Beste lezers,

In het Lumpini park in Bangkok zijn diverse varanen te zien. Zijn deze gevaarlijk? Wie kan mij meer over deze dieren vertellen?

Met vriendelijk groet,

Gerard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Zijn de varanen in Lumpini park in Bangkok gevaarlijk?”

 1. Eric zegt op

  Varanen zijn wilde dieren. Alle dieren – net als de huishond en de huiskat – zullen zich verdedigen als ze zich bedreigd voelen.
  Varanen zullen zich in eerste instantie uit de voeten maken als ze zich geconfronteerd zien met een mens. Pas op het laatst zullen ze zich verdedigen door zich groter te maken, vol te laten lopen met lucht, krabben, slaan met de staart en op het laatste moment bijten.

  In die beet schuilt zich het gevaar. De bek van een varaan bevat vele schadelijke bactererien die bloedvergifteging kunnen veroorzaken als ze in de bloedsomloop terecht komen.

  De varanen in Lumpini Park zijn uiteraard bekend met het fenomeen “mensen”. Dat wil niet zeggen dat het tamme dieren zijn. Zelf heb ik prachtige close up foto’s van deze dieren. Maar net als tijdens het maken van foto’s tijdens het duiken of op safari op gepaste afstand. Ze opjagen, oppakken – als je ze al te pakken krijgt – en aaien raad ik ten zeerste af. Zie uitleg hierboven.

 2. Krung Thep zegt op

  Nu de demonstranten al wekenlang in het Lumpini park bivakkeren, denk ik dat alle varanen inmiddels op de BBQ beland zijn !

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Net zoals Eric zegt.
  Die zijn niet gevaarlijk, maar zoals met alle dieren die je niet kent moet je die gerust laten en de nodige afstand bewaren en dan zullen die dieren je niet aanvallen of reageren op je aanwezigheid.
  Ze worden trouwens regelmatig gevoed, net zoals in dierentuinen.
  Dieren doden omdat ze honger hebben of vallen slecht aan indien ze bedreigt worden.
  Indien dat niet het geval is laten dieren andere gerust.
  Alleen mensen doden voor hun plezier of uit verveling.
  En inderdaad, indien je ooit mocht gebeten worden is het belangrijk onmiddellijk naar het ziekenhuis te gaan hoe klein de wonde ook mag zijn. De beet is inderdaad zeer gevaarlijk door de vele bacteriën in hun speeksel.

 4. Piloe zegt op

  Varanen zitten niet alleen in het Lumpinipark. Er zit er een in de buitenringmuur van ons appartementsgebouw in Chonburi. Een oud beest denk ik want verplaatst zich erg traag en ziet er mager uit.
  Je ziet hem niet veel, soms komt hij uit een rioolgat en ligt te zonnen op de binnenplaats.
  Hij kan er wel niet uit, geen gevaar dat het beest op bezoek komt in het appartement.

 5. paul oldenburger zegt op

  Bij mij in Nonthaburi,loopt er ook een af en toe door de soi.
  Hij is bijna 2 meter.
  Maar als de honden gaan blaffen,is hij zo gevlucht,in een klein moeras,aan het eind van de soi.

 6. Gerard zegt op

  Kleine kanttekening… het zijn geen varanen maar water monitors. Op de een of andere manier worden ze verward met de komodo varanen in Indonesie. Ook de beet van een water monitor is vrijwel ongevaarlijk. Ook hier wordt de beet weer verward met komodo varanen. Denk toch dat mensen teveel naar National Geographic kijken. Ben 5 jaar terug eens gebeten door zo’n lieverd en langs het ziekenhuis geweest. Beetje schoon gemaakt, pleister erop en na controle van m’n inentingsbewijs mocht ik zonder injectie vertrekken. Ik leef nu nog en never een ontsteking gehad.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Gerard

   Gelukkig leef je nog of je kon ons hier niet attent op maken, maar je hebt gelijk het zijn water varanen.

   Elke beet van een dier kan je zuur opbreken gezien de rotzooi in hun mond en speeksel, dus ook dat van zo een “lieverd”. Komt daarbij dat de beet van een Komoro varaan nog eens extra gevaarlijk is maar die zijn hier dus niet.
   Dat moet je trouwens ook gedacht hebben toen je gebeten werd, want je bent toch naar het ziekenhuis gelopen.
   Ik ben zeker dat je er aanvankelijk niet zo licht over ging als nu in je reactie.

   Maar om dan toch wat aan te vullen.

   Zowel de water als de komodo zijn beide varanen.
   Monitor wil in het engels ook varaan zeggen.
   De ene noemt Varanus salvator of Water monitor of dus Water varaan.
   De andere noemt Varanus komodoensis, of Komodo monitor of Komodo varaan of ook Komodo dragon.
   Waarschijnlijk hebben zij dus ook model gestaan voor de draken verhalen.

   Voor de liefhebbers die er nog meer willen over weten

   http://en.wikipedia.org/wiki/Water_monitor
   http://en.wikipedia.org/wiki/Komodo_dragon

 7. Gerard Keijzers zegt op

  Bedankt voor alle reacties. Vlak voor de shutdown viel het me op dat er nog maar een paar rondliepen.
  Ik heb een keer meegemaakt dat ik op een bank zat te lezen en er eentje op nog geen twintig centimeter passeerde. Het was wel schrikken. Het dier keek heel even in mijn richting en vervolgde zijn weg.

  Nogmaals bedankt.

  Gerard

 8. Piet zegt op

  De varanen die ik in het Lumphini park heb gespot, zoeken de confrontatie niet op maar maken zich al vrij snel uit de voeten. Zoals alle in potentie gevaarlijke dieren zou ik ze maar niet opzoeken en te dichtbij komen. ‘N beet lijkt mij best serieus.
  http://www.flickr.com/photos/pietschagen/10317802015/in/set-72157634963927536

 9. louis 49 zegt op

  nee die zijn niet gevaarlijk ,ik heb er regelmatig in de tuin in chonburi,verleden week nog dacht er een een lekker hapje te hebben aan een van mijn jack russells, dat was een kleine misrekening,die doet dat nooit meer

 10. overal zegt op

  In vrijwel elke BKKse klong kan je ze tegenkomen. En ze weten in het meest vuile water ook nog kroost te kweken. Bij 1e keer toeristen vaak grote schrik: krokodil! IN een klong vlakbij voeren de mensen vele vissen met oud brood-die vissen zijn niet bang voor varaan. Net als een varkensstal worden ze dan na een tijdje opgevist voorr de consumptie.
  IN de bomen van de oude stad leven ook vele eekhoorntjes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website