Hallo,

Mijn Thaise vriendin en ik zijn nu al vijf jaar samen en al vanaf dag 1 vraagt ze mij wanneer wij gaan trouwen. Ik heb steeds de boot afgehouden maar ik voel mij nu wat schuldig. Zij zegt dat als wij niet trouwen er over haar geroddeld wordt in het dorp waar ze vandaan komt. Ja, de Isaan.

Nu heb ik voorgesteld om ons te verloven en ringen te dragen maar zij wil meer zekerheid. Ik twijfel omdat ik niet te snel wil trouwen. Voor mij hoeft het niet zo. Maar ik snap haar ook wel.

Nu vroeg ik mij af hoe dat trouwen gaat in Thailand. Ik heb wel eens gehoord dat je alleen voor Boeddha kunt trouwen en dat zoiets geen juridische status heeft. Zeg maar net zoals bij ons voor de kerk trouwen. Ik zou daarvoor kunnen kiezen om haar gerust te stellen.

Hoe zit het precies met trouwen in Thailand. Wie heeft hier ervaring mee en kan mij uitleggen hoe ik dat moet aanpakken? Ik heb het haar natuurlijk ook gevraagd maar hoor het liever ook van iemand anders.

Met vriendelijke groeten,

Charles

35 reacties op “Lezersvraag: Trouwen met mijn Thaise vriendin, hoe gaat dat?”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  De Thaise premier Yingluck Shinawatra is ook niet voor de wet getrouwd, dus je bevindt je in goed gezelschap als je alleen volgens de Thaise traditie trouwt.

  Ik adviseer je Thailand Fever van Chris Pirazzi en Vitida Vasant aan te schaffen. Dat is een heldere tweetalige (Thai, Engels) uitleg voor interculturele echtparen over hun cultuurverschillen, misverstanden en communicatieproblemen. De auteurs, een Thaise en een Amerikaan, belichten beider perspectieven. Eén hoofdstuk gaat over de bruidsprijs die je zult moeten betalen.

  Het boek is verkrijgbaar bij Asia Books; vertaald in het Nederlands onder de titel Thailand koorts te bestellen via http://thailandfever.com/boek_intro.html en ook nog als pdf te downloaden via 2shared.com.

  • Bebe zegt op

   Wilt u mij of ons eens vertellen wat er te vergelijken valt tussen het wel of niet wettelijke huwelijk van een lid van een rijke sino-Thai familie en dat van een westerling die met een vrouw uit een arm deel van Thailand komt.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Bebe Het antwoord op uw vraag is simpel: Niets.

  • Rob V. zegt op

   Er staat ook een recentsie van dit boek hier op TB (vreem genoeg niet onder kopje “boek recenties” maar onder “boeken”):
   https://www.thailandblog.nl/thailand-boeken/thaise-koorts/

   Ik heb een kopie van dit boek gelezen, ik vond er weinig aan. Ik kreeg de indruk dat het meer op stereotypen Amerikanen met stereotypen Thai was gericht. Ik kon weinig herkenning uit putten, en de conclusie van het boek ligt voor de hand: het is allemaal een kwestie van geven en nemen, open staan voor een andere zienswijze, je proberen in te leven in een ander etc. Met een goede inzet van beide partners en besef van communicatie hindernissen/beperkingen heb je volgens mij geen handleiding nodig. Iemand die wel een handleiding nodig heeft voor zijn/haar relatie geef ik (met alle respect) weinig kans van slagen…

   Over trouwen in Thailand was vorig jaar ook een blogje maar dan over een in Nederland gesloten huwelijk dat ingeschreven werd in Thaland:
   https://www.thailandblog.nl/ingezonden/huwelijk-nederland-thailand-ingeschreven/

   Verder leesmateriaal:
   https://www.thailandblog.nl/tag/trouwen/
   https://www.thailandblog.nl/tag/huwelijk/

 2. Jaap van Zuiveren zegt op

  Moderator: graag de vraag beantwoorden of niet reageren. Het gaat niet over de bruidschat.

 3. GerrieQ8 zegt op

  Ik zou zeggen, laat ze maar lekker roddelen in dat dorp. Zit in dezelfde situatie en geen reden om daarvoor te trouwen en bruidschat te betalen. Heb er wel voor gezorgd dat ze wanneer ik kom te overlijden zij het nabestaanden pensioen krijgt. We zijn nu allebei tevreden.

  • Bebe zegt op

   In België kan men dit niet klaarspelen zonder dat er kan aangetoond worden dat er een bewijs is van een wettelijke langdurige relatie nl door middel van een wettelijk huwelijk of samenlevingscontract gerigistreerd op de laatste wettelijke woonplaats van de Belgische echtgenoot partner.

