Thailand vraag: Probleem met geld pinnen bij geldautomaten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
15 januari 2023

Beste lezers,

Wij zijn net terug uit Thailand en we kwamen daar een probleem tegen met geld pinnen bij geldautomaten. Ik heb een Rabo Wereldpas en een creditkaart heb deze geactiveerd voor Azië. Nu kwam ik bij meerdere automaten van ATM e.a. Hierop staan de symbolen welke geschikt zijn om te pinnen. Nu heeft mij creditkaart een rood en geel cirkeltjes in elkaar lopend, en dit is geen probleem, maar mijn Wereldpas heeft blauw en rood cirkeltjes (maestro) in elkaar lopend. Een groot probleem.

Ik kon geen betaling bij het hotel er mee doen, maar ook veel automaten accepteren deze pas niet. In Jungceylon in Patong staan in de kelder ca. 12 pinautomaten van verschillende banken (verschillende kleuren) en er was maar 1 automaat geschikt voor deze blauw gele cirkel kenmerk. Dus kreeg langzaam kriebels in mijn buik. Er was een bank die mijn pas wel accepteerde, maar was na een week gesloten vanwege een verbouwing.

Ga dit navragen bij mijn bank. Namelijk een wereldpas Maestro maar weinig beschikbare automaten.

Hebben anderen dit probleem ook?

Groet,

Anton

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

22 reacties op “Thailand vraag: Probleem met geld pinnen bij geldautomaten?”

 1. Johan zegt op

  Herkenbaar probleem. Maestro is met name gericht op de Europese markt. Zelf heb ik een SNS-bankpas met VPay (van VISA). Maar ook daarmee soortgelijke problemen in Thailand. Gelukkig weet ik ondertussen welke ATM’s (banken) VPay accepteren. Dut fenomeen speelt in meer landen helaas. Beste is om 2 “betaalsystemen” bij je te hebben buiten Europa.

  • Stan zegt op

   Bedankt voor je vraag Anton. En bedankt voor je reactie Johan. Ik moet nu ook even wat uitzoeken!
   Een paar maanden geleden mijn nieuwe pas gekregen. Zie nu pas dat het Maestro-logo er niet op staat, wel dat VPay-logo. Het woord ‘wereldpas’ staat er ook niet meer op. Ik ga in maart naar Thailand. Bij welke banken kun je pinnen Johan?

   • Johan zegt op

    Bij Bangkok Bank en vrijwel alle ATM’s bij een 7-11 werkt een bankpas met V-Pay.

    • Hendrik zegt op

     Beste Johan, jij hebt een visa pas van de SNS met tevens een VPay logo.

     Vele mensen met alleen een VPay logo kunnen echt niet pinnen in Thailand zo ook ik niet met mijn ING Vpay.

     Dit is na contact met de ING door de ING toegegeven. Ze gaan nu een Meastrocard opsturen zodat ik weer kan pinnen.

  • Hendrik zegt op

   Ik zou graag willen weten welke bank of banken de v pay pas wel accepteren.

  • Francois zegt op

   Waarschijnlijk ben je bij je kaart instelling de kaart vergeten open te stellen voor Azië of/en andere continenten. Als je dat niet doet werkt je kaart alleen binnen Europa.

  • Rob V. zegt op

   Men gaat stoppen met Maestro (rood-blauwe cirkeltjes), vanaf medio 2023 gaan veel banken over op debet Mastercard (met rood en geel cirkeltje). Binnen 5 jaar zou dat voltooid moeten zijn en kan bij medio 2027 de stekker uit Meastro. Beide systemen zijn in beheer van hetzelfde, Amerikaanse, bedrijf. Het is een systeem van begin jaren 90 en inmiddels verouderd, met Mastercard zou online en in het buitenland (buiten Europa) betalen makkelijker moeten worden.

   Zo te zien gaan veel maar niet alle Nederlandse banken verder met Mastercard en kiezen enkele banken voor een systeem van Visa (V Pay). Visa is dan weer populair bij bankpassen uitgegeven door Thaise banken (maar bij bijvoorbeeld de Bangkok Bank dan weer niet, die zijn verder gegaan met UnionPay).

