Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin heeft uiteraard een Thaise bankrekening. Binnenkort ga ik weer naar Thailand. Ik zit me nu af te vragen wat goedkoper is: gewoon geld pinnen bij een ATM (ik neem per keer 20.000 of 30.000 baht op), of dat ik via Wise geld overmaak op haar rekening en zij het via de ATM opneemt,

En als Wise goedkoper is, over hoeveel verschil praat je dan?

Groet,

Henk

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

30 reacties op “Thailand vraag: Wat is voordeliger geld pinnen of via Wise overmaken?”

 1. Luit van der Linde zegt op

  Via Wise overmaken naar je vriendin en dan je vriendin laten pinnen is goedkoper.
  Zij betaalt weinig of geen kosten voor het pinnen, en de koers van Wise is ook nog eens gunstig.
  De transactiekosten bij Wise houd je het laagste als je het geld naar je vriendin over gaat schrijven vanuit Wise saldo.
  Net iets meer werk, maar nog steeds binnen een minuut geregeld.
  Eerst je Wise saldo in euro kosteloos opwaarderen met Ideal.
  Dan direct daarna vanuit het saldo naar de rekening van je vriendin sturen.
  Een ander alternatief wat vaak goedkoper is dasn pinnen bij een ATM, is contant geld in euro biljetten meenemen, biljetten van 50 euro of meer en dan bij Superrich wisselen.

 2. Barry zegt op

  Hallo Henk,

  Via wise overmaken is goedkoper dan pinnen met je nederlandse/belgische kaart. Zelf heb ik ongeveer al 4 jaar een thaise bankrekening bij siam commercial bank. Zodra ik in thailand ben maak ik geld over met wise, is er soms meteen, andere keer een dag later.

  Maak bij wise een account aan en je kan zien wat de kosten zijn voodat je geld overmaakt.

  Naast de kosten is de wisselkoers bij wise ook beter dan met je eigen bankkaart. Mocht je ooit moeten pinnen in thailand met je nederlandse of belgische kaart kies dan altijd voor ‘no conversion’

  Success,

  Barry

 3. Dirk zegt op

  Kun je aangeven hoeveel transactiekosten je betaalt wanneer je thb overmaakt naar Bangkok Bank vanaf een eurorekening bij Wise. Ik ben benieuwd hoeveel dat scheelt met de normale manier bij Wise, dwz met ideal vanaf een ing rekening. Alvast bedankt. Dirk.

  • Luit van der Linde zegt op

   De laatste keer was ik voor een bedrag van 15000 THB 3,31 euro kwijt bij overschrijving van mijn euro saldo bij Wise naar de Kasikorn rekening van mijn vriendin. Zij ontvangt het bedrag zonder kosten, en de koers was gunstig.Het verschil zal niet groot zijn met rechtstreeks vanaf Ideal, maar ik heb geen probleem met de extra stap in het proces, en je krijgt als er wat blijft staan op je wise saldo zelfs rente…

   • Henk zegt op

    Toevallig eergisteren rechtstreeks overgemaakt vanaf ideal. 400 euro tegen koers 37,257.
    Ontvangen 14762,26 THB. Kosten € 3,77. Scheelt dus € 0,47:)….MVG

    • Luit van der Linde zegt op

     Bij mij zelfde koers, ook 37257 en dat op 27 mei.
     Rijk zal je niet van de verschillen worden, maar je hoeft er ook nauwelijks iets anders voor te doen.

 4. Bastiaan zegt op

  Bij contant wel opletten om grote biljetten, bv 100 euro, mee te nemen. Kleinere geven een slechtere koers.

  • Luit van der Linde zegt op

   Bij contant zijn er bij de wisselkantoren meestal twee koersen voor euro omwisselen, briefjes van 50 en groter, en de andere voor kleiner dan 50.
   Briefjes van 50 zijn dus het handigste, dan kan je een kleine hoeveelheid omwisselen en toch de beste koers hebben.