   En indien zelfs wettelijk huwelijk in Thailand en nooit in België gewoont te hebben kan de Thaise overlevende partner waarschijnlijk ook fluiten naar het pensioen van khun Belg want anders zou Thailand binnenkort vollopen met jonge Belgische pensioen weduwen.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Indien er een wettelijk huwelijk is, hoeft de partner zelfs geen second in Belgie voet aan grond te hebben gezet, laat staan er gewoond te hebben.

    • Bebe zegt op

     Ronny u hebt mijn opmerking op de reactie van Gerrie q8 waarschijnlijk niet goed gelezen maar u vergelijkt appelen met peren ivm het wel of niet toekennen van een weduwe pensioen bij wel of niet wettelijk geregistreerd partnerschap of huwelijk door de Belgische overheid uw info in uw opmerkingen op mijn post bevatten veel onjuistheden waardoor er voor sommige Belgische lezers in de toekomst veel problemen kunnen ontstaan.

     misschien eens een goed onderwerp om besproken worden op dit blog.

     • RonnyLadPhrao zegt op

      Ik schrijf gewoon dat je partner geen voet op Belgische bodem met gezet hebben of er gewoond moet hebben. Hoeveel onjuistheden en wat ben ik dan aan het vergelijken ?
      Iemand die in het buitenland woont en trouwt kan zijn huwelijk ook laten registreren (of misschien is erkennen een beter woord) via de ambassade die dan de functie van “gemeentehuis” vervult voor deze persoon. Moet er wel aangemeld zijn dan natuurlijk en je moet uitgeschreven zijn in België.
      Trouwens het loopt al vol met jonge Belgische pensioen weduwen. Logisch want de gepensioneerden hun partners zijn meestal jonger en dan krijg je dit automatisch. Natuurlijk zijn er wel wat regels die van kracht zijn en die dienen gerespecteerd te worden, en het is dus niet voldoende om een week voor je de pijp aan Maarten geeft nog even snel te huwen.
      Geregistreerd partnerschap is weer een ander geval, en ik weet dat men dit wil gelijkschakelen met een huwelijk, maar of dit al zo is ? In ieder geval waren er in het verleden nogal wat verschillen, en dan niet zozeer tijdens het leven maar vooral nadien oa erfenisrecht etc… In hoeverre dit nu gelijkgeschakeld is met een huwelijk weet ik niet.

      • Beke zegt op

       Onder ander het feit dat de buitenlandse partner min 45 jaar oud moet zijn voor het ontangen van weduwepensioen indien jonger kan men dit ook ontvangen indien er kinderen zijn ontsprongen uit dit huwelijk of moet de buitenlandse partner kunnen aantonen aan de Belgische instanties dat zij of hij voor 66 procent arbeidsongeschikt is maar dat moet zij of hij zich aanbieden in België voor een medische controle die haar of hem medisch ongeschikt verklaart in geval van wettelijk huwelijk en of samenlevingscontract.

       In het geval van enkel huwen voor Boeddha en de Thaise partner misschien nog nooit voet heeft gezet op Belgische bodem en zij de wetgeving hieromtrent niet kent dan zal zij of hij mogen fluiten naar enige hulp in dit geval van de Belgische ambassade kan jij ons of ik in dit geval eens wat nuttige tips geven.

       Moderator: Beke en Ronny. Uw reacties hebben weinig meer met de lezersvraag te maken. Dit soort reacties zullen niet meer geplaatst worden

  • Bert, khun Nok zegt op

   Uw twee reacties gaan niet in op de lezersvraag, maar zijn reacties op reacties. Daar heeft de vraagsteller niets aan.

 4. J.Jordaan. zegt op

  Ik heb dat zelf allemaal meegemaakt. Voor Boeddha getrouwd in een dorp in het zuiden waar mijn vrouw vandaan komt. Stelt voor de wet niets voor.
  De familie is gelukkig omdat in hun belevings wereld aan alle normen en waarde voor een Thaise gelovige is voldaan. Blijft toch over net als bij ons dat alleen voor de wet kan trouwen. Bij het gemeente huis (of hoe je dat hier moet noemen).
  Je moet als buitenlander een gelegaliseerde verklaring (vertaald door een gelegaliseerd
  vertaalbureau) uit eigen land meebrengen. Dat bewijst dat je niet gehuwd bent.
  Je Thaise aanstaande moet dat ook bewijzen.
  Op het gemeente huis word dan de huwlijks status bekrachtigt.
  Gaat natuurlijk niet zo officieel als in Nederland met een ambtenaar die je toespreek.
  Maar je hebt toch die mooie dag gehad met de monnikken.
  Misschien is het beter om dat daarna te doen.
  Tino geef ook eens hier een commentaar op. Denk dat ik het allemaal goed heb verteld.
  We leren graag.
  J.Jordaan.

