Beste lezers,

Ik heb een Thais paspoort en ook een Nederlands paspoort. Ik heb op de site van Rijksoverheid gelezen dat je geen 2e nationaliteit mag aannemen. Ik vroeg me dus af hoe het zat als ik naar Thailand wil gaan reizen met mijn Thaise paspoort en weer terug naar Nederland ga met mijn Thaise paspoort. Is dat mogelijk?

Want zo ver ik weet moet een Thai een visum aanvragen voor als zij naar Nederland willen gaan reizen. Gaat de marechaussee niet moeilijk doen over dat ik twee paspoorten heb, omdat je, maar 1 nationaliteit mag hebben?

Groet,

Denise

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

21 reacties op “Twee paspoorten Thais en Nederlands en naar Thailand reizen en weer terug naar Nederland?”

 1. Rob V. zegt op

  Beste Denise,

  Het is vrij simpel: De Nederlands/Europese grens in en ook uit met je Nederlandse paspoort. De Thaise grens, in & uit met het Thaise paspoort. Toon het andere paspoort als er vragen over je verblijfsrecht zijn.

  Overigens is het in Nederland niet verboden om een tweede (of derde, vierde, …) nationaliteit te hebben. Wel is in Nederland de standaard regels “1 nationaliteit” , maar een tweede nationaliteit naast het Nederlandse , bekomen door bijvoorbeeld geboorte of na een huwelijk is geen probleem. Wel is Nederland in de veronderstelling dat de Thaise overheid maar 1 nationaliteit toestaat, maar ook dat is niet waar. Maar daar gaat een grenswachter zich niet mee bemoeien.

  Je kunt dus met een gerust had met twee paspoorten reizen in Nederland/Europa en Thailand. In het land waar je je bevind of naar binnen/buiten wilt toon je het meest gunstige paspoort. Dus in Europa het Nederlandse in Thailand/Azië het Thaise.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Denise, wat je hebt gelezen over het aannemen van een tweede nationaliteit is de hoofdregel. De Rijkswet op het Nederlanderschap laat wel degelijk een tweede nationaliteit toe (artikel 15 lid 2) maar onder voorwaarden. Wel is het nationaliteitsrecht onderhevig aan wijzigingen en zijn er politieke partijen die dubbele nationaliteit willen afschaffen of beperken.

  Maar jij hebt al dubbele nationaliteit en er een van je afpakken is andere koek! Bovendien zijn er landen die niet toestaan dat je afstand doet van hun nationaliteit.

  Zoek eens in dit blog naar (dubbele) paspoorten in het zoekveld linksboven. Over jouw vraag is hier vaak geschreven.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Denise, laat ik toevoegen, zie de commentaren elders in dit blog, dat je de vlucht best boekt met jouw NL- paspoortgegevens.

  • Ger-Korat zegt op

   Denk dat in bijgaande link veel informatie staat betreffende dubbele nationaliteiten: bij geboorte of erkenning is er helemaal geen probleem om er 2 te hebben, pas bij naturalisatie tot Nederlander mag je je bestaande nationaliteit behouden als er niet verwacht mag worden dat je je bestaande opgeeft ( bijvoorbeeld financieel nadeel):

   https://www.kroesadvocaten.nl/nl/nederlanderschap-en-dubbele-nationaliteit/

 3. Raymond zegt op

  Denise, 2 paspoorten is heel normaal hoor. Als je bij binnenkomst in Nederland je Thaise paspoort laat zien, dan zullen ze vragen of je een visum hebt. Dan zul je toch je Nederlandse paspoort moeten tonen (is je “visumbewijs”).dus gewoon beide paspoorten meenemen en Nederland in en uit je Nederlandse paspoort tonen en Thailand in en uit je Thaise paspoort tonen. Dit is de normale gang van zaken . Je hoeft je dus hierom geen zorgen te maken.

