Beste lezers,

Als Thaise burgers een ongeluk krijgen of andere noodzakelijke medische behandelingen moeten ondergaan, wat wordt er dan precies vergoed? Denk aan behandeling, medicijnen etc. want de meesten zijn niet verzekerd.

Een zorgstelsel kennen ze niet, toch?

Groet van,

Geertje


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Hoe zijn Thaise burgers verzekerd voor medische hulp?”

 1. Geert Tournet zegt op

  alle Thais hebben een beperkt recht op verpleging in de kliniek eigen aan hun dorp, vroeger hadden ze hiervoor een 30baht kaart maar die is nu geintegreerd in hun ID kaart op de chip net als bij ons Belgen nu de SIS kaart opgeslagen is op de chip van onze ID kaart. Het recht op verpleging is ook geldig voor tandverzorging maar bij ernstige letsels zoals coma zal eerst de rekening aangeboden worden voor de dure gespecialiseerde zorgen en dan pas worden de zorgen verstrekt worden na de betaling… Deze beperkte zorgen zijn niet geldig buiten hun dorp en in privé klinieken…

 2. Davis zegt op

  Tja Nederland en België behoren tot de top van de wereld wat betreft zorgverzekering -en voorzieningen. Op basis daarvan vergelijken zou niet juist zijn.
  Wij werken met huisartsen, in Thailand ga je niet naar de huisarts, maar naar het ziekenhuis of gezondheidscentrum om de dokter te zien.

  Er zijn eigenlijk 3 systemen in Thailand, die in principe (op papier dus) 99% van de Thai in medische zorg voorzien.
  – De overheidsverzekering voor de ambtenaren; bv militairen, overheidspersoneel, en hun familie.
  – De werkgeversverzekering voor werknemers.
  – Het ‘Universal Coverage’ programma voor alle anderen, met het 30 THB-systeem.
  (in het algemeen 30 Baht betalen per ziekenhuisbezoek).
  De medische zorgen worden verleend door de overheidsziekenhuizen -en medische centra, er zijn er zo’n 1.000.

  Verder kan je ook extra privé verzekeren, voor bijstand in de privé-ziekenhuizen, die los staan van de overheidsziekenhuizen.

  Uiteraard zijn er mensen die om allerlei reden uit de boot vallen, en zelfs de 30 Baht niet kunnen betalen, laat staan medicijnen.
  Dit is de info van een UN-official in BKK, hoe het er in de praktijk aan toe gaat, wel in Thailand is veel verboden maar nog meer mogelijk.

  Kijk uit naar andere reacties!

 3. Theo zegt op

  Sommigen zijn verzekerd via hun werkgever, anderen zoals Geert hierboven aangeeft, maar dan alleen in hun geboortedorp. Probleem is dat de meesten, bijna iedereen, die in de toeristenplaatsen of in Bangkok werken, nog steeds in hometown ingeschreven staan, en hier dus onverzekerd zijn. In dat geval, en ook in geval van hoge kosten in hometown, wordt een financieel beroep gedaan op kinderen, familie, neven, nichten, vrienden en bekenden. Indien er geen geld komt, gaan ze gewoon niet naar de dokter of ziekenhuis, met alle gevolgen van dien…

 4. Harry zegt op

  Geen geld ( kunnen lenen uit de onderlinge / familiestructuur “draag elkanders lasten”), en niet uit het 30 thb systeem ofwel alles meer dan heel simpele ingrepen: gewoon: doodgaan !

  • Tino Kuis zegt op

   Wat een onzin! Als je in een klein plattelandsziekenhuis niet kunt worden geholpen wordt je doorverwezen naar een groter, eventueel academisch, ziekenhuis. Daar zijn soms extra onkosten aan verbonden, die je niet op voorhand hoeft te betalen (zoals in de prive ziekenhuizen) maar kan achteraf, ook in termijnen,worden afbetaald. En 99 procent van de Thai zijn op een of andere manier verzekerd.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Thailand heeft momenteel drie ziektekostenverzekeringen:
  – Civil Service Medical Benefits Scheme, dat de ziektekosten van 5 miljoen ambtenaren, echtgenotes, ouders en de eerste drie kinderen dekt;
  – Social Security Fund voor 10 miljoen werknemers in de particuliere sector, die geregistreerd staan bij het Social Security Office. Werkgevers/werknemers (67 pct) en overheid (33 pct) dragen bij aan het fonds.
  – Gold card scheme voor 48 miljoen mensen. Ongevallen zijn niet gedekt. Operator: National Health Security Office.

  • alex ouddiep zegt op

   Enkele miljoenen i n w o n e r s. van Thailand vallen buiten de boot, omdat voor de aangegeven schema’s de Thaise n a t i o n a l i t e i t verplicht is. De meeste Shans en leden van de zgn. bergstammen, als ook Burmese en Cambodjaanse arbeiders moeten op het netwerk van familie en collega’s terugvallen.

 6. Theetje uit Huissen zegt op

  Wat ik van mijn vriendin hoor, is dat de dochter (lagere school) verzekerd is via de school op het moment dat er iets gebeurt op school, en voor de rest moet je zelf zorgen.

 7. Sjaak zegt op

  De beste zorgverzekeringen in Nederland en Belgie? Ik weet niet hoe de beste man aan deze logica komt, want ten eerste beginnen we met de prijs versus service. Waardeloos gewoon. Je betaald je scheel per maand incl. wachtlijsten. Dan dit weer uit het pakket zodat je het zelf mag betalen; eigen bijdragen en let wel… al dit moois was voor mij alleen al € 203,75 per maand. Vrouwlief gemakshalve maar even niet meegenomen. Dan niet te vergeten die huisarts die er altijd tussen moet zitten I.p.v. direct naar het ziekenhuis. Nog maar niet gesproken over de bereikbaarheid in de avonduren, weekeinden en feestdagen. Beste zorgverzekeringen? Denk dat u werkelijk niet van deze tijd bent. Net m’n nieuwe Thaise ziektekostenverzekering gesloten I.v.m. emigratie. Omgerekend € 630.00 voor het hele jaar!!! Toegang tot werkelijk alle ziekenhuizen (24 uur per dag; geen wachtlijsten; in mijn geval alle behandelingen vergoed incl. ziekenhuisopname etc.)

  Nou, ik vergelijk Thailand graag in dit geval met Nederland waar niets kan zonder je beurs open te trekken. Waar een klein land groot in kan zijn. Maar ja ze moeten ergens het geld vandaan halen voor o.a. Griekenland.

  • Rob zegt op

   Inderdaad Sjaak. Dat is een betaalbare en betere optie. Omdat ik van plan ben om in de (hopelijk nabije) toekomst in Thailand te gaan wonen, zou ik graag van je willen weten of in die 630 euro ook de zorg van tandarts zit. Zo niet: is daar dan een aparte verzekering voor? En weet je toevallig ook hoe het zit met lenzen/brillen?

  • Davis zegt op

   In België kost de verplichte ziekteverzekering je nog geen 150 € per jaar. Daar ben je mee gedekt tot in Thailand toe. Hoe het in Nederland zit, is mij niet duidelijk.
   Wel valt de ziekteverzekering onder het stelsel van de sociale zekerheid. Die betaalt je bij ziekte ook bv je uitkering, en voor noodzakelijke medicatie ook nog eens tot 80%. Als u verder weet dat 1 week klassiek hospitaalverblijf gemiddeld al gauw 2.000 € kost aan de sociale zekerheid, heeft u wel veel terug van uw geld.
   Waarschijnlijk bent u voor uw emigratie niet ziek geweest, maar stel dat u chronisch ziek wordt, dan is het qua kost en service beter in België of Nederland dan in de rest van de wereld te toeven.
   630 € per jaar voor een privé-ziekteverzekering in Thailand, hopelijk overkomt u niets. En u zal zeer gezond zijn, als u vooraf bestaande aandoeningen heeft en die ook daadwerkelijk aangeeft, betaalt u snel een veelvoud van dat bedrag om toch maar verzekerd te zijn. Een 55-jarige expat bv. voormalig UN official, met ouderdomsdiabetes en hoge bloeddruk betaalt gauw 450 € per maand in Thailand voor een eerlijke op maat gemaakte ziektekostenverzekering.
   Gezondheid.

