Beste lezers,

Weet iemand wellicht het antwoord op het volgende?

Het is de bedoeling dat mijn vrouw volgend jaar 2 weken eerder naar Thailand gaat dan ik. Zij heeft ook nog gewoon een Thaise identiteitspas en zowel de Nederlandse als de Thaise nationaliteit. Ze blijft dan 5 weken in Thailand en reist op haar Nederlandse paspoort. Ze krijgt dan natuurlijk een visum stempel voor 1 maand.

Als ze dan na 5 weken weer samen met mij terug reist, wordt ze aangehouden voor een overstap en krijg je een boete. Is haar Thaise identiteitspas dan voldoende om die boete te voorkomen of moet je dan toch ook zorgen voor een visum dat geschikt is voor minimaal 5 weken?

Met vriendelijke groeten,

Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Moet mijn Thaise vrouw ook een visum voor Thailand aanvragen?”

 1. Lex K. zegt op

  Het is heel simpel, als je vrouw tenminste nog haar Thaise paspoort heeft; ze reist vanaf Schiphol met haar Nederlandse paspoort ( Nederland uit), als ze Thailand binnenkomt toont ze haar Thaise paspoort, krijgt een entry stempel en komt dus met dat (Thaise) paspoort Thailand in, dan heeft ze GEEN visum nodig, als ze vertrekt uit Thailand toont ze weer haar Thaise paspoort en krijgt dan een exit stempel, als ze dan weer in Nederland aankomt en door de paspoort controle gaat toont ze haar Nederlandse paspoort en komt zonder problemen het land in.
  Mocht er bij de check in bij de vliegmaatschappij (in Thailand) gevraagd worden om een visum voor Nederland kan ze gewoon haar Nederlandse paspoort tonen, geen problemen dus, let wel op alleen bij de vliegmaatschappij, niet bij de paspoortcontrole.
  De Thaise paspoort controle heeft niets te maken met het feit dat ze 2 nationaliteiten dus paspoorten heeft, de Nederlandse paspoort controle (Marechaussee) evenmin.
  Dus even resumerend, in Nederland het Nederlandse paspoort gebruiken en in Thailand het Thaise, en ze geen visum een visum nodig , scheelt toch weer tijd en geld.
  Zo doe ik dit al jaren met mijn vrouw en kinderen die alle 3 dubbele nationaliteit hebben.
  1 ding vraag ik mij af, met “Thaise identiteitspas” bedoel je hopelijk toch wel een geldig paspoort ( reisdocument), met alleen een ID kaart gaat dit niet op namelijk.
  De Thaise ambassade in Den Haag weet hiervan en raadt dit zelfs aan.

  Met vriendelijk groet,

  Lex K

 2. KhunRudolf zegt op

  Een Thaise identiteitsPAS bestaat niet.Wel een identiteitsKAART. En uiteraard het Thaise paspoort. De dingen bij de juiste naam noemen is zoveel duidelijker. Als jouw vrouw op haar Nederlandse Paspoort reist, krijgt ze te maken met dezelfde Thaise regelgeving zoals dat voor alle Nederlanders het geval is. Ze maakt immers kenbaar gebruik te maken van haar Nederlandse nationaliteit, en zal in het bezit dienen te zijn van bv. een 3 mnd toeristenvisum.

  Als jouw vrouw reist met een Thaise paspoort, kan ze vrij en blij TH in en uit. Het TH paspoort gebruikt ze bij de grenscontroles in BKK, en na de vakantie in AMS. Ik ga er vanuit dat jouw vrouw in het bezit is van een NL verblijfsvergunning met onbeperkte tijdsduur, welke zij aldus bij terugkeer in AMS laat zien tesamen met haar TH paspoort. Komt ze zonder problemen NL weer binnen.

  Jouw vrouw zal moeten kiezen: als NL met een visum, of als TH met een paspoort. Ze zal richting TH ambassade moeten en haar keuze aangeven. Check tegelijkertijd of de TH identiteitskaart nog geldig is? Deze ID is in TH in het alledaagse maatschappelijk verkeer, zoals je weet, van alle belang, meer nog dan het tonen van een paspoort. Dat is voorbehouden aan farang. Ik neem aan dat ze dat in TH niet wil zijn!

  • Rob V. zegt op

   Rhudolf ik snap de tweede en derde alinea niet gezien de vrouw de Nederlandse -door Naturalisatie gok ik, maar kan ook geboorte zijn- en Thaise nationaliteiten heeft en (dus) ook de paspoorten van die landen. Dan heb je niets meer met visums of verblijfsvergunningen te doen (nouja in TH als ze zich niet kenbaar maakt als iemand met de Thai nationaliteit). Heb je twee (of meer) nationaliteiten -welke dan ook- dan vertrek je uit land A met paspoort van land A en kom je land B binnen met paspoort B. Bij vertrek ga je weer weg met paspoort B en kom je land A weer binnen met paspoort A.
   Simpel gezegt: bij de grens van Nederland/België toon je dat NL/BE/… paspoort, bij de grens van het andere land (Thailand) toon je het TH paspoort. Zowel bij aankomst als vertrek.

