Thailand vraag: Wat zijn de voordelen en nadelen van wonen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
24 december 2022

Beste lezers,

Ik overweeg om over 2,5 jaar (direct na mijn pensionering) in Thailand (Hua Hin) te gaan wonen. Nu heb ik zelf een lijst gemaakt met voor- en nadelen om daar een objectief beeld bij te krijgen o.a. door veel te lezen op Thailandblog. Ik heb zelf een lijst gemaakt. Kan iemand die eventueel aanvullen, zie ik iets over het hoofd?

Voordelen

 • Lage kosten van levensonderhoud: Thailand heeft een lage kosten van levensonderhoud in vergelijking met veel andere landen, wat het aantrekkelijk maakt voor gepensioneerde buitenlanders die op zoek zijn naar een betaalbare plek om te wonen.
 • Goedkope gezondheidszorg: Thailand heeft ook een hoogwaardige gezondheidszorg tegen lage kosten.
 • Relaties: Prima geschikt om een leuke partner te vinden.
 • Gunstige klimaat: Thailand heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen en veel zonneschijn.
 • Cultuur: Thailand heeft een rijke en levendige cultuur, met veel tempels, festivals en andere culturele bezienswaardigheden die het land uniek maken.
 • Gunstige belastingen: Thailand heeft ook gunstige belastingen voor gepensioneerde buitenlanders, met lagere tarieven voor inkomstenbelasting en geen belasting op vermogen.
 • Gemakkelijk te integreren: Ze zeggen dat het in Thailand gemakkelijk is om zich aan te passen aan het leven in het land en om vrienden te maken met andere expats/pensionado’s.
 • De Thaise mentaliteit: De vriendelijke en gastvrije mentaliteit van de Thai een van de redenen om in Thailand te gaan wonen.
 • Actieve levensstijl: Thailand biedt veel mogelijkheden om te blijven bewegen en actief te blijven.

Nadelen

 • Taalbarrière: Als je de Thaise taal niet spreekt, kan het moeilijk zijn om te communiceren en om te navigeren in het dagelijks leven.
 • Culturele verschillen: Thailand heeft een andere cultuur dan veel andere landen, wat soms aanpassingen kan vergen.
 • Weersomstandigheden: Thailand heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen en veel vochtigheid, wat soms moeilijk kan zijn om mee om te gaan.
 • Vervuiling: Sommige delen van Thailand hebben te maken met ernstige luchtvervuiling, vooral in de steden.
 • Gezondheidsrisico’s: Er zijn enkele gezondheidsrisico’s verbonden aan het wonen in Thailand, zoals malaria en denguekoorts.
 • Ziektekostenverzekering: Die is duur en als al wat hebt dan wordt je mogelijk niet geaccepteerd.
 • Beperkte rechten voor expats: Expats hebben beperkte rechten in Thailand en kunnen soms te maken hebben met discriminatie.
 • Beperkte toegang tot diensten: Sommige diensten, zoals bankzaken en gezondheidszorg, zijn misschien niet beschikbaar of beperkt in sommige delen van Thailand.
 • Hogere kosten voor westerse producten: Westerse producten kunnen duurder zijn in Thailand in vergelijking met andere landen.
 • Kans op oplichting: Er is altijd een risico op oplichting in elk land, en dit geldt ook voor Thailand.
 • Weinig privéleven: In sommige delen van Thailand kan het moeilijk zijn om privacy te behouden, vooral in de kleinere gemeenschappen.

Alvast bedankt voor jullie hulp en inbreng.

Fijne dagen iedereen.

Groet,

Arthur van A.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

40 reacties op “Thailand vraag: Wat zijn de voordelen en nadelen van wonen in Thailand?”

 1. Johnny BG zegt op

  Allemaal leuk en aardig die voor- en nadelen maar wat wordt de dagbesteding? Een paar weken op het strand hangen tijdens een werkzaam leven is wat anders dan je tijd vullen op datzelfde strand.
  Hua Hin kent daarnaast ook een periode van troosteloze dagen waardoor er amper leven op straat is en je wellicht in het licht van alle voordelen je beter op een Portugese of ander oord in de EU kan vertoeven en dat je in de winter een paar maanden TH bezoekt.
  Om de zoveel tijd van land wisselen houdt de geest levend.

  • Ron zegt op

   kan je toelichten mbt Hua HIn en troosteloze dagen?

   • Johnny BG zegt op

    @Ron,
    Augustus/september gaat de regentijd beginnen tot oktober/november. Als je ervan houdt geen probleem maar het houdt in dat in een district met 65000 inwoners de vibe toch iets anders is dan met zonnig weer en 10 duizenden extra bezoekers zoals in de vakantietijd.
    Als je uit een dorp van 400 man komt dan is dat misschien nog steeds leuk maar als je drukker gewend bent dan voelt dat toch erg stilletjes.
    Persoonlijk dingetje dus….

  • Geert zegt op

   Als je als gepensioneerde geen bezigheden of hobby’s hebt dan kan je je inderdaad steendood vervelen. Maar wat heeft dat met Thailand te maken?

   Mijn eigen broer (in mijn thuisland) is na zijn actieve loopbaan werkelijk in een zwart gat gevallen. Hij had geen enkele interesse en is uit pure verveling aan de drank geraakt. Triestig om te aanschouwen.

   Ik verveel me geen enkel ogenblik. Hier (in Thailand) heb je het dan nog het voordeel dat het leven ‘s avonds niet stil valt zoals in België. Het klimaat is stukken beter. Ik heb zo goed als geen contact met andere landgenoten, ik heb een zalig leven met mijn Thaise echtgenote en heb mijn verhuis nog geen enkel ogenblik beklaagd.