 5. Tino Kuis zegt op

  Moet ik echt overal commentaar op geven? Mensen krijgen een hekel aan me. Maar omdat je het zo vriendelijk vraagt.
  Je hebt het prima verteld, met een enkele uitzondering. Er bestaat geen boeddhistisch huwelijk, of crematie of Nieuwjaar. Dat er monniken komen bidden doet niet ter zake, dat doen ze ook bij de inwijding van een fabriek, huis of auto om geesten te verjagen.
  Er is alleen een traditioneel (Thais) huwelijk, crematie en Nieuwjaar (Songkran).
  Ik vind dat dit paar, dat al 5 jaar samenwoont, zeker een traditioneel Thais huwelijk moet sluiten, dat hoort nu eenmaal zo. Dan is zij tevreden. Voor de wet trouwen, waarom zou je als er geen dringende redenen voor zijn? Kom op, Charles, gewoon doen.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Een traditioneel huwelijk, waar ook in de wereld, is alleen show en elke bevolkingsgroep heeft daar zijn showgehalte voor in pacht.
   Uiteindelijk is het alleen belangrijk wat er voor de ambtenaar, die het huwelijk bevestigd, gebeurt en dat staat buiten de show. Dit zal later ook de gevolgen bepalen, die gunstig of ongunstig kunnen zijn voor de partner

 6. ron herks zegt op

  Ben zelf voor de Thaise wet getrouwd.
  Je moet bij de Nederlandse Ambassade een uittreksel van de gemeente hebben waar je laatste heb gewoond, waarin staat dat je ongehuwd of gescheiden bent, en daarmee krijg je een “certrificatie of capacity to contract marriage, met dit formulier kan je wettelijk een huwelijk aangaan. Met dit formulier naar het gemeentehuis gaan en het officieel trouwen is een feit. De huwelijkspapieren (certificaat of mariage) laten vertalen in het engels, bij de ambassade laten legaliseren en opsturen naar Nederland. Dan ben je ook officieel in de Nederlandse registers bijgeschreven als getrouwd. .

  • ruud zegt op

   HALLO ik ben nu 12 jaar getrouwd met een thai voor boedha en in bangkok voor de wet over eerde tips kan ik nog toevoegen dat je bij de gemeente nog een bewijs dient te halen dat je ook mag trouwen met die persoon en laat deze legaliseeren bij de ambassade van je land in bkk. Verderzou ik je huwelijk ook laten inschrijven bij de burgelijke stand in den haag mocht je achteraf nog ooit docomenten nodig hebben hoef je niet ze op tehalen in thailand en weer te vertalen en legaliseren dat shilt veel werk en geld mocht je ze nodig hebben. verder zou ik zeggen doe wat je zelf goed vindt en laat je niet iets opdringen waar je niet voor 100% achterstaat .Hoop je hiermede weer wat wijzer van geworden bent gr ruud

   • Lambert zegt op

    Hallo Ruud.
    Door omstandigheden ben ik genoodzaakt om op korte termijn mijn vriendin te huwen.
    Geen motje dus, maar medische problemen en de leeftijd. Ik wil mijn vriendin niet zonder iets achterlaten en zeker niet alles naar de staatskas laten vloeien. Door mijn medische problemen heb ik nog geen mogelijkheid om definitief te vertrekken naar Thailand. Daarbij moet ik voor mijn 65e jaar geregistreerd staan als gehuwde wil zij nog recht hebben op een eventuele AOW en nabestaande pensioen. In oktober word ik 65, dus is het kort dag voor het huwelijk. Van mij de vraag. Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor een wettelijk huwelijk in Bangkok. Afhandeling documenten, legaliseringen, vertalingen e.d. zowel op de ambassade alsook het gemeentehuis.
    Ik weet inmiddels al welke documenten ik van Nederland moet mee nemen en mijn vriendin weet wat zij nodig heeft. Kan ik dit realiseren in 4 tot 6 weken tijd, of kan te tijd nog korter? Langer blijven kan zeker niet i.v.m. de medische behandeling. Ben inmiddels de laatste 2 jaar in Thailand 6 keer in Thailand geweest en mijn vriendin 2 keer een maand in Nederland. Dus een leek ben ik denkelijk niet meer. Ik denk dat je mijn e-mailadres kunt krijgen van de redactie.
    Bij voorbaat dank, Lambert

    • ad zegt op

     Hoi Lambert,
     Je wilt trouwen zodat dan je Thaise vrouw eventueel recht heeft op een AOW of nabestaande pensioen. Nou vergeet dat maar. In Nederland krijg je als je 65 jaar wordt AOW. Na wijziging van de wet kan dit ook later zijn. Je krijgt voor elke jaar die vanaf je 15de jaar in Nederland woont 2%. Dus ben je 65 en je hebt je hele leven in Nederland gewoond dan krijg 50 x 2% = 100 AOW. Je (toekomstige vrouw ) heeft nooit in Nederland gewoond en heeft dus geen recht op AOW. Een weduwe uitkering bestaat al lang niet meer.
     Een nabestaande pensioen dan? Je echtgenote heeft recht op een nabestaande pensioen die je hebt opgebouwd bij je werkgever(s) gedurende je huwelijk. Aangezien je jullie niet getrouwd zijn is er ook niets opgebouwd tijdens jullie huwelijk en krijgt ze dus niets. Was je getrouwd? Dan heeft je ex daar recht op. Hoe zit het met je vermogen? Als je getrouwd bent is zij erfgenaam en heeft dus recht op een gedeelte van je vermogen als er nog kinderen zijn of volledig als er geen kinderen zijn. Houd er rekening mee dat een Thais huwelijk niet erkend is in Nederland. Je zal het eerst moeten registreren en dat duurt enkel maanden. Mijn inziens kun je dan beter een testament laten opmaken. Als ik jou was zou ik advies gaan inwinnen bij een notaris. Je vraag was niet aan mijn gericht maar ik hoop dat je er iets aan hebt. Verder veel sterkte toegewenst met je gezondheid.

    • ron herks zegt op

     Hallo lambert, heb je vraag gelezen. Als je alle papieren in orde heb die benodigd zijn voor een officieel huwelijk , kan je inclusief vertalen, legaliseren etc binnen 4 of 5 dagen trouwen. Wij zelf hebben dat gedaan in Bangrak, Bangkok. Ik ben officieel getrouwd omdat mijn vrouw in verwachting was van onze dochter. Wat betreft een nabestaanden pensioen, volgens mijn pensioenoverzicht van het ABP heeft mijn vrouw en dochter recht op nabestaanden pensioen en als je voor 1 jan 1950 geboren ben ook nog recht op een Anw uitkering.
     Ron.

 7. hansgeleijnse zegt op

  Beste Charles, het antwoord op je vraag is dus dat je een huwelijksceremonie kunt hebben (op z’n Thais en je mag het elk naampje geven, inclusief Thais traditioneel huwelijk) geheel naar eigen keuze. Bij haar thuis, in een hotel, een partycentrum, een boot of waar dan ook. Deze ceremonie betekent dus niet dat je wettelijk gehuwd bent. Daarvoor moet je naar het Amphur (gemeentenhuis), net als in Nederland. UIt je vraagstelling begrijp ik dat je geen legaal huwelijk wilt, dus resteert deze mogelijkheid om haar gelukkig te maken.
  Veel ‘gewone’ Thai laten trouwens het traditionele trouwvertoon voor wat het is en gaan alleen naar het stadhuis. De reden ligt voor de hand: op deze manier je liefde (aan de buitenwereld) tonen kost geld. Voor rijke Thais, zoals Yingluck, is dat geen probleem. Hoe duurder en grootser het vertoon, hoe meer aanzien. Op het platteland, waar alles meer traditioneel is, geldt dat in zekere zin ook, alleen zijn de kosten voor een ‘dorpsceremonie’ natuurlijk lager. Bovendien dragen gasten bij door het aanvoeren van eten/drinken of door het afgeven van hun cadeautje, een enveloppe met geld. Dat laatste is overigens zelden kostendekkend.
  Ik zou als ik jou was me eerst goed op de hoogte stellen van de consequenties. Mijn uitgangspunten zou zijn, geen huwelijksvertoon uit schuldgevoel en je moet niks. Zij kiest immers voor een relatie met een buitenlander, dus mag zij net zo goed rekening houden met jouw gevoelens en achtergrond als jij met de hare.
  Het beste wat je volgens mij kunt doen is met haar uitvoerig doorspreken wat zij zich bij dit huwelijksvertoon voorstelt. Vaak gaat deze traditie samen met het betalen van een bruidsschat (sinsod) aan de ouders van de bruid, dus je kunt op basis van haar ideeen over sinsod en grootte van het feest, het aantal monniken, het aantal gasten, enigszins een idee krijgen welk prijskaartje er aan haar beduchtheid voor dorpsroddels en jouw (schuld)gevoelens hangt.
  Mij lijkt dit alles het overwegen waard bij het maken van een persoonlijke vrije keuze. Omdat je al vijf jaar een relatie met haar hebt, is het misschien aardig om mijn persoonlijke, vrije keuze te vermelden. Hoewel evenmin voorstander van het formele huwelijk, ben ik met mijn geliefde getrouwd (in Nederland, met registratie in Thailand) mede om zeker te stellen dat zij niet onverzorgd achterblijft als er onverhoopt met mij iets mocht gebeuren. Dit betekent dus ook dat het nodige is geregeld in geval van een eventuele scheiding. Gelukkig is mijn Isaanse echtgenote geen traditionaliste en sanook sabaai met deze overbrugging van culturele verschillen tussen in dit geval Thailand en Nederland. Het voordeel voor mij was in elk geval dat ik mijn gevoelens geen geweld hoefde aan te doen met gedoe over bruidsschatten en religieus vertoon.

