Verlenging van een retirement OA visum voor Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 augustus 2018

Beste lezers,

Mijn vrouw (Nederlands) en ik beschikken over een visum retirement OA. Wij overwegen deze jaarlijks te verlengen bij de immigratiedienst in Hua Hin. De geldigheidsduur van het visum is tot 15 oktober van dit jaar. Een van de vereisten is maandelijks inkomen van 65.000 baht.

Wij wensen overigens omdat ze in Nederland wonen en leven en een half jaar in Thailand verblijven, geen bankrekening te openen in Thailand.

Geldt het gevraagde inkomen ook voor mijn vrouw afzonderlijk, kortom moet ook zij aantonen dat ze een inkomen heeft van meer dan 65.000 baht? Geldt overigens ook (ingeval we toch besluiten een Thaise bankrekening te openen) dat ook mijn vrouw een bankrekening zou moeten openen van minimaal 800.000 baht?

Gelden gehuwden in het algemeen als een economische eenheid en mag ik ervan uitgaan dat als ik over voldoende financiële middelen beschik dit tevens voor mijn vrouw geldt? Indien de status van gehuwd zijn voldoende is, moet ik dan een gelegaliseerde huwelijks akte overleggen en geldt ook hier dat deze actueel moet zijn?

Alvast bedankt.

Groet,

Mathieu


» Laat een reactie achter


16 reacties op “Verlenging van een retirement OA visum voor Thailand”

  1. RonnyLatPhrao zegt op

    Indien je partner als “dependent” gaat, hoeft deze niet te voldoen aan de financiële eisen.
    Je moet dan wel bewijzen dat jullie officieel gehuwd zijn. Dat zal dus een actuele en gelegaliseerde huwelijksbewijs moeten zijn.
    Ga voor de details best eens langs in het immigratiekantoor. Die kan dan juist zeggen wat ze daarvoor van jullie willen zien als je voor een verlenging als “dependent” gaat.
    Meestal is dat geen probleem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • RonnyLatPhrao zegt op

      Aanvulling

      Geldigheidsduur van het visum
      Je schrijft “De geldigheidsduur van het visum is tot 15 oktober”.
      Dit is enkel van belang als je Thailand nog wil binnenkomen, maar niet voor je verlenging.
      Als je voor 15 oktober Thailand binnenkomt zal je opnieuw een verblijf bekomen van 1 jaar.
      Vanaf 15 oktober is je visum niet meer geldig en dat kan je niet verlengen.

      Wat je verblijfsperiode(duur) betreft.
      Die kan je natuurlijk wel verlengen. Wanneer die einddatum is kan ik niet opmaken uit je vraag

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  2. Sjaak S zegt op

    Deze vraag heb ik al eens zien langs komen en helaas was het antwoord dat dit voor ieder individu persoonlijk geldt, dus jij en je vrouw moeten ieder een bedrag kunnen tonen.
    Dit had ik ooit eens op een forum gelezen. Maar vandaag nam ik me de moeite een echt antwoord op deze interessante vraag te vinden. Bij het zoeken daarvan kom ik telkens weer hetzelfde tegen: een buitenlander getrouwd met een Thaise vrouw.
    Er bestaat zoiets als een dependent visum. Echter kun je het alleen toepassen wanneer je vrouw jonger dan 50 is. Er wordt anders geadviseerd een apart visum voor je vrouw aan te vragen.
    Hier staat alles duidelijk (in het Engels) beschreven wat wel en niet kan, vooral in jouw geval:
    https://gam-legalalliance.com/bringing-your-dependents-to-stay-with-you-in-thailand/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLatPhrao zegt op

      In uw link gaat het over het aanvragen van een visum.
      Indien de partner niet voldoet aan de leeftijdgrens voor een Non-immigrant O-A, kan ze ter vervanging een Non-immigrant “O” bekomen.

      De vraag hier gaat over een verlenging en beide zijn al in het bezit van een Non-immigrant O-A.
      Een van beide kan een verlenging aanvragen als “Dependent”.
      Daar staat normaal geen leeftijdsgrens op.
      Natuurlijk moet het immigratiekantoor dit aanvaarden, maar dit is met alles zo.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
      • Sjaak S zegt op

        Niet alleen dat, hij vroeg ook naar de inkomensvereisten. En of gehuwden als economische eenheid gezien worden. Daarom mijn antwoord.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • RonnyLatPhrao zegt op

          De inkomstenvereisten zijn voor een verlenging dezelfde als zou die persoon het voor hem alleen aanvragen.
          Gehuwden worden enkel als economische eenheid gezien net als ze als “dependent” hun verlenging aanvragen. Daarom moeten ze ook het bewijs van huwelijk leveren.