   Credo: best om minstens 2 verschillende betaalsystemen, lees die van de twee wereldwijd dominante bedrijven (dwz Visa en MasterCard), achter de hand te hebben.

   Bron: google op diverse nieuwsmedia

   • Don zegt op

    Ondanks never een probleem met mijn Visa Card werd plotseling door door ICS.nl mijn Visa card opgezegd omdat mijn woonadres in Thailand was (al jaren) en niet in de EU.
    Of ik een misdaad had gepleegd en werd mijn card eenzijdig door opgezegd wat vervelend was.

    Blij met mijn huidige MasterCard.

  • marco zegt op

   Hallo Johan, heb een ING betaalkaart met VPay, bij welke ATM”s kan ik geld opnemen in Thailand?

 2. Dennis zegt op

  Net 3 weken geleden terug van een rondreis Thailand en geen probleem gehad met mijn Rabo wereldpas om contant geld te pinnen bij ATM’s die op veel locaties in Thailand staan. Bij winkels en hotels heb ik geen ervaring, want dat heb ik allemaal contant betaald.

 3. khun moo zegt op

  Welicht staat je pasje niet op “wereld” die staan standaard op “europa”.

  Mijn abn amro pas , die heeft een maestro rood blauw embleem van maestro.
  Mijn ing pas idem.

  Nooit problemen ondervonden met ATM machines met het maestro embleem , zelfs niet in de kleinere steden.
  Vorige maand nog geld opgenomen.
  Met beide pasjes.nooit geen enkel probleem ondervonden .

  Wel handig om altijd contant geld bij te hebben, mocht je pasje in de automaat ingeslikt worden.

  • khun moo zegt op

   Rabobank
   Bij Rabobank gaat het instellen van het gebruik van je bankpas buiten Europa het snelst in de app of online. Je kiest per betaalpas in welk werelddeel en welke periode je de pas wilt gebruiken. Na deze periode zet Rabobank het gebruik van de bankpas in dat werelddeel automatisch uit.

  • ruud zegt op

   Als u in Thailand woont en geen groot bedrag op uw bankrekening hebt staan, gaat uw ABNAMRO pasje waarschijnlijk problemen opleveren in de toekomst.
   De ABNAMRO heeft de jacht weer geopend op de onverlaten die in Thailand, en andere landen buiten Europa wonen, en nog een rekening hebben.
   Tenzij er een heel groot bedrag op die rekening staat natuurlijk, je grote klanten zet je niet buiten.
   De buitenlandtoeslag is al verhoogd naar 15 Euro per maand, waar andere banken zo’n 2 Euro rekenen.

   • khun moo zegt op

    Zoals al geruime tijd in het nieuws is hebben zowel abn amro en ing flinke boetes moeten betalen omdat ze te weinig tegen witwassen ondernomen hebben.
    Ze hebben ook de opdracht gekregen dit te verbeteren.
    Ik denk dan ook dat de kosten om witwassen buiten europa op te sporen moeilijk is en hun veel geld kost .
    Ook moet de bank zowel aan de nederlandse wetten en aan de Thaise wetten voldoen.

 4. Sander zegt op

  Het probleem ligt niet in de activatie voor ‘buiten Europa’, zoals de vragensteller ook aangeeft. Het heeft echt te maken met de ondersteuning van de specifieke lokale Thaise bank(en) voor het Maestro-systeem. Blijft altijd zoeken naar het juiste logo bij de automaat. Staat het er niet bij? Kans is dan levensgroot dat je pinpas dan niet werkt om geld op te nemen. Het is overigens (zoals wel vaker) niet een specifiek Thais probleem. Ook in andere (Aziatische) landen loop je tegen dit fenomeen aan.

  Meerderen hebben de terechte suggestie gedaan om voor de zekerheid ook een creditcard of cash mee te nemen. In NL verdwijnen de pinautomaten zienderogen, maar het moet gek lopen wil je in Thailand erg ver moeten lopen voor een automaat die wél met jouw pas werkt.

 5. Tom zegt op

  Tip voor mensen in Thailand met een Rabobank pasje; De Krungsri automaten (gele atm, staan ook meestal bij de 7/11) laten je 30.000 baht pinnen.

 6. Remy Aalders zegt op

  Gewoon Revolut en/of Openbank gebruiken. (Debit card). Dan heb je gewoon mastercard.

