360 baht,dat is 20 procent loonsverhoging .
  Waar krijg je dat in Europa?
  Wat denk je van de inflatie die daarop volgt?
  En de Farangs daarna maar reclameren dat alles zo duur wordt in Thailand.

 9. Lung addie zegt op

  Ik heb er persoonlijk niets tegen dat iedereen op een deftige manier verloond wordt voor zijn geleverd werk. De eventuele hogere loonkost, betaalt door de werkgever, zal natuurlijk moeten doorgerekend worden naar de verbruiker en dat is grossomode de Thai, niet enkel door de relatief kleine farangverbruiker en de toerist ( zoals velen onterecht denken ). Die betekenen op nationale schaal qua verbruik peanuts. Loonsverhoging betekent dus op zich een zekere inflatie en keert dus terug naar de verbruiker. In geval van 60THB op 300THB = 1/5de zou dit 2% inflatie door de hogere loonkost betekenen. De enige welke daar wel gaat bij varen is niet de ordinaire Thai, wel de regering want die zal een meerinkomst incasseren wegens de belastingen op een 2% hoger loon. Voor diegenen welke het nu al te duur in Thailand vinden, jullie krijgen dan nog een reden temeer om te mekkeren er boven op.
  De misbruiken, daar spreek ik me niet over uit, dat is een binnenlands probleem en meng ik mij niet mee. Ik kan het enkel afkeuren en betreuren dat mensen zeer hard moeten werken voor een habbekrats terwijl anderen er zich aan verrijken, doch, waar gebeurt dit niet?

  Lung addie

  • Nico zegt op

   Addie,
   effe recht zetten 60 Bhat op 300 Bhat is geen 2% maar 20% (scheelt een tikkie)

   • lung addie zegt op

    Je hebt gelijk Nico, ik zal deze ochtend nog niet goed wakker geweest zijn toen ik de reactie schreef … Dank voor de opmerking, ik moet beter opletten, zeker in de ochtend … oud worden ?

    lung addie

 10. Fransamsterdam zegt op

  Zo’n stijging van de minimumlonen is dè manier om in een inflatiespiraal terecht te komen.
  Eén van de zaken die Thailand nu nog aantrekkelijk maken help je dan om zeep.
  Al gun ik ze die ฿60 natuurlijk van harte. Zoveel hebben die mensen niet te besteden.
  Voor een dag werken kunnen ze 300/7 = 43 eieren kopen.
  Het minimumdagloon in Nederland is € 69.59.
  Daar kun je makkelijk 6959/15 = 463 eieren voor kopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website