   Enkele raadzame topics:

   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/thailand-vraag-wat-doen-anderen-tegen-verveling/
   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-aan-de-drank-door-verveling-en-heimwee/
   https://www.thailandblog.nl/leven-thailand/geen-dag-verveling/
   https://www.thailandblog.nl/column/eenzaam-in-thailand/
   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/steeds-meer-alleenstaanden-nederland-ook-eenzaam/

   Eenzaamheid, verveling, drankverslaving … zijn geen verschijnselen specifiek voor in Thailand wonende gepensioneerden. Veel hangt af van je eigen persoonlijkheid. Ik zie dan ook niet in waarom je steeds van land zou moeten wisselen om je geest ‘levend te houden’.

   • khun moo zegt op

    geert,

    in Thailand verblijven velen farangs in een heel klein wereldje.
    Ik zie dat in portugal bijvoorbeeld veel minder gebeuren.
    De echtgenote (vergeet de familie maar) als gespreks partner en soms enkele farangs waarmee je in je thuisland liefst weinig contact zou willen hebben.
    Zonder de hulp van de thaise echtgenote wordt het leven er een heel stuk moeilijker.

    Daarnaast ben ook ik voorstander van het levendig houden tussen beide culturen.
    Er zijn nagenoeg geen Thaise in nederland die niet met enige regelmaat naar hun thuisland willen.
    Ik neem toch aan dat nederlanders in Thailand toch dezelfde gevoelens hebben.
    Ik heb zelf de mogelijkheid om het gehele jaar in Thailand te gaan wonen, maar na 42 jaar Thailand op vakantie geweest te zijn, vaak meerdere keren per jaar, ben ik toch van mening dat de basis in nederland houden en de wintermaanden in Thailand de beste oplossing is.

 2. Andrew van Schaik zegt op

  Je hebt zelf al een aantal voor-en nadelen opgesomd. Die kloppen aardig. De ziektekostenverzekeringen zijn duur, maar er is beweging. WRlife is een nieuwe, die iedereen accepteert, bij no claim geen premieverhoging . En wel claim verhoging 3%. Betaling medische kosten vooraf direct aan het ziekenhuis. Zeer voordelige premies.Als WRlife het redt (en daat ziet het naar uit) zullen alle andere mijen hun voorwaarden aan moeten passen.
  Je zal zeker de Thaise taal moeten leren, begin daar vast maar aan.
  SUKSES.

  • Roger zegt op

   Andrew,

   Het leren van de Thaise taal is hier al vele malen besproken. Velen onder ons hebben de taal niet geleerd en hebben zich desondanks perfect geïntegreerd.

   Ik zal niet ontkennen dat, als je de taal een beetje beheerst, het in bepaalde gevallen nuttig kan zijn. Maar ‘MOETEN’ leren, nee hoor.

  • Jan zegt op

   Moderator: We gaan niet voor de zoveelste keer een discussie over ziektekostenverzekeringen opstarten.

 3. e thai zegt op

  hoe zit het met de ziektekostenverzekering?
  het noorden van Thailand is stukken goedkoper en heeft een koelere klimaat
  en is ook mooi bergen Chiang Rai bijvoorbeeld

  • Peter van S zegt op

   Waarschijnlijk per 1 januari 2024 betaal je naast je A.O.W. inkomen ook inkomstenbelasting over je (bedrijfs)pensioenen in Nederland.
   En daarbij heb je ook geen recht op heffingkorting.
   Alleen hoef je geen premies voor de volksverzekeringen te betalen maar daar heb je tenslotte ook geen recht op enige voorziening.
   Dus qua inkomstenbelasting ben je dus zeker niet goedkoper uit.

 4. Ton zegt op

  1. Ziektekosten verzekering is een belangrijk punt. Als je Nederland metterwoon verlaat kun je niet meer in de zorgverzekering en een nieuwe verzekering geeft vaak uitsluitingen of geen toelating op hogere leeftijd en zijn op hoge leeftijd duur. In tegenstelling tot EU landen waar je (een vorm van) zorgverzekering kunt behouden.
  2. Belasting voordeel (alleen voor bedrijfspensioen, niet overheids pensioen), is inderdaad volgens het huidige DTA (double taxation agreement) het geval. Bekend is echter dat binnenkort (hoogstwaarschijnlijk vanaf 1-1-2024) alle pensioenen (overheids- en partikuliere-) ingevolge een nieuw DTA in Nederland aan de bron belast worden. Je betaalt dan over pensioen inkomen in Thailand geen belasting maar hebt ook geen voordeel t.o.v. in Nederland wonen.
  3. Lagere kosten van levensonderhoud. Ja, vooral als je “als de Thai” wil en kunt leven. Als je op een “Westerse manier wil leven is het veel duurder”, en de inflatie slaat ook in Thailand flink toe.

  • Roger zegt op

   Tja Ton, het is maar hoe je het zelf wil maar ik leef hier stukken goedkoper dan in mijn thuisland. Die discussie hebben we al uitgebreid gevoerd en telkens weer lopen de meningen fel uiteen.

   Heel wat Farangs gaan elke avond de deur uit om samen met de vrienden de bloemetjes buiten te zetten. Op,het eind van de maand is hun pensioentje dubbel en dik uitgegeven. Niet getreurd, iedereen doet met zijn centen wat hij zelf goed vindt, maar dergelijke houding kost je een pak geld en heeft niets met Thailand te maken.

   Zo kan ik nog heel wat voorbeelden aanhalen. Een levensstijl aanhouden is een persoonlijke keuze en kan goedkoop of zeer duur zijn. Als ik de klaagzangen hoor vanuit mijn thuisland ben ik maar al te gelukkig om in Thailand te vertoeven. Hier kan ik gemakkelijk heel wat sparen wat in België helemaal niet meer zou lukken. En wees gerust … ik lijdt GEEN armzalig leven hoor.