 8. P.G. zegt op

  Moderator: een off-topic discussie over Sinsod is niet toegestaan, dat is al vaker aan de orde geweest.

 9. William zegt op

  Ik ontmoette mijn vrouw augustus 2008, in het zelfde jaar getrouwd voor de boedha, met een groot feest erbij ( geeft hun aanzien ) de volgende dag kreeg ik mijn bruidschat (het geld ) weer terug van de familie. pas 2 jaar later heb ik ons huwelijk rechtsgeldig gemaakt.,
  en zijn we officieel getrouwd voor de thaise wet in Bangkok ( dit zonder familie, gewoon samen )., daarna heb ik deze officiele huwelijkspapieren weer rechtsgeldig gemaakt voor de Nederlandse wet. Wat ik hiermee wil zeggen Charles., een huwelijk is erg belangrijk voor een thaise., vooral met een feestje erbij, over de bruidschat moet je een goede afspraak maken met haar en de familie. En mocht het toch fout lopen in je relatie., zolang je het niet rechtsgeldig maakt is er voor jouw niets, maar dan ook niets aan de hand., succes

 10. RonnyLadPhrao zegt op

  Charles,

  Of je nu al dan niet moet trouwen is iets wat we moeilijk voor jou kunnen oplossen denk ik.
  Stel dat je met een Nederlandse of Belgische zou trouwen. Zou je deze vraag dan ook stellen op een blog ? Maar misschien heb je gelijk, en zou iedereen dat moeten doen voor hij trouwt, en het maakt dan niet uit waar ter wereld.

  Algemeen kan je stellen dat je je best laat leiden door je verstand ipv je hart of een ander lichaamsdeel, maar dat is voor elk huwelijk zo. Niet eenvoudig en ik blink er ook niet in uit.
  Natuurlijk wil je partner door een huwelijk een zekerheid inbouwen, maar je zal zelf moeten beslissen hoever je hierin wil of kan gaan. Traditioneel huwelijk en/of wettelijk ?

  Je hoort of leest dikwijls dat het mis gaat (en dat is natuurlijk ook zo), maar ik ken ook heel veel gelukkige huwelijke, die al dan niet gezegend zijn prachtige kinderen.
  Meestal gaat het mis, omdat de tijd om mekaar te leren kennen te kort is.
  Je stelt vb zelf dat je mekaar al 5 jaar kent, maar bedoel je hiermee dat je al vijf jaar dagelijks met haar samenleeft, of dat je ze 5 keer 3 of 4 weken in Thailand op verlof bent en dan met haar samen bent. Een hemelsbreed verschil zou ik denken.

  Zelf ben ik bijna 9 jaar getrouwd met een Thaise. Ik had voordien al een relatie met haar van ongeveer 8 jaar ,dus ik ben ook niet over een nacht ijs gegaan.
  Zoals in elk huwelijk heeft het al eens zijn scherpe kantjes maar waar niet.
  Momenteel gaat het nog steeds goed en ik sta dus niet aan de kant van diegene die staan te roepen – Nooit een huwelijk met een Thaise.
  Ondertussen zijn we samen in Thailand en dit heeft onze relatie er alleen beter op gemaakt maar ook in België had ze het best naar haar zin.
  Ze had daar haar werk en vriendenkring, en vond het zelfs spijtig dat ze dit moest achterlaten omdat we ons in Thailand gingen vestigen. Hoe een frankske kan rollen he.

