Thailand vraag: Met de auto van Thailand naar Nederland rijden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 februari 2023

Beste lezers,

Momenteel verblijf ik voor langere tijd in zuid-oost Azië waarvan een groot gedeelte in Thailand vlak voordat het voor mij weer tijd is om naar huis te gaan. Nu kwam ik met een idee wat mij heel erg uitdagend lijkt en ik ben mij er van bewust dat het ook gevaarlijk kan zijn.

Mijn idee was om vanaf Thailand naar Nederland te rijden met de auto, dit wil ik in ongeveer twee á drie maanden tijd gaan doen. Na een tijdje te hebben gegoogled is het mij wel duidelijk dat er meerdere routes zijn en de ene is gevaarlijker dan de andere.

Nu zat ik te denken aan twee opties:

Optie 1:
Ik laat een goede vriend een degelijke auto kopen voor mij in Nederland en laat deze verschepen naar Thailand en rijd met een Nederlandse auto naar huis waar ik hem ook weer makkelijk kan verkopen omdat het een in Nederland ingeschreven auto is.

Optie 2:
Ik koop in Thailand een tweedehands auto waar ik dit avontuur mee aan ga en vervolgens probeer ik deze weer te verkopen in Nederland.

Nu heb ik meerdere websites bekeken en doorgelezen en ben ik erachter gekomen dat het allemaal moeilijker is dan ik verwacht had. Een auto op mijn naam krijgen kan lastig zijn hier, maar met een auto invoeren vanuit Nederland kun je ook gedoe krijgen bij de douane etc.

Het gaat mij vooral om advies qua het aanschaffen van een auto of het verschepen etc. en hoe dit werkt qua verzekeringen enzovoort? Al zijn adviezen over een eventuele ook welkom natuurlijk.

Ik vroeg mij af of er hier mensen zijn met ervaringen hiermee? Welke optie raden jullie mij aan, waar moet ik rekening mee houden en wat zijn dingen die ik zeker weten niet moet doen?

Bij voorbaat dank!

Groet,

Daan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

18 reacties op “Thailand vraag: Met de auto van Thailand naar Nederland rijden?”

 1. Jos K. zegt op

  https://www.trottermoggy.com/over-ons-2/

  Groet,
  Jos K.

 2. Erik zegt op

  Daan, broerlief heeft het geprobeerd en strandde aan de grens van Bangladesh en Myanmar. Hij kwam Myanmar niet door, en tegenwoordig wil je dat land niet door vanwege de burgeroorlog. Dat betekent dus omrijden door China en zo gek zijn de wegen daar niet al liggen er ten westen republieken waar ik niet graag door zou rijden. En kom je de Russische Federatie wel in vanwege de oorlog in Oekraïne? In linke landen rijdt men overigens konvooi al is dat geen garantie; Pakistan bijvoorbeeld staat in zijn herinnering als ‘eens maar nooit meer’. In China krijg je controleurs mee in je auto want je zou eens iets mogen zien dat niet de bedoeling is…..

  Import van een NL auto in TH is peperduur maar als je zoveel centen hebt, soit! Een Thaise auto heeft het stuur rechts en denk je die in de EU te kunnen verkopen? Kom je daarmee de grens naar Laos of Vietnam wel over? Overigens, tweedehands in Thailand kopen zou ik je afraden. De 4-wh drives worden afgeragd en je zult toch een 4-wh drive moeten hebben; de Karakoramregio staat niet bekend om goeie wegen. Zoek eens op droomplekken.nl naar deze ‘snelweg’.

  Zou je niet eerst gaan oefenen bijvoorbeeld door Afrika? Je kunt overal met Engels terecht en dat is in de voormalige Sovjetrepublieken maar de vraag.

  Leuk plan, echt wel! Als ik jonger was en de centen had! Maar leuke plannen hebben hier en daar hindernissen en bereid je daar goed op voor!

  • Erik zegt op

   Daan, misschien is het over zee passeren van Myanmar een optie. Zoek naar een roll on – roll off boot of een veer dat je van Thailand naar India brengt. Niet goedkoop maar dan passeer je een niet toegankelijk stuk van de route.

