In 1997 kwam Thailand in een ernstige economische crisis terecht. De devaluatie van de Baht, die onder internationale druk werd doorgevoerd, ontketende een reeks aan gebeurtenissen die sindsdien wordt aangeduid als de Aziatische (monetaire) crisis.

De groei stagneerde, bedrijven konden hun schulden niet meer afbetalen en het betalingsbalanstekort was vanaf 1995 aanzienlijk toegenomen en daarmee ook de omvang van particuliere buitenlandse leningen. Veel van deze leningen werden geïnvesteerd in de overgewaardeerde onroerendgoedsector, die begin 1997 instortte.

Crisisjaar 1997

De Thaise handelsbalans kenmerkte zich tot het crisisjaar 1997 door een voortdurend tekort, ondanks de sterk toegenomen export. De financiële markten in Thailand raken verder in een crisis, nadat twee ministers, onder wie de bewindsman van Financiën, hun ontslag aankondigen. De koersindex daalt op 18 juni naar een diepste punt sinds 98 maanden. Een devaluatie van de Baht, die op 9 juli inmiddels met 16 procent in waarde is gedaald, zorgt voor onrust op de overige financiële markten in Azië. Het domino-effect wordt nu zichtbaar. Al tijdens het crisisjaar steeg het handelsoverschot naar 1,6 miljard dollar, en ook de jaren daarna bereikte men een handelsoverschot.

Geschiedenis van de Thaise Baht

Tot 1860 had Thailand helemaal geen muntgeld. In plaats daarvan gebruikten ze gebruikte metalen buisjes, waarin dan de waarde van de munt stond. Deze waren dan verdeeld in verschillende waarden bajt en waren van zilver. Tussen 1858 en 1860 werden er ook verschillende buitenlandse munten toegestaan als betaalmiddel in Thailand. De moderne munt werd 1860 geïntroduceerd. Sommige waren goud, zilver of koper.

Tot 1902 werden de munten nog gebaseerd op de zilver koers. Dit zorgde er voor dat de munt soms erg schoof ten opzichte van munten die hun koers hadden gekoppeld aan die van het goud. Van 1956 tot 1973 was de koers van de Bath gekoppeld aan die van de Amerikaanse dollar. Eén dollar was 20 baht waard. In 1997 werd ook Thailand getroffen door de economische crisis die rond ging in Azië. De waarde van de munt was op haar dieptepunt 52 baht ten op zichtte van één dollar.

De Bath is sinds 1973 niet meer aan de Dollar gekoppeld, anders hadden we alweer minimaal 46/47 Bath voor een euro. Een aantal feiten:

 • Eind 1998 waren de waarde van de baht, de prijzen en de rentevoet opvallend stabiel.
 • Het BBP (bruto binnenlands product ) daalde echter ook in 1998 (met naar schatting 6,5%).
 • In 1999 wezen een aantal ontwikkelingen op economisch herstel.

Economie van Thailand

Thaise baht

Thailand heeft een vrijemarkteconomie, waarin de particuliere sector de belangrijkste is. In 2002 was 45% van de beroepsbevolking werkzaam in landbouw en visserij, 15% in de industrie en 31% in de dienstverlenende sector. In 2003 telde de beroepsbevolking 34,9 miljoen mensen.

De Thaise economie groeide in 2003 met 6,3%. SARS, de Irak-oorlog en de geringe economische groei in de Verenigde Staten, Europa en Japan bleken weinig effect te hebben gehad op de economische groei in Thailand. De groeiende export, overheidsuitgaven en consumentenbestedingen liggen ten grondslag aan de economische groei.

Thaise olie- en gasreserves

In de Golf van Thailand zijn grote olievelden ontdekt. De oliereserves werden eind 2002 geschat op 516 miljoen vaten. Thailand telt vier raffinaderijen met een totale capaciteit van ca. 700.000 vaten per dag. In 2001 bedroeg de productie van aardgas bijna 700 miljard kubiek voet. Het grootste deel van het aardgas wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. De Thaise export steeg in 2003 met 16,6% ten opzichte van 2002 en vooral de export naar de ASEAN-landen en China nam sterk toe. De export naar de EU groeide met ruim 15% en de export naar Nederland zelfs met 25%.

Thailand is verder de grootste orchideeën producent in de wereld en na Hawaï de grootste producent ter wereld van ananassen. In bijna alle provincies van Thailand is goud aanwezig. De goudreserves worden geschat op 32 ton en de zilver reserves op 98 ton. De hoeveelheden koper worden geschat op 900 ton en verder komen in Thailand onder meer saffieren, robijnen, zirkoon en granaat voor. De edelstenen, worden gebruikt voor het maken van gouden en zilveren sieraden en decoraties.

Opkomende economie

De economie van Thailand is een opkomende economie, sterk van export afhankelijk, waarbij de export goed voor meer dan tweederde van het BBP. De wisselkoers is Baht 31.00/USD. Terwijl de spanning tussen de VS en China aanhoudt, voelen de opkomende economieën de impact van korte termijn kapitaalstromen bij de waardering van hun munt en het protest van exportbedrijven die zich zorgen maken om de concurrentiekracht van hun producten.

In Azië voelt vooral de Japanse yen die impact, met de hoogste waardering in vijftien jaar ten opzichte van de dollar. Dat dwong de Japanse centrale bank om voor het eerst in zes jaar in te grijpen in de valutamarkten. De baht, is gestegen tot de hoogste koers in dertien jaar ten opzichte van de dollar. Als reactie hebben verscheidene landen, onder meer Indonesië, Thailand en Zuid-Korea, allerlei maatregelen genomen om hun economie te beschermen tegen de gevolgen van buitensporige kapitaal instromen. In oktober kondigde de regering van Thailand een heffing van 15 procent af voor buitenlandse obligatiehouders. Ze bekijkt hoe de Thaise munt reageert, want de export is goed voor de tweede derde van het BBP. De Baht, is gestegen tot de hoogste koers in dertien jaar ten opzichte van de dollar.

Thailand heeft een BBP ter waarde van 8,5 biljoen Baht (op een koopkrachtpariteit (PPP) basis). Dit classificeert Thailand als de 2e grootste economie in Zuidoost-Azië na Indonesië. Ondanks dit, Thailand gelederen halverwege de rijkdom verspreiden in Zuidoost-Azië zoals het is de 4e rijkste natie op basis van het BBP per hoofd van de bevolking, na Singapore, Brunei en Maleisië. Nominale economische Thailand output is 9728 miljard baht van juni 2010 (313,8 miljard dollar USD) , terwijl sommige 153 miljard dollar in deviezen.

Wat is de reden dat de Euro zo gezakt is?

Wij (diegene de buitenlanders die in Thailand wonen, en de Euro als valuta hanteren) hebben namelijk allemaal er veel hinder van’, omdat dit soms 12% in inkomsten scheelt! Drie jaar geleden, kregen we voor onze Euro 50 Bath nu nog maar 38 Bath tot 40 Bath! In mijn zoektocht naar een verklaring, ben ik een ware gierput tegengekomen (waar ik erg van geschrokken ben)

De FED, heeft zojuist weer bijna een triljoen Dollar bijgedrukt, en dat sijpelt door naar alle Westerse banken. Met gevolgen voor de westerse valuta. Daardoor is onze Euro dus weer van 42 naar onder de 40 Baht geduikeld. Het bijdrukken van Dollars komt groot in het nieuws. Het bijdrukken van Euro’s en Ponden niet (is minder groot nieuws) maar gebeurt dus ook! Als je de Baht vergelijkt met de goudprijs, zie je dat hij veel stabieler is dan de Dollar, Euro of Pond. De koers is niet gekoppeld aan de dollar’, (sinds 1973) en voorlopig neemt de Thaise nationale bank (De Bank of Thailand (BOT) begonnen op 10 december 1942) ook geen maatregelen om de koers aan te passen.

