Beste lezers,

Ik heb een vraag: Hoe lang en hoeveel maal per jaar kan ik op vakantie naar Nederland of ander land?

Ik ben expat en woon in Pattaya , uitgeschreven uit Nederland en niet meer belastingplichtig in Nederland met vrijstelling( ben ouder dan 65) ik sta ingeschreven in Thailand en bezit een Tambien Baan, het gele boekje.

Nu wil ik vanuit Thailand reizen ondernemen naar andere landen en soms ook naar Nederland. Heeft iemand hier ervaring mee? Kan ik als ik ‘teveel’ uit Thailand ben mijn belasting vrijstelling in gevaar brengen. Wat wordt geaccepteerd en wat zijn de normen op dit gebied van de belasting?

Ik wil me uiteraard aan die normen houden als ze al bestaan.

Graag uw reactie,

Piet


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Hoe lang en hoeveel maal per jaar kan ik op vakantie naar Nederland of ander land?”

 1. top martin zegt op

  Moderator: lees eerst de vraag. Het gaat niet over visa maar over belasting.

 2. Harry zegt op

  Aangezien u in Thailand officieel woonachtig bent, valt u onder de Thaise belastingregels.
  Voor NL weet ik: je bent in NL belastingplichtig voor je wereldinkomen, als je 183 nachten of meer in NL doorbrengt. Je wordt geacht NL fiscaal niet verlaten te hebben, als je binnen een jaar terugkomt. Als je slechts 90 dg of minder doorbrengt, betaal je enkel belasting over het in die dagen in NL verdiende inkomen.
  Alles staat of valt natuurlijk met het deel: “bewijzen”. U zult niet de eerste zijn met een stacaravan in Lux en Fr, en een huisje in NL, B en D. Kwestie van rekenen.

 3. top martin zegt op

  Als je in Nederland bent uitgeschreven, dus ergens buiten Nederland woond, zal het de Nederlandse belastingdienst niet intereszeren waar en hoelang je op vacantie gaat. Zolang je eventueel in Nederland niet langer als 3 maanden vacantie maakt en in die tijd niet gaat werken, ook niet. Lijkt me toch al moeilijk een baan te krijgen zonder ingeschreven woon adres ?. De Nederlandse belasting geeft op haar site uitvoerige informatie op jouw vraag. Misschien je daar al wijzer kunt worden ?. Denk van te voren aan je visa verplichtingen als je Thailand verlaat. top martin.

 4. l.lagemaat zegt op

  Beste Piet,

  Weet je al hoe lang je uit Thailand weg mag blijven om zonder problemen
  terug te kunnen komen?
  Visa e.d.

  groet,

  Lodewijk

 5. top rebell zegt op

  Ik ben wel niet Piet, maar je kund met een, 1 jaar muli entree visa inreisen tot op de laatste visa geldigheids dag. Deze datum staat in je visa gedrukt. Vanaf die dag mag je nog 90 dagen in Thailand blijven. Je moet dus inreisen VOOR dat je visum afgelopen is. Anders gaat het 90 dagen extra feestje niet door. Je hebt dus een, 1 jaar visum dat in de praktijk 1 jaar + 90 dagen geldig is. Beste groeten. top rebell.

  • Piet zegt op

   Ik ben dus de vraagsteller Piet
   Mijn vraag heeft niets te maken met visa dat zit wel goed ..ik wil weten of jullie ervaring hebben met het feit dat ik mijn belastingvrijstelling kan verliezen door veel niet in Thailand te zijn waar ik officieel woon …kan ik half jaar door Australië reizen ?? Mag ik 5 maanden naar Nederland gaan etc etc

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ top rebell e.a. Binnenkort op Thailandblog: Zestien vragen en antwoorden over visa en alles wat ermee samenhangt, geschreven door Ronny Mergits.

   • top martin zegt op

    Een meer als uitstekend idee Dick. Mijn 2 duimen naar boven voor dat verhaal. Het schijnt dat veel bloggers gewoon de weg niet vinden naar de sites van de Thaise emigratie dienst en de Thaise ambassade in Nederland waar alles mooi en duidelijk leesbaar staat beschreven. top martin

  • LOUISE zegt op

   Moderator: graag alleen reageren op de lezersvraag.

 6. top martin zegt op

  Belasting waar dan ook hoef je alleen te betalen als je inkomen hebt door te werken of inkomsten bv. van verhuur, rente etc. Betalen kun je alleen in het land waar je woning gemeldt is. Daarmee is eigelijk alles gezegd. Verder vraag ik mij hoe de belasting in Nederland weet dat jij door Australie trampt ?. Je bent niet meer in Nederland en buitendien afgemeld. Het zal hun dus worst wezen dat jij op Tahiti onder de palmen ligt, wat ik je graag gun.

  In mijn blog van vandaag 12:04 staat het. Gelezen ? top rebell.

