Beste lezers,

Graag wil ik jullie hulp inschakelen voor het vergaren van informatie daar het mij ‘een speld in een hooi berg is’ dit vraagstuk op te lossen.

Even een stuk achtergrondinformatie om een zo duidelijk mogelijk overzicht over mijn achtergrond te verkrijgen. De laatste jaren heb ik veel gereisd en tijdens het reizen heb ik mijn huidige vrouw ontmoet, waar enkele jaren mee samen heb gewoond in Thailand. Daar ik toch besloten heb om terug naar Nederland te gaan aangezien we beide heel jong zijn (begin 20) en er voor ons meer toekomst ligt in Nederland.

Mijn vrouw (we zijn in Nederland getrouwd) is begin dit jaar al eens bij mij op vakantie geweest en is nu voor de 2e keer op vakantie (toeristenvisum) en ons kindje is vorige week geboren in Nederland, uiteraard alle kosten zelf moeten betalen aangezien je zwangere vrouwen niet kunt verzekeren. Nu is mijn vraag aan jullie Thailand/Nederland experts.

Is er een mogelijkheid om mijn gezin (vrouw en baby) bij mij te houden in Nederland? Of is het een vereiste dat ze eerst terug gaat naar Thailand om dan pas het MVV visum aan te vragen?

Er moet in deze situatie toch een weg zijn dat we deze papieren hier aan kunnen vragen.

Ik wil jullie alvast hartelijk bedanken voor de informatie!

Thailandreiziger


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise vrouw is in Nederland bevallen, kan zij en het kindje hier blijven?”

 1. Soi zegt op

  Beste Thailandreiziger, ik wil het niet moeilijker maken dan je het al hebt, maar laten we wel zijn: dat had je toch allemaal eerder kunnen weten. Als de toeristenvisum is doorlopen, op grond van welke titel zou jouw vrouw dan in NL mogen vertoeven? Het feit dat een vrouw met een NL man is getrouwd geeft haar geen recht op binnenkomst en verblijf. Dat zou fraai zijn als dit wel het geval is: NL zou overvallen worden door de schijnhuwelijken. Wees blij dat je niet in BE woont: daar is de overheid helemaal paranoide. Ook het gegeven dat je vrouw zwanger is, cq inmiddels bevallen van jouw kind: dat alles geeft slechts aan dat je emotionele en gezinsvormende redenen hebt om vrouw en kind naar NL te halen, maar geeft geen voorrechten. Ook kan er geen sprake zijn van gezinshereniniging, immers voorheen waren jullie nog geen gezin. Je staat pas aan het begin. Misschien lastig en vervelend om te moeten lezen, maar het is wel de realiteit waarin julle verkeren. De website https://www.ind.nl/ verstrekt alle informatie die je nodig hebt.

  Kortom: je zult de gewone IND procedures moeten bewandelen hetgeen inhoudt dat zij in TH (!) haar eerste inburgeringsexamens doet en in TH (!) haar MVV aanvraagt. Als jullie dat bv in januari volgend jaar doen, is zij in december 2016 bij je. Mijn advies zou zijn: verleis geen tijd aan geweeklaag en zoeken van sluiproutes, maar ga samen reëel aan de slag. Ze is jong dus met de NL taal en inburgeringslessen moet het lukken. Verder: ik lees in jouw verhaal geen omstandigheden waaruit te destilleren valt dat om psychosociale en/of medische redenen al dan niet om coulance kan worden gevraagd. Je zou de IND eens kunnen bellen of een coulanceregeling of een beroep op een “anti-hardheidsclausule” überhaupt wel bestaat.

  Edoch: er is een alternatief! Je zou de zgn belgië- of duitslandroute kunnen gebruiken, maar dat betekent dat je of in België of in Dld moet gaan wonen. In dat geval kan ze vanuit TH (!) rechtstreeks naar jou toe. Zie verder alle informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB-route, en hoe te handelen en voor steun en hulp: http://www.buitenlandsepartner.nl/content.php?s=c97b580b76703811de8e2f78e381b149
  Sukses, en laat weten hoe het verder gaat met jullie 3en!

