Thailand vraag: Geluidsoverlast in de Isaan

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
25 januari 2023

Beste lezers,

Velen van ons wonen in de Isaan in het Noordoosten van Thailand. Ik heb de volgende vraag dan ook voor iedereen die daar woont. Bij ons in het dorp hebben we maar liefst drie pujabanen. Elke ochtend worden wij wakker gemaakt door luide muziek en vervolgens de speech van de eerste pujabaan, daarna volgen soms de twee andere met de toespraken.

Ik vraag mij nu af of er wel naar geluisterd wordt door de dorpsbewoners, de vrouwen gaan vroeg naar de tempels, de mannen werken in de farms, ik vind het allemaal heel irritant, dat ik elke ochtend wordt gewekt, met harde muziek en toespraken waar misschien niet naar wordt geluisterd.

Groet,

Michael

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

23 reacties op “Thailand vraag: Geluidsoverlast in de Isaan”

 1. Stan zegt op

  Daarom gaan de meeste mensen in de dorpjes in de Isaan ook zo vroeg naar bed.
  Als ik bij bekenden logeer is het tussen 21:00 en 22:00 bedtijd. Geen muziek en dorpshoofd in de ochtend, maar wel kraaiende hanen vanaf 5:00.
  Hoe laat begint bij u de muziek?

  • Michael zegt op

   Bij mij start de herrie rond 6 uur in de ochtend.

   • PEER zegt op

    Mooie tijd om op te staan Michael,
    Je ziet nu de zon opkomen, wat hanen kraaien hun liedje, monniken lopen de straat af om wat te vergaren voor hun medemensen en bovendien is het lekker ochtendweer om wat te ondernemen.
    Wij zelf wonen in ‘n doodlopende straat en worden wakker van de stilte!
    Maar ook dáár wen je aan.

 2. teun zegt op

  ik denk niet, dat je als farang daar iets aan/tegen kan doen. Verhuizen lijkt mij de enige optie. Wel opletten of er in dat geval bij je nieuwe woning ook geen speakers hangen.

 3. Jos K. zegt op

  Deze tamtam luidspeakers stammen uit een tijd waar de dorpsbewoners van informatie werden voorzien toen er nog geen tv/internet beschikbaar was.
  De pujaybaan krijgt een vergoeding voor die diensten waarvan 95% bestaat uit muziek draaien en natuurlijk het volkslied.
  Die kabels bij ons hingen behoorlijk laag en op een dag maakten die kabels op enkele plaatsen geen goed contact meer.
  Sindsdien is er niemand nog geweest om het zaakje deugdelijk te repareren en is het allemaal in de vergetelheid geraakt., dat is nu al 8 jaar geleden.
  Sindsdien is het lekker rustig geworden want facebook was in opkomst, daar kunnen de mensen hun informatie nu vandaan halen.

  Groet,
  Jos K.

 4. Michael zegt op

  Dit is sinds kort,woon er nu acht jaar,dus verhuizen is geen optie,vraag mij weleens af,of ik de enige persoon ben in het dorp die het minder prettig vindt,
  ,start om 6 uur in de ochtend.

  • theiweert zegt op

   Denk dat je dan hier toch verkeerd bent, want denk niet dat er dorpsbewoners op dit blog zitten.

   Even vragen aan de bewoners van het dorp waar je woont, haal je gelijk je Thais een beetje op.

   Maar 6 uur is wel een mooie tijd om van de dag te gaan genieten.

 5. Grumpy zegt op

  Beste Michael, je zegt dat je een vraag hebt voor lezers van Thailandblog die in de Isaan wonen. Maar welke vraag is dat dan? Die moet je dan wel stellen! Je geeft aan dat jij je mateloos irriteert aan de luidspreker-oproepen van een poejeibaan in de vroege ochtenden. Daar helpen noch die drie poejeibaans noch de bewoners van het dorp waar jij vrijwillig en welbewust bent gaan wonen noch een Thaise variant van een Rijdende Rechter jou vanàf. Die oproepen horen bij dat dorp als voldongen feit zoals ook de vrouwen uit jouw dorp ’s morgens naar de tempel gaan en de mannen uit het dorp naar hun farms. Of er wel of niet naar de oproepen wordt geluisterd door de dorpsbewoners is niet relevant. Ook dat is een gegeven: de ene keer hoort men wel wat de poejeibaan meldt, de andere keer niet. Dat jij denkt dat wellicht niet eens geluisterd wordt sleep je erbij om jezelf gelijk te geven. En nu wil je graag van ons horen of dat gelijk terecht is. Neen, natuurlijk niet. Want als ’s ochtends vroeg de poejeibaan de luidsprekerknop omzet, de vrouwen zich opmaken om naar de tempel te vertrekken en de mannen naar hun werk, dan heb je hier te maken met een dorpsritueel waar jij je bij dient neer te leggen. Kortom: doe iets aan jouw irritatie! Of loop ’s ochtends eens mee naar tempel en/of farm.