 5. Michael zegt op

  Wij hebben jarenlang een extra ING rekening gehad waarbij het pasje in Thailand bleef, echter werd dit steeds duurder, de kosten voor het opnemen van bijvoorbeeld THB 10.000,- liep tegen de EUR 20,- per keer aan.

  Sinds een jaar gebruiken we Wise, met de ‘lowest transfer fee’ ben je voor een zelfde boeking van THB 10.000,- nu zo’n EUR 3-5 per keer kwijt. En meestal staat het geld binnen een paar minuten op de Thaise rekening. Met Wise ‘betalen’ we via Apply Pay, maar zoals een reactie hierboven aangeeft, een Wise saldo kan het mogelijk nog wat goedkoper maken.

 6. Luit van der Linde zegt op

  @Martin, je kunt ook wachten met overmaken tot je bij de ATM staat, dan is de kans dat je vriendin verdwenen is wat kleiner…

  Naast Wise heb je ook nog Remitly, maar meestal is Wise goedkoper

 7. Ruud Vorster zegt op

  Ik kom vaak op Bali en reis door vv naar Australia of Maleisie.Met mijn WISE account hou ik de wisselkoersen in de gaten en koop bij gunstige koers Rupias en Dollars in .Ik betaal zoveel mogelijk met de Wisekaart bij winkels, restaurants en taxi en pin cash via ATM ter waarde van max 200 pondsterling per maand . Meer cash gaat via bank rekening van Indonesische vriendin voor 9145 rupia die het vervolgens zonder kosten uit de ATM haalt . In Australia is 300 dollar cash per maand meer dan genoeg want daar gaat zowat alles via de kaart tot een icecream aan toe. Grote voordelen met Wise dus veel betere koers dan op de straat en geen groot bedrag aan cash meenemen uit Nederland en gezeur met wisselen.

 8. Bertrand zegt op

  Ik maak altijd geld over naar een Thaise rekening om daarna te pinnen aan een ATM automaat. Dan heb je de internationale kosten om geld op te nemen tenminste toch niet.

  • Eric Donkaew zegt op

   Zo doe ik het ook. Het verdient dan aanbeveling om redelijkerwijs een zo groot mogelijk bedrag (bij voorbeeld 10.000 euro) over te maken. Je hebt dan procentueel de minste kosten.
   Bij mij gaat het van ING bank naar Bangkok Bank. Net gedaan en het bedrag stond er na één dag al op.

   • Luit van der Linde zegt op

    Je hebt gelijk dat het procentueel iets goedkoper wordt bij grote bedragen, maar ik denk dat jij veel meer kunt besparen door Wise te gebruiken omdat die een veel gunstiger wisselkoers hanteren dan bijvoorbeeld ING.
    Bij Wise zou je vandaag als je 10000 euro zou overmaken 369504,64 baht hebben overgehouden, kosten meegerekend
    De vaste kosten bij Wise vanaf account zijn 0,85, variabel 0,67%, koers vandaag 37,2012

 9. Jacobus zegt op

  De schrijver van het stukje pinde regelmatig 20,000 tot 30,000 baht via een ATM van zijn Nederlandse rekening. Dat is mij nog nooit gelukt de laatste 10.jaar. Jaren lang heb ik ook bij een ATM van mijn Nederlandse bank gepind. 16,000 a 17,000 baht was het matje. Sinds een aantal jaren gebruik ik ook Wise.
  Direkt pinnen kostte mij meestal zo’n 16 euro.Via Wise naar een Thaise account kost mij ongeveer 4,5 euro.

  • Jan zegt op

   Ik heb zelf jaren geleden met een thaise vriend een rekening bij de Kasikornbank geopend. Wanneer de koers gunstig is maak ik daarop geld over. Ik kan dan in Thailand pinnen bij een ATM.
   Daarnaast heb ik een Wise DebitCard. Ook hier zet ik als de koers gunstig is geld op. Ik kan dan netals in Nederland gewoon pinnen bij bijv. 7 Eleven. Ben heel tevreden over Wise, geld overmaken gaat supersnel (binnen een minuut) en is voordelig als je de koers in de gaten houdt.