  • Thailandreiziger zegt op

   Beste Soi,

   Bedankt voor je aanvullende informatie. Mijn verhaal is niet helemaal compleet aangezien ze haar ‘basis inburgeringsexamen’ al heeft behaald en ik een vast contract heb aan zover ik kan overzien aan alle andere eisen van de IND voldoe. Beetje vervelend dat ze dan terug moet reizen naar Thailand met de kleine. Zou het dan kunnen dat ze Februari bijv de aanvraag indient en 2 maanden later de uitslag krijgt om naar Nederland te mogen of niet..?

   Ik wil zeker geen sluiproutes vinden en alles volgens de regels organiseren. Maar wil graag jullie kijk op mijn verhaal en vind het hartverwarmend om jullie eerlijke en informatieve reacties te mogen lezen. Mijn dank daarvoor.

  • Thailandreiziger zegt op

   Nog even antwoord op jullie vragen en onduidelijkheden. We zijn getrouwd voor de wet in Nederland (niet kerk), mijn vrouw heeft haar ‘buitenland inburgeringscursus examen’ al behaald op de ambassade, ik heb een vaste baan en voldoe verder aan de vele eisen (zover ik kan overzien), maar ben bang dat ze terug zal moeten om het MVV aan te vragen in Thailand. Spijtig maar dat is de enige weg ben ik bang.

 2. Jos zegt op

  Hi,

  gefeliciteerd. Jongen of Meisje?

  Voordat een expert de vraag kan beantwoorden, moet je duidelijkheid geven of het volgende:

  Getrouwd voor de wet, en niet voor de kerk?
  Het kind is aangegeven op het stadshuis?
  Jij hebt daarbij aangegeven dat je de vader bent. Je vrouw heeft dat ook erkend.
  Samen bepaald wat de achternaam van de kleine is.
  Dan krijgt het kind de Nederlandse Nationaliteit.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/inhoud/nationaliteit-door-geboorte-of-familiebanden

  De vraag is of je vrouw nu in Nederland mag blijven.

  Als jullie een officieel gezin vormen, dan zal de EU wetgeving eisen dat het gezin niet uit elkaar gehaald mag worden. EU wetgeving is in deze leidend.
  Nederland kan wel wat aanvullende eisen stellen (zoals inburgering, kosten enz.), en de boel vertragen, maar uiteindelijk kunnen ze niks tegenhouden.

  Volgens mij, maar dat is speculeren, mag je vrouw in de NL blijven tot het 18 jaar is, daarna moet ze weg. In de tussentijd heeft je vrouw de kans om officieel in te burgeren.

  Grt Jos.

  • jasper zegt op

   Jos,

   Wat je zegt is volkomen onzin.
   De reactie van de IND is heel eenvoudig: we gaan het gezin ook niet uit elkaar halen, maar u kunt het heel eenvoudig nareizen.
   Hardheids clausule geldt totdat een dokter moeder en baby geschikt acht te vliegen.
   Kind is -na aangeven- natuurlijk gewoon nederlands, dus die kan zich gewoon met moeder in Belgie of Duitsland vestigen. (Europees recht). Kun je op bezoek i/h weekend! E.e.a. overigens wel, inderdaad, vanuit THailand. Visum voor haar is dan gratis, en binnen 2 dagen te verstrekken!

   Mijn suggestie is, om eens te kijken op vreemdelingenrecht.nl en u te laten raden door een goede vreemdelingen advokaat.

  • Thailandreiziger zegt op

   Beste Jos,

   Het is een meisje.
   We zijn in Nederland getrouwd voor de wet.
   Het kind is aangegeven bij het gemeentehuis en heeft nu alleen nog maar de Nederlandse identiteit. Misschien ook Thais als ze terug reist naar Thailand.