   Ik lees wel eens dat er konvooien door zuid-Pakistan trekken en over Iran krijg je verschillende berichten, van ‘vriendelijke mensen’ tot ‘arrestaties want ze denken dat je spioneert voor Uncle Sam’. Las laatst dat een stel uit Down Under langdurig vastzit (-zat) om die reden. Puntje van aandacht!

  • Stan zegt op

   Daan zou die Thaise auto misschien nog wel in GB kunnen verkopen. Maar is het model dat hij dan zou kopen wel goedgekeurd voor de Europese en Britse wegen?!

 3. Jos K. zegt op

  Er schijnt een regeling te zijn om auto`s tijdelijk in te voeren in Thailand.
  Heb eens vernomen dat er een buitenlander is die luxe oldtimers tijdelijk invoert om ze te laten restaureren,
  Om dat uit te zoeken zal je goed je huiswerk moeten doen, en waarschijnlijk krijg je bij de grens(uitvoer) te maken met beambten die daar niet mee weten om te gaan.

  Groet,
  Jos K.

 4. bert zegt op

  Met de auto moet je door grote gebieden met het reisadvies rood van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  Het begint eigenlijk al met Birma. Je moet ook door rood gebied in Pakistan en het uitgestrekte land Iran is nu helemaal rood. Afghanistan is nu totaal geen optie. Ik denk dat je beter van dit idee af kunt zien.

 5. Stan zegt op

  Van Thailand naar Nederland rijden lijkt mij een onmogelijke opgave.
  Een oud-collega van mij is in 2018 van Nederland naar Mongolië gereden en weer terug. Niet via China, want zonder Chinees rijbewijs kom je het land met de auto niet in.
  Je zou dan door een aantal landen moeten die (gedeeltelijk) op code rood staan. Denk ook niet dat je die landen zomaar inkomt. Al helemaal niet met een auto met NL-kenteken.

 6. wim zegt op

  Er is ook de optie om in Thailand een auto te kopen en daarna vanuit Nederland terug te verschepen naar Thailand (wel iemand in Thailand hebben die hem voor je verkoopt).

 7. PEER zegt op

  Keep on dreaming Daan!!
  Het zal je niet lukken als je de voorafgaande inzendingen ter harte neemt!
  Wat wél gaat: is van Nederland naar Thailand globetrotten.
  Dat hebben er meer gedaan.
  Google maar es.

 8. Johannes zegt op

  Daan ik ben in 1977 voor het Mercedes London to Sydney team deze weg van uit Londen gereden door Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Bangladesch, Myanmar en Thailand. We hebben eerst de hele rit met een training’s auto Mercedes 300d + service auto met de eigenlijke rally reden met een speciaal geprepareerde Mercedes 300d, ik kan je vertellen als jij dat met een 2 hands auto wilt doen kan je het wel vergeten die valt halverwege uit elkaar van ellende de helft van de wegen in onbegaanbaar en dan nog niet eens gesproken over de gevaren die overal loeren voor een in hun ogen rijke buitenlander, en nu met de huidige oorlogs situaties overal raad ik je het ten stelligste af, als je dan toch zo graag in de auto wilt zitten boek dan een reis op een schip met je auto en ga er dan als je zin hebt in zitten.
  Groeten uit Warin Chamrap
  Hans

 9. Lung addie zegt op

  Beste vraagsteller,
  heb jij er al eens over nagedacht in hoeveel landen je een visum zal moeten aanvragen?

 10. khun moo zegt op

  Johannes,
  ik ken de route.
  Het is de oude hippie route.
  Velen bleven in India of afghanistan een maandje of 6 plakken.
  Ik had de route beschrijving van iemand gekregen in 1977.
  Compleet met prijzen van levensonderhoud.

  Later zijn er kleine reis organisaties gekomen die de trip met een bus gingen doen.
  Je moest dan wel gezamelijk eten koken.