   • Chris zegt op

    Wanneer de koers gunstig is……

    Wanneer is dat, en wie bepaalt dat?
    Als ik de koers van de Baht, en van enige andere valuta zou kunnen voorspellen was ik multimillionair.
    De kosten van de internationale overboeking zijn vele malen groter dan de wisselkoersen van dag 1 op dag 2, 3, 4, 5, en 6 en 30.

    • Luit van der Linde zegt op

     Chris,

     bepalen wanneer de koers gunstig is kan je inderdaad niet, je kunt het alleen maar achteraf constateren.
     Maar dat de kosten van overboeking vele malen groter zijn is niet waar, Een stijging of daling van een procent op een dag komt inderdaad niet zo vaak voor, maar tussen dag 1 en dag 30 zal dit best voorkomen, en het is dus zeker niet dat de internationale overboeking vele malen zoveel kost zoals jij stelt.
     Maar zeker als leek is de voorspelbaarheid te gering om er van te profiteren.

     • Jan zegt op

      Wanneer je de koers regelmatig bijhoudt kun je wel degelijk bepalen of het gunstig is om THB te kopen. Op dit moment staat de THB op 37.2362, gisteren een fractie hoger, op 23 mei stond hij ca. 37.5, rond 16 mei op ca. 36.7. Soms is er een uitschieter naar ca. 38 THB. Op dat moment is het gunstig om THB te kopen.

      • Luit van der Linde zegt op

       Jan, ik ben het niet met je eens, ook als de koers een hele tijd rond 37 schommelt en dan plotseling 38 is, heb je helemaal geen garantie dat 38 een goede koers is.
       Je weet alleen dat je goedkoper koopt dan de dag ervoor, maar wat er in de weken daarna gebeurt valt niets van te zeggen.
       Goede koopmomenten zijn alleen achteraf zichtbaar.

       • William-Korat zegt op

        Luit en Chris

        Je kan toch bij de Firma Wise een Analyseer historische valutadiagrammen of live euro / Thaise baht-wisselkoersen bekijken, de zogenaamde Koerstracker.
        Dat 38 of nog liever plus dan een koers is die je met beide handen moet aanpakken is al een tijdje duidelijk.[jaren]
        Ook als leek valt dat redelijk te volgen.
        Of je er rijk mee kan worden, nou nee of je moet over veel geld beschikken en veel tijd erin steken.
        Maar een prettig gevoel is ook lekker.

        • Chris zegt op

         Ik heb mijn penioen nodig om van te leven en de rekeningen te betalen. Het koersverschil met de afgelopen maand of jaar interesseert me helemaal niks.

      • Chris zegt op

       Bahts kopen? Je kunt er echt wel miljonair van worden.
       Een verschil van 0,5 Eurocent in een maand tijd.
       Met een AOW van 1000 Euro per maand kun je dan welgeteld 500 baht ‘verdienen”, de bankkosten niet gerekend. En hoe eet je die maand?
       Jaren geleden, zo rond 2006, was de Euro ongeveer 50 baht waard en iedereen vond dat normaal. Nu is 37 normaal. Ik maak me er geen seconde druk om en dat is niet omdat ik miljonair ben.

       • Maurice zegt op

        Die koers van 50 THB was helemaal niet normaal, wat voor onzin wordt er hier verkocht.

        De reden van de toenmalige zwakke Baht was de tsunami (een vreselijk drama voor Thailand). Al de rest is prietpraat.

        • Eric Donkaew zegt op

         Maurice: Die koers van 50 THB was helemaal niet normaal, wat voor onzin wordt er hier verkocht.
         —————————————–
         Als je zoiets zo bijdehand verkondigt, moet je wel weten waar je het over hebt.
         De Tsunami van december 2004 heeft geen enkele invloed gehad op de koers van de baht.
         Een half jaar voor de Tsunami was de koers van de euro al meer dan 50 baht. Na de tsunami ging de baht eerder wat omlaag om in de tweede helft van 2005 onder de 50 baht te duiken.
         Bron: https://exchangerates.org/eur/thb/in-2004. Geen prietpraat dus.