 7. Hendrik zegt op

  Er wordt hier beweert dat je bij bijna elke 7-11 kan pinnen met en VPay card maar reeds enige 7-11 bezocht maar kan echt niet pinnen met een VPay card.

  Bij 7-11 staan ATM van alle banken en niet 1 daarvan heeft het Vpay logo.

  Vpay is voor Europa en niet daarbuiten te gebruiken ondanks dat je hem op wereld kan zetten.

  De banken in Nederland bevestigen dat ook.

  Ik hoop dat mensen die naar Thailand gaan dit lezen zodat ze nog langs hun bank kunnen gaan om de juiste pas te bekomen.

  • Stan zegt op

   Ik hoop ook dat veel mensen het lezen. Als Anton zijn lezersvraag nooit had ingezonden hadden ik en vele anderen het nooit geweten en waren we er pas in Thailand bij de ATM’s achtergekomen!
   Van wat ik hier tot nu toe gelezen heb kunnen mensen met een VPay pas alleen bij Bangkok Bank terecht. Dit kan natuurlijk erg lastig zijn als je ergens in een klein stadje in de provincie staat!

 8. Stan zegt op

  Volgens de website van Visa kun je ook bij de ATM’s van TMB Thanachart pinnen. Weet iemand of dit klopt of is het daar alleen voor creditcards?

 9. Pjotter zegt op

  Mmm, vreemd idd. Ben afgelopen juni op vakantie geweest naar Nederland. Binnen enkele weken toen, zouden mijn ING betaalpasje en creditcard verlopen.
  Heb beiden nieuw aangevraagd voor vertrek en zijn wat later, na mijn aankomst, naar mijn NL Postadres gestuurd. Heb ze beiden getest in NL met een opname en betaling. Idd zag ik op mijn betaalpasje het Vpay logo ipv Maestro. Had al verhalen gelezen hierover, dus toen ik terug kwam van vakantie, maar direkt geprobeerd. Geen probleem bij Kasikorn en Bangkok bank in een klein dorp. (Autorisatie wel op “Wereld” gezet natuurlijk). Ondanks ik het (bijna) nooit zal gebruiken (Woon in Thailand en heb Kasikorn en Bangkok bank), is het toch prettig te weten dat dit werkt. Overigens betalingen met mijn betaalpasje heb ik nooit kunnen doen. Diverse malen geprobeerd.

  Misschien al vele malen verteld, maar mocht je bij een ATM de vraag krijgen “Agree with te conversion”, druk dan op “NO”, anders krijg je een veel duurdere koers.

  Beetje off-topic, maar ik heb ook een ATM opname getest in NL, met mijn Thaise Kasikorn betaalpasje (Debit card). Omdat de pasjes hier een 6 cijferige pin code hebben, gaf dit in het begin, toen veel NL banken nog een eigen ATM met een 4 cijferige pin code hadden, wel eens problemen. In de meer dan 5 jaar dat ik nu in Thailand woon, is dit veranderd in NL naar die algemene gele automaten. Geen probleem om cash Euro’s te krijgen met mijn Kasikorn pasje. Sterker nog, toen ik het bonnetje vroeg, stond daar zelfs mijn Kasikorn saldo op in Thaise Baht, ha ha.

  In Thailand heb je trouwens je Thaise pasje bijna nooit meer nodig als je hun App instaleert. Bij je ‘eigen bank ATM’, kun je “cardless withdrawl” gebruiken en met de App, de QR-code scannen om cash Thaise Baht te krijgen. Volgens mij is dit systeem uniek in de wereld.

 10. Hendrik zegt op

  Bij mij in het dorp is net een nieuwe ATM van Krung Thai geplaatst met daarop 1 van de logo’s van V Pay.
  V Pay gebruikt 4 verschillende logo’s.

  Misschien dat het probleem wordt veroorzaakt omdat de oudere ATM machines de nieuwe chip van V Pay niet kunnen lezen, dit wordt ook aangegeven door V Pay zelf.

  Op de site van V Pay is ook een V Pay locator en dat is toch wel handig als er bij jou in de buurt een oude ATM staat.

  Google er op los naar V Pay en er wordt een hoop duidelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website