  Het was voor mij de start om naar z.o. azie te gaan en na 42 jaar kom ik er nog steeds.
  Inmiddels al 42 jaar getrouwd met een isaanse.

  Warin Chamrap : mooi gebied. nog vrij rustig en autentiek.

 11. Novi zegt op

  Het is avondtuurlijk, snap ik. Maar waarom zo moeilijk doen? Je onderschat de papieren rompslomp in elk land waar jij ben. Zoals ik dit lees, is geld geen probleem voor jou. Auto importeren, auto kopen…
  Als ik jouw was zou ik gewoon in elk land waar jij ben, gewoon een auto huren. Bij elke grensplaats ophalen en weer aan de andere kant wegzetten.. Als je toch geld wil uitgeven, dan zou ik dit doen. Succes en enjoy

 12. Erik zegt op

  Daan, als je nu eens iets spannends wil meemaken zonder grensformaliteiten, gewapende bendes, corrupte grensambtenaren en meer storende zaken kijk dan eens op TV naar Outback Truckers. Wikipedia heeft ze ook op de site. Sorry, redactie, dit is effe geen Thailand…

  Dàt zijn de mannen en vrouwen van het harde leven die geen weg onbegaanbaar genoeg vinden en met hun vrachtwagens, vaak roadtrains, het grote land doorkruisen. Iets kapot en effe bellen? Geen dekking op veel plaatsen dus zoek op de radio of er iemand in de buurt is. En anders wachten…

  Geen idee of jij dat ook mag met jouw NL rijbewijs en of je zo’n x-wheel camper kunt huren of kopen maar wil je relatief veilig voor overvallen en corruptie en vooral zonder grenspapiertjes zo’n avontuur meemaken ga dan eens kijken…..

 13. GUNTER zegt op

  Ik ben vanuit belgie naar cambodia gereden onlangs. Was met de kerst in thailand. Myanmar us gesloten. Enige optie is auto op de boot van india naar malaysia.

 14. Paul944 zegt op

  2de hands auto mag in Thailand niet geimporteerd worden. Maar je kan een auto met nederlands kenteken op de boot zetten naar Thailand of een buurland en die dan terug rijden.
  Meeste mensen rijden van Nederland naar Thailand en dan terug of de auto op de boot terug.
  Auto in Thailand laten gaat je problemen geven want dat is illegale import. Ook als de auto total loss is!
  Met de huidige situatie in Syrie, Oekraine, oeigierengebied en Birma. Wordt de routekeuze lastig .
  Op een vliegveldje bij Chiang Mai ben ik ooit een gepensioneerde britsish airways piloot tegengekomen die daar experimetals bouwde en die dan naar Engeland vloog om te verkopen.

 15. Erno zegt op

  Ik volg https://youtube.com/@baldandbankrupt al een tijdje een de landen die deze gast aandoet, daar staan er een heleboel, bij BuZa op de rode lijst en dat zitten ook landen tussen, die jij eventueel passeert. Het lijkt moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Meestal gaat het goed, maar dat het ook wel eens mis gaat, dat laat hij ook zien. Ik wens je in iedergeval veel succes, met welke keuze je dan ook neemt, voor deze onderneming.

  Bovenstaande reacties en de ervaringen van B&B, brachten mij op het idee, dat het wellicht een idee kan zijn, om voor bepaalde landen, van grens tot grens, of voor bepaalde delen, iemand die zowel Engels, als de taal van het betreffende land spreekt, me te nemen. Betaal zijn eten en verblijf en ook een ticket terug naar huis.

  Groet,
  Erno

 16. rudiger zegt op

  Iemand heeft dit volgens mij reeds gedaan met een TUKTUK (enkele decenia geleden)
  Van Bangkok naar Brussel (grote markt).
  Als ik mij nog goed herinner was deze trip gesponserd door Singha .het was een koppel , samen met hun herdershond .
  Ik zie de foto’s nog voor me , de tuktuk met de reservewielen bovenop vastgemaakt .
  Er zal hier en daar nog wel iets van te vinden zijn .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website