Beste lezers,

Op het blog lees ik veel over voor- en nadelen van aanschaffen onroerend goed in Thailand. Zelf heb ik een theoretische constructie bedacht om teleurstellingen tussen zg farang enerzijds en partner of familie daarvan anderzijds te voorkomen.

Wilt u voor uw partner een huis bouwen koop dan eerst grond die qua lokatie goed is. Grond die dus de komende 10 jaar in waarde kan stijgen. Bouw of laat een huis bouwen tegen een vooraf afgesproken prijs.

In de meest gevallen kan uw partner eea niet financieren. Spreek daarom af dat u investeert in zowel grond als huis en spreek meteen contractueel bij advocaat af dat het project, grond en huis dus, binnen 10 jaar wordt verkocht. Spreek een winstverdeling af bij verkoop bv 50/50%

U krijgt dan gegarandeerd uw inleg terug met 50% van de gerealiseerde winst en uw partner heeft ook 50% voor hem of haar van deze winst wat een basis is voor een volgend project waarmee uiteindelijk uw partner een huis en grond volledig op eigen naam kan realiseren. Een soort business deal dus.

Graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Gerritsen

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Voor- en nadelen van aanschaffen onroerend goed in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Aangezien het een zakelijke overeenkomst lijkt te betreffen, zult u daar waarschijnlijk een vergunning voor nodig hebben, ook al betreft het uw partner.
  Het huis met winst verkopen is ook nog een kwestie van afwachten.
  U krijgt ook de hele inleg terug (als het huis bij verkoop zoveel opbrengt) PLUS 50% van de winst.
  De partner heeft dus niet meer dan 50% van de winst.
  Het is de vraag, of dat genoeg is om een nieuw huis te bouwen.
  Dat is eigenlijk geen vraag, dat zal niet bij benadering genoeg zijn, als u niet met een grote vrijstaande villa begonnen bent en de partner van de winst een 2 kamer huisje neerzet.
  Verder moet er bij de verkoop nog belasting worden betaald.
  Het lijkt me dat het een theoretische constructie zal blijven.
  Het ontgaat me trouwens enigszins wat u met deze constructie hoopt te bereiken.
  Als u uw partner een huis wilt geven, is het waarschijnlijk makkelijker haar/ hem een huis te geven.

  • MARCUS zegt op

   Verkoop belasting , dat is interessant. Wie weet wat je zou moeten betalen voor een villa van geschat 20 millioen baht en 18 jaar in bezit via company?

 2. Sjaak S zegt op

  Dat is een hele leuke theorie, maar in de praktijk kan het anders aflopen. Ik zie dat hier in de buurt. Een kennis van mij was negen jaar met een Thaise samen. Hij heeft de grond op haar naam, het huis op zijn naam gekocht. Ze zijn nu allebei, na veel ruzie uit elkaar. Hij wil nu alles verkopen en zoals hij zegt en zoals met haar was afgesproken, 50/50 doen. Dat is voor haar niet genoeg. Zij wil nu alles. Ik weet niet hoever ze kan gaan. Men kan advocaten goed betalen of een flinke som in het vooruitzicht stellen en dan krijgt de Thaise ex-wederhelft een groter deel van de koek dan je gedacht had.
  Dit is wat ik hoor… er is geen 100% zekerheid en aan afspraken wordt zich niet altijd gehouden. Het kan goed gaan, maar er is een kans dat het niet zo gaat.
  Het kan ook goed gaan. Ik ken ook een stel dat ook al jaren samen is en die samen hetzelfde doen zoals je voorstelde. Maar dan wonen ze zelf niet op dat stuk grond. Ze hebben het langzaam opgebouwd, handelen in percelen grond en nu hebben ze een soort van makelaarskantoor…

 3. erik zegt op

  Lijkt me een goed idee.

  Maar als de relatie stuk loopt, het goed wordt verkocht en de partner zou gaan dwars liggen dan heb je geen enkel recht maar alleen een stuk papier.Je hebt geen recht van hypotheek want dat is onroerend van aard en daar ben je als buitenlander niet toe gerechtigd. Als je geluk hebt wordt de overeenkomst omgezet in een overeenkomst van geldlening maar wat die waard is….

  Wat ik niet lees is op welke basis jouw rechten in het kadaster zijn geregistreerd. Je koopt kale grond dus recht van opstal lijkt een logische beslissing.