De koersen in Thailand worden bepaald door een paar mensen, die paar mensen verdedigen de belangen van mensen die welvaren bij een Baht die sterk blijft. Dit is overigens een ander Bank proces, waar we nog steeds geen inzicht in kunnen krijgen. Het is in ieder geval geen democratisch vraag en aanbod proces!

Euro zal nog verder zakken naar een dieptepunt

De verwachtingen volgens economen is echter dat daar voorlopig niks in wijzigt,  sterker nog, het zou wel eens heel slecht voor de Euro uit kunnen pakken!

Voortbestaan van de EU in gevaar dreigt te komen

De Centrale Banken van de EU-landen verkeren in ernstige problemen. Ze dreigen zelfs -tenzij ze een manier vinden om hun sterk verslechterde balansen te kunnen opvijzelen – hun valuta verplichtingen (‘currency swaps’) aan de Amerikaanse Federal Reserve (FED) niet na te kunnen komen. De Europese landen wacht daarom binnenkort opnieuw een forse banken crisis, die het hele systeem door elkaar zal schudden, en waarbij onvermijdelijk slachtoffers zullen vallen.

Currency Swaps

Om een aantal commerciële banken te redden (in Nederland bijvoorbeeld ABN-AMRO en ING) hebben de Centrale Banken in Europa gebruik gemaakt van enorme ‘currency swaps’, waarbij ze bijna $ 400 miljard hebben geleend van de Amerikaanse FED. Maar met de voortgaande teloorgang van de Europese commerciële banken en de waardevermindering van de diverse valuta (waaronder de Euro), wordt het steeds moeilijker om de FED dit bedrag terug te betalen.

Bij deze zogenaamde ‘currency swaps’ spreken, in dit geval de FED en bijvoorbeeld de ECB (Europese Centrale Bank), af om een bepaalde hoeveelheid geld van elkaars valuta’s uit te wisselen tegen een bepaalde wisselkoers. Deze wordt (bijvoorbeeld) zes maanden vastgezet. De ECB gebruikt dit geld vervolgens om commerciële banken in bijvoorbeeld België (Fortis), Finland, Hongarije en Ierland, die in de problemen waren gekomen door hun vrijwel waardeloos geworden op dollar gebaseerde financiële bezittingen, uit te kopen. De FED krijgt in zo’n geval de belofte van de ECB dat de schuld na zes maanden wordt terugbetaald!

Gerald O’Driscoll van het Cato Instituut, voormalig werkzaam bij de Citi group bank en de Dallas FED, ziet echter niet in hoe de Europese Centrale banken deze enorme schuld kunnen terugbetalen. De currency swaps hebben volgens hem de grote ineenstorting van het Europese banken systeem slechts uitgesteld, en niet voorkomen!

Kwetsbaarheid Europese banken

De commerciële banken van Europa, hebben zich de afgelopen jaren in hoge mate blootgesteld aan de nu ingestorte opkomende markten in Oost Europa, Latijns Amerika en Azië. Volgens een schatting nemen Europese banken driekwart van de in totaal $ 4,7 BILJOEN, die uitgeleend zijn aan deze opkomende markten, voor hun rekening. Dit bedrag is hoger dan de waarde van de in Amerika ingestorte subprime én Alt-A hypotheken markt.

Neil Mellor, valuta strateeg bij de Bank of New York Mellon: “De naschokken van de huidige wereldwijde financiële crisis veroorzaken nog steeds grote beroering op de FOREX markt (buitenlandse valutahandel), en worden steeds intenser gevoeld in de Eurolanden en Groot Brittannië.”

FED topman Ben Bernanke verklaarde, dat de gezamenlijke actie van de FED en buitenlandse Centrale Banken een ‘wereldwijde financiële ineenstorting in de herfst hebben voorkomen.’ Hij zei dat als deze enorme leningen niet gedaan zouden zijn, er een veel groter risico zou zijn geweest op het instorten van de wereldeconomie. De currency swaps waren volgens Bernanke daarom noodzakelijk, en zouden zichzelf uiteindelijk opheffen.

Maar in de recente weken is de situatie bij de Europese banken alleen maar verslechterd, net als de economie in hun thuislanden. Sinds Bernanke’s toespraak, is de Dow Jones EURO-Stoxx Banks Index maar liefst 66% gedaald. De RBS (Royal Bank of Scotland) is genationaliseerd, net zoals het Belgische Fortis.

“Ik zou zeggen dat de meeste grote banken in Europa blut zijn,” zegt Dory Wiley, president van Commerce Street Capital, een geldmanagement firma die investeert in bankaandelen. Het gevaar is dat de overheden, die nu als opvangnet voor de commerciële banken fungeren, failliet gaan of ten minste sterk afgewaardeerd worden. Er is zelfs een hedgefund manager die gewone retail-investeerders aanraadt om voorlopig maar helemaal weg te blijven uit Europa. Met name de volgende banken worden zeer kwetsbaar geacht voor nog verdere achteruitgang:

 • Barclays (BCS) (Groot Brittannië)
 • Erste Bank (EBS) (Oostenrijk)
 • Nordea (NDA) (Zweden)
 • ING (Nederland)
 • Fortis (België)
 • Banco Santander (STD) (Spanje)

Deze banken hebben enorme bedragen uitgeleend en geïnvesteerd in de inmiddels in gestorte opkomende markten. Daarnaast verblijven ze in Europese landen waar de financiële middelen van de overheden naar verhouding maar beperkt zijn ten opzichte van de financiële bezittingen van de gigantische banken die ze binnen hun grenzen hebben.

Europese overheden steeds dieper in problemen

Het is daarom niet vreemd dat veel Europese landen moeite hebben om hun eigen schuld te financieren, omdat beleggers vrezen dat de enorme economische en financiële problemen in deze landen de desbetreffende overheden boven het hoofd zullen gaan groeien. Zo is de kredietwaardigheid van Letland reeds afgewaardeerd en dreigt hetzelfde te gebeuren met Griekenland en Ierland. Om hun staatsfinanciën op orde te brengen hebben de regeringen van verschillende Eurolanden forse bezuinigingen aangekondigd. In Italië maakte de regering van Berlusconi, eind mei 2010 bekend 24 miljard euro te willen bezuinigen in het begrotingsjaar 2011-2012. Ook het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland kondigden eerder aan rigoureus te snijden in de overheidsuitgaven. Overigens ontkomen ook landen die hun overheidsfinanciën wel redelijk op orde hebben, zoals Duitsland en Nederland, er niet aan fors te bezuinigen.

Hoe kunnen de Europese overheden genoeg geld bij elkaar krijgen om de FED terug te betalen? Eén mogelijkheid is het drukken van (nog) meer geld, maar dat zal de positie van de euro nog verder ondermijnen en op den duur de inflatie fors aanwakkeren. Ook kunnen de belastingen worden verhoogd, een impopulaire en niet bepaald aantrekkelijke maatregel.

Nieuwe Europese bankencrisis

Conclusie is dus dat er een nieuwe Europese banken crisis aan zit te komen, waarvoor de eerder genoemde banken het meest kwetsbaar zijn. Wat de situatie nog verder gecompliceerd maakt is het feit dat de landen in de Eurozone hun financiële politiek moeten schikken naar die van de Europese Centrale Bank, zelfs als de uitgezette koers voor het desbetreffende land averechts werkt. Ierland is al zover gegaan door te dreigen uit de monetaire unie te stappen als het land niet meer hulp krijgt. Ierland is lid van de Europese Unie sinds 01-01- 1973. Zowel de Republiek als Noord-Ierland, als deel van het Verenigd Koninkrijk, sloot zich op dat moment aan. De republiek Ierland is daarnaast ook lid van de Europese Economische en Monetaire Unie, en heeft als zodanig sinds 01-01-2002 de Euro als wettig betaalmiddel. In Noord-Ierland wordt het Britse pond (GBP)gebruikt.