  Ik ben getrouwd in Thailand, eerst traditioneel, het jaar nadien wettelijk.
  Voor een traditioneel huwelijk hoeft je niet veel te doen. Alleen zorgen dat er genoeg cash is en voor de organisatie zal zij wel zorgen. Je kan natuurlijk altijd een budget vooropstellen maar dat moet je zelf beslissen.

  Het is al eens aangehaald hierboven – de bruidsschat.
  Over hoe het bij iemands anders gaat kan ik niet oordelen, maar ik heb een 3000 Euro aan schoonvader gegeven, die het aan alle gasten liet bewonderen maar dat ik enkele uren na de ceremonie heb teruggekregen (en daar waren begrijpelijk geen gasten bij).
  Dat was zo vooraf afgesproken en daar hebben ze zich netjes aan gehouden.
  Je kan nu stellen – wat als je die niet had teruggekregen ?
  Inderdaad, dan was ik mijn geld kwijt en zou ik ook meteen het wettelijke huwelijk van het jaar nadien opgeblazen hebben, en zou ik nu misschien helemaal anders over een huwelijk met een Thaise denken. Laat ik het dus (misschien oneerbiedig) – een slag achter de hand houden – noemen, want dan zou mijn vertrouwen in haar toch weggeweest zijn.

  Het wettelijke huwelijk is iets van niks. Ik weet alle papieren niet meer die er nodig waren, maar die vind je wel terug op een website.
  Gewoon naar een gemeentehuis, wat handtekeningen en je staat terug buiten, getrouwd.
  Ik heb gans die papier winkel laten vertalen, en voor echt laten verklaren op de ambassade. Visum op basis van gezinshereniging voor haar aangevraagd, en dat was het in Thailand.
  Bij terugkomst in België heb ik alles laten registreren in het gemeentehuis van mijn woonplaats. Ik kreeg daar een trouwboekje en zij haar verblijfsvergunning voor 5 jaar.
  Na 3 jaar heeft ze de Belgische nationaliteit gekregen, na een inburgeringscursus en zodoende is zij nu ook Belg en valt ze onder de Belgische wetten voor oa ziekteverzekering en pensioenen.
  In die tijd moest je je oude identiteit niet opgeven en ze bezit nu nog steeds beide nationaliteiten. Er is daar eens een ganse discussie over ontstaan, aangaande die dubbele nationaliteiten. Het standpunt van Thailand is hierin duidelijk – Het is niet aan een ander land om te bepalen wie, wanneer en hoe iemand de Thaise nationaliteit bekomt of wordt ontnomen. Einde discussie wat hun betreft.

  Zo, dat is een beetje mijn situatie en ik weet niet of je er wat aan hebt, maar wat ook je beslissing mag zijn, ik wens je veel succes en geluk.

  • Moderator zegt op

   Moderator: U kunt volstaan met het beantwoorden van de vraag. Een betoog over uw eigen situatie is niet noodzakelijk.

 11. Hans-ajax zegt op

  Hallo Charles, zit min of meer met het zelfde probleem, ben nu zes jaar verloofd en ben evenals jou voornemens dit jaar in het huwelijk te treden, uiteraard zal ik me eerst op de hoogte stellen onder welke voorwaarden e.e.a. zal geschieden. Ik zelf ben al een keer gescheiden, weliswaar in 1978 van een Nederlandse vrouw, dat heeft me een aardige duit aan alimentatie, (had 1 zoon van een jaar oud) en een hoop ellende gekost destijds, van beiden heb ik na mijn scheiding nooit meer iets vernomen. Het spreekwoord van de ezel en de steen doet hier opgeld dus. Ook ben ik voornemens om het toekomstig huwelijk te laten legaliseren voor de Nederlandse wetgeving, i.v.m. evt. nalatenschap en nabestaanden pensioen, als je dat n.l. niet regeld, wordt na overlijden de Nederlandse kraan qua muntjes wel dichtgedraaid, ik neem aan dat je je toekomstige echtgenote na jou evt. overlijden, niet met lege handjes zou willen laten staan, hier in Thailand kennen ze n.l. 1 wet en die luidt ong. van geen handjes geen snoepies, een vangnet zoals in Nederland zoals AOW en evt bijstand van de overheid kennen ze hier niet, als je begrijpt wat ik bedoel, het feit dat vele, overigens ongehuwde vrouwen/meisjes kinderen hebben, dan wel willen hebben is daar het gevolg van, de kinderen worden dientengevolge met de zorg van de ouders opgezadeld (een soort AOW c.q oudedag voorziening dus). Neem aan dat als je met haar wil trouwen je ook echt van haar houd en om haar geeft. Dus legaliseren moet je echt doen. reageer maar terug als je wat meer weet, twee weten immers meer dan 1, mijn emailadres [email protected]