   Of was dit bedoeld als voorbeeld voor mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning? Die kunnen uiteraard hun eigen land (Thailand) in met hun TH paspoort en Nederland ( of ander land in het Schengen gebied) binnen met hun Thai paspoort en de verblijfsvergunning (bepaalde of onbepaalde tijd doet opzich niet ter zaken al mag je bij bepaalde tijd minder lang wegblijven: het hoofdverblijf moet in Nederland zijn en met een pasje bepaalde tijd is buitenlandse verblijf beperkt tot OF 1x 6 maanden OF 3x achter elkaar 4 maanden. Zie IND website -> veelgestelde vragen -> hoofdverblijf ).

   In Thailand en in Nederland gebruiken mensen vaak hun ID kaart voor legitimatie en niet het paspoort. Toeristen moeten natuurlijk hun paspoort tonen. Je bedoeld het denk niet zo maar he laatste alinea suggereerd dat er een verschil is tussen Thai en farang… Je etniciteit doet er niet toe, wel je nationaliteit. Een buitenlandse toerist/bezoeker/migrant in Thailand, of dat nu een Japanner of farang is (Nederlander, Zwitser of andere blanke/westerling) voor hen is allemaal het paspoort belangrijk. Een persoon met Thaise nationaliteit ( of die nu etnisch Thai, Japans of een farang herkomst heeft) doet er niet toe, die pakt de Thai ID. Migranten hier in NL gebruiken hun buitenlands paspoort in combinatie met eventuele verblijfsvergunning, mensen met de NL nationaliteit zullen het makkelijker vinden hun ID kaart te gebruiken.

   • Rob V. zegt op

    Ter aanvulling voor lezers die (een partner) hebben met de Thaise nationaliteit en een Nederlandse verblijfsvergunning. Houd dan rekening met het volgende: bij een verblijfsvergunning onbepaalde tijd zijn er diverse beperking, meer beperking dan een verblijfsvergunning onbepaalde tijd.

    VVR ONBEPAALDE TIJD? :
    Houdt bij een verblijfsvergunning onbepaalde tijd (dus als het verblijfsrecht een explicitete eind datum is) rekening met het hoofdverblijf:
    Ik ben langer dan drie maanden buiten Nederland geweest. Kan ik nog verlenging aanvragen? Bij een aanvraag voor verlenging wordt bekeken of u uw hoofdverblijf hebt verplaatst. Als bij de verlenging blijkt dat het hoofdverblijf is verplaatst, zal de verblijfsvergunning niet worden verlengd. U moet dan een nieuwe procedure opstarten voor een verblijfsvergunning. Mogelijk moet u ook een nieuwe mvv aanvragen. ”
    Wat is verplaatsen hoofdverblijf? Het hoofdverblijf is de plaats waar de vreemdeling permanent woont in Nederland. Een vreemdeling heeft zijn hoofdverblijf buiten Nederland, als hij niet duurzaam in Nederland verblijft. (…) Verplaatsing van het hoofdverblijf buiten Nederland wordt in ieder geval aangenomen, als de vreemdeling:
    – Meer dan 6 maanden aan elkaar (achtereenvolgend) buiten Nederland heeft verbleven en een vergunning voor bepaalde tijd heeft of
    – Voor het derde achtereenvolgende jaar (3 jaar aan elkaar), meer dan 4 maanden (achtereenvolgend) aan elkaar buiten Nederland heeft verbleven en een vergunning voor bepaalde tijd heeft

    Bronnen:
    1) Klantdienstwijzer home > Alle veelgestelde vragen > Vragen over verlenging > Ik ben langer dan drie maanden buiten Nederland geweest. Kan ik nog verlenging aanvragen?
    http://kdw.ind.nl/KnowledgeRoot.aspx?knowledge_id=FAQVerlengingEnLangerDan3MaandenBuitenNL
    2) Klantdienstwijzer home > Alle veelgestelde vragen > > algemene vragen > wat is verplaatsing van het hoofdverblijf?
    http://kdw.ind.nl/KnowledgeRoot.aspx?knowledge_id=FAQVerplaatsenHoofdverblijf

    ——————————————————————–
    VVR ONBEPAALDE TIJD:
    Is de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd (dus geen verval datum van het verblijfsrecht, geen verlening meer nodig)? Dan is er de volgende regel:
    Als ik naar het buitenland verhuis, mag ik mijn verblijfsvergunning dan behouden? U mag met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd maximaal 6 jaar in een ander EU-land verblijven. Buiten de EU mag u maximaal 12 maanden verblijven. ”
    Bron: Klantdienstwijzer home > Alle veelgestelde vragen >
    http://kdw.ind.nl/KnowledgeRoot.aspx?knowledge_id=FAQOnbepaaldeTijdEnVerhuizingNaarHetBuitenland

    TOT SLOT:
    Iemand met de dubbele nationaleit, zoals de partner van de lezersaanvraag hebben dit probleem niet. Tenzij voor veel langere tijd in het buitenland gaan wonen, dan kan de Nederlandse nationaliteit worden ingetrokken. Maar dat is voor (lange) vakanties niet van toepassing dus zal ik hier niet op in gaan. Info hierover valt ook terug te vinden op rijksoverheid.nl over de Nederlandse nationaliteit (even googlen).