In Letland, waar de Centrale Bank het hele banken systeem van land heeft moeten uitkopen, waren onlangs heftige demonstraties, waarbij onder andere werd geëist dat de overheid de lasten van de door Zweedse banken verstrekte leningen teniet zou doen. Als de regering van Letland hiertoe overgaat, dan worden Zweedse banken zwaar getroffen. De Centrale Bank van Zweden heeft zelf $ 25 miljard moeten lenen van de FED -in al eerder genoemde currency swaps- om het eigen banken systeem overeind te houden.

“Door deze vorm van fiscale druk kan de hele Europese Unie uit elkaar worden gerukt,” verklaart Sean Egan, mede-oprichter van Egan-Jones, een krediet ratings firma in Pennsylvania (VS). “Dat zou voor zo’n enorme sociale onrust zorgen dat er zelfs een revolutie uit voort zou kunnen komen.”

Deze crisis raakt ook voorheen zeer stabiele landen zoals Zwitserland, waar de waarde van de financiële bezittingen in het banken systeem acht keer hoger is dan het totale jaarlijkse BNP van het land. Zwitserland is de FED $ 20 miljard schuldig, een relatief enorm bedrag voor een klein land. En Groot Brittannië heeft al drie ‘bailout’ rondes achter de rug, maar heeft nog altijd een schuld van $ 54 miljard aan de FED. Zelfs het oer stabiele Duitsland wordt geraakt en begint het vertrouwen van buitenlandse beleggers te verliezen. De laatste uitgave van 10-jaar lopende Duitse staatsobligaties schoot voor 32% tekort, iets dat door analisten als een ‘mislukte deal’ werd omschreven.

Bankroet van landen

Economen Carmen Reinhart (Universiteit van Maryland) en Ken Rogoff (Harvard) maakten studie van het bankroet gaan van landen, teruggaand tot in de 14e eeuw. Ze concludeerden dat massale overheidsfaillissementen in golven komen, en optreden op het moment dat valuta’s weg beginnen te zakken. “We concludeerden dat wereldomvattende bankencrises de oorzaak zijn van het failliet gaan van de overheden. We staan dus nog maar aan het begin”.

Sorry, dit zijn de feiten, en leuker kan ik het niet maken!

–  –  –

Naschrift auteur:
Dit artikel is geschreven, uit het oogpunt genomen, dat bijna iedere ‘Khon tang chat’ zijn inkomsten/geld uit Nederland ontvangt. Ook al is dit nu door middel is van een uitkering of verhuur, rente enz, enz, de gevolgen zijn daarvan direct zichtbaar! En vooral voelbaar in uw portemonnee.
Ook speelt dat velen van ons, financieel gedwongen worden om (weer) terug te keren naar onze Nederlandse thuishaven. Dit hebben we al kunnen concluderen, toen de Bath nog op 38 stond. Velen onder ons, weer naar Laos (of andere grenslanden) werden gestuurd. Omdat de minimale financiële inkomsten grens niet haalbaar was, van 800.000 Bath. Voor de Thai, blijft 1 Bath, 1 Bath. Voor ons die uit de Eurolanden komen, misschien een vermogen? Dit alles ver buiten onze schuld om. Maar…. we zijn wel het directe slachtoffer in deze! Ook de gevolgen, in Nederland zal ernstige problemen veroorzaken.

Een oplossing in deze zaak is nog niet gevonden. De meeste banken moeten hun (dure) leningen binnen zes maanden terug kunnen betalen aan de FED. En het spreekwoord luid; van een kale kip valt niks te plukken! Allen veel sterkte gewenst. De tijd zal uitmaken wat de gevolgen zijn.

Naschrift redactie:
De auteur van dit artikel geeft er de voorkeur aan om anoniem te blijven.
Alle auteurs schrijven op persoonlijke titel en verkondigen niet het standpunt of de mening van de redactie van Thailandblog.nl

No votes yet.
Please wait...

67 reacties op “Crisis op de valutamarkt: gevolgen voor koers Thaise baht en euro”

 1. Ik maak me ook zorgen. Ierland is failliet. Een staatsschuld van meer dan 32%!! van BBP.
  De knoflooklanden zitten bijna allemaal in de gevarenzone. De pensioenpot in NL begint leeg te raken en de kosten van de zorg worden binnen nu en tien jaar haast onbetaalbaar.
  Komt bij dat ons nationale spaarpotje: de gasbel ook leeg begint te raken.

  Ik denk dat over een aantal jaren de Thai naar Nederland op vakantie komen. Ben bang dat ik dan in een bar moet gaan werken 😉

  • Bert Vos zegt op

   Hoezo private joodse fed? Wat heeft dat Joodse ermee te maken? Helemaal niets natuurlijk. Gevaarlijke uitspraken, doet me ergens aan denken.

   • Hallo Bert,
    Wel een terechte opmerking. Kan als kwetsend worden ervaren. Ik zal het verwijderen.

    • PeterPhuket zegt op

     Toch wel een beetje waar, als je het boek “als de dollar valt” heb gelezen blijkt er wel veel joodse invloed zijn geweest. Wellicht dat daar de opmerking op gebaseerd is.

     • Ja, dat zal zeker. Maar als we bij iedereen die invloed heeft op de valuta problemen ook het geloof moeten vermelden gaat misschien wat ver.

 2. Chang Noi zegt op

  De zwakke dollar en zakke euro zorgen ervoor dat men zijn geld elders gaat beleggen. Bvb. in goud (belachelijk hoog momenteel) maar ook in landen als Thailand. De “slechte” koers tov de euro of dollar wordt m.i. dus bepaald door de zwakte van die munten maar vooral ook door de sterkte van de Thai baht (hoe raar dat ook klinkt). Kijk naar Honda en Toyota die een groot deel van hun producktie nu in Thailand laat uitvoeren.

  Voor de Thaise economie is die hoge koers op de long-run ook een ramp. Thailand wil graag meer exporteren als importeren.

  Voor de rest was die koers van 50thb voor de euro natuurlijk zeer on-realistisch en moet je die niet al ijk-punt gebruiken. Een koers als 45 a 46 zou een veel beter ijk-punt zijn.

  Ondertussen heb ik wel goed geprofiteerd van die koers van 50thb … ik heb toen net een mooie nieuwe auto gekocht en betaald met op dat moment geimporteerde euro’s. En ik denk dat ik niet de enige ben die toen goed gebruik hebben gemaakt van die koers. Zijn dat nu dezelfde mensen die nu klagen?

 3. Rudy Ackerman zegt op

  Maar wat valt er nu in de practijk nog te doen…afwachte tot de euro op 32 komt zoals ik al uit vertrouwelijke bron heb vernomen….en nu je nog 40 voor 1 bath ….ziet er naar uit dat NU de enige oplossing is om het spaargeld hier in bath om te zetten zoniet stilaan totaal teloor te laten gaan ?????

  • ferdinand zegt op

   Thai bath op het ogenblik boven de 42. Heb vandaag bij Bangkok Bank euros ontvangen tegen net geen 42. In Nation gelezen dat Bath verder gaat dalen. Dus de 32 die je noemt nog niet in aantocht

   • Ferdinant zegt op

    De euro is binnen een maand van 39.52 naar 42.26 bath gegaan. Wanneer deze trend zich voortzet dan zit de euro nog vóór 1 maart op ruim 45 bath! Toch wel opmerkelijk, dat de pessimisten onder ons zich nu gedeisd houden.