          Vragen ze hun verlenging individueel aan, dan is het niet belang of men al dan niet gehuwd is.

          Ter info.
          Trouwens kan als ouder-kind ook natuurlijk. Kind is dan ook “dependent”.
          Tenminste tot zijn 20 jaar (of was het 25 jaar).

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  3. RonnyLatPhrao zegt op

    In het Dossier Visum had ik dit trouwens ook al enkele jaren opgenomen.
    Is nog steeds geldig voor zover ik weet.

    Zie Dossier Visum blz 39

    Het aanvragen van een ‘jaarvisum” (Retirement visa) als buitenlands echtpaar

    Je kan op twee manieren als buitenlands echtpaar een verlenging aanvragen.

    1. Als “dependent” (afhankelijk).
    Er moet dan bewijs geleverd worden van een wettelijk huwelijk.
    De vrouw is dan “dependent” van de man (of omgekeerd natuurlijk).
    In dit geval moet enkel de aanvrager de financiële bewijzen voorleggen. Omdat de andere partner
    dan ”dependent” is hoeft die dat niet.
    Financiële bewijzen zoals gekend d.w.z. 800 000 Baht op een Thaise bankrekening, of
    65 000 Baht per maand inkomen, of een combinatie van bank/inkomen met een totaalbedrag van
    800 000 Baht op jaarbasis
    De bankrekening mag enkel maar op de naam van de aanvrager staan d.w.z. geen gemeenschappelijk
    rekening (indien een bankrekening wordt gebruikt).
    Gevolg van een aanvraag met een “dependent” is wel dat wanneer de aanvrager zijn verlenging
    verliest, of niet meer aan eisen kan voldoen, de andere partner ook de verlenging verliest.
    De aanvrager moet dan wel minstens 50 jaar zijn om een “Retirement” visum (jaarverlenging) te
    bekomen, de “dependent” hoeft niet aan die leeftijdseis te voldoen.
    Ook indien die partner minder dan 50 jaar is zal die een jaarverlenging bekomen, net zoals de
    aanvrager.

    2. Elk van de partners doet een individuele aanvraag voor een “Retirement” visum.
    Ze zullen dan elk aan de financiële eisen moeten voldoen m.a.w. elk zal zijn eigen bankrekening
    moeten hebben met 800 000 Baht op de rekening (indien een bankrekening als bewijs wordt
    gebruikt
    Ook dient elk aan de leeftijdseis te voldoen m.a.w. ze zullen elk minstens 50 jaar moeten zijn om een
    “Retirement” visum” te bekomen.
    Wanneer een van beide partners niet meer aan de eisen kan voldoen, heeft dit geen gevolgen voor
    de andere partner.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
    • David H. zegt op

      Zou ook mogelijk zijn om die 800 000 voor beiden te gebruiken , indien een van beiden zijn datums zou kunnen laten verspringen met bvb 4 a 5 maand (wegens de nodige 2/3 maand seizoning.) en nadat nummer 1 zijn ret .Ext heeft die 800 000 op nummer 2 zijn rekening te plaatsen om ext. te bekomen . Beetje stout , maar zou kunnen dacht ik indien nodig ?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
      • RonnyLatPhrao zegt op

        Ja, je zou dat kunnen doen en eigenlijk doe je daar niks verkeerd mee.
        Er staat enkel dat het bedrag 2/3 maand op de rekening moet staan. Niet dat dit er moet blijven opstaan. Nadat je de verlenging hebt zet je het bedrag gewoon op de rekening van je partner.

        Stout ? Ja misschien, maar als “Dependent” gebruik je tenslotte ook diezelfde 800 000 Baht voor beide. Alleen dan op hetzelfde moment 😉

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  4. Sjaak S zegt op

    Op de door mij gezette link staat juist dat de afhankelijke persoon juist jonger moet zijn dan 50 om in aanmerking te komen. Mijn persoonlijke mening is daarbij wel dat ik dit vreemd en unfair vind, maar zo staat het er. Ben je ouder, dan moet je een eigen visum aanvragen. Of zullen ze het op die website zelf verkeerd begrepen hebben?
    Dit staat er: –
    Holders of retirement visas. The dependent though should be younger than 50 years old (or) – Otherwise, the applicant will be advised to obtain a retirement visa;

    Heb ik het hier verkeerd begrepen? Ik hoop het…. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLatPhrao zegt op

      Op de door jou gezetten link gaat het over het aanvragen van een visum in ambassades en consulaten.

