Thailand vraag: Mijn Thaise paspoort vernieuwen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
6 januari 2023

Beste lezers,

Mijn naam is Natha. Ik ben sinds mijn zesde geëmigreerd naar Nederland samen met moeder (zij is nu helaas overleden). Tot heden ben ik in bezit van een Nederlandse verblijfstitel. Om dit document te verlengen moet ik eerst mijn Thaise paspoort vernieuwen. Dit gaat niet omdat ik niet in bezit ben van een Thaise ID. Ik moet helemaal terugreizen naar mijn geboorteplaats in Thailand om dit document te laten maken. Nu vraagt de gemeente van mijn Thaise geboorteplaats om documenten waarop te zien is waar ik in Nederland woon en bij welke onderwijsinstelling ik een opleiding volg.

Mijn vraag aan jullie is waar ik deze documenten kan laten vertalen naar het Thais en bij welke plek ik de documenten kan laten legaliseren. Via Google kom ik niet verder, dus ik hoop via deze weg antwoord te vinden op mijn vraag.

Tenslotte zie ik jullie reacties tegemoet.

Groet,

Natha

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

17 reacties op “Thailand vraag: Mijn Thaise paspoort vernieuwen?”

 1. johnkohchang zegt op

  Er zijn in Thaialnd veel beedigde vertalers.Om een indruk te krijgen gewoon even googelen. Daarna contact leggen via internet en vragen naar tarieven.

 2. Erik zegt op

  Vanuit Nederland vind ik het vrij omslachtig. Via https://zoekeentolkvertaler.bureauwbtv.nl/ kan je een tolk opzoeken en direct contact opnemen. Vrij ouderwets en niet laagdrempelig. Ik heb daar dus geen gebruik van willen maken. Mijn vriendin heeft in Thailand ter plaatse (via een bureautje) haar documenten laten vertalen. Zij hebben ook geregeld dat de documenten naar Bangkok werden gestuurd, om te legaliseren.

 3. Wim zegt op

  Hoi Natha,
  Dit lijkt mij een vraag voor het thaise consulaat in Den Haag. Jij bent tenslotte een thaise onderdaan en het is hun taak om in het buitenland alle vragen en hulp te bieden aan hun onderdanen in het buitenland. Als jouw gemeente dit soort documenten wil hebben. Maak dan een afspraak met het thaise consulaat en vraag waar je deze documenten kunt vertalen en legaliseren. Zij moeten kunnen aangevenn waar dat kan. Het is dann ook slim om deze verstrekte info per email nog eens te laten bevestigen zodat mocht je thuisgemeenmte daar moeilijk over doen je ze kan terugverwijzen naar de thaise ambassade. Succes 😉

  • Wim zegt op

   Hoi, De registratie waar je woont zou in het gemeentehuis van de plaats waar je nu woont gewoon kunnen worden verstrekt. Heet een uitreksel uit het bevolkingsregister. Je betaald iets aan leges maar dat is niet veel. Even contact zoeken met de agfdelking burgerzaken in jouw gemeente daarvoor

 4. Bacchus zegt op

  Neem eens contact op met Siam Legal, een advocaten kantoor. Die kunnen je ongetwijfeld verder helpen. Succes!

 5. William-Korat zegt op

  Beste Natha wat een gedoe voor een paspoort.
  Je vermeldt je leeftijd op dit moment niet dus hoop voor je dat dat op te lossen is.
  Je vraag zelf kan best wel bij een vertaalbureau als deze https://bit.ly/3jNpwLq die op Google te vinden is.

