Thailand vraag: Trouwen in Belgie?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
22 maart 2023

Beste lezers,

Ik heb een vriendin in Thailand, we zijn voor alle duidelijkheid beiden vijftigers. We zouden graag huwen, maar het (strenge) gedoe in Thailand met de ambassade is nogal tijdrovend en ik heb ook niet steeds de tijd om voor de regelingen naar ginds te gaan (werk).

Mijn vraag is, als mijn vriendin bij me in Belgie is met toeristenvisum, kunnen we hier in België dan ook de administratieve molen in gang zetten om te huwen in België?

Dat dit niet in de 90 dagen rond kan zijn begrijp ik best, maar dat zal wel voldoende moeten zijn om minstens de papiermolen in gang te zetten.

Graag advies van de ervaringsdeskundigen of dit kan en hoe we dit best aanpakken?

Alvast bedankt

Groet,

Koen

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

12 reacties op “Thailand vraag: Trouwen in Belgie?”

 1. Rob V. zegt op

  Kijk eens bij de websites van de volgende instanties en er gaat een wereld voor u open:
  – De Belgische ambassade in BKK
  – DVZ (dienstvreemdelingenzaken)
  – uw eigen gemeente
  – de handleiding/uitleg van het Agentschap Integratie & Inburgering.
  https://www.agii.be/thema/vreemdelingenrecht-internationaal-privaatrecht/verblijfsrecht-uitwijzing-reizen/gezinshereniging/je-wil-huwen-in-belgie

  Succes!

 2. Arthur zegt op

  Beste Koen,
  Inderdaad geen sinecure ! Toen ik 2 jaar geleden in Thailand ben getrouwd, hebben we bijna 4 maanden gewerkt (veel via de computer). Enorm veel werk, onderschat het niet ! Wij zijn 7 keer van Hua Hin naar Bangkok gegaan om alles in orde te krijgen (VFS en Belgische ambasade, bank enz …) en gelukkig na veel miserie, alles ok 🙂 ! Daarna, visum 0 (following husband) aanvragen, ook geen gemakkelijke opdracht ! 2 maanden moeten wachten op de goedkeuring … maar toch gelukt ! Een goede raad, ik zou zoals wij hebben gedaan een Thai die de procedure kent onder de arm nemen om jullie te begeleiden … (8.000 bath). En hij heeft het super gedaan !
  Succes, groeten Arthur.

  • Arthur Pauwels zegt op

   Beste naamgenoot,
   Kan ik misschien met jou in contact komen via messenger of WhatsApp, ben van plan hier eerst in Thailand te trouwen en dan laten inschrijven in België, misschien makkellijk om wat inlichtingen te krijgen hierover
   Grt arthur

 3. Arthur zegt op

  PS Koen,
  Als je de officiële papieren van jullie huwelijk hebt gekregen in Thailand, geen probleem om jullie huwelijk hier te betrachtigen. Alles gaat gewoon automatisch als je bent langst gegaan in het gemeentehuis in jullie dorp ! Na een week dat mijn vrouw in België was, was alles in orde :-), verblijfsvergunning, werkvergunning, enz … Goed geregeld in België !
  Groetjes, Arthur.

  • Sojaroht zegt op

   Arthur

   Mag ik vragen in welke gemeente je woont ?
   Ikzelf heb vorig jaar enorm veel problemen gehad in Hasselt.
   Zelfs na 3 maanden was het niet in orde.
   Jos

 4. Georges zegt op

  Beste Koen,
  Onze ervaring is minder recent, maar misschien toch interessant voor jou. In 2012 is mijn latere echtgenote met een toeristenvisum naar België gekomen. Zij had wel alle nodige documenten met vertaling en legalisatie uit Thailand meegebracht. Wij moesten alleen nog op een ministerie in Brussel passeren. De volgende dag alles binnengebracht op het gemeentehuis, waar wij enkele dagen later een afspraak kregen voor afzonderlijke interviews samen met een Thaise tolk. Drie werkdagen later kregen wij bericht dat alles was goedgekeurd om te kunnen trouwen. Drie weken later waren wij getrouwd. Het was wel zo dat zij nadien gedurende 6 maanden het Belgisch grondgebied niet mocht verlaten.
  Oorspronkelijk was dit niet ons plan, maar die Thaise tolk had ons verteld dat het via de Belgische ambassade in Thailand maanden of zelfs jaren zou kunnen duren om een visum te verkrijgen met de bedoeling in België te trouwen. Eens dat een Thaise in België is en een aanvraag doet om te trouwen met een Belg kan zij blijkbaar niet het land worden uitgewezen omdat trouwen een fundamenteel menselijk recht is.

  • fred zegt op

   Wij deden het volgens de regels en tot onze spijt en schande hebben we inderdaad ondervonden dat iedereen die het deed met een toeristenvisum nog beter en sneller af waren.
   Iemand kennen op het gemeentehuis en je bent zo gehuwd. Het is de ambtenaar van de Burgerlijke stand van je gemeente die beslist om je al dan niet te huwen en niemand anders.
   Wij zijn er maanden mee bezig geweest en alle kleuren van de regenboog gezien terwijl we met alles en nog wat 100 % in orde waren maar t’ja als Vlaming in een Brusselse gemeente willem huwen en dan nog specifiek in het NL is geen sinecure.
   Wij kenden elkaar al meer dan 10 jaar en mijn vrouw was keurig en zonder enig probleem al wel 8 keer in Belgie geweest met een TR visum net als ik als gepenioneerde al heel veel tijd had verbleven in TH.