  • Louis zegt op

   Wel Grumpy, ik heb wel een vraag voor jou.

   In hoeverre wordt jij geconfronteerd met luide muziek en Thais gekwebbel om 06.00 uur in de morgen? In veronderstel helemaal van niet en dan houdt je reactie helaas geen steek.

   Ik heb de indruk dat zowat elke Thai pas gelukkig is als ze veel lawaai kunnen maken. Ik ben al 3 keer verhuisd en op ELK adres was het overal hetzelfde. In mijn vorige woonplaats hadden we ook van die luidsprekers om de hoek. En JA, dat irriteerde me ook.

   Waar ik nu woon is mijn achterbuur vorig jaar gestart met een zelfstandig autoreparatie bedrijfje. Hij kan helaas niet werken als zijn muziek niet keihard staat te spelen. Gelukkig is het vanaf 19 uur meestal stil maar gedurende de dag hebben we altijd prijs. Maar een correcte Farang die houdt zijn mond want die is hier te gast.

   Ik denk dat velen niet beseffen welke kwalijke invloed aanhoudend lawaai heeft op onze gezondheid. Het is maar normaal dat je op den duur geïrriteerd geraakt Grumpy. Ik begrijp dan ook volop het ongenoegen van onze topic starter.

   • Grumpy zegt op

    Ja, hallo beste Louis, natuurlijk ben ik bekend met het Isaanse leven waarin droogte, hitte en godverlatenheid de boventoon voeren. Maar je kiest er toch zelf voor een vrouw uit de Isaan te volgen naar haar geboorteplek? Dus neem het mij niet kwalijk als ik afwijzend reageer op iemand die meent als farang de norm te kunnen bepalen. Zoek de oplossing bij jezelf en wijs niet naar- in het geval van Michael- dorpsbewoners die elke ochtend volgens hun rites en mores hun dagelijks leven opstarten. Zij doen niets anders dan pogen hun karig bestaan inhoud te geven. Het is daar in de Isaan niet een kwestie van aanpassen. Het gaat erom of je jezelf kunt inpassen. Roept die inpassing wrevel op, dan woon je verkeerd. Het is toch van de zotte als Isaanse mensen zich moeten aanpassen aan de grillen en grollen van een farang die bij hen is komen aanwaaien. Maar nog zotter is het als farang menen meer noten op hun zang te hebben. Thailand is vergeven van controverses en paradoxen, maar Thailand is ruim genoeg om dat alles verre van je te houden. Het is maar hoe je je eigen leven wilt inrichten, maar als je kiest dat te doen in een Isaans dorpje???

  • Jos M zegt op

   Misschien helpt het als je een gesprek aangaat met de puyabaan en bij het afscheid een envelop achterlaat?

   • Michael zegt op

    Graag wil ik iedereen bedanken voor zijn bijdrage,ik ga denk maar verhuizen,hoef ik niet naar de tempel of naar een farm,geen envelope te kopen om hem achter te laten,misschien wil èèn van jullie mijn huis wel kopen,daar zou ik echt mee geholpen zijn.

    • Sjaak S zegt op

     Een envelop zal waarschijnlijk goedkoper zijn….maar inderdaad geen goede optie. Volgend jaar moet je dan weer een envelop geven..wie weet?
     Om zes uur ’s ochtends, zelfs als je wakker bent is dat vroeg. Ik had dat een paar kilometer verderop ook, maar waar ik nu woon is het gelukkig rustig.
     Het is wel misschien een oplossing om te verhuizen, maar je weet het nooit, kan ook daar net zo luid of misschien wel erger zijn.
     Je zou ook misschien eens naar een technische oplossing kunnen kijken. Ik luister veel naar muziek en heb voor mijn telefoon de Samsung Earbuds Pro gekocht. Deze hebben geluidsonderdrukking en als ik die oortjes in heb, hoor ik zo goed als niets (behalve de muziek die ik speel en die hoeft niet eens luid te zijn). Als mijn vrouw tegen me praat zie ik alleen haar lippen bewegen een soort mompelen…
     Trouwens, zes uur is (vooral) op het platteland toch niet vroeg? Ik sta zelf altijd rond vier uur op en heb een lekker rustige tijd. Om zes pers ik sinaasappelsap voor mijn vrouw, die dan rond die tijd opstaat. Heerlijk die ochtenduren… dan lijkt de wereld nog in orde te zijn.

     • Sjaak S zegt op

      Hahaha, ik zie het al, ik spreek me tegen… want eigenlijk vind ik zes uur niet zo heel vroeg… alleen om dan gestoord te worden, is elke uurtijd te vroeg….