 12. Dennis zegt op

  Charles,

  Trouwen is naar het gemeentehuis (Amphur in het Thais) gaan. Maar dan doen je wel eerst je huiswerk te doen en dat betekent dat je een aantal documenten moet verzamelen. Dat begint al thuis in Nederland. Als je je huiswerk goed doet, kost het vooral wat tijd, maar is het niet heel ingewikkeld. Kijk op de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok, daar staan alle informatie. Mocht je Belg zijn, dan geldt eigenlijk hetzelfde (de benodigde documenten zullen niet verschillen).

  Wat heb je nodig vanuit Nederland (of België):
  – Kopie geboorteakte (op te vragen bij de gemeente waarin je bent geboren)
  – Uittreksel bevolkingsregister met daarop je burgelijke staat (ongehuwd/ gehuwd/ gescheiden/ weduwnaar/ geregistreerd partnerschap…)
  – Bewijs van je inkomsten; kopie belastingaanslag of een verklaring van je werkgever met een opgave van je jaarsalaris

  Bovenstaande papieren neem je mee naar de ambassade. Vooraf een afspraak maken is verstandig (het kan er druk zijn, maar juist ook erg rustig…). Daarnaast heb je een kopie nodig van de ID-kaart/ paspoort van je aanstaande vrouw. Als je alle benodigde papieren inlevert voor 11.30 uur, dan kun je het ’s middags na 13.30 uur ophalen. Je ontvangt dan het “Certificate of conduct marriage”. Dat formulier moet je laten legaliseren bij het Department of Consular Affairs”. Ga ervan uit dat dit 3 dagen kost!!

  Na ontvangst van het gelegaliseerde certificaat (dit kun je ook laten doen door een vertaalbureau en laten opsturen naar je verblijfadres in Thailand) kun je met je vrouw, 2 getuigen, de Tabien Baan (blauwe boekje, je aanstaande weet exact wat dit is), je paspoort, haar id-kaart/ paspoort en vooral veel geduld naar het gemeentehuis (Amphur). Daar worden wat papieren ingevuld die je moet ondertekenen, er worden wat stempels gezet en voila, je bent getrouwd voor de Thaise wet!!

  Persoonlijke noot: Ik ben in 2011 getrouwd in Thailand. Dit huwelijk wordt niet automatisch erkend door Nederland!! De ambassade in Bangkok kan je vertellen welke stappen je moet ondernemen om je huwelijk in Nederland te registeren. Officieel ben je verplicht dit te doen, op straffe van een gevangenisstraaf en/ of een boete (even uit m’n hoofd zo’n 3000 euro!).

  Laat je niet gek maken op het gemeentehuis/ Amphur; Bij mij wilden ze eerst doen geloven dat het niet kon en waren ze uit op wat smeergeld. Mochten de eisen te absurd worden, weet dan dat een huwelijk ook in Bangkok kan worden gesloten. Een goed vertaalbureau kan je daarbij van dienst zijn.

  Neem de tijd, bereid de zaken goed voor! sommige documenten mogen niet ouder zijn dan 6 maanden. Nogmaals: Kijk op de site van de Nederlandse ambassade in Bangkok en lees hun instructies! Zij zijn diegene die het benodigde certificaat om te mogen trouwen afgeven. Het is niet ingewikkeld, gewoon de punten volgen…

 13. Maikel zegt op

  Hoi Charles,

  Bedankt voor je uitstekende uiteenzetting van een stappenplan:
  Even nog wat vragen, kost het trouwen bij de Amphur geld? of is trouwen gratis bij de Ampur? of betaal je bij iedere Ampur meer/minder of niets?

  Daarnaast geef je aan dat alle punten vermeld staan op de site van de Nederlandse Ambassade… heb je mischien een up to date link: of is deze link voldoende:
  http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/trouwen-in-thailand.html

  Kun je mischien ook in het kort aangeven, na het trouwen hoe / wat de kosten zijn, om de huwelijksakte, liefst internationale huwelijksakte in te kunnen schrijven in Nederland. De gemeente waar je woont…. en whatever meer noodzakelijk is?…. BVD

  En bedankt voor je heldere uitleg!
  Vriendelijke Groet, Maikel

  • Dennis zegt op

   ik zou deze link volgen:
   http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/consulaire-verklaringen

   De info van de ambassade zegt nu tussen 14 en 15 uur ophalen (in 2011 nog na 13.30 uur).