  • Jack zegt op

   De koers Thaise baht was tot 1902 gebaseerd op de zilverkoers. Deze koers was een stuk minder stabiel dan de goudkoers . De Thailand bath verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Japanse yen werd de officiële munteenheid. Later kwam de munt terug en werd deze aan de Amerikaanse dollar gekoppeld. Thailand werd flink getroffen door de economische crisis van 1997 in Azie, maar de economie heeft zich inmiddels weer hersteld. De waarde Thailand bath is ook nu sterk afhankelijk van de dollarkoers.

   Thailand baht euro omrekenen
   Een populaire vakantiebestemming is Thailand en het kan geen kwaad om voor vertrek Thailand bath naar euro om te rekenen. De koers Thailand bath euro is ruwweg ongeveer één staat tot veertig en is te hanteren als ezelsbruggetje bij het omrekenen van Thailand bath euro.

   • pim zegt op

    Als je de berekening van Jack neemt en 5000.- euro als vakantiegeld meeneemt kan je weleens van een koude kermis thuiskomen .
    Wanneer kan ik mijn euro’s bij je komen wisselen Jack dan maak je mijn week goed .

 4. ThailandPattaya zegt op

  Nou ben ik geen econoom en ook geen financieel expert maar er zitten toch ook voordelen aan de sterke Baht of mis ik iets? Als ik nu bijvoorbeeld 5000 euro op een Thaise rekening stort dan is dat ongeveer 205.000 Baht. Als de Baht inderdaad nog sterker wordt en rond de 32 baht per euro komt en ik ga die 205.000 weer omzetten in euro’s dan krijg ik daar om en nabij 6500 euro voor.

  Ik zal vast iets over het hoofd gezien hebben maar op het eerste gezicht lijkt me dit wel te kloppen.

 5. Dirk de Noorman zegt op

  Indrukwekkend en goed gedocumenteerd artikel dat een sombere toekomst schetst.

  Wat ik echter mis is in het essay, is de huidige discussie over- en de zeer wel denkbare mogelijkheid van het opgeven van de Euro door de Noord-Europese landen. In dat geval zou de koers van nieuwe valuta van die landen omhoog schieten.

  Het is toch ook zo op dit moment, dat de Duitse- en onze industrie enorm exporteren naar Azie. (Denk aan luxe artikelen, hoogwaardige techniek, Duitse auto,s etc.)

  (Buiten gewoon triest in dit licht is het gegeven dat Farangs niet in staat worden gesteld een bestaan in Thailand op te bouwen.)

 6. Swier Oosterhuis zegt op

  Jammer dat de auteur niet aanspreekbaar durft te zijn op dit artikel. Het lijkt een uitgebreide visie, maar driekwart is gewoon Wikipedia materiaal vermengt met persoonlijke opinies en (voor)oordelen. Er moeten lachen om het beeld dat geschetst wordt van de Amerikaanse FED als een gelddrukkende privaat Joodse organisatie.
  Natuurlijk zitten er ook voor de hand liggende waarheden in. Thailand heeft een relatief sterke economie en dat betekent een sterkere munt. Als Thailand liefhebber ben ik blij dat het goed gaat. En natuurlijk will thailand exporteren, wie niet? Maar laten we ook niet vergeten dat een van Thailand’s grootste industrieen het extern toerisme is, goed voor een kleine 20 miljard euro volgens voorzichtige schattingen omdat het erg lastig uit te rekenen is. Die industrie heeft baat bij een sterke Baht zolang het mensen niet tegenhoudt om Thailand te kiezen als vakantieland. Dat is ook wat de baht koers bepaalt en weinig anders. Je ziet het nu aan de legeskosten voor Thaise visa die in Nederland voor de 30 en 90 dagen variant (tijdelijk) gratis is gemaakt omdat er anuleringen zijn in het vliegverkeer vanwege de huidige overstromingen. Voor de longstay gasten in Thailand is de sterke baht een beperkte financiele tegenvaller, zeker in de bekende “Benidormolinos” achtige bolwerken van goedkoop vermaak zoals Pattaya en Phuket. In mijn geliefde Noord Thailand is de schade minder omdat het leven daar eenvoudiger en goedkoper is en gevrijwaard van het massatoerisme van de zuid Thaise kusten. Ik begrijp de zorgen, maar laten we wel wezen; ook bij een halvering van de waarde van de Euro ten opzichte van de Baht is Thailand nog steeds een vriendelijk en goedkoop land met mooie cultuur, een aangenaam klimaat en vriendelijke mensen. Ik neem aan dat we allemaal betrokken zijn bij dit land en er om geven, dus willen we best wat inleveren als ons tweede vaderland het goed heeft.

  • Swier, het is de vraag of Thailand (politiek) nog zoveel rekening met het toerisme wil houden ik heb het idee dat ze dat soms zien als een blok aan het been en juist minder afhankelijk willen zijn van het toerisme.

   • Ferdinand zegt op

    Ik weet niet of ik fout zit, maar uit diverse artikelen begrepen dat de hele toeristenindustrie slechts 6% van het Bruto Nationaal Produkt betreft. ?!? (welliswaar iets meer dan in de meeste andere Aziatische landen)

    Auto’s en aanverwant 11%, financiele diensten 9%, Eelektrische apparaten 8%, verder landbouw, visserij, computers, cement, platic, textiel drank, tabak etc.

    Dus moeten wij nu wel steeds denken dat onze invloed zo groot is in Thailand ?

   • Schuurtjesman zegt op

    Inderdaad, Pattaya toestanden, ouwe kerels overal met jonge vrouwtjes, gezuip, tatoeages. Echtscheidingen, Uitgemolken melkkoe farangs in de Esan.Slechte publiciteit! Ze zullen zich er wel voor schamen en er eigenlijk een beetje vanaf willen ook al brengt het geld binnen. Ze zitten nu economisch in de lift en dat al dat buitenlandse volk zorgt voor problemen en slechte reclame voor het land

    • Schuurtjesman zegt op

     Misschien kunnen we in Thailand binnenkort de entree van politici met Wilders achtige denkbeelden verwachten. Geen farangs meer! Zeker geen expats meer. Genoeg is genoeg! Bereidt u voor………

  • Ferdinant zegt op

   Swier, je hebt helemaal gelijk het is gewoon overgenomen (http://greenwoodtravel.wordpress.com/2010/11/22/crisis-op-de-valutamarkt-gevolgen-voor-koers-thaise-baht-en-euro/) en om het interessant te maken is er een persoonlijk tintje aan gegeven en – anoniem geplaatst. Om iets over te nemen is op zich niets mis mee. Heb ik ook gedaan in een reactie op het artikel “economie in Thailand”. Echter, wanneer je het laat overkomen alsof het je eigen visie is die je hebt verwoord, dan trek je daarmee de intelligentie van sommige lezers in twijfel en dat vind ik een kwalijke zaak.

   Er wordt een doemscenario geschetst die zijn weerga niet kent, maar deels al lang is achterhaalt. Griekenland en Ierland hebben al financiële steun van de Europese Unie ontvangen en voor de overige genoemde Eurolanden in de gevarenzone is er een reserve potje (steunfonds) van 750 miljard euro. Wanneer de Europese Unie uit elkaar zou worden gerukt, dan kunnen wij ervan uitgaan, dat het met de economische groei in Azië ook is gedaan. Kortom, de hele wereldeconomie zou dan op z’n gat liggen, geloof je het zelf?