 4. andrew van schaik zegt op

  Mijn vrouw heeft al bijna 50 jaar 2 nationaliteiten. Geen probleem. Wel een Nederlands, doch al lang geen Thais paspoort meer. Twee tot drie keer per jaar vloog ze ermee naar Nederland.
  Ze moest wel een Non.Imm O visum elk jaar laten verlengen. Geen eisen van bankgarantie voor een Thai.
  Dit laatste is nu m.i.v. dit jaar voor een Thai afgeschaft. Geen visumverlegingen meer en geen 90 dagen melding.
  Ze heeft wel een Thaise ID card, waarmee ze alles in Thailand regelt.
  Naar het buitenland gaan doet ze met haar Nederlandse paspoort.
  Dat Thaise mensen steeds hun voornaam veranderen is bij de ambassade bekend. Dat die op het paspoort afwijkt van het geboortebewijs is geen probleem.
  Denk niet te veel na, wij hebben in vijftig jaar nooit enig probleem gehad.

  • GeertP zegt op

   Beste Andrew mijn vrouw zit in een soortgelijke situatie en zou eigenlijk wel graag afwillen van de 90 dagen melding en Visa verlenging.
   Zou je willen vertellen waar ik die nieuwe regeling kan vinden.
   Groetjes Geert

   • RonnyLatYa zegt op

    Maar laat ze toch in Thailand verblijven op basis van hun Thai zijn ipv al die onzin.

   • RonnyLatYa zegt op

    Mijn vrouw heeft de Thaise en Belgische nationaliteit.
    In Belgie verblijft die op basis van haar Belgische nationaliteit
    In Thailand op basis van haar Thaise nationaliteit.

    Al die andere onzin hoeft niet.

   • Raymond zegt op

    GeertP, ik begrijp het niet helemaal. Als jouw vrouw Thaise is, kan ze toch gewoon een Thais paspoort aanvragen, dan heb je niets meer te maken met visa, 90 meldingen . Iedere Thai heeft ten alle tijden recht op een Thais paspoort. Mijn vrouw heeft ook gewoon een Nederlands en Thais paspoort en heeft zowel in Nederland als in Thailand niets te maken met visa en aanverwante zaken. Makkelijker kan je het niet maken.

    • GeertP zegt op

     Beste Raymond,mijn vrouw heeft ook een thais paspoort, het probleem was dat zij is binnengekomen met een Non-O visa in haar Nederlandse paspoort en toen ook nog niet over een thais paspoort beschikte.
     Bij de immigration Korat wordt verteld dat ze om van het visa af te komen ze eerst weer terug naar Nederland moest en daarna weet met haar Thaise paspoort Thailand binnenkomen en omdat je haar na een onaangename vlucht met geen mogelijkheid meer een vliegtuig in krijgt hebben we het maar zo gelaten.

     • Raymond zegt op

      GeertP, je maakt het je eigen onnodig erg moeilijk. Je vrouw kan in dat geval dan toch ook met haar Thaise paspoort even een borderrun maken en met haar Thaise paspoort weer binnenkomen. Zonder re-entry is haar Non-O toch niet meer geldig. Probleem opgelost. Toch? Waarom helemaal naar Nederland vliegen? Lijkt mij een hele simpele oplossing.

     • RonnyLatYa zegt op

      Als je haar in geen vliegtuig krijgt dan ga je toch via een grenspost over land…. punt is hier dat ze Thailand moet verlaten, niet dat ze naar Nederland moet.

   • Dennis zegt op

    Beste Geert, mijn vrouw heeft ook 2 nationaliteiten. Haar Thaise paspoort was al jaren verlopen. Ze heeft vorig jaar in Nederland de Thaise ambassade gevraagd of ze een Thais paspoort kon aanvragen. Dat bleek te kunnen en een paar weken later kon ze het paspoort ophalen in Den Haag.
    Ze gebruikt nu bij aankomst in Thailand haar Thaise paspoort om het land binnen te komen.
    Hoop dat je hier wat aan hebt.
    Mvg, Dennis

  • RonnyLatYa zegt op

   We hebben het laatste absurde verhaal nog niet gelezen denk ik…..

   “Wel een Nederlands, doch al lang geen Thais paspoort meer. Twee tot drie keer per jaar vloog ze ermee naar Nederland.
   Ze moest wel een Non.Imm O visum elk jaar laten verlengen. Geen eisen van bankgarantie voor een Thai.
   Dit laatste is nu m.i.v. dit jaar voor een Thai afgeschaft. Geen visumverlegingen meer en geen 90 dagen melding.
   Ze heeft wel een Thaise ID card, waarmee ze alles in Thailand regelt.”