   Bedoeld u dat EU wetgeving leidend is en dat ze tot het kind de 18 niet heeft bereikt in Nederland mag blijven? Ik ben bang dat ik uit andere antwoorden op kan maken dat ze terug naar Thailand moet met ons kindje om daar de MVV aanvraag te starten?

   Vriendelijk bedankt voor uw reactie.

 3. Rob V. zegt op

  Allereerst gefeliciteerd!

  Soi heeft het bij het rechte eind: je vrouw zal gewoon de TEV procedure moeten volgen, jullie zullen aan alle eisen (denk aan o.a. een duurzaam en voldoende inkomen voor jou, je vrouw moet het Inburgeringsexamen Buitenland hebben behaald etc.) moeten voldoen. Tijdens de TEV procedure mag je vrouw niet in Nederland zijn (volgens de wet is verblijf in Nederland met het oogpunt de MVV eis te omzeilen niet toegestaan en reden tot negatief besluit op de TEV aanvraag).

  Hierop kan hoogstens een uitzondering worden gemaakt wegens overmacht zoals dat het om medische redenen niet mogelijk dat je vrouw Nederland verlaat gedurende de procedure. Hier zijn dan de bijlagen “verklaring arts” e.d. bedoeld die standaard bij het TEV aanvraag formulier zitten. Meen je dat het mogelijk medisch niet verantwoord is dan zou ik contact op nemen met de IND voor meer duiding. Bevalt hun antwoord niet dan kun je eventueel een Vreemdelingenadvocaat raadplegen. Maar ga er dus vanuit dat ze gewoon terugmoet naar Thailand. Regels zijn regels, de staat is het een zorg dat gezinnen zo gespleten worden. Op het forum van Stichting Buitenlandse Partner kun je voorbeelden vinden van gezinnen die jaren uit elkaar zijn omdat men niet aan de TEV eisen kan voldoen.

  Resteert nog het alternatief van de “België Route” ( ook wel EU Route, Duitsland Route etc. genoemd): minstens 6 (eigenlijk 3 maar de IND rekent sinds kort met 6) maanden buiten Nederland in een ander EU land gaan wonen. Dan val je onder EU regelgeving. Meer hierover en de reguliere procedure in het “Immigratie Thaise partner” dossier hier op het blog en uiteraard het Stichting Buitenlandse Partner forum.

  Succes!

  * TEV = Toegang En Verblijfsprocedure: aanvraag tot immigratie naar Nederland.
  * MVV = Machtiging Voorlopig Verblijf: Schengen Visum type D, een inreis visum, na aankomst krijg je een VVR Verblijfsvergunning. MVV en VVR zijn onderdeel van de TEV procedure.

  • Thailandreiziger zegt op

   Beste Rob V.,

   Je antwoord is duidelijk heb hier niets aan toe te voegen. Ze zal met onze baby terug naar Thailand moeten en daar de MVV aanvraag moeten starten. Ik voldoe verder aan alle eisen voor de MVV aanvraag zover heb uitgezocht op de site van IND zoals mijn vrouw heeft buitenland inburgerings examens behaald en ik voldoe aan de inkomenseisen etc.

   De Belgie route is een optie maar lijkt me een beetje omslachtig, omdat ik me dan in Nederland helemaal uit moet schrijven en helemaal moet emigreren met die hele ‘papierwinkel’ en dan weet terug moet verhuizen. Dit aangezien ik verder aan alle eisen voldoe zo ver ik kan overzien op de IND website (heb ook al meerdere malen gebeld met de IND).

   Bedankt voor uw informatie, ze maken het in ieder geval niet makkelijk bij de IND. Het is veel regelen, navragen, nabellen, checken en informatie bij werkgever etc opvragen, verzamelen en bij de juiste mensen aanleveren.