  Succes

 6. Wut zegt op

  Beste Natha, vorige maand december heeft mijn partner een nieuw Thais paspoort aangevraagd op de Thaise ambassade in Den Haag. Hoewel er op de site staat vermeld dat je daarvoor vanaf de leeftijd van 20 jaar je Thaise ID-kaart moet tonen is daar totaal niet naar gevraagd. De reden waarom er niet om gevraagd is weet ik niet, misschien staat er in het systeem dat er inderdaad een ID-kaart is uitgereikt, of hebben ze het vergeten om te vragen (lijkt mij niet voor de hand liggend), of interesseert het ze feitelijk niet of je wèl of geen ID-kaart bezit. Heb je jouw informatie dat je geen nieuw paspoort kunt aanvragen zonder een ID-kaart enkel online ingewonnen of heb je daarover ook contact met de Thaise ambassade gehad? Als je nog geen contact hebt gehad met de ambassade zou ikzelf, voordat je ingewikkelde, tijdrovende en dure procedures in gang gaat zetten, overwegen om dat eerst te doen. Of wellicht gewoon zonder informatie vooraf de gok nemen en online een afspraak inplannen voor het aanvragen van je nieuwe paspoort. Kan je hoogstens de reis naar Den Haag kosten en hopelijk kun je dan gewoon de aanvraag indienen. (€50,= per pin te betalen, het paspoort kan je daarna zelf ophalen of aangetekend laten opsturen, waarvoor je een aan jezelf geadresseerde en voldoende gefrankeerde, 10,25?, envelop moet meenemen).
  Overigens vermeld je jouw leeftijd niet, op de site van de ambassade wordt namelijk voor personen tot 20 jaar niet gesproken over het tonen van een ID-kaart maar wèl over de Thaise geboorteakte. Nu lijkt het mij aannemelijk dat de geboorteakte alleen vereist wordt wanneer je voor de eerste keer een Thais paspoort aanvraagt, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet.
  Daarnaast, de Thaise ambassade vervaardigt en verstrekt zelf ID-kaarten. Of je al in het bezit zou moeten zijn van een ID-kaart om een nieuwe te verkrijgen, zou ik echter ook niet weten. Zou daar zelf nu ook nog niet om vragen om geen slapende honden wakker te maken.
  Het belangrijkste is uiteraard om op tijd je nieuwe paspoort te krijgen i.v.m. de verlenging van je verblijfsdocument.
  Een ID-kaart kan dan eventueel daarna aangevraagd worden, waarschijnlijk ook bij de Thaise ambassade.
  Succes!

  • Wut zegt op

   Bij de alinea dat bij personen onder de 20 jaar niet gesproken wordt over een Thaise ID-kaart te tonen maar wèl de Thaise geboorteakte is per abuis “bij het aanvragen van een Thais paspoort” weggelaten.

  • Ger-Korat zegt op

   Denk zelf ook dat de hele procedure in Thailand niet nodig is. Er is al een Thais paspoort welke verniewd dient te worden en het wat dan van toepassing is is een originele Thaise geboorteakte. Hiermee zou je bij de ambassade een nieuwe paspoort kunnen verkrijgen, eventueel als je nog minderjarige bent de overlijdensakte van je moeder, Engels vertaling als het niet in het Thais is, erbij doen. De ambassade is er voor dit soort aangelegenheden voor Thais in het buitenland.

 7. Grumpy zegt op

  Beste Natha, eigenlijk geef je te weinig informatie om een goed antwoord te kunnen formuleren waarmee jij geholpen bent. Zo vermeld je niet hoe oud je bent, en bv ook niet om welke documenten de kwestie speelt en niet om welke plaats in Thailand het gaat.
  Maar goed: ik neem dan maar gemakshalve aan dat je bij jouw gemeente in Nederland al een uittreksel bent gaan halen uit de Basisregistratie Personen (BRP). Ik neem ook aan dat je van jouw opleidingsinstituut een bewijs van inschrijving en opleiding in bezit hebt. Laat BRP-uittreksel en inschrijving in Nederland door een beëdigd vertaalbureau omzetten naar het Engels. Beide documenten ook laten legaliseren door dat bureau. Via Google zijn er vele te vinden, die meestal online werken.
  Als je dan toch al naar Thailand moet afreizen om jouw Thai ID aan te vragen, doe dan hetzelfde met beide gelegaliseerde documenten bij een Thai vertaalbureau, maar nu dus van het Engels naar het Thai. Ook deze bureaus zorgen voor de nodige legalisaties. Vervolgens ga je in je geboorteplaats een Thai ID aanvragen. Om het proces te vergemakkelijken zou je een Thai oom/tante/grootouder/neef/nicht mee kunnen nemen.

  Toch is het een vreemd verhaal: op de Thaise Ambassade kunnen Thai mensen gewoon een nieuwe Thai ID aanvragen, bv na verlies of beschadiging. Je hebt het over vernieuwen van jouw Thai paspoort, dus die heb je. Samen met jouw Thai geboorteakte zou dat voldoende moeten zijn. Overigens: bewaar jouw Thai geboorteakte zorgvuldig. Maak zo nodig enkele kopieën. Een Thai ID en een Thai geboorteakte zijn in de Thaise bureaucratie onmisbaar.

  Verder heb je het over het verlengen van jouw verblijfstitel in Nederland. Je bent op je 6de naar Nederland gekomen. Je vermeldde jouw leeftijd niet maar ik vermoed ouder dan 11 jaar. Na 5 jaar legaal in Nederland mag je een aanvraag naturalisatie doen. Als je straks in het bezit bent van zowel Thai ID als paspoort, zou je een dergelijke aanvraag eens kunnen overwegen. Een Thai mag beide nationaliteiten bezitten.