   • Hallo Ferdinant, het klopt niet wat je zegt. Als je het artikel bekijkt en naar beneden scrolt, zie je dat de bron ‘Thailandblog’ is. Dus het is andersom. Van de meer dan 1.000 artikelen op Thailandblog zijn er maar een handjevol overgenomen de rest is zelf geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Ik heb destijds via e-mail contact gehad met de schrijver. Dat hij als vervolgens bekende bronnen zoals Wikipedia enz. heeft gebruikt is wel duidelijk.

    • Ferdinant zegt op

     Hallo Peter, het is inderdaad andersom vond het al zo identiek. E.e.a. laat echter onverlet, dat er behoorlijke stukken uit diverse sites zijn overgenomen. Ook is inmiddels gebleken, dat het met de Euro veel minder slecht gesteld is, dan het artikel doet geloven.

     Hier wat passages uit http://www.debeurs.nl/forum/1247548/Niet-panieken-om-de-dalende-Euro/onderwerp.html?p=5

     Valutavoorspellingen: niet bepaald appeltje, eitje. De toekomst van de euro werd zwaar in twijfel getrokken en er was breed negativisme over Europa.

     Het leek ons waarschijnlijk dat die Europese schuldencrisis de stemming rond de euro een hele poos zou kunnen beheersen.Een klein half jaar later is de zaak volledig gewijzigd. De problemen rond de overheidsfinancien zijn nog steeds zeer groot in sommige landen, maar dat leidt niet meer tot een brede golf van risicoaversie en wantrouwen tegen de euro. De spanning treft nu vooral, of bijna louter de obligatiemarkten van de landen in kwestie. De Europese conjunctuur heeft positief verrast, die in de VS juist negatief.

     Wat ook de omstandigheden, mijn voorspelling van een fors zwakkere euro van een paar maanden geleden is een misser gebleken. Intern heeft zelfs Gerrit Zalm zich met deze discussie bemoeit. Hij weet hoe moeilijk het is om dit soort voorspellingen te doen en heeft ons erop gewezen, dat grote terughoudendheid op zijn plaats is.

     Heb zojuist even de koers bekeken, de euro staat nu bijna op 41 bath, dat gaat dus de goede kant op. Hopelijk staat de euro met Songkran op 45, want dan is Ferdinantje weer daar.

 7. Johnny zegt op

  balla balla, dat is wat ik er van vind. Proberen je hoofd boven water te houden, want aan die koersen kunnen we niks doen. Snijden in je eigen begroting, dat helpt. Geen onzinnige uitgaven doen enzo.

  Het zal wat wezen als die bath naar 30 gaat….. veel afdingen dan maar lol.

 8. Ferdinant zegt op

  Voor de pessimisten onder ons, de euro stond op 25 januari 2011 op 42.10 bath
  en met een beetje geluk staat die straks op de door mij verwachte 45.

 9. johanna zegt op

  Als ik bovenstaande zo lees, lijkt het dus niet aantrekkelijk om naar Thailand (misschien Hua Hin) te verhuizen. Zowiezo ergens aan zee.
  Maar als ik voor mezelf een berekening maak hier in NL, is het niet interessant om hier te blijven wonen.
  Door veel te lezen op het internet zou het mogelijk moeten zijn om met 20 duizend euro een jaar door te komen, huur, eten drinken, maar dat lukt me hier in NL bij lange na niet

  Ik zal nog veel moeten lezen en rekenen heb ik wel al in de gaten..

  • ferdinand zegt op

   Als jij met 20.000 euro netto per jaar naar hier komt ben je de koning te rijk en zal menigeen graag met je willen ruilen, er zijn er hier die van 12.000 euro riant leven, en een nederlandse aow er in Thailand moet het met ca 640 euro per maand doen en die lukt het ook nog.

   • Bert Gringhuis zegt op

    Nou, nou, Ferdinand, dat vind ik toch wel erg optimistisch wat je daar zegt. Met 20.000 Euro per jaar zou ik mij niet de koning te rijk wanen. Dat is – grof gezegd – 70.000 Baht per maand, trek daar de huur van een goedkope kamer/appartement af en je houdt ongeveer 60.000 Baht over of anders gezegd 2000 Baht per dag. Daar moeten dan wel vaste kosten vanaf , te denken aan electriciteit, brommerhuur, wasserij, kleding kopen, enz.. Het kan, maar je moet niet te veel bokkesprongen maken.

    Dit gezegd hebbende, is “riant leven” van 12.000 Euro per jaar toch wel enigszins overdreven. Een nog goedkopere kamer zoeken en echt de “cheap Charlie” uithangen, anders red je het niet.

    Van een Nederlandse AOW-er met alleen AOW van 640 per maand zou ik wel eens een specificatie van zijn bestedingen willen zien, want dat kan volgens mij absoluut niet.

    • GerG zegt op

     Zelfs voor een AOW’er is het hier goed te doen. Ik kook zelf voor 2 personen elke dag.(is trouwens een stuk veiliger dan buiten de deur eten en veel gezonder) Ik koop mijn voedingsmiddelen bij de makro (soms ook groenten en fruit op de grote markt) en ben voor een hele maand 150 euro kwijt. Ik had voorheen een condo (1 kamer ong. 25m2) in Bangkok voor 40 euro per maand. Electra en water 6 euro pm. De bus kost 7a8 bath per ritje. Weekendje Pattaya 2 personen 2 overnachtingen (bus 108 bath pp hotel 500 bath pn.) Je kan het zo duur maken als je maar wilt. Het is hier heel goed vertoeven voor een AOW’er.
     Al ben ik zelf nog geen Aow’er.

     GerG

     • Robert zegt op

      25 m2? Da’s geen condo maar da’s een kleerkast. Tuurlijk, als je als een doorsnee Thai gaat leven kom je natuurlijk met 10,000 baht per maand al goed rond. Maar dan lijkt in Thailand wonen me ineens ook een stuk minder aantrekkelijk.

      • Gringo zegt op

       Robert, GerG geeft een goed antwoord op mijn eerder gestelde vraag hoe een AOW-er hier in Thailand rond kan komen.
       Waarom moet jij daar nu weer zo stekelig op reageren , laat iedereen toch in zijn waarde.

       Nu valt het mij wel vaker op, dat jij met k..opmerkingen komt en het zou goed zijn, als jij eens wat meer over jezelf vertelde, misschien begrijpen we je dan beter.
       Nog beter is wellicht zelfs, als je eens een verhaal vertelde op dit blog over jouw ervaringen in Thailand.

       • Robert zegt op

        Beste Bert, GerG geeft inderdaad goed aan hoe je van heel weinig rond kan komen in Thailand, en ik stel dat in perspectief door te stellen dat je dan wel heel erg in moet leveren op de meer luxueuze levensstijl die we toch van huis uit gewend zijn en dat mij dat niet aantrekkelijk lijkt.

        Om miin argument wat kracht bij te zetten betitel ik een kamertje van 25m2 voor 40 Euro per maand als kleerkast, lijkt me toch niet al te overdreven. Als GerG daar verder happy mee is dan is dat prima natuurlijk, zeg ik ook niks over. Maar mag ik ook even stellen dat ik zo niet kan leven? Geen idee waarom je dat als stekelig of k..opmerking zou beschouwen.