   Wat je eigenlijk zegt is dat ze Thai is, maar ook Nederlandse.
   Dat ze als Thai in Thailand verblijft, niet als Thai maar als Nederlandse want op basis van een Non-O visum, dat ze in Nederland heeft aangevraagd met een Nederlands paspoort.

   Dit terwijl ze de Thaise nationaliteit heeft en gewoon in Thailand kan verblijven zonder al die onzin.
   Hoe komt iemand er toch bij denk ik dan…….

  • Ger-Korat zegt op

   Waarom vraagt je vrouw geen Thais paspoort aan, als ze een Thaise id-card heeft staat ze geregistreerd als Thai en heeft recht op een paspoort want immers ze is Thai.

 5. andrew van schaik zegt op

  Beste Geert,
  Mijn vrouw is dat verteld toen ze haar visum op de immigration in december hier in Nonthaburi wilde verlengen. Bij ons bezoek in januari voor mijn visum hebben we het voor de zekerheid nog even nagevraagd. En ja hoor de Thais met een buitenlands paspoort en Non.O visum zijn er van af. Er hing ook een een papier aan de muur waarop alles stond aangekondigd. In het Thais.
  Het beste is zelf even bij je eigen immigration navragen.
  SUKSES.

  • peter zegt op

   mijn vrouw heeft een NL paspoort met immigrant O,visum ,als het waar is wat jij zegt ,waar kan ik dat vinden op de site van immigration,wij verlengen nog steeds elk jaar ,maar als dat voor haar niet meer hoeft,ik ben benieuwd,en als het kan met gegevens website e.d.
   bij voorbaat hartelijk dank, Peter.

 6. andrew van schaik zegt op

  Even dit: Mijn vrouw heeft een Nederlands paspoort gekregen een dag nadat we in Nederland getrouwd waren. Ze had in haar Thaise paspoort een visum voor de Benelux. Er was nog geen Schengen. Dit Thaise paspoort werd bij afgifte van het Nederlandse direct ingenomen, Met het Nederlandse paspoort moest ze in den Haag een visum voor Thailand aanvragen wat ze direct kreeg. Dat was in 1980. Er werd verteld dat ze in Nederland geen twee nationaliteiten mocht hebben. Dat is later veranderd. Elk jaar heeft ze het visum voor Thailand laten verlengen meestal gelijk met mij. Probleemloos zonder enige stress.
  Nu afgelopen december was ze weer aan de beurt en er werd haar verteld dat dit voor Thais afgeschaft is, benevens de 90 dagen melding.
  Op onze immigratie in Nonthaburi is elke ambtenaar hiervan op de hoogte.
  Verder wil k nog even opmerken dat reizen over de gehele wereld wat ze na 1980 gedaan heeft met een Nederlands paspoort veel makkelijker gaat dan met een Thais.
  Geert en Peter kunnen dit het beste bij hun eigen immigratie navragen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ook in Thailand moest in de jaren 80 een Thaise vrouw die met een buitenlander trouwde, normaal haar Thaise nationaliteit opgeven. Ergens in de jaren 90 dacht ik is dat veranderd.

   Maar ze heeft een Thai ID zeg je en dus telt al wat vroeger was niet meer.

   Wat let je om ze als Thai in Thailand te laten verblijven vraag ik me dan af.
   Ze kan gewoon een Thai paspoort in Thailand vragen of bij een ambassade. Kost daar voor een 10 jarig Thai paspoort 50 Euro.

   Ze kan dan nog steeds reizen in gans de wereld met haar Nederlands paspoort.

 7. andrew van schaik zegt op

  Maar ze wil geen Thais paspoort Ronny. Ze heeft genoeg aan de ID zegt ze. Daar kan ze hier mee uit de voeten. De ID heeft ze gekregen op een amphue ergens in Bangkok, ver van huis waar weet ik niet meer. Ik moest buiten wachten en na een half uurtje had ze hem alles op de bekende Thaise manier geregeld.
  Ze merkt wel op dat ze bij bezoek van de immigratie regelmatig Thaise vrouwen ziet met een buitenlands paspoort en een Thaise ID. Die komen daar voor visum verlenging of 90 dagen.
  Daar is mijn vrouw dus nu van af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website