  • Piet zegt op

   Martin dank voor je reaktie
   Ik krijg vrijstelling belasting vanwege het verdrag tussen Nederland en Thailand wordt er dan geen controle uitgevoerd dat ik werkelijk in Thailand verblijf tijdens de vrijstelling ( ik 5 jaar gekregen ) volgens jou systeem zou ik dus ook in Nederland kunnen bivakkeren voor 6 maanden in hutje op de hei ?? Dat zal niet gebeuren daarvoor is het in Thailand te lekker
   Ook of ze het controleren of niet en of ze dat wel kunnen , voor mij gaat het er om zijn er spelregels op dit gebied en wie heeft daar goede/slechte ervaringen mee
   Piet de vragensteller

 7. Erik zegt op

  Je bent belastingplichtig in het land waar je meer dan 180 dagen verblijft. Is dat nergens het geval dan wordt je een ET oftewel Eternal Traveller. Je verkeert dan in een grijs gebied wat je belasting plicht aangaat en niet geheel zonder risico wat dat betreft, zeker als dat ieder jaar het geval is.

  Bijvoorbeeld als je langer dan bv 3 maanden in nederland verblijft, maar korter dan 180 dagen en de rest van het jaar rondzwerft en nergens langer dan 180 dagen verblijft en de belasting in nederland krijgt daar de lucht van zullen ze mogelijk claimen dat je belastingplichtig bent in nederland omdat daar het centrum is van je bestaan..

  Als je bv tussen de 4 en 6 maanden in de VS verblijft ben je verplicht daar op te geven waar je belasting betaalt en zoniet dan ben je bij hun belastingplichtig.
  Voor verschillende landen gelden er dan verschillende regels.

  Doorslaggevend is waar het centrum van je bestaan aangewezen kan worden (domicilie) door je nationaliteit. familie, de duur van je verblijf, het bezit van een woning, lidmaatschappen van vereningingen, bezit van een auto en andere aktiviteiten.

  De meest veilige weg is zoveel mogelijk jaarlijks ten minste 180 dagen aantoonbaar in Thailand te verblijven, dan ben je vrijwel voor niets belastingplichtig zolang je daar niet werkt en geen zaken doet.

 8. Lammert de Haan zegt op

  Beste Piet.
  De reacties die u tot nu toe hebt gekregen zijn vrijwel alle onbruikbaar en bevatten vele onjuistheden.

  Uw vraag is:”Hoe lang en hoeveel maal per jaar mag ik op vakantie?”.

  Verder schrijft u dat u ouder bent dan 65 jaar, niet meer belastingplichtig bent in Nederland (met vrijstelling) en ingeschreven staat in Thailand. Ik ga er vervolgens vanuit dat u nog steeds de Nederlandse nationaliteit bezit.

  Op deze informatie zal ik dan ook mijn antwoord baseren.

  De regels van de belastingplicht worden gegeven in de nationale wetgevingen en in het door Nederland met Thailand gesloten belastingverdrag.

  Als Nederlander bent u ten allen tijde belastingplichtig voor de Nederlandse wetgeving. Welk land daadwerkelijk belasting mag heffen over bepaalde inkomensbestanddelen is bepaald in het belastingverdrag. Of u vervolgens ook daadwerkelijk belasting moet betalen is geregeld in de nationale wetgevingen.

  Zolang u uw (fiscale) woonplaats hebt in Thailand wordt u door de Nederlandse Belastingdienst beschouwd als “buitenlandse belastingplichtige” en zult u, indien u daartoe wordt uitgenodigd, uw wereldinkomen moeten aangeven.Termijnen van 3 maanden tot 183 nachten (zie eerdere reacties) hebben hier niets mee vandoen.

  Wie vervolgens belasting mag heffen wordt bepaald door het belastingverdrag. Om bij uw situatie te blijven kan zicht het volgende voordoen (bijzondere situaties uitgezonderd:

  Soort van inkomen Belast in
  AOW / Anw Nederland
  Overheidspensioen Nederland
  Particulier pensioen Thailand
  Lijfrente Thailand
  Rente over spaargeld Thailand
  Dividend Thailand

  Uw aow-uitkering (als 65+-er) wordt dus altijd en alleen in Nederland belast. Zie uw jaaropgave van de SVB met daarop de vermelding van ingehouden loonheffingen (waarschijnlijk € 0, gelet op de hoogte van de uitkering). Of u ook een uitnodigingsbrief krijgt van de Nederlandse Belastingdienst voor het doen van aangifte is maar zeer de vraag. Als deze dienst aan de hand van de bij hun beschikbare informatie tot de conclusie komt dat een aangifte niet zal leiden tot het opleggen van een aanslag dan wordt zo’n uitnodiging meestal achterwege gelaten.

  CONCLUSIE.

  Slechts van belang is uw status van (fiscaal) inwoner van Thailand en niet of u en hoe vaak naar Nederland of bijv. Australië gaat met vakantie, zolang dit inwonerschap maar niet in gevaar komt.
  Uw Nederlandse nationaliteit brengt met zich mee dat u in deze situatie voor de Nederlandse belastingwetgeving “buitenlands belastingplichtige” bent met daarbij de keuzemogelijkheid om wel of niet als Nederlandse belastingplichtige te worden behandeld (een juiste keus kan van groot belang zijn!).

  Wilt u meer informatie over het vermijden van dubbele belasting zie dan mijn website:
  http://www.lammertdehaan.heerenveennet.nl

  Via deze website kunt u ook het Nederlandstalige belastingverdrag Nederland-Thailand aanvragen.

  Met vriendelijke groet.

  Lammert de Haan.

 9. top martin zegt op

  Dank U wel. Ik wist niet, dat ik over de rente bij mijn ING spaarboek in Nederland, in Thailand belasting moest betalen. Goed dat ik dat weet. Hartelijk dank. top rebell


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website