 8. William-Korat zegt op

  Kan het helemaal verkeerd begrijpen, maar volgens mij is dit de vraag.

  Nu vraagt de gemeente van mijn Thaise geboorteplaats om documenten waarop te zien is waar ik in Nederland woon en bij welke onderwijsinstelling ik een opleiding volg.

  Mijn vraag aan jullie is waar ik deze documenten kan laten vertalen naar het Thais en bij welke plek ik de documenten kan laten legaliseren.

  Ze zoekt dus iemand in Nederland, urgent vertaal bureau bijvoorbeeld in mijn link.
  Direct van Nederlands in Thais.

  Wut zijn ‘oplossing’ is het proberen waard trouwens, nee heb je ja kun je krijgen

  • Wim zegt op

   Hoi William. Je versimpeld het. Je gaat voorbij aan de reden waarom ze dit moet doen. Alle hierboven genoemde oplossingen proberen te vermijden dat ze helemaal naar Thailand moet afreizen voor zo iets simpels als een paspoort te verlengen. Dus voordat je, zoals jij uitgaat van de noodzaak om terug naar je geboorteplaats te moeten reizen voor een thaise id-kaart die je blijkbaar weer nodig hebt om je paspoort te verlengen, is de echte vraag dan: Is die reis en al die administratie wel echt nodig? Thaise ambassade is en blijft hier de organisatie waar ze het best kan overleggen wat er nodig is. Oplossing van WUT en ook Grumpy zijn m.i. het best.

   • William-Korat zegt op

    Ik geef antwoord op haar vraag Wim.
    Dat hier beëdigd vertalen wereldwijd te gebruiken is, is mogelijk met alle stempels erop door een bureau.
    WUT en Grumpy geven een bredere mogelijkheid, klopt.
    Nee heb je Ja kun je krijgen.
    Thaise ambassade bepaalt de eisen om een nieuw paspoort te verkrijgen, voldoe je daar niet aan einde verhaal.
    Waar en wanneer je dat paspoort nodig hebt, interesseert hun niet.
    Jouw eerder geplaatste opmerking dat het de taak van de ambassade is om alle vragen en hulp te verstrekken aan landgenoten kun je, je nog wel eens goed in vergissen.

    In een eerder onderwerp hier zie link worden ook nog wat mogelijkheden besproken, gewoon alles daar [Thailand] doen als het oude paspoort die korte tijd nog geldig is.
    Maar goed die info is beperkt weergegeven door Natha.

    https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/thais-paspoort-verlengen/

 9. Jan Hoekstra zegt op

  Als je een vertaler nodig hebt van het Nederlands naar het Thais gebruik dan https://www.suwannaphoom.nl/nl

  Veel succes.

 10. Ad zegt op

  Nogmaals,
  NIET naar Thailand gaan maar gewoon naar de Thaise ambasade in Den Haag gaan met jouw oude paspoort. Heeft mijn zoon ook gedaan. Online wel eerst een afspraak maken.
  Succes

 11. Jos k. zegt op

  Nu vraagt de gemeente van mijn Thaise geboorteplaats om documenten waarop te zien is waar ik in Nederland woon en bij welke onderwijsinstelling ik een opleiding volg.

  Voor her aanvragen van een Thai ID kaart is het helemaal niet relevant of/en/waar je een opleiding volgt.
  Grote kans dat ze het daar op de amphur (gemeentehuis) al niet goed begrijpen

  Groet.
  Jos K..

 12. Wut zegt op

  Bij enkele Thaise kennissen navraag gedaan en geen van hen is bij het vernieuwen van hun Thaise paspoort op de ambassade in Den Haag gevraagd om hun ID-kaart te laten zien. Ik vermoed dan ook dat de Engelse vertaling op de website van de ambassade met de passage over de ID-kaart enkel van toepassing is voor personen die niet eerder een Thais paspoort hebben ontvangen. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk ook op voor de passage over het tonen van een geboorteakte, wanneer je nog onder de 20 jaar bent en voor de eerste keer een Thais paspoort aanvraagt. Natha heeft al een Thais paspoort dus het lijkt mij zeer aannemelijk dat zij, ondanks het feit dat zij geen Thaise ID-kaart bezit, een nieuw paspoort op de ambassade kan aanvragen.
  Overigens bevreemdt het mij dat Natha niet reageert en/of nadere informatie verstrekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website