        Ik heb absoluut geen behoefte iets over mijzelf te vertellen aan mensen die ik verder niet ken, zie ook de recente discussie op dit blog over nicknames, en wie die anderen zijn of wat ze doen interesseert mij ook niets. De onderwerpen en reacties interesseren me wel, en je mag me dan ook altijd op mijn reacties aanspreken. Hou het aub dan wel inhoudelijk. Of ik stekelig zou zijn en k..opmerkingen maak, of dat jij humorloos en lichtgeraakt zou zijn, daar gaan we nooit uitkomen toch? Kop op, maak er een mooie dag van verder! 😉

       • GerG zegt op

        Beste Robert,
        Is maar net wat je gewent bent. En wat je behoefte is. Ik heb niet veel nodig maar het eten moet wel goed zijn. Ik zou je huis wel willen zien als je de condo van 25m2 al een kledingkast noemt, hoe groot moet het dan wel niet bij jouw zijn???
        Misschien ben je vergeten dat je in Thailand woont. Hier leef men buiten en niet binnen.
        Binnen slaap ik alleen maar en dan heb ik geen grotere kamer nodig dan 25m2.
        Als je tussen de Thai woont dan leer je ze ook beter kennen. Ik las ergens op internet (die ook in Thailand woont) een verhaal van een Nederlander die wel heel erge spijt heeft dat hij zo’n groot huis heeft laten bouwen want hij zit nooit binnen. Weggegooid geld dus!

        GerG

       • Robert zegt op

        Hoi GerG, volledig met je eens, het is inderdaad wat je gewend bent. Maar het gaat er niet om wat jij of ik persoonlijk prefereren, het ging er om hoeveel je ‘nodig zou hebben’ om in Thailand te kunnen leven.

        Originele reactie: Johanna wil van NL naar Thailand verhuizen, misschien naar Hua Hin, in ieder geval aan zee. De reacties gingen toen een beetje in de richting van ‘wie kan het minst uitgeven’ met bedragen waar Bert terecht een vraagteken bij zet. In die zin dacht ik waarde toe te voegen aan jouw reactie, door hem in het perspectief te plaatsen dat je weliswaar erg goedkoop kan leven, maar dat je dan wel erg krap behuisd bent. Zeer zeker geen Hua Hin aan zee voor 40 Euro per maand.

        Het lijkt erop dat jij dus inderdaad als een doorsnee Thai leeft. Da’s knap. Mij niet gezien. Maar laten we ook gewoon stellen dat de meesten dit niet kunnen.

    • P. van Akkeren zegt op

     Hangt af van welke stad je prefereert. Als je in bijv. Chiang Mai gaat wonen en dan 5min buiten de stad, kan je een woning huren, met drie slaapkamers, 2 badkamers (waarvan een met bad) een grote tuin, volledig ingericht voor 15.000 Baht. Dan houdt je nog genoeg over om redelijk te leven, van zeg maar 1000 baht per dag (scooter inberekend)! Lijkt mij redelijk, als je tenminste niet elke dag gaat lopen zuipen e.d.

   • johanna zegt op

    Dank je Ferdinand voor je reactie.
    Ik redeneerde vanuit het feit dat mochten we ons definitief vestigen in Thailand we ook rekening moeten houden met 4x ( 2x p.p) een retourticket naar NL.
    1x voor familiebezoek, en 1x voor onvoorziene omstandigheden, ziekte o.i.d.

    Daarbij ben ik me er van bewust dat we in het begin teveel westers denken en doen,en vooral eten en dus ook meer geld uitgeven.

    • ferdinand zegt op

     Ja 4 tickets per jaar hakken er in. Das misschien niet zo verstandig, misschien is 1 x p jr ook genoeg ? Wat woonlasten betreft ligt het er natuurlijk aan waar je woont. Is dat in een luxe appartement in centrum van Bangkok dan kun je ook heel snel 20.- 30.000 bath per5 maand uitgeve of meer. Wooon je op het land kan je een redelijke alleenstaande woning met veel vrijheid huren onder de 10.000 Energiekosten 3.000 in de maand.
     Eten is een flexibele post. Wil je alleen bij Tops, Lotus of Makro de uit Europa geimporteerde etenswaren kopen dan wordt het een dure zaak, duurder dan in NL. volsta je met een mix en gebruik je lokale groenten en vlees dan kun je heel goedkoop eten. Nogmaals met 1.000 euro per maand kun je hier op het land als stel rondkomen, niet luxe maar beter dan in NL. Die alleenstaande AOwer (1 pers 675 euro) lukt het ook maar moet erg erg uitkijken, niets luxe, maar zeker niet slechter dan in NL. Een aow stel (ca 1.250 euro) kan normaal goed rondkomen beterdan in NL waar ze immers op de bijstandsnorm zitten.
     Denk aan de VISA normen van de Thaise regering die willen dat je graag zoveel mogelijk geld hier uitgeeft en stellen als norm 800.000 bath per jaar dus is ca 67,000 bath pr maand voor een gezin. Dan heb je een aardige richtlijn. (1.675, euro per maand). De meeste falangs die hier leven (niet in Pataya of Bangkok) geven minder uit).
     Een falang die met een Thaise is gehuwd hoeft zelfs maar de helft te hebben, kennelijk er van uitgaande dat die weet hoe hier goedkoper te leven .
     Ik ken hier (Isaan) verschillende echtparen die leven van een inkomen van Zwitsers 45.000 bath p mnd Duitsers 40.000 bath p mnd Duitser (1 pers) 18.000 bath p mnd. Scandinaviers 3 echtparen ieder zo’n 50.000 bath p mnd
     Opgemerkt vrijwel iedereen heeft een eigen vaak groot en luxe huis. de aanschaf daarvan is niet in de maandelijkse lasten begrepen. Een stel huurt perfecte eengezinswonng Thaise stijl, maar volledig steen en van alle gemakken voorzien voor 4,500 bath p mnd. Kan dus ook. Ik ken uiteraard ookn og een ander Scandinacisch stel die naast hun woonlasten 100 tot 150.000 per maand uitgeven.
     Oh ja, en iedereen rijdt in een auto (aanschaf niet inbegrepen, alle maandelijkse kosten wel).
     Thais leven in deze zelfde omgeving van 10 tot 15.000 bath p mnd simpel maar goed zelfs incl woonlasten. Maar een falang heeft over het algemeen andere wensen en redt dat niet en wil dat ook niet.

     • Frans zegt op

      allemaal leuk en wel,maar ik schiet er nog niks mee op. in 2009 kreeg ik nog 50 bath voor een euro…in 2010 42 bath voor een euro. Ik stuurde 5000 euro naar mijn bankrekening. Reken maar uit wat mijn verlies was.

      Het is niet allemaal rozegeur en manenschijn.

      Natuurlijk kan met leven hoe je dat zelf invuld, maar je gaat toch in een ander land wonen om er beter van te worden, [ als god in Frangkrijk ] men vergeet dat de gezondheids kosten uit de pan kan rijzen. En dan heb je het moeilijk met alleen aow. of met een klein pensioentje.

      Je moet ook niet vergeten een Thai kan geholpen worden een Falang moet overal voor betalen.

      Dus Robert spiegelt het niet mooier voor dan het is.

   • maria berg zegt op

    waar komt het bedrag van 640 euro AOW vandaan? ik ben een AOWer en krijg bijna duizend euro in mijn eentje.

    • Thailandganger zegt op

     volgens mij was het maar een voorbeeld dat je van 640 euro per maand in Thailand moet kunnen rondkomen.

 10. Ferdinant zegt op

  De euro is binnen een maand van 39.52 naar 42,26 bath gegaan. Wanneer deze trend zich voortzet dan zit de euro vóór 1 maart op ruim 45 bath! Wel opmerkelijk, dat de pessimisten onder ons nog niet hebben gereageerd.

  • marcos zegt op

   U was een beetje TE optimistisch Ferdinant…..Zelfs een jaar verder gaat die nog niet na de 45, eerder naar de 40!
   @ Ruud, Khun Peter zei al eerder vorige week dat er iets van 1800 blogs hier staan!Sommigen 1 maand oud en sommigen 1 jaar. Nou is het achterhaald, toen niet.

 11. peet zegt op

  ja dat zou goud zijn als het 45 bhat is

  • Ferdinant zegt op

   Peet, we gaan toch ook voor het goud!