   • Nok zegt op

    Beste Roger, je hebt gelijk. Ik zou het allemaal niet van de daken roepen want invoeren van het woonlandbeginsel ontstaat als je slapen honden wakker maakt. Hetzij in Brussel, dan wel in Den Haag. Natuurlijk: ook als je Westers leeft in Thailand is Nederland/België veel duurder. Alleen al door alle ellende die Rusland veroorzaakt. Niettemin wordt het leven in Thailand duurder, maar omdat ophogingen van minimumloon en pensioenen ook ons gepensioneerden in Thailand bereiken hebben we niets te klagen. Punt 3 van Ton verwijs ik daarom naar de prullenbak.

 5. Sjaak zegt op

  Beste Arthur,

  Beide lijsten die je opgesteld hebt kloppen aardig met de werkelijkheid, natuurlijk hier en daar wat ruimer bekijken. MAAAAAAR!

  Ik zelf zou NOOIT voorgoed naar Thailand willen verhuizen, ook al is dat mijn vurige wens.

  Reden: de Ziektekosten zijn onbeheersbaar en kunnen je totaal verarmen. Als je maximaal 8 maanden in het geweldige Thailand bent, ben je als ingezetene van Nederland, volledig verzekerd voor de ziektekosten verzekering in NL, nooit problemen, ziekenhuizen zijn geweldig hier, verzekeringen uit NL betalen alles voorruit. (Zilverenkruis). Net als jij ben ik ook de 65 jaar gepasseerd, De kans dat je ziek wordt of een ongeluk krijgt is groter. Verzekeringen in Thailand zijn duur maar ok. Het probleem begint als je wat heftiger aandoening krijgt. Ze gooien je er zo uit, of de aandoening sluiten ze voor een volgende keer gelijk uit, dan ben je de klos. Of premie wordt nog hoger of de uitsluitingen worden meer actief en moet je zelf alles betalen, ook vooraf. Daar gaan je spaarcenten, ziekenhuizen zijn ook duur, ook voor simpele dingen als scans of verblijf van enkele dagen ziet je zo aan 5000 duizend euro of meer…. Laat staan als je echt wat krijg aan hart of andere ziekte of erger. Spaarcenten op, AOW en pensioen moeten dan al heel fors zijn om alles te betalen, of je appartement of huis verkopen…Dus, als je veel geld kan missen, of grote reserves hebt, is het misschien te doen, maar anders vind ik het een te groot risico.

  Advies, als je dan toch wilt gaan, natuurlijk een geweldige fijne stap, besteed dan HEEL VEEL aandacht aan je ziektekostenverzekering, VOORAF !!, als je beslist om te gaan. Terug moeten keren omdat je de ziekenhuisrekening niet kunt betalen en al je reserves al op zijn, ziet je ook niet op te wachten. Dus, ik wens, dat je toch “doordacht” naar het geweldige Thailand kan verhuizen, hier is het in iedere geval geweldig wonen in ons “THAILAND land off Smile”.

  Sjaak

  • Nok zegt op

   Beste Sjaak, het is goed dat je in jouw betoog laat doorklinken dat jij in jouw geval nooit definitief in Thailand wil wonen. Maakt niet uit, doe wat voor jou het beste aanvoelt. Maar als je niet ziekelijk bent aangelegd, geen voor zover bekend onderliggende aandoeningen hebt, een gezonde levensstijl aanhoudt, niet meer de behoefte voor de fanfare uit te lopen? Wat houdt je tegen? Maar in Nederland is ook goed als je meer zekerheden nodig hebt en risico’s wilt mijden. Mijn man is 73 jaar oud, uiterst gezond op wat hoge bloeddruk en prostaatvergroting na, geniet hij zijn pensioen als “nooit tevoren”. We leggen een potje aan voor medische noodgevallen, hebben wat spaarcenten, een ongevallenverzekering, en veel tevredenheid.

 6. timker zegt op

  In het kader van ieder voordeel heeft z’n nadeel wil ik 2 voor-/nadelen noemen, nl. de vrijere wettelijke regels en bijna geen beperking aan het geluidsniveau. Voorbeelden zijn: de bouw vrijheid buiten de steden (dus ook je buurman kan dus veel doen vlak naast “jouw” perceel). Hetzelfde geldt voor het maken van geluid/lawaai (denk maar aan geluidsinstallaties).
  Als alleen maar nadeel zou ik het niet leren van normen en waarden aan (jonge) kinderen willen noemen, dit komt volgens mij omdat het voorkomen van gezichtsverlies voor de (oudere) kinderen niet meer belangrijk is.
  Ik ben zeker niet negatief en woon nu bijna 8 jaar met veel plezier in Thailand en zou niet willen terugkeren naar NL !!!

 7. Chris zegt op

  Beste Arthur,
  Het gaat bij zo’n beslissing NIET over alle voor- en nadelen die je maar kunt bedenken maar om de voor- en nadelen die VOOR JOU van belang zijn, in jouw specifeke situatie.
  Als je een relatie hebt of er geen wilt is het niet belangrijk of je in Thailand gemakkelijk een partner kunt vinden
  Als het weer je niet interesseert is zon of regen van nul en gener waarde.
  Als je miljonair bent ben je niet zo gevoelig voor de lage kosten van levensonderhoud.
  Als je een talenknobbel hebt, is leren van Thais een fluitje van een cent.

  Dus: maak gewoon een lijstje met voor- en nadelen die VOOR JOU van belang zijn en zet ze in een volgorde van belangrijkheid. En neem dan een beslissing.
  Een ding kan ik je wel verklappen: als je echt hecht aan zekerheden en sociale zekerheden die je in Nederland hebt (als die de belangrijkste nadelen van Thailand zijn voor jou), blijf je altijd in Nederland wonen.

