Beste lezers,

Na enkele maanden het Thai alfabet te hebben gestudeerd, merk ik dat er twee verschillende type’s zijn. Het traditionele wat in ieder boekje staat, en een ander type.

Na wat gegoogled te hebben kwam ik bij helvetica Thai door Anuthin Wonsunkakon. Verder kon ik niets vinden, jammer want veel borden staan met deze letters beschreven.

Heeft iemand een vergelijking van deze verschillende manieren van schrijven?

Bij voorbaat dank.

Groet,

Marcel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Twee verschillende type’s van het Thaise alfabet”

 1. jowe zegt op

  U bedoelt blokletters?

 2. erik zegt op

  Er zijn diverse ‘design’ lettertypes ontwikkeld om een product in Thaise letters te laten lijken op het beeldmerk van de westerse wereld. Dan wordt een letter aangepast aan het westers beeldmerk.

  In Office zitten ook verschillende soorten. Ik heb me aangeleerd een letter te beoordelen vanuit de plek waar je moet beginnen met schrijven: linksonder of linksboven. Dan kom ik er wel uit al blijft de ‘schrijfletter’ het gemakkelijkst.

  • Tino Kuis zegt op

   Hier wordt het uitgelegd. Het is inderdaad een aanpassing aan het westerse schrift door een zekere vereenvoudiging. Ik kon geen volledige vergelijking van deze types vinden maar ik zie dat het zo ook wel duidelijk is.

   https://www.linotype.com/1824-32659/helveticathai.html

   https://www.linotype.com/5633-32686/interview-with-anuthin-wongsunkakon.html

   ม น พ Dit is de -m- -n- en -ph- in Thaise letters. Je ziet die rondjes links-boven in de letter (dat noemen ze in het Thais hoea, ‘hoofdje’), die zijn bv weggehaald.

 3. l.lagemaat zegt op

  Mij is verteld dat een drukletter anders zou zijn dan een schrijfletter.

 4. Daniël M. zegt op

  Ik gebruik lettertype “Garuda” in mijn dokumenten om Thais te leren.

  Ik heb dat gratis gedownload van het internet. Het is (bijna) hetzelfde traditioneel font als in de boeken.

  Op mijn smartfoon heb ik de ThaiDict-app van Paiboon. Daar kun je de Thaise woorden zien in allerlei Thaise lettertypen: Basic Font, Sign Font, Modern Font, Formal Script Font, Traditional Calligraphy Font, Handwriting en Newspaper Headline Font.

  Op Wikipedia kunt u ook een aantal Thai fonts bekijken op https://en.wikipedia.org/wiki/National_fonts.

 5. MickeySnuf zegt op

  In “Reading Thai is fun” van James Neal vind je 10 courante fonts.

 6. Ruud zegt op

  er is maar 1 alfabet, er zijn 10-talle font stijlen, net als in elk ander alfabet en dit maakt het in het begin zeker niet makkelijk…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website