  Leg de constructie voor aan een Thaise advocaat, is mijn advies.

 4. jasper zegt op

  Leuk bedacht, maar dit gaat niet werken in thailand. Buiten het feit dat een rendement van 10 procent per jaar irrieel is, kan er geen land gekocht worden voordat je formeel afstand van de aankoopsprijs hebt gedaan. Is dus 100 procent eigendom van je partner. En wat als je na 2/3 jaar uit elkaar gaat? Zonder grondige kennis van de thaise taal (en zelfs dan) zul je nooit weten of je aan het eind opgelicht wordt (vrijwel zeker van wel). Daarbij heeft de thaise partner meestal totaal andere motieven dan de buitenlander. Meestal gaat het toch om bezit op land van, of bij familie, niet per se in goede investeringsgebieden.
  De woorden business deal en Thailand staan vrij haaks op elkaar, zeker in relaties.

  Ik begrijp sowieso niet waarom zo driftig wil kopen. Buiten de voor de hand liggende gebieden is het betrekkelijk goedkoop om te huren, dat verdien je als (meestal oudere) buitenlander niet terug in een aankoop van een huis op latere leeftijd. Daarbij hou je de hand op eigen beurs, en kunt makkelijker verkassen bij ernstige ziekte, of als de liefde of thailand uiteindelijk blijkt tegen te vallen.

 5. David H zegt op

  Beter ; je leent het bedrag voor aankoop van de grond aan de Thai, welke jou betaald met het geld dat jij maandelijks of jaarlijks betaald voor de grond leasing .Dit alles contractueel vastgelegd , met eventuele mogelijkheid contractueel voorzien van lease overdracht aan derden .
  Zodoende heeft de Thai bewijs waar geld vandaan komt voor aankoop , en koper kan gerust zijn tot beloop van de long lease periode !
  De geldelijke modaliteiten kunnen variabel aangepast volgens overeenkomst en tot genoegdoening van beiden ……. de Thai (of zijn erven )verliest nooit , want eigenlijk krijgt hij de grond op het totale einde……

 6. MARCUS zegt op

  Leuk, maar als het huis met 50% verlies weg gaat, zal de partner dan ook 50% van het resterende bedrag krijgen of moet ze dan bijlappen tot je weer op originele aankoop prijs zit?

 7. Aad zegt op

  Ik zou het proberen en ons op de hoogte houden!
  Groeten
  Aad

 8. Daniel zegt op

  Beste oplossing, niet trouwen en huren. In de meeste gevallen dan ook geen vrouw. Het is maar wat je wil.

 9. Nico zegt op

  Marcus,

  Als je een huis heb ondergebracht in een Ltd constructie (wat vele hebben gedaan) kan ik je mededelen dat een Ltd, alleen voor ondernemingen is en niet om alleen een huis in onder te brengen.

  De belastingdienst heeft een speciale commissie (een van de zeer vele) om misbruik op te sporen.
  Dus is het verstandig om in je Ltd ook daadwerkelijk activiteiten te ontplooien, waarin je huis dus kantoor of restaurant is. Maar let op dat je een werkvergunning heb.

  Groetjes Nico

 10. NicoB zegt op

  Marcus, als je dat nog niet deed, beste is, dat je dit met een belastingadviseur en jurist bespreekt, dan weet je zeker wat je hebt en wat voor maatregelen je zou moeten en kunnen nemen om fiscaal en juridisch niet tegen problemen aan te lopen.
  Juridisch, alleen een huis met de grond in een company is in principe niet toegestaan.
  Fiscaal, als er winstbelasting zou zijn, kan die misschien vermeden of opgeschoven worden.
  Sukses.
  NicoB

 11. Jan zegt op

  Mooi verhaal. Eigenlijk een sprookje. En dat is het ook (meestal).
  Investeren in land is goed en zeker als je weet wat je doet. Het hangt van zoveel factoren af en de huidige waarde maakt daar onderdeel van uit. Waar ligt de grond… Grond langs de kust die redelijk bereikbaar is is een verstandige zet maar garantie vooraf krijg je nooit.
  Maar ik lees dat er ook een huis moet worden gebouwd……
  Uit ervaring weet ik dat beleggen in grond verstandig kan zijn (als je ook verstand van zaken hebt) maar investeren in een huis?
  Daar zet ik dan een flink vraagteken achter.

 12. geerten gerritsen zegt op

  Dank voor leuke reacties!

  Het beginsel is eigenlijk bedoeld als mogelijk advies voor diegene die overwegen voor een partner onroerend goed te realiseren en niet het gevoel willen hebben weleens teleurgesteld te gaan worden als het allemaal niet loopt als verwacht.
  Gaat het goed in die eerste 10 jaar met je partner dan kan je hem of haar ook best dat huis en grond gunnen geen bad feelings alleen maar positief. De bedragen zijn meestal ook niet zo groot bv vergelijkbaar met aanschaf luxe auto in Europa die na 10 jaar ook is afgeschreven.
  Gaat het niet goed in die eerste 10 jaren dan heb je op deze manier kans in ieder geval je inleg terug te krijgen. Rente op spaarprodukten in Europa stelt niet zoveel voor dus een “gokje investering in og” met de mogelijkheid om rendement te creeren is misschien zo gek nog niet. En natuurlijk laat je partij B (thaise partner en familie) volledig mee tekenen (veel aanspreekpunten) en bij notaris advocaat eea vastleggen.
  Als een dergelijke constructie je onzekere gevoelens een beetje wegneemt sta je onbevangener in deze constructie en dus met een positiever gevoel wat de kans van slagen vergroot.
  Het was maar een ideetje.

  • LOUISE zegt op

   @Geerten,

   Welke constructie je ook bedenkt, de buitenlander staat vanaf stap 1 met zijn rug tegen de muur.

   Er moeten zo wie zo handtekeningen komen, wanneer via advokaat, van ik dacht 7 thaise personen om tot de 51/49 % verdeling te komen.

   Ga je de boel in een lease verwerken met je thaise partner, zeg voor 30 jaar en zij/hij ziet jou niet meer zitten na 3 jaar, denk jij dan dat je het daar nog 27 jaar vol kan houden??
   Als de thaise kant fout wil, dan hebben ze een zeer groot aantal “hulpkrachten” in de familie , die jou weg weten te pesten, want het incasseringsvermogen van een mens gaat maar tot een bepaald punt en dan barst de bom en ook jij vertrekt uit JOUW EIGENDOM..

   Naar mijn mening is er totaal geen constructie te bedenken met de garantie voor een buitenlander om met roerende- en onroerende goederen zijn investering veilig te stellen, cq te kunnen voorkomen dat hij niet beroofd/berooid achterblijft.
   Nooit niet.

   LOUISE

 13. janbeute zegt op

  Wat ik nog steeds niet begrijp is , na vele verhalen te horen over aankoop en verkoop en handelen in onroerend goed .
  IS Punt 1: Als een Thaise ega van uit haar zelf geen vermogen heeft , dan kan met behulp van de farang man .
  maar EEN RAI of land worden gekocht en op haar naam worden gezet op het landoffice .
  In het omgekeerde geval Thaise man geen poen , Farang is vrouw en heeft voldoende MONEY .
  Maakt niet uit hoeveel Rai die Thaise boyfriend op zijn naam kan krijgen .
  Oh ja , Jan hoe kom je hier weer aan dit verhaal .
  Dat is namelijk de WET , hier in Thailand .
  Helaas het landoffice hoeft niet, en kan niet kontroleren waar het geld vandaan komt .
  Maar als iemand bv jaloers is in je omgeving , en gaat het openbaar maken via een lawyer als voorbeeld .
  Dan ben je al je illegale aangekochte grondstukken kwijt en gaan weer terug naar de Thaise overheid .
  Velen die hier land aanschaffen op wat voor konstrukties dan ook , weten dit echter niet .
  Heeft je Thaise ega veel poen van uit haarzelf en van uit haar verleden dan is er geen enkel probleem .
  De grote baas op ons landoffice daar waar ik woon maakte nog eens een grapje , toen ik hem vroeg over deze kwestie .
  Hij zij , zorg dat je meedere Thaise vriendinnen hebt , no problem .

  Jan Beute .

 14. Davis zegt op

  Tja het blijft een gok, zulk een ‘investering’.
  10 jaar huren kost je minder, dan dat je je huis na pakweg 3 jaar kwijt bent (echtscheiding, rechtszaak, overlijden, ruzie, …).
  Of koop een condo?

  Gun je jouw partner grond met een huis, koop het er dan voor. Wetende dat je het op een dag kwijt zult zijn.
  En hopelijk gebeurt dat niet te snel!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website