 8. peter zegt op

  Je kan veel lezen natuurlijk, maar ben je er ooit geweest?
  Ga je je enigszins aanpassen? Ben je helemaal gefixeerd op westerse produkten en voedsel?
  Ha, mijn Thaise vrouw zit naast me en geef als tip mee: voorzichtig met Thaise vrouwen.

  Je vermogen is bij een bank maar beschermd tot 1 miljoen baht in geval bij omvallen. Is een paar jaar gelee veranderd. Weet niet hoe alle farangs dit opvangen of niet? Kluisje aan de muur?

  Welke visa neem je? Gangbare of elite visa? Bij elite visa heb je geen ziektekosten verzekering nodig, moet je wel zelf voor genoeg cash zorgen, mocht je hulp nodig hebben? Bovendien moet je deze visa KOPEN.
  Echter bij een reguliere visa moet je ook langere tijd de benodigde 800kbaht op de rekening hebben.
  Me een elite kost je dat 1 miljoen voor 20 jaar, maar dan heb je geen aanvullende eisen. Dat geld ben je dan echt “kwijt”, je koopt een visa.

 9. Kees 2 zegt op

  Sommige ziekenhuizen gericht op buitenlanders zijn inmiddels net zo duur als in Nederland, of zelfs duurder.
  Buitenlandse zorgverzekeraars weigeren soms behandeling in een te duur ziekenhuis en verwijzen bij niet-urgente behandelingen naar een goedkoper ziekenhuis (met nadeel: langer wachten).

  Je betaalt in de ziekenhuizen (en ook in kleine dokters-klinieken!!!) tot bijna 2x zoveel voor medicijnen als in een apotheek, dus (als het kan – en zeker als je het uit eigen zak moet betalen ivm eigen risico: vraag om recept en koop in apotheek.

  Stem met je voeten, dus als indien mogelijk (en je vindt wat langer wachten geen probleem) ga naar een goedkoop ziekenhuis, zodat de dure ziekenhuizen zich achter hun oren gaan krabben en wellicht hun prijzen gaan matigen. Want de hoge prijzen worden doorberekend in ons aller expat-premies!!! Besef dat!!! Klaag bij complaintcenter@tat.or.th. Meld eventueel je ongenoegen over de hoge prijzen bij ziekenhuizen?

 10. William zegt op

  Veel van jouw opgenoemde punten kloppen wel maar zeer in het algemeen.
  Thailand is een groot land en ik denk dat je de lijst meer moet opdelen in regio.
  Toeristische gebieden waaronder Hua Hin zijn de duurste gebieden.
  Hoe duur hangt af van je persoonlijke wensen.
  Daarna steden zonder of weinig toerisme en natuurlijk sluiten de agrarische gebieden af.
  Ieder gebied heeft zijn plus en min punten als buitenlander.
  Je lijst zal in te vullen zijn met datgene wat je zelf te bieden heb of verlangt in kleine en grote letters.
  Of je dus bewoner wil worden of jaarrond vakantie wil vieren.
  Aan je visum eisen kan voldoen of RUIM aan je visumeisen kan doen, lees geld.
  Voor de rest is het handig om de juiste bril op te zetten, die zonder kleurtje, maar dat geldt in ieder land waar je buitenlander bent.

  Succes.

 11. Janderk zegt op

  Dag Arthur,
  Welkom.
  Wat goed dat je van te voren de voor en de nadelen naast elkaar zet, voordat je komt.
  Ik heb een Thaise vrouw al voordat ik naar Thailand ging en voor mij was het gemakkelijk te assimileren in Thailand. In mijn dorp (in het midden van Thailand in de bergen) was ik wel een bijzonderheid maar omdat ik getrouwd ben is was het geen issue.
  Maar waar ik tegen aanliep.
  1. De taal, Door mijn beroep voorheen heb ik moeite met het onderscheiden van de tonen (mijn gehoord is niet optimaal waardoor hoge en lage tonen en de oplopende en aflopende tonen niet te horen zijn.) Maar als je de Thaise taal leert kennen zal je merken dat ook de Thai er een potje van maakt en uit de zin kan je wel begrijpen wat ze bedoelen,
  2. De ziektekosten. Toen ik mezelf liet uitschrijven in Nederland verviel mijn ziektekosten verzekering. Ik heb me herverzekerd bij dezelfde maatschappij (ik kreeg een expat verzekering). Toentertijd een niet te dure verzekering. Maar besef dat deze verzekering naar mate je leeftijd toe neemt telkens duurder wordt.
  Daar staat tegenover dat hoe ouder je wordt in Thailand hoe kwetsbaarder je gezondheid is.
  Ik heb een vast ziekenhuis, daar hebben ze inmiddels wel een heel dossier van mij. Dat heeft als voordeel dat als je iets mankeert de dokteren je gehele dossier bij de hand hebben. Ik mijn ziekenhuis spreken de doctoren allemaal zeer goed Engels en hebben veelal ook ervaring in het buitenland opgebouwd.
  Dat heeft ook tot voordeel dat ze gewend zijn om alles met de patient te delen. Veel Nederlandse expats kiezen er voor om zich niet uit te schrijven in Nederland. Alle motivaties van wel of niet uitschrijven laat ik aan anderen over.
  3. Cultuur verschillen. Ik ben nu inmiddels bij 20 jaar getrouwd. Mijn Thaise vrouw (die overigens ook in Nederland is geweest en zich behoorlijk in het Nederlands met mij kan praten) en ik hebben vaak een andere kijk op zaken. Wij weten dat van elkaar en laten dat soort zaken ook voor lief.
  Zaken zoals koningshuis, Boeddhisme, gevoelens bij zaken als opvoeding laten we (niet onbesproken) rusten als blijkt dat we daar totaal anders over denken.
  4. Dan de plaats van wonen en je dagelijkse leven.
  Bij mij was het gewoon van te voren duidelijk dat we gingen wonen in de buurt van haar ouders. Denk er aan dat als je een relatie krijgt dat ouders en familie van je geliefde een zeer belangrijke factor zijn. Je geliefde zal altijd weer terug willen gaan naar de plek van de geboorte. Die band is onder geen enkel voorwaarde te negeren. Als je in Thailand gaat wonen zal je afhankelijk van je visum vaak niet kunnen en mogen werken. Probeer dus je leven zo in te richten dat je dagelijks andere bezigheden hebt. Vrije tijd besteding (zelf op het strand zitten) is niet een bezigheid waar je veel voldoening uithaalt.
  Trek door Thailand. Er is veel schoonheid in Thailand. Tegen de tijd dat je eventueel een partner vindt neem die mee. Laat je partner vertellen waar je moet zijn. Je vindt de mooiste plekken waar vermoedelijk nog nooit een toerist is geweest. Neem daar de tijd voor.
  Probeer zo snel mogelijk je Thaise rijbewijs te halen. Ga de weg op (Thailand rijdt links) en besef altijd dat de Thai een slecht rijgedrag heeft. Handhaving door de politie is dus danig dat van een opvoedende waarde geen sprake is.
  Steek je licht op bij de plaatselijke landgenoten, wordt lid van de Nederlandse vereniging. Zij hebben veel ervaring en organiseren veel activiteiten.
  Wat mezelf betreft. ik woon nu niet meer in mijn oorspronkelijke dorp. Mijn huis staat daar nog en gebruik ik zeg maar een buitenplaats. Zelf woon ik nu in Bangkok (ivm mijn gezondheid). Ik heb bewust gekozen om geen woonstede in een toeristen plaats te hebben. Als ik reuring wil of naar de zee heb ik de mogelijkheid om met de auto daarna toe te gaan. En eventueel een of meerdere dagen te verblijven.