    • william zegt op

     Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 3. RonnyLadPhrao zegt op

  Beste Henk

  Lex K. heeft het klaar en duidelijk beschreven denk ik.

  Mijn vrouw heeft de Belgische/Thaise nationaliteit en reist dus ook op die manier.

  Alhoewel hij nogal licht over de paspoortcontrole in BKK gaat.
  Hij vergeet dat bij vertrek de immigratie ook naar het visum kan vragen.
  Mijn vrouw toont dan meestal haar Belgische identiteitskaart.

  @KhunRudolf
  Volgens de gegevens heeft ze ook de Nederlandse nationaliteit.
  Waarom zou ze dan een verblijfsvergunning moeten laten zien, of haar Thaise paspoort in AMS, of een keuze moeten maken in de Thaise ambassade ?
  Zij moet toch helemaal niet naar de Thaise ambassade om een keuze maken, of ze moest er op staan om Thailand binnen te komen met haar Nederlandse paspoort maar wat daar het voordeel van is ?
  Gewoon binnen en buiten in AMS op Nederlands paspoort, en binnen en buiten in BKK op Thai paspoort en klaar.

  Of is dit in Nederland (AMS) anders ?

 4. marcel zegt op

  Mijn vrouw gaat gewoon met nederlands paspoort nederland uit,en in thailand met thais paspoort. Gaat prima alleen moet ze dan altijd met het thais paspoort naar thailand zo niet dan worden ze daar vervelend.

 5. HansNL zegt op

  Het lijkt me als mevrouw geen GELDIG Thais paspoort heeft, dat ze wel degelijk naar Den Haag moet om bij de Thaise Ambassade een nieuw paspoort aan te vragen.

  Als ze nog de Thaise nationaliteit heeft, een Thaise ID-kaart, een verlopen Thais paspoort en eventueel een Thais Tambien Baan, er geen problemen kunnen zijn.

  Met een geldig paspoort kan mevrouw dan in Nederland haar NL-Paspoort gebruiken bij vertrek en aankomst, en haar Thaise paspoort in Thailand bij aankomst en vertrek

 6. Henk zegt op

  Met dank voor de snelle en vele reacties. Mijn vrouw heeft 2 nationaliteiten, echter het Thaise paspoort is nooit opnieuw aangevraagd, maar ze heeft wel de Thaise identiteitsKAART. Uit de antwoorden leid ik af dat je geen visum nodig hebt als je ook het Thaise paspoort hebt, maar wel als je alleen nog de identiteitskaart hebt, omdat je daarmee niet de Thaise grens mee kunt passeren. Dus, onze keuze is dan het Thaise paspoort regelen voor mijn vrouw of toch gewoon een visum regelen. Laat maar weten als het toch anders is.

  Nogmaals dank voor de reacties,

  Henk

  • Mathias zegt op

   Beste Henk,

   Dat is makkelijk beantwoordt!

   Reist u ieder jaar naar Thailand dan is een paspoort het voordeligst ( 5 jr geldig )

   Reist u een keer in de 5 jaar naar Thailand is een visum voordeliger

 7. Mathias zegt op

  Beste Henk,

  Lex K legt het inderdaad heel goed uit. Maar zou u vrouw op Nederlands paspoort reizen, niet in nood over de overstay, u vrouw doet n visarun! Wilt u volledige informatie om het heel zeker allemaal te weten. Website Thaise ambassade te Den haag, Contact en e mailtje sturen. Zelfde dag krijgt u nog antwoordt op al u vragen!

 8. KhunRudolf zegt op

  @Rob V: jouw opm aangaande het bezit van de NL nationaliteit klopt. M’n excuus. Heb er overheen gelezen. In geval van Nl nat kan zij gewoon na vakantie met NL paspoort de KMar passeren.

  @alg: Ik zou het gebruik van 2 paspoorten afraden. IN BKK het TH paspoort in/uit laten afstempelen, kan problemen opleveren bij dezelfde KMar te AMS bij het tonen van het NL paspoort. Maar goed, een aantal reacties doen melding van het tegendeel. Mijn gecorrigeerd antwoord wordt dan: op vakantie naar TH met NL paspoort en TH visum. En in TH op de Amphur een nieuw TH paspoort halen. Kan altijd van pas komen zo’n pas.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website