 5. Omer Van Mulders zegt op

  Beste
  Laat je vriendin naar België komen op bezoek vergezeld van haar geboorteakte die officieel vertaald is .
  Ook een officieel vertaald bewijs van ongehuwdheid (te verkrijgen op haar gemeentehuis).
  Vertel dat jullie willen trouwen en er is veel kans dat ze hier kan blijven tot alles geregeld is.
  Vraag info vooraf op het gemeentehuis.
  Echt proberen.
  Waarschijnlijk komt alles in orde.
  Groetjes
  Omer

 6. Lung addie zegt op

  Beste Koen,
  de ‘correcte’ manier van werken is een ‘D-visum’ aanvragen. Een toerist visum heeft als doel TOERISTISCH bezoek, niet als doel huwen. Dus is dit reeds een foute manier van werken en kan tot veel rompslomp leiden.
  JIJ begint met:
  Op tijd beginnen en eerst de nodige en correcte informatie te verzamelen. Deze krijg je van de betreffende diensten en niet van horen zeggen.
  je brengt een bezoek aan uw gemeentehuis en vraagt daar wat je nodig hebt. Zij hebben daar een lijst van. Voor ‘jezelf’ zal dit net hetzelfde zijn als wat je nodig hebt om met een Belgische te huwen. Je zal wel enkele extra zaken moeten voorleggen zoals bewijs van voldoende inkomen, eventueel of u eigenaar van uw verblijfplaats bent…….Dit kan allemaal verschillend zijn van gemeente tot gemeente, doch de algemene gang van zeken is tamelijk gelijklopend. In sommige gemeenten eisen ze trouwens dat, bij het huwelijk een beedigde tolk aanwezig is, in andere niet. Ook hier hebben ze, in de gemeentes waar dit vereist is, een lijst van.
  Je neemt contact op met de Belgische ambassade, en dat kan per mail, maak uw intenties duidelijk en vraag daar wat ZIJ nodig heeft om een D-visum aan te vragen. Ook daar zal je een lijst krijgen.
  Bij de aanvraag van een D-visum, bij de ambassade, is uw aanwezigheid niet vereist. Zij moet het wel persoonlijk bij de Belgische ambassade doen.
  De verwerking kan tot 2 maanden aanlopen daar er meestal een onderzoek van DVZ (Dienst Vreemdelingen Zaken) nodig is.
  Het grote voordeel van een D-visum is dat uw toekomstige een verblijfsvergunning, in Belgie, van 6 maanden krijgt en met een toeristenvisum maar maximum 3 maanden. Dus dit geeft je veel meer ruimte en je loopt tevens niet de kans tegen het feit aan te lopen: fout visum.
  Bij aankomst in Belgie moet u, binnen de 8 dagen, haar aankomst melden bij uw gemeente. Dan vraagt u meteen een datum van huwelijk aan. Meestal, om niet te stellen, altijd, volgt er dan een plaatselijk onderzoek door politie welke nagaat of de dame wel degelijk bij u verblijft. Alsook zal er een afzonderlijk gesprek tussen haar en de politie, en tussen jou en de politie plaatsvinden. Deze twee gesprekken worden dan, achteraf met elkaar vergeleken.
  Het neemt tijd in beslag maar, indien je de correcte weg volgt, en alles is correct, dan zal je GEEN problemen ondervinden,, hoogstens wat bijkomende informatie moeten verschaffen. Ze zullen je niets vragen wat onmogelijk op te lossen is, zolang je de correcte weg volgt en uw gegevens correct zijn. Indien je daar van afwijkt zijn er ALTIJD problemen.

 7. Ronny zegt op

  Beste,
  In België een hoop miserie gehad. Ging wel over samenlevingscontract. Stadsbestuur gebruikt zijn methodes, dus interview, huisbezoek en waarschijnlijk doet ook de procureur zijn onderzoek. Negatief advies gekregen. In beroep gegaan, verloren. Hoger beroep, helaas ook verloren. Ter info, mijn vriendin had een werkvergunning voor Hongarije. Na de 90 dagen is is 90 dagen terug naar België gekomen. Nu in Thailand, Bangkok papieren in orde gebracht. Zijn ondertussen weg om te vertalen en legaliseren. Morgen trouwen wij in Thailand, om het dan van zodra papieren binnen zijn via het gemeentehuis te doen ( heeft hier andere naam). Dan moet dat weer vertaald worden naar het Nederlands en dan Joop ik dat alles in ons apenlanden, België in orde komt. Dan hopelijk snel gezinshereniging.
  Succes

  • Lung addie zegt op

   Beste Ronny,
   ik ga van de veronderstelling uit dat er wel een ‘motivatie’ van de weigering gegeven werd. Reeds het feit dat uw vriendin, een Thaise, een werkvergunning in Hongarije had, zal bij DVZ, twijfels doen ontstaan zijn dat zij wel degelijk bij jou vertoeft.
   Dat je nu een andere weg volgt, door een huwelijk te willen aangaan in Thailand, wat geen samenlevingscontract is, is geen garantie dat ze het later in Belgie zullen aanvaarden. Je hebt nu trouwens een dossier bij DVZ en dat zal opnieuw geopend worden wanneer je het huwelijk wil laten erkennen en de gezinshereniging in Belgie aanvraagt. Ze zijn in Belgie trouwens NIET VERPLICHT dit huwelijk, gesloten in Thailand, in Belgie te erkennen. Bij aanvraag tot gezinshereniging volgt trouwens hetzelfde onderzoek als bij aanvraag tot huwelijk.

 8. Hans zegt op

  Beste,

  De eerste stap die je moet zetten is naar jouw gemeente of stadhuis gaan.
  Zij hebben een lijst wat jij en je vriendin nodig hebben om hier in België te trouwen.
  Ik heb dit ook gedaan met succes.

  Groeten,

  Hans.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website