  En dan tot slot.
  Je bent hier gast. Gedraag je als gast. Stap niet in de voetsporen van feodale westerlingen die alles naar de westerse maatstaven zouden willen veranderen en zich ergeren aan de Thaise gewoonten, gebruiken en wetten.
  Aanvaard dat de Thai een cultuur heeft van ruim 2500 jaar.

  Ik wens je voor in 2023 vast een prettig verblijf toe in Thailand
  En misschien zien we elkaar in de toekomst.

  Janderk

 12. Rob zegt op

  Nog een risico: het helse verkeer wat Thailand het gevaarlijkste land ter wereld maakt op dat vlak. En voor voetgangers zijn er amper begaanbare voetpaden ( als je in een rolstoel zit of met krukken moet lopen, is het helemaal miserie) en het concept ‘zwakke weggebruiker’ kennen ze niet.

 13. ziekterisico zegt op

  Wat je noemt voor ziekte is amper van belang. Grootste bron van opnames in hospital zijn verkeersongevallen.
  Noorden is soms koeler maar in andere tijden juist nog warmer. Dito voor dat Isanië.
  Het maakt dunkt me in de praktijk vooral een enorm verschil of je wel/niet een lokale partner hebt-of evt heel snel denkt te scoren. In je up zal het stukken moeilijker zijn.
  Sommige van die voordelen zijn wel erg betrekkelijk: tempels en andere ´cultuur´ ook volop in aanliggende. Uit diverse lijsten/scores etc voor beste woonst voor pensionado´s in ASEAN komt steeds Malaysia als beste uit de bus. Verder blinkt Th uit in ontstellende burocratie-niet vermeld nadeel.

 14. Paul zegt op

  niemand spreekt over de perikelen van Immigratie, periodieke meldingsplicht, te overleggen documenten, evt. visa-run

  • Louis zegt op

   Ik heb al vele keren mijn jaarlijks visum moeten vernieuwen. Dat hoort nu eenmaal bij de verplichtingen om hier langdurig te mogen verblijven. Als je daar geen genoegen mee kunt nemen dan blijf je best in eigen land. Thailand is vrij hun regels en wetten op te leggen.

   Is dit een last? Nee, mijn aanvraag is nog geen enkele keer geweigerd geweest om welke reden dan ook. Het enige vervelende is dat je hooguit een halve dag kwijt bent, maar who cares, tijd genoeg hier. De periodieke meldingsplicht (90 dagen) doen we online en is een kwartiertje werk.

   Als je echt wil kan je nog heel wat ‘nadelen’ gaan zoeken maar dergelijke houding helpt geen mens vooruit. Ik heb toch wel de indruk dat de gelukkigen onder ons hun tijd niet verspillen om te zoeken naar alles wat hen hier niet bevalt. Soms vergeten sommigen wel eens om te genieten van het leven, dat zou hun de slechte kan van Thailand al heel wat dragelijker maken.

 15. Jack zegt op

  Het grootste nadeel is mijns inziens de juridische status, je zult altijd te gast blijven. Mijn vrouw woont ruim 30 jaar in Nederland en heeft een dubbele nationaliteit en heeft dezelfde status als ik in Nederland, iets waar wij in Thailand alleen maar van kunnen dromen.
  Alle andere mogelijke nadelen zijn erg persoonlijk en kunnen veelal door voldoende spaarcentjes verminderd worden.