 12. Frans zegt op

  Ik begrijp sommige dingen niet, Ik huur een appartement een kamer met badkamer voor 5000 bath per maand daarkom nog electra bij, Mijn vraag is dan wat huur je voor 40 euro per maand?????

  • ferdinand zegt op

   40 euro is 1600 bath op het platteland leuk klein woningje thaise stijl, in bangkok, minikamertje met koude douche.
   denk maar eens aan de dame suit de clubs die huren bv rondom sukhumvit een zeer simpele kamer voor 2.500 bath p maand, wil je als falang meestal niet leven,

   • lexion zegt op

    hallo,

    Mijn vrouw is Thais. Familie woont in een buitenwijk van Bkk. Ongeveer 1 uur reizen naar het centrum. Zij verhuren appartementjes. Schoon, nieuw en netjes. Geen koud water. Typisch Isaan wijkje met Isaan mensen. Nette straat, maar een paar straten verder kom je ook hutjes tegen. (van plaatselijke moslims). Ik ben een paar keer gaan kijken. Huur voor een appartement is 1200 bath per maand! Je zit wel tussen de thai. Vriendelijke en dorpse mentaliteit. Iedereen kent elkaar. Wanneer je thais spreekt dan wordt je absoluut opgenomen door de gemeenschap. Ps Tantes, Ooms, neven nichtjes en Opa en Oma wonen allemaal in de buurt.

    Trouwens veel gezelliger dan die dure villa wijken in de buurt. Het enige waar ik niet tegen kan is het eindeloze geblaf van die kl.te honden en de haan die om 4.30 begint te kraaien. Maar waar heb je dat niet in Thailand? Verder gaat zo’n beetje iedereen om 20.00 slapen! Net het platteland niet?

    De meeste mensen die er wonen wonen er al lang. Ps meestal is er 1 kamer vrij voor wanneer wij komen. Helaas staat de straat nu met een laagje water. 10 cm hoog. Huis is nu weer droog. Volgende week gaan we naar Thailand.

    gr. Lexion

  • ferdinand zegt op

   Mooi appartement 2 kamers 60 m2 in Bangkok, europse stijld al gauw 20.000 bath afhankelijk van de ligging en groter tot 120m2 op naar de 80.000 bath. Bekijk de paginas van de makelaars
   min appartemntje van 60m2, koopprijs 5 miljoen in de goeie buurten.
   Dus al die mense die voor 40 tot 100 euro terecht kunnen, zouden in NL niet zo willen wonen.
   Op platteland uiteraard anders en oook in Pattaya door de leegstand tegen aardige prijzen wat te huur. Maar daar moet je langzaam Russisch spreken en gewapend rondlopen (overdreven ik weet het)

   • Frans zegt op

    Ferdinand, ik wou dat ik in Nederland een appartement kan huren voor de prijs die ik in Thailand betaalt, dan hou ik veel geld over. In Nederland gemiddeld 500 euro, In Thailand betaal ik 125 euro, Het is e rschoon en netjes, wordt nog bewaakt ook.

 13. Pim zegt op

  In Hua -hin staat echt wel wat knaps te huur voor 10.000 Thb per maand .
  Wel even de weg weten en niet naar 1 makelaar gaan .

 14. john zegt op

  dit verhaal klopt van geen kanten en is spraakmakerij

  er zit genoeg geld in europa, usa. vraag is hoe we schulden structuren

  geen enkel land zal failliet gaan,,,, en de positie van europa zal de komende 20 jaar echt veel beter doen dna thailand

  inflatie zou wel een mogelijkheid zijn

 15. ruud zegt op

  Dit artikel is dus al achterhaald. Een stuk schrijven over valuta en een jaar later lezen, dat gaat dus niet. Het is nu geen rozengeur en maneschijn, maar het is ook niet zo dat we helemaal in de put moeten zitten. En laten we ons houden aan de tegenwoordige tijd, dat is al erg genoeg Dit stuk niet meer lezen zou ik zeggen . Beperk je op de huidige dagelijke feiten die zijn belangrijk

 16. Ronny zegt op

  Tjamuk,

  Bedoel je dit ?
  Nog geen details maar er is een uitspraak.

  http://www.hln.be/hln/nl/3424/economische-crisis/article/detail/1499629/2012/09/12/Duits-Hof-keurt-deelname-aan-noodfonds-goed.dhtml

 17. math zegt op

  Beste Tjamuk, De Euro is alleen maar aan het stijgen omdat de ECB heeft besloten staatsobligaties op te kopen van de zwakke landen. Dit heeft niets met de Dollar van doen. Deze stijging van de Euro is meteen na dat bericht ingezet en alle beurzen konden flinke hoge koersen noteren, ook in Amerika.
  Mocht nu inderdaad de Grieken echt met goede bezuinigingsplannen komen a.s vrijdag en Duitsland blijft ook steunen dan zal de Euro inderdaad doorstijgen.

  • math zegt op

   Hahaha, Tjamuk. Ja das n goeie wat u daar zegt alleen….De Dollar staat onder druk, maar de Euro nog steeds onder mega druk! Het is nog afwachten…..maar men zal hem niet laten vallen nee, dat denk ik niet. Maar wat de ECB nu doet geeft behoorlijke zuurstof aan de zwakke landen en de boost van die uitspraak in Duitsland geeft alleen maar meer vertrouwen en dat zag men ook meteen op de beurzen, waar men in het begin heel nerveus was. Dus als die uitspraak negatief was geweest, had die maar zo naar de 37 kunnen vliegen in een paar dagen. Kan de Dollar onder druk staan zoals die wil.

   • jogchum zegt op

    Math,
    De koers van de euro stond gisteren tegen de dollar op 1,28.87…..Euro-Bath 39,84
    Koers euro dollar op dit moment …..1,29.15……Euro-Bath 39.87
    Men zegt dan wel dat de euro in 4 maanden tijd nog nooit zo hoog is geweest, maar dat helpt
    ons zeer weinig. De Thaise bath stijgt ook.

    • math zegt op

     Ben blij met uw laatste zin. Zijn we in ieder geval ook van het gezever af dat de Baht gelinkt is aan de Dollar. Alleen snap uw uitspraak niet dat u er niets mee opschiet omdat de Baht stijgt? Tegenover een week geleden heb je per 100 euro al weer 100 bht meer te besteden, nee inderdaad geen vet pot. Maar de tijden van koers 45 – 48 moet men voorlopig even uit het hoofd zetten.

     • jogchum zegt op

      Math,
      Kijk maar eens naar de Amerikaanse economische TV zender ”’Bloomberg”’ en je zal ontdekken dat ook de Thaise Bath tegenover de dollar constant in beweging is.
      Het afgelopen jaar is de euro zo rond de 39,50 bath geweest.
      1euro is nu op dit moment……Thaise tijd 14.21….40.06 voor de euro.
      Dat is 50 stang meer, op honderd euro is dat geen 100 bath meer, maar slechts 50.

      • math zegt op

       Beste Jogchum, mijn laatste reaktie in deze want ik denk dat u niet goed leest wat ik schrijf. Ik schrijf dat een week geleden de euro/bht koers was 38,60. Als die dan in een week stijgt naar 39,60 kom ik op 100 bht per 100 Euro. U schrijft dat hij NU staat 40,06. Dan hebt u dus NU per 100 euro weer meer te besteden, nl 120 bht. U gaat uit van een gemiddelde van het laatste jaar, ik niet. Ik houd mij aan de koers van de laatste week, weken.