   Qua kosten: Vertaling, legalisatie en opsturen per EMS: 2500 baht.

   In gemeentehuis: veel kopieen maken a 1 baht/kopie (36 baht in totaal), smeergeld 500 baht, registratie zo’n 200 baht. Kosten voor getuigen (eten, drinken etc) 500 baht

 14. Jos R. zegt op

  Halo ik wil ook voor de wet trouwen , en heb een Nederlandse geboorte uittreksel van mij in november op gehaald in Holland en een internationaal bewijs dat ik ben uitgeschreven uit Holland en niet ben getrouwd . Wat heb ik nog meer nodig om officieel voor de wet in Thailand te trouwen?
  Jos R.

 15. marcel zegt op

  voor budha is gewldig gewoon doen wel op de kosten letten maar geweldig feest . Bij mij dan he was 8 jaar terug 1000 euro kwijt en heb 3 dagen feest gehad en pa en ma hebben daar nog dik geld aan over gehouden (maar ik had wel geluk) en voor budha trouwen is niet geldig voor de wet zelfde als voor de kerk trouwen hier.

  Gewoon doen top feest :-))

  groetjes marcel

 16. marcel zegt op

  ooh ja en voor budha trouwen heb je alleen monniken nodig en geen gemeente geen papieren or what ever maak geen gemeente ding ervan je kan zo maar echt getrouwd zijn

 17. Paul zegt op

  Beste Charles,

  Aardige vraag. Laat ik een simpel antwoord geven. Ik ben naar Nederlands recht nu al 3 jaar gelukkig getrouwd naar Nederlands recht met een Thaise man met wie ik daarvoor al 4 jaar samenwoonde in NL. Hij komt uit de Isaan. Je begrijpt dat trouwen met iemand van dezelfde sexe in Thailand niet mogelijk is. Dus zijn we 5 jaar geleden in de Isaan naar Boeddhistisch recht getrouwd. Is volledig geaccepteerd door de familie en heeft naar Thais recht geen juridische gevolgen. Vraag het gewoon aan haar familie die kan dat prima aan je uitleggen en organiseren. En overleg tevoren over het prijskaartje.

  Geroddel of achterklap als je niet gaat trouwen naar Thais recht? Ach, moeten ik of jij daaraan een boodschap hebben? Echte liefde laat zich niet daardoor van de wijs brengen. Maar getrouwd zijn biedt wel vele voordelen. Veel geluk.

  En wil je toch trouwen naar Thais recht, houdt er dan rekening mee dat internationaal privaatrecht van toepassing kan zijn indien jullie je woonplaats in Nederland hebben. Surf dan ook eens naar http://www.stichtingsajaam.nl. Dat is een site dat is – jaren geleden opgezet door Thaise en Nederlandse mensen in Nederland – een Nederlandse stichting, die de belangen van Thaise inwoners van NL en hun partners behartigt. Daarvan ben ik legal advisor, terwijl ik in mijn dagelijkse leven senior jurist ben bij een landelijke rechtshulpinstelling . Altijd welkom.

  hartelijke groet,
  Paul Habers

 18. Adje zegt op

  Ik zou zeggen doen. Ik ben vorig jaar september getrouwd. Een traditioneel Thais huwelijk. En ja, wordt inderdaad ook wel Boeddhistisch huwelijk genoemd. Mijn partner stond erop dat we dit zouden doen omdat we anders niet samen mochten slapen. En zeker niet in het huis waar ook de moeder woonde. Het zou een schande zijn voor de familie. Maar dat was niet de beweeg reden om het inderdaad te doen. Mijn beweeg reden was dat ik van van mijn vriendin ( nu dus echtgenote) hield ( en nog steeds houd ) en dat ik respect heb voor de Thaise tradities en cultuur. En ik heb er geen minuut spijt van. Het is een geweldige ervaring en ik heb enorm veel lol gehad. Wie denkt dat de Thai geen gevoel voor humor hebben heeft het mis. En inderdaad wettelijk heeft het geen enkele betekenis. Als je wil kunt het wel wettelijk laten registreren bij de gemeente. Je moet dan 2 getuigen meebrengen. De betekenis van een Thais traditioneel huwelijk is voor de vrouw en familie velen malen groter dan het wettelijk huwelijk. En eerlijk gezegd geldt dit voor mij ook. Ik voel me echt getrouwd.

 19. mohan zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website