  • Rob V. zegt op

   Een buitenlander kan ook tot Thai naturaliseren, al dan niet als 2de nationaliteit. Kost wel een bom duiten en je moet een taal/inburgeringsexamen afleggen. Ook is er een quotum van 100 naturalisaties per jaar per land van herkomst maar gezien het aantal Nederlanders dat een permanente verblijfsvergunning (PR) of Thaise nationaliteit aanvraagt, zal dat niet uitmaken. Je hoeft dus juridisch gezien niet de eeuwige gast te zijn.

   Of je in de praktijk van de status als gast af komt is natuurlijke weer een andere vraag. Dat zal aan de Thai liggen met wie je in aanraking komt en in hoeverre je zelf je best doet onderdeel te worden van de maatschappij (taal, Thaise vrienden, actief tussen de Thai of je terugtrekken in een witneus enclave met een dieet van aardappelen, brood en hagelslag…).

   • Nok zegt op

    De obstakels die de Thaise overheid neerlegt op weg naar Thaise naturalisatie- tegen een flinke kostprijs- laten zien dat men er niet happig op is. Je zegt het zelf: slechts 100 stuks als jaarlijks quotum, en bedoeld voor alle nationaliteiten. Ik ben in NL genaturaliseerd nadat ik kon aangeven minimaal 3 jaar als gehuwde bij mijn man onder één dak te wonen. C’est ça! Verder wordt een farang nooit maar dan ook nooit Thai. Daarvoor zijn de verschillen te groot. Maar als Thaise ben ik Nederlandse en volg Nederland politiek en maatschappelijk meer dan een farang ooit aangaande Thailand zal doen. Je mag best wat kritischer zijn als het de Thaise mens betreft!

    • Tino Kuis zegt op

     Je hebt gelijk, Nok. Ik heb een twintig jaar geleden overwogen ook de Thaise naturalisatie weg te bewandelen maar ik zag ervan af wegens de kosten en de langdurige procedure.

     En Nok, Rob V. en ik zijn zeer geïnteresseerd in al het Thaise gebeuren. We kennen ook beiden redelijk de Thaise taal. En we zijn beiden heel kritisch maar dat kunnen we niet altijd laten blijken.

    • Rob V. zegt op

     Inderdaad beste Nok, helaas lijkt het in de voorzienbare toekomst er niet op dat een Nederlander in even zo grote maten kan participeren in Thailand zoals een Thais persoon dat in Nederland kan. Ik heb de indruk dat menig Thailand ganger daar ook niet om maalt, men wil meestal gewoon “lekker van de oude dag genieten”. En ja, de Thaise overheid lijkt er ook niet happig op als een buitenlander zich vol energie kritisch betrekt met het land. Dus zowel vanuit de witneus kant met bezwaren als (“je bent te gast”, vingertje zwaaien” en “neo-koloniasme”) als ook Thaise kant (“je bent geen Thai”, zelfs kritische Thai wordt verwijtend en verdachtmakend “ben je wel een Thai?” tegengeworpen). Op maatschappelijk niveau als buitenlander echt volledig als gelijke te worden gezien lijkt dus voorlopig nog een onmogelijkheid. Te scheutig nationalisme speelt hier een rol baar mijn mening. 1 op 1 wil het nog wel lukken, ik ken Thaise personen die het prima vinden over politieke en maatschappelijke zaken van het land te spreken (“Rob jij bent in je hart half een Thai”), maar de meeste moeten naar weinig tot niets van hebben of hebben contact met mij tot 0 teruggebracht. Kortom: in Nederland gaan er meer deuren open, maar dat hoeft een aangenaam leven in Thailand niet in de weg te staan mits je maar beseft dat daar dus sommige zaken (voorlopig?) slecht tot onbereikbaar zijn. Het is helaas niet het land van gelijke kansen en daar mag men denk best wat kritiek op hebben voor wie daar behoefte aan heeft. Maar besef de eventuele risico’s…

     • Chris zegt op

      hallo Rob,
      “helaas lijkt het in de voorzienbare toekomst er niet op dat een Nederlander in even zo grote maten kan participeren in Thailand zoals een Thais persoon dat in Nederland kan”.
      Wat bedoel je daar pecies mee? Je hoeft toch niet genaturlaiseerd Thai te zijn om hier te werken, met Thaise mensen die het Engels machtig zijn te praten over van alles en nog wat (als je de Thaise taal machtig bent met iedereen hier), om in de tempel te helpen, aan sport te doen, deel te nemen aan Boeddhistische evenementen en familie-uitjes, de bus te nemen, arme mensen te helpen,naar bruiloften en begrafenissen te gaan?
      Als je met ‘maatschappelijk’ bedoelt: stemmen bij verkiezingen dan heb je gelijk maar hetzelfe geldt voor een niet-genaturaliseerdeThai in Nederland. As je met ‘maatshappelijk’ bedoelt dat je complete vrijheid van meningsuiting wilt (kritiek uiten op autoriteiten), dan heb je ook gelijk maar dat geldt voor alle Thais in Thailand.

      • Rob V. zegt op

       Beste Chris, het is wat ik schrijf: als je geen Thai bent kom je meer beperkingen tegen. Dat kan actieve betrokkenheid in politieke zaken zijn maar zo zijn ook een aantal beroepen uitgesloten. En daar waar je wel kan werken heb je toch te maken met werkvergunningen. Enkele andere rechten (en plichten) heb je als niet-Thai ook niet zoals bezit van land. Maar ik vermoed natuurlijk ook dat de gemiddelde Nederlander die naar Thailand verkast daar weinig tot geen moeite mee heeft. Wou het toch aanstippen om te wijzen op het feit dat je niet volledig (in dezelfde maten) mee kunt doen in alles wat de Thaise maatschappij omvat.