        • RonnyLatYa zegt op

         Had helemaal niks te maken met de tsunami. Over onzin en prietpraat gesproken….

         Het was nog een gevolg van de crisis in 1997 en de devaluatie van de Thai Baht.
         Was juni of juli 97 en ik stond op de luchthaven van Don Muang klaar om terug naar België te vertrekken.
         Plotseling werden de normale programma’s onderbroken en verscheen op de TV berichten dat er belangrijke informatie zou volgen. Bleek dat de Baht was gedevalueerd.
         De dag nadien veranderde alles.
         De Baht was op dat moment ongeveer een frank waard. Was gemakkelijk rekenen voor Belgen.
         Door de devaluatie kreeg je plotseling iets van een 120 of 130 Baht voor een frank.
         Dat heeft zich de jaren daarna doorgezet ook toen de Euro kwam tot hij op een bepaald moment het ergens begin 50 Baht stond voor een Euro.

         Op TB is er al eerder al eens een artikel over verschenen.

         https://www.thailandblog.nl/economie/koers-baht-euro/

        • Luit van der Linde zegt op

         Je kunt helemaal niet spreken over wat normaal is of niet, er is een oorzaak voor een koers.
         De oorzaken zijn vaak niet voorspelbaar, dus de koersen ook niet.
         Daarnaast moet je altijd beseffen dat je het over 2 valuta hebt die je met elkaar vergelijkt, dus oorzaken in beide landen beïnvloeden de koers.
         Als de baht goedkoper wordt ten opzichte van de euro kan dat betekenen dat er een oorzaak te vinden is in Thailand waardoor de baht minder waarde krijgt, maar het kan net zo goed zijn dat er een oorzaak is waardoor de euro duurder wordt, met exact hetzelfde resultaat als je niet vergelijkt met valuta van andere landen.

      • Louis zegt op

       Je weet NOOIT wanneer de koers gunstig is. Achteraf de waarheid komen vertellen is maar al te gemakkelijk. Op het moment zelf is het puur giswerk, wat je ook beweert.

       Ter info: Ik heb hier enkele jaren terug gebouwd als de koers net boven de 33 Thb stond. De koers was toen al geruime tijd aan het zakken. ACHTERAF gezien was dit een dieptepunt, had ik dat toen geweten had ik beter een jaartje gewacht om te bouwen. Zo zie je maar … niemand heeft die glazen bol!

 10. Menno zegt op

  Ik nam altijd op via ATM maar de extra kosten zijn best bizar. Ik had begrepen dat je met je bankpas+ paspoort naar de bank kan om geld op te nemen zonder extra kosten. Helaas als ik er eenmaal ben denk ik altijd..ach laat maar.

 11. Luit van der Linde zegt op

  Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst heet dat zo mooi.
  En waar je over het algemeen kunt stellen dat beleggen in aandelen rendement oplevert als de termijn maar lang genoeg is en de spreiding voldoende is, gaat dat voor speculatie met valuta niet op.
  Dat is ook logisch, beleggen in aandelen heeft betrekking op productie van bedrijven en de koers van valuta staat geen productie achter, het is alleen maar een verhouding met de valuta van een ander land.
  Natuurlijk kan je er zoals Chris zegt miljonair mee worden, maar je kan net zo goed helemaal blut worden.
  En een koers van 38 zoals William-Korat zegt kan een koopje zijn om aan baht te komen, maar het kan net zo goed de start van een beweging naar 50 baht zijn, en dan gaf je aankoop juist geen goed gevoel.
  Maar het gokken om op de goede dag in een periode te kopen als je Thaise baht NODIG hebt blijft leuk, maar ik heb ook al wel eens gedacht had ik maar een week eerder gekocht.
  Als het gaat om rijker te worden zijn er veel betere methodes om te speculeren of te beleggen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website