 18. jogchum zegt op

  tjamuk,
  Het Constitutionele-Hof te Karlsruhe heeft gezegt, dat het ESM-Fonds niet in strijd is met de Duitse grondwet. Euro -Dollar staat nu op 28,87 ….Euro Thai-bath 39,87.
  Maar dat wil nog niet zeggen dat de Euro de ietsie-bietsie stijgende lijn ook voortzet.

 19. Jan Nagelhout zegt op

  Helaas is er inderdaad een uitspraak nu, daar in Duitsland, Merkel kan weer uitdelen.
  Toch raar toen de muur wegviel, ontstond er daar in Duitsland een enorme tweedeling, tussen West en Oost, en Het voormalige West Duitsland stond nou niet bepaald te trappelen om daar veel poen in te steken.
  Nu pompen ze het met groot gemak naar de Grieken, maar eigen land, daar zagen ze geen brood in.
  Zij die geld hebben, zowel de Grieken, als hier in Nederland zijn al jaren bezig om enorme sommen uit Europa te verplaatsen die zien de bui hangen, en gelijk hebben ze, zou ik ook doen.
  Italië zal een dikke 200 miljard moeten bezuinigen, (2de corruptste land ter wereld), nou dat zal wel goed gaan, niet dus, die gaan de boel naaien, let maar op.
  Spanje, gaat het niet redden.
  Die landen denken allemaal, de rijkere landen zitten er nu toch al zover in, die redden ons wel. landen als Frankrijk, en deels ook Duitsland zitten er ook al zover in, als Griekenland gaat, blijft Frankrijk echt niet staan, Duitsland zal het nog wel redden vermoedelijk.
  Dit is nog maar het begin van een groot drama, waarbij corruptie, en vervalsing van de begrotingen de hoofdrol speelt. Een kansloos drama
  Hier word de burgerij wijs gemaakt dat geld verdwijnt, door de Euro (rente e.c.t), maar geld kan helemaal niet verdwijnen, geld verschuift.
  Ik vrees dat we uiteindelijk overblijven met het tientje van Liefticnk http://goo.gl/VubHQ

  • Jan Nagelhout zegt op

   Hallo Tjamuk,

   Och, ik ben wel aardig thuis in geschiedenis, en die trieste periode heeft altijd mijn belangstelling gehad. Was ook een beetje ludiek bedoeld hoor.

   Toch maak ik me grote zorgen, zeker voor wat de pensioenen betreft.
   Ik weet namelijk (is nog niet naar buiten gebracht) dat de verzekeringen ook mede dankzij de lage rentevoet hier, lang niet de dekkingsgraden gaan halen die ze moeten gaan halen.
   Normaal is een dekkingsgraad van 110%, maar er zijn erbij die straks de 85% niet gaan halen!
   Het is te hopen dat daar wat aan gedaan word, anders zie ik het somber in, de ellende moet nog beginnen, en na 1 oktober begint hier de ellende pas goed!

   • Jan Nagelhout zegt op

    Tjamuk,

    Ik weet uit zeer betrouwbare bron die ik niet mag vermelden dat er pensioenen zullen zijn die straks naar het er nu uit laat zien, meer dan 10 % naar beneden zullen gaan.
    Behalve de pensioenen van ons kabinet, die hebben gouden randjes http://goo.gl/RO7w7

  • Maarten zegt op

   Jan, helemaal mee eens. Ik heb niet bijster veel verstand van macro-economische zaken, maar ik weet wel dat een mentaliteitsverandering zeer moeilijk te bewerkstelligen is. De huidige puinhoop in Zuid-Europa is het gevolg van de mentaliteit aldaar. Je kunt ze wel proberen te dwingen om de tering naar de nering te zetten, maar het is een illusie dat die mensen ineens collectief anders gaan handelen en denken. Net zoals Amerikaanse bankiers ook niet zijn veranderd.
   Ik ben blij dat ik mijn meeste spaargeld in Thailand heb staan. Jammer dat ik een deel nog bij een Nederlandse bank vast heb staan. Als dat vrij komt is het waarschijnlijk minder Baht waard dan nu.

   • Jan Nagelhout zegt op

    Merci Maarten,

    Och als ondernemer maak ik mezelf niet zo druk om mijn pensioen, dat heb ik namelijk niet 🙂
    Zorgen dat er wat in een “oude sok” is weg gesluisd die men niet weet te vinden is dan je enige optie, en appeltje voor de dorst.
    Maar ik maak me wel zorgen over het Nederlandse ondernemers klimaat, en de Euro, BTW straks omhoog 2 %, mensen realiseren zich dat nu nog niet, maar op jaarbasis is dat voor familie Doorsnee een hoop geld.
    Dan het ziekenfonds, belastingaftrek, en noem de hele zwik maar op, er gaan straks koppen vallen dat kan niet missen. Ik zie nu al ondernemers die het water aan de lippen hebben staan, die gaan straks kopje onder.
    Tot nu toe heeft iedereen hier het over de crisis, maar de gevolgen daarvan heeft men nog niet echt gevoeld, dat gaat na 1 oktober veranderen.
    En vooral de gevolgen voor de pensioenen zullen aanzienlijk zijn.
    Verzekeringen maken je wijs dat het door de vergrijzing komt, hetgeen lariekoek is. Verzekeringen leven namelijk van statistieken, dus de vergrijzing komt voor hun echt niet uit de lucht vallen, de gerealiseerde rendementen worden niet meer gehaald, en de dekkingsgraad dus ook niet meer.
    De mensen hier hebben straks heel wat minder in de knip, en ondernemend Nederland zal dat gaan voelen.
    Tel daarbij op de prijs van de brandstof die hier straks boven de 2 Euro gaat uitkomen, en die naar het er naar uitziet ook niet meer omlaag zal gaan. ( In Nederland zit daar 55% belasting op!)
    Al deze kosten zullen doorberekend gaan worden aan de consument…….

    • Fred Schoolderman zegt op

     Jan, jouw zorgen zijn volkomen terecht. Het gemiddeld inkomen van MKB-ondernemers schijnt naar zeggen gedaald te zijn onder de € 30.000,–. Voor wat betreft de kosten voor de gezondheidszorg en dan met name voor de ouderen (50+) die worden onbetaalbaar. Waar ik echter van schrik, is dat een flink gedeelte van dat bedrag wordt uitgegeven aan viagra en borstvergrotingen.

 20. math zegt op

  Misschien off topic maar wel belangrijk en hoor graag de meningen van de expats en pensionados in Thailand. Welke gevolgen heeft de Nederlandse verkiezingsuitslag van gisteren voor jullie of blijft alles bij hetzelfde?

 21. thaitanicc zegt op

  Ik ben het niet altijd met Jan eens – ook politiek niet – maar ik deel zijn standpunt inzake de pensioenen. Het pensioensysteem gaat volgens mij binnen tien jaar op de schop. De huidige dekkingsgraad is inderdaad rond de 80-90%, maar dat is in Nederland – het land met zo ongeveer het beste pensioensysteem in de wereld! In Engeland ligt de dekkingsgraad rond de 60%, en die struisvogels gaan gewoon door met het volledig uitkeren van pensioenen. Duitsland is er inderdaad iets beter aan toe, zoals Tjamuk suggereert, vanwege een meer gedisciplineerde (hypthecaire) kredietverschaffing. De totale hypotheekschuld in Nederland is van 2000 tot 2012 gegroeid van 100 miljard naar 600 miljard euro – dat is vragen om problemen! Al met al geef ik Jan gelijk: we bevinden ons eerder aan het begin van deze crisis dan aan het einde…

  Moderator: heren, dit lijkt erg veel op een chatsessie. Dit is de laatste reactie die wordt geplaatst. Als je graag wilt discusieren schrijf dan een artikel voor Thailandblog waar anderen op kunnen reageren.

 22. jogchum zegt op

  Moderator: svp niet chatten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website