    • Chris zegt op

     Bete Nok,
     Het is natuurlijk waar dat het niet eenvoudig wordt gemaakt om als buitenlander in Thailand te naturaliseren. Daar staat tegenover dat er veel minder moeilijke voorwaarden worden gesteld aan het in Thailand wonen en verblijven. Met een inburgeringscursus (die in Nederland verplicht is) waarbij je de Thaise taal moet leren zou menig expat hier niet wonen.
     Of je de politiek in een land volgt is veel meer een persoonlijke keus en veel minder een kwestie van nationaliteit. De meeste expats in Thailand zijn al ouder (60+) en komen hier van hun oude dag genieten. Ik geloof dat er ook veel ouderen in Nederland zijn die niks hebben met de Nederlandse politiek.

 16. Bart2 zegt op

  9 voordelen en 11 nadelen, wat moeten we daaruit besluiten?

  Ik leef hier al een groot aantal jaren en heb al lang geleerd om de nadelen van Thailand te relativeren. Veel hangt af van je eigen persoonlijkheid. Ik ga graag door het leven met een roze bril op de neus, anderen zijn dan weer zwartkijkers die maar al te graag de nadelen van Thailand in de verf zetten. Ik stel me dan de vraag in hoeverre die laatsten gelukkig zouden zijn in hun eigen land.

  Een objectief beeld vormen door een opsomming van voor- en nadelen heeft geen enkel nut. Zoals ik zonet al zei hangt alles af hoe je zelf door het leven gaat. Is Thailand perfect? Absoluut niet! Maar dat is het nergens. Ik zou nooit of te nimmer mijn beslissing om te verhuizen laten afhangen van de mening van anderen. Die beslissing maak je zelf.

  In elk geval, hier leven heel wat Farangs die perfect gelukkig zijn. Waarom zou het jou niet lukken Arthur?

 17. John Chiang Rai zegt op

  Ik zou voor je deze stap gaat zetten,je dringend aanraden zelf een jaar of nog langer, proef te gaan wonen in Thailand, en je in het geheel niet laten (mis)leiden van andermans ervaringen.
  Geluk,en daarmee bedoel ik levens en woon geluk is vaak erg persoonlijk,en wordt door iedereen anders ervaren.
  Toegegeven is Hua Hin of een andere toeristische omgeving voor velen nog draaglijker, als je ergens op het platteland te gaan afzonderen.
  Voor deze laatstgenoemde mogelijkheid,die meestal ook qua prijs nog voordeliger is, kom je als je tenminste nog iets contact wilt hebben met andere dorpbewoners, niet aan de Thaispraak leren voorbij.
  Maar goed zelfs al spreek je een beetje Thai,ga je na een kort gesprek met vele dorpbewoners,meteen merken dat je qua interessen vaak veruit elkaar zult liggen.
  Hoewel jij in je rijtje van voordelen denkt, dat het levensonderhoud en de gezondheidszorg een stuk goedkoper is als in Europa,is dit ook niet altijd helemaal waar.
  Goed het wonen,zeker als je dit doet in het reeds betaalde huis van je partner(in) kan erg goedkoop zijn,hoewel je dan meteen ook weer gebonden bent aan de plaats waar dit huis zich bevind.
  Ik zou ze de kost niet willen geven,die eigenlijk zonder voldoende woon/leef ervaring braaf hun lieve vrouwtje op het platteland gevolgd zijn,om later eerst te merken hoe klein en eenzaam hun wereldje geworden is.
  Ik geef toe dat deze ervaring ook heel persoonlijk is, maar als ik bij mijn eigen ervaring kijk, zou ik bij alle vriendelijkheid die deze dorpbewoners hebben,er nooit op den duur willen wonen.
  Ook de z.g.n.goedkope gezondheidzorg in jou rijtje,is als je uitgaat van een meestal dure ziekenverzekering,die veel behandelingen en reeds voorhanden zijnde ziektes kan uitsluiten,zeker niet altijd goedkoop.
  Verder is het levensonderhoud /eten,als je bereidt bent op den duur als een Thai te gaan eten,natuurlijk veel voordeliger.
  Geheel anders wordt het in mijn geval, omdat ik denk dat ik mijn hele leven niet hard gewerkt heb, om mij uitsluitend nog goedkoop te voeden, als je geregeld ook nog een goede wijn of andere westerse producten genieten wilt.
  Deze laatsten zijn beduidend duurder dan in Europa,en slaan als je deze graag verder genieten wilt,een behoorlijk gat in je z.g.n.goedkope begroting.
  Persoonlijk ,omdat ik onze familie in Thailand ook verder graag bezoek,hou ik het liever bij een 50/50 regeling,waarbij ik s’winters voor de Europese kou,en zomers de vaak extreem Thaise hitte vluchten kan.
  Ik blijf op deze manier in Europa automatisch verzekerd,en hou omdat ik in feitte niemand op den duur verlaat,een veel beter contact met familie en vrienden in beide landen.

 18. Ger-Korat zegt op

  Je hebt het over je ergens op het platteland af zonderen. Vind ik ook wel weer zo zwart wit in vergelijking met Hua Hin want er zijn vele grote plaatsen cq.steden waar veel te beleven is en waar je juist geen of weinig buitenlanders tegen komt. Thailand is iets meer dan de toeristenplaatsen en de dorpen. Voordeel is dat je ook daar, in de grote plaatsen, goedkoop kunt wonen, veel contact met alleen maar Thais, veel sportmogelijkheden en idem uitgaan, eindeloos veel winkelplezier en koffieshops en restaurants en ga zijn maar door. Veel gezondheidszorg, tandartsmogeijkheden, beautyshops en massageshops, workshops, keuze aan scholen en privé-onderwijs, cursussen en trainingen,hotels en resorts. En zo kan ik nog wat meer opnoemen als je in de grotere plaatsen verblijft. Zo erg is het leven buiten de toeristenplaatsen juist niet, integendeel zelfs want het leven is er goedkoper zoals lagere huren, lage prijzen in restaurants, de koffie en uitgaan is betaalbaarder. Mij zul je niet vaak zien in de toeristenplaatsen want het leven hierbuiten vind ik prettiger, voor contact met buitenlanders ben ik niet in Thailand gaan wonen want dan had ik net zo goed in Europa kunnen blijven.Vergelijk ik mijn gebied, stedelijk gebied Korat, met Hua Hin dan is het laatste slechts een kwart van Korat, dus hoe zo je afzonderen op het platteland ?