      Hier, in de vraag van Mahieu, gaat het over het verlengen van een verblijfsperiode en dan zit je bij de Thais immigratie. Zij hebben beide al een Non-immigrant “O-A”, omdat beide ouder zijn dan 50.
      Indien een van beide jonger was dan 50, dan had die een Non-immigrant “O” bekomen, maar zou dat evengoed kunnen verlengd worden als “dependent” in Thailand bij immigratie.

      Maar om toch een antwoord op je vraag te geven vanwaar die “should be younger than 50 years old” vandaan komt is het volgende waarschijnlijk de verklaring.

      Als je naar een officiële website gaat, deze van het Ministerie van Buitenlandse zaken van Thailand, dan staat er op hun website bij de voorwaarden om een Non-immigrant “O-A” visum (om het bij “Retirement” te houden) volgende tekst.
      2. Required Documents
      …..
      ” In the case where the accompanying spouse is not eligible to apply for the Category ‘O-A’ (Long Stay) visa, he or she will be considered for temporary stay under Category ‘O’ visa. A marriage certificate must be provided as evidence and should be notarised by notary organs or by the applicant’s diplomatic or consular mission.”

      http://www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15385-Non-Immigrant-Visa-%22O-A%22-(Long-Stay).html

      Op de website waarnaar jij refereert hebben ze de tekst “not eligible to apply for the Category ‘O-A’” veranderd in “should be younger than 50 years old”.
      Op zich is dat correct natuurlijk, want je moet minstens 50 zijn om dat Non-immigrant “O-A” visum te bekomen. Ben je jonger dan zal je ipv een O-A een gewoon O kunnen krijgen. Indien je bewijst dat je getrouwd bent natuurlijk.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
      • Sjaak S zegt op

        Hartstikke bedankt voor deze uitleg. Ik denk dat er toch voor vele echtparen die naar Thailand willen verhuizen een stuk duidelijkheid staat. Ook voor mij.
        Het is, wanneer je alleen via Google zoekt, moeilijk om een echt antwoord te krijgen. Zelfs op de betreffende officiële websites is het niet of nauwelijks te vinden. Ik denk zeker dat het ergens geschreven staat, maar je moet weten hoe je zoekt.
        Persoonlijk ben ik hiervan niet betroffen, maar het is altijd handig te weten, wanneer je iemand wilt helpen hier duidelijkheid in te verschaffen.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • RonnyLatPhrao zegt op

          Tja, dat is zo.
          En als je dan al een degelijke referentie vindt, is het maar de vraag hoe je aanvraag behandeld zal worden bij de desbetreffende ambassade.
          Ik vertel waarschijnlijk niets nieuw wanneer ik zeg dat elke ambassade/consulaat zijn eigen draaiboek volgt.
          Uniformiteit, het zou zoveel zaken duidelijker en eenvoudiger maken 😉

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  5. walter zegt op

    Ik heb destijds het dossier van RonnyLatPhrao goed gelezen 🙂

    Mijn vrouw heeft al 2x een verlenging gekregen als “dependent”. Zij moet zelf niet aan de financiële vereisten voldoen.
    Veiligheidshalve hadden we de eerste keer wel voldoende geld op haar bankrekening gezet, voor het geval de “dependent”-constructie niet zou aanvaard worden.

    Wij vragen de verlenging telkens aan in Bangkok. Ik heb wel de indruk dat ze bij het nakijken van de aanvraag van mijn vrouw altijd even fronsen. En nog eens advies gaan vragen bij een overste. Misschien zal je in de kleinere immigratiekantoren wat meer moeite moeten doen om alles uit te leggen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  6. Louise zegt op

    Mijn man heeft gisteren een retirement one year visa gekregen. Mijn zoon en ik als “dependent” ook. Wel copy van trouw akte later zien en bank boek met 800.000 Baht op mijn man’s naam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Cornelis zegt op

      Nee, hij heeft geen retirement visa gekregen – dat bestaat niet – maar een retirement extension.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website