  • Renévan zegt op

   Ik woon inmiddels meer dan vijf jaar in Thailand en zou graag vernemen waar je voor zo’n bedrag (630 Euro) een verzekering kan afsluiten. Dat is mij tot op heden nog niet gelukt.Ik lees ook iets over 600 Thb voor een keuring en 2200 Thb premie per jaar. Dit komt mij heel vreemd over. Mijn vrouw werkt als manager in een resort en betaald 700 Thb premie per maand en haar werkgever ook 700 Thb, dus een premie van 1400 Thb. Haar broer was rijstboer en betaalde per maand (mijn vrouw dus) 450 Thb voor een vrijwillige ziektenkosten verzekering. En was hiermee onder andere verzekerd voor ziekenhuisopname. Het bevreemd mij dus enigszins dat een Farang dan een verzekering kan afsluiten voor minder dan 200 Thb per maand.

 8. Han Wouters zegt op

  Hi Sjaak,
  Zou wel raag willen weten waar ik voor dat bedrag een ziektekostenverzekering in thailand kan krijgen?
  Groet
  Han

  • Davis zegt op

   Hoi, je kan eens gaan horen bij de agenten van bv Bupa Thailand of LMG Pacific.

   Een standaard inpatient verzekering zoals eerder vermeld in een reactie kan goedkoop zijn, 630 € per jaar zou dan wel een echt minimum zijn.

   Check LMG Pacific Premier eens. Om je een idee te geven enkele prijsvoorbeelden (info VCP 2011, zie verder) per leeftijdscategorie: 51-55: 17,370 THB. 56-60: 19,600 THB. 61-65: 24,855 THB. 66-70: 32,995 THB. 71-75: 49,615 THB. 76-80: 74,420 THB.
   April Asia Expats Basic Option 31-65 jr heb je voor ruim 1,500 USD per jaar.
   Let wel vooraf bestaande aandoeningen zijn niet gedekt, er zijn grensbedragen, en het gaat over INPATIENT dus alleen bij daadwerkelijke hospitalisatie.

   Google’ Vlaamse club in Pattaya, tabel ziekteverzekeringen’ hieruit komen de voorbeelden en heb je ineens een idee wat wel, wat niet, en voor hoeveel gedekt is.
   Dit is echt een aanrader, opgesteld met medewerking van Bangkok Pattaya Hospital.

   Succes.

 9. Bacchus zegt op

  Alle Thai zijn in principe verzekerd voor ziektekosten c.q. zieknhuisopnames. Sterker, tegenwoordig kunnen ook buitenlanders zich – onder voorwaarden – volgens hetzelfde systeem verzekeren. Verschillende blogs staan hier vol mee. Kosten: 600 baht voor een keuring en 2.200 baht premie per jaar. Men is in principe voor alles verzekerd. Uiteraard geldt de verzekering alleen voor nationale ziekenhuizen en niet voor priveklinieken. Sommige behandelingen en medicijnen zijn uitgezonderd, net zoals in Nederland.

  • chris zegt op

   beste Bacchus
   Ik weet niet waar je die wijsheid vandaan haalt maar het is NIET waar. Thai die geen inkomstenbelasting betalen zijn aangewezen op het 30Baht systeem. Voor die 30 Baht per bezoek krijg je ALLEEN de dokter en medicijnen. ALLE andere handelingen (x-ray, operaties, ziekenhuisopname) moet je betalen uit eigen zak. Mensen die een onderneminkje hebben zijn NIET verzekerd en vallen onder hetzelfde regiem. Hetzelfde geldt voor bejaarden. Mensen in loondienst bij een onderneming kunnen kiezen om maandelijks premie te betalen of niet. Veel Thai nemen het risico en betalen niet. Vallen dus ook onder het 30Baht regiem als ze ziek worden. Ambtenaren (zoals ik) hebben die keus niet. De premie wordt van het salaris ingehouden elke maand en ik betaal helemaal niks extra wat er ook moet worden gedaan in het ziekenhuis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website