  • John Chiang Rai zegt op

   Beste Ger-Korat, Hoewel je mij niet met naam aanspreekt, ga je dus duidelijk in op mijn reactie/mening waarvan ik hoop dat de redactie mij toestaat om jou hierop een antwoord te geven.

   Als je mijn reactie goed zou lezen,geef ik duidelijk aan dat woon en levensgeluk erg persoonlijke dingen zijn, die door iedereen anders ervaren worden.
   Onder afzonderen bedoel ik dus niet de grotere steden waarmee jij jou levens en woonsituatie probeert te verdedigen,maar juist die dorpen die ver van deze steden liggen.
   Als ik uit ga van het geboorte dorp van mijn vrouw,waarvan er in Thailand veel meer zijn dan steden, dan zijn deze meestal verweg van winkelcentra’s,gezondheidszorg,workshops,massagesalons,etc. waar jij het in jou reactie over hebt.
   Dorpen waar honde geblaf,hanen gekraai,luide muziek en ander lawaai op ieder moment van de dag,samen met het in brandsteken van afval die de lucht verpesten,etc.tot een schijnbaar normaal dorpsleven horen.
   Dit zijn dorpen waar de Engelse taal haast of helemaal niet gesproken wordt,en de farang mits hij nog iets meer menselijk contact wil hebben als alleen met zijn eigen vrouw,haast gedwongen wordt de Thaitaal te leren.
   Een dorpsleven waar velen genoegen meegenomen hebben,omdat toevallig hun Thaivrouw daar geboren is, en zij daar reeds een grondstuk of huis had,noem ik zonder voldoende taalkennis afzonderen.
   Hoeveel Nederlanders of andere farang spreken dan volgens jou zoveel Thai,dat ze in een dorpsgemeenschap,afgezien van een oppervlakkig gebabbel,nog een goed gesprek met deze gemeenschap kunnen voeren?
   Niet dat ik mij meer voel als deze doorgaans vriendelijke dorpsbevolking,maar als je probeert met deze in contact te komen, merk je meteen dat buiten hun schuld,de meerheid hoogstens lagereschool niveau hebben gehad,en hun vaak minimale interessen daardoor enorm verschillen met die van de meeste farangs.
   Ik spreek daarom alleen over mijn eigen mening,waarbij ik overtuigd ben zeker niet de enigste te zijn, dat een jaar of meer op proef wonen, om precies te kijken waar iemand zich überhaupt ergens gelukkig kan voelen,zeker niet verkeerd is.
   Mijn persoonlijke ervaring,die nogmaals voor iedereen anders kan zijn,is de 50/50 regeling die ik in mijn eerste reactie reeds genoemd heb,en daarmee ben ik ook zeker niet alleen.

  • fred zegt op

   Ik leef halftijds in de Isaan (Surin) en halftijds in Pattaya. De restaurant prijzen zijn in Pattaya helemaal niet duurder dan in Surin. Integendeel. Je kan nergens zo gevarieerd goedkoop eten en drinken als in Pattaya. In Pattaya betaal je een grote fles bier 70 baht en een lekkere cappucino 40 baht. Een uitgebreid american breakfast inc koffie (2) betaal je mits wat uitzoeken 129 Baht. Ik ben dit alles nog nergens tegengekomen in Surin.
   In plekken als Pattaya is er veel concurrentie waar men de vruchten van plukken kan.

 19. William zegt op

  Zo zijn er zo veel steden in Thailand, Korat-city is daar een van.

  Heb het donkere vermoeden dat ik bij Ger om de hoek woon, vrijwel alles kan je hier vinden en kopen.
  Levenspatroon zo duur al je het, maar maken wil of Thai stijl zo goedkoop als je maar wil gaan.
  Uiteraard ben je bewoner van dit land en zal je toch ietsje moeten ‘ínburgeren’
  Ik denk [weet] trouwens dat het grote voordeel Thailand de kosten van een huis al dan niet gekocht en afbetaald plus energiekosten [stroom] en in mindere maten voedsel en kleding zijn, hoewel je hier minder nodig heb en met in de mix met Thais en Europees eten uiteraard goedkoper uit ben.
  Die ‘anderhalve keer per jaar’ dat ik langs de kustlijn zit ben ik al weer gauw ‘genezen’ van het is hier geweldig.
  Je zal je eigen lijstje moeten maken als toekomstige bewoner van dit land wat je nu echt wil.
  Wat voor de een prut is, is voor de ander geweldig.

 20. fred zegt op

  Als jarenlange expat geef ik aan iedereen de raad om in TH te komen overwinteren en dit eventueel gewoon op basis van een toeristen status. Pas dan zal je genieten van alle lusten en kan je de lasten aan je laten voorbijgaan.
  Wie zich hier definitief vestigt wordt constant geconfronteerd met allerhande adminsitratieve romplslomp en beperkingen en zal ondervinden dat men na 20 jaar verblif geen gram meer rechten heeft als na 2 dagen. Je blijft een farang met enkel plichten.
  Bezin eer je begint.
  Ben je niet zeker van gezond oud te worden zou ik er al helemaal niet aan beginnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website