   • Rob V. zegt op

    In dat geval lijkt de TEV procedure de beste. De IND mag daar 90 dagen over doen plus eventuele verlengingen (zoals tot maximaal 2 weken voor ‘herstel verzuim’ omdat je bijvoorbeeld iets moet nasturen of omdat je de leges niet aan de balie van een IND loket hebt betaald, tot -uit mijn hoofd- 6 maanden extra verlening indien de IND nader onderzoek moet doen als er iets niet in de haal lijkt te zijn). Doorgaans duurt de procedure tussen de 1 en 104 dagen… Dus zeg grofweg 2 maanden maar ze kunnen heel snel of langzaam zijn, dat is gewoon willekeur (drukte, vakantie van de beslisambtenaar, hoelang je dossier stof ligt te happen etc.).

    Jouw kind is Nederlandse (en Thaise, dat zou ik ook gaan regelen maar hier heb ik geen kennis over). Een Nederlands kind hoeft Nederland niet te verlaten. Een vreemdeling (jouw vrouw) wel.

    Het klopt dat het nogal wat voorbereiding treft, maar dat is al het halve werk. Check dus goed de IND site, website van de NL ambassade, het migratie (PDF) dossier hier en het SBP forum is ook zeer nuttig (daar delen mensen actuele ervaringen).

    Tot slot: de BE route is geen sluip route en volkomen legaal. De EU regels zijn er al een tijdje, maar door strengere nationale wetgeving is de Nederlandse procedure strenger geworden dan de rechten van EU burgers. Ironisch genoeg waren die EU rechten vroeger minder gunstig dan de regels van Nederland maar de Nederlandse regels zijn dus steeds strenger geworden waardoor de EU regels plots gunstiger werden. Omgekeerde discriminatie noemen ze dat ook wel… (nederlanders in eigen land zijn slechter af dan EU burgers die in een andere lidstaat hun recht van vrij verkeer uitoefenen).

    • Thailandreiziger zegt op

     Ik heb al gehoord dat ik een vraag om een versneld verzoek kan indienen wanneer mijn vrouw zwanger is, ga dit ook proberen om te doen omdat ik graag mijn kind bij me heb.

     Zelf heb ik een vaste baan en wil ons kind niet bij de moeder weghalen. Dus ik ben bang dat ze terug zal moeten reizen met ons kind om daar de uitslag samen af te wachten.

 4. nico zegt op

  Beste,

  in de wet staat;

  Heeft een kind bij de geboorte in Nederland een Nederlandse vader of moeder? Dan krijgt het kind de Nederlandse nationaliteit.

  Een aantal dingen zijn belangrijk;
  1/ is het huwelijk wettelijk en ingeschreven bij het gemeente huis?
  2/ Is het kind officeel erkend door de vader en in geschreven in het gemeente huis?

  Dan heeft jullie kind dus de Nederlandse Nationaliteit, ik zal ook zeker aanraden, de Thaise nationaliteit aan te vragen voor jullie kindje.

  Dan moet je vrouw terug naar Thailand voor een inburgerings cursus en examen doen via de ambasade.
  Dit is ook belangrijk voor haar, omdat jullie voor Nederland kiezen, voor haar is het belangrijk, dat zij de Nederlandse taal beheerst, anders kan ze zich heel erg “verloren” voelen.

  Als dat “rond” is, kan ze naar Nederland komen en kunnen jullie de “gezin’s herreniging’s procedure starten.
  en zoals Soi als zegt, dan is alles eind 2016 rond.

  Veel sterkte, het zal zeker lukken.

  Groetjes Nico

  • Thailandreiziger zegt op

   Ik ben de Nederlandse vader en we zijn gehuwd en wettelijk ingeschreven bij het gemeentehuis. Het kind is ook officieel erkend en ingeschreven bij het gemeentehuis.

   Waarom is het aan te raden om de Thaise nationaliteit aan te vragen, omdat het handiger is met verblijf in Thailand?

   Ik had het niet in mijn verhaal vermeld maar we voldoen verder aan alle voorwaarden die de IND stelt. Heb een vaste baan en vast contract en genoeg inkomen. Mijn vrouw heeft ook al haar inburgeringsexamen behaald (KNS, spreekvaardigheid en leesvaardigheid).

   Als alle informatie verder compleet is voor de MVV aanvraag hoeft de procedure toch niet langer te duren 2 maanden?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website