 6. TheoB zegt op

  Kennelijk is er ooit één omroepsysteem aangelegd voor drie wijken (3 หมู่) of is de wijk later gesplitst in 3 wijken Michael.
  Ik weet niet of er wettelijke en/of gemeentelijke regels zijn ten aanzien van geluidsoverlast, maar indien wel, dan laat de handhaving daarvan meestal te wensen over. Bovendien denk ik niet dat lawaai maken om 6 uur ’s ochtends kwalificeert als overlast gevend dan wel door de wijkbewoners zo ervaren wordt. In ‘mijn’ wijk/dorp beginnen de (meeste) bewoners de dag ook om 6 uur ’s ochtends en afgezien van bruiloften, uitvaarten en feesten is het vanaf 21-22 uur doodstil.

  Ik zou zeggen: integreren (daarmee bedoel ik niet assimileren), de taal leren, mensen in de wijk polsen en dan bij een wijkvergadering voorstellen om die muziek en mededelingen niet om 6 uur ’s ochtends te doen, maar op een (voor jouw geschikt en anderen acceptabel) later tijdstip.

  Je zou ook het omroepsysteem kunnen saboteren, maar dat is vernieling van overheidseigendom en dus strafbaar.

  Sterkte en succes.

 7. Dennis zegt op

  Tja,… soms lijkt de tijd in Isaan stil te hebben gestaan. In het dorp van mijn vrouw was het vooral ’s avonds rond etenstijd (18 uur) dat het dorpshoofd z’n door de amphur opgedragen mededelingen doorgaf. Dat gebeurt af en toe nog steeds, maar ze hebben nu een LINE groepsapp. Dat werkt net zo goed.

  Kun je er wat aan doen? Weinig, maar je kunt het dorpshoofd voorstellen om het via LINE te doen. Dan kan de beste man ook eens een innovatief idee de wereld in helpen, goed voor z’n imago. De meeste gezinnen hebben wel een smartphone. Zelf een draadbreuk veroorzaken kan natuurlijk ook 🙂 Ik denk dat deze manier van omroepen een uitstervend fenomeen is, je kunt ze een beetje op weg helpen

 8. JosNT zegt op

  Beste Michael,

  Ik woon ook in de Isaan in een dorp met drie pujaibaans. En een luidspreker hangt op 30 meter van onze woning. Een goede 25 jaar geleden waren er dagelijks aankondigingen. Die gingen toen vooral over de maximumprijzen waartegen eieren, rijst ed. mochten verkocht worden.

  Nu woon ik hier al meer dan vijf jaar en de aankondigingen zijn heel beperkt. Maximaal 1 x per week. Soms zelfs niet.
  Die aankondigingen gaan nu uitsluitend over zaken van algemeen belang: kennisgevingen van overlijden van dorpsbewoners, oogarts die het dorp bezoekt, uitnodigingen voor griep- of covid injecties, vergaderingen voor de rijstboeren, oproepen aan slechte betalers (met vermelding van de naam) om hun dorpslening alsnog af te betalen, betaling van subsidies aan de rijstboeren en jaarlijks ter gelegenheid van het Katin festival een uitgebreide lezing van de donnaties die door de bewoners aan de plaatselijke tempel geschonken werden (met vermelding van naam en bedrag).

  Zelf heb ik er totaal geen bezwaar tegen. Onze pujajban heeft overigens een uitstekende muziekkeuze. Hij is klaarblijkelijk een fan van Takkatan Chonlada. Daar ben ik achter gekomen via de Shazam app op mijn smartphone. En ook mijn hond zingt vrolijk mee tijdens het liedje.

  Ik zou zeggen: maak je niet druk in zaken waar je geen vat op hebt. Het hoort er nu eenmaal bij.

  • PEER zegt op

   Ja Jos,
   JIJ hebt de goede insteek gevonden om te genieten VAN en IN Isan.
   Zo zijn er meerdere Isan-genieters
   En ik ben er een van, in Ubon Ratchathani

 9. John Chiang Rai zegt op

  Beste Michael,de geluids overlast die jij hierboven in je artikel beschrijft is niet typisch uit de Isaan, maar eigenlijk in veel meer delen van Thailand een normaal gegegeven.
  Iemand mag het lastig of storend vinden, maar dit veranderen wat een Thai heel normaal vindt, lijkt mij voor een farang/gast onbegonnen werk.
  Het enigste concept wat ons als farang blijft, is gewoon iets accepteren wat je gastgever schijnbaar normaal vindt, of een andere woonplaats zoeken.
  Veel Thai gaan geheel anders om, met datgene wat wij overlast voor de directe omgeving noemen, en staan daarom ook raar te kijken als iemand iets zegt wat ze zelf schijnbaar nooit geleert hebben.
  In het dorp waar mijn vrouw haar huis heeft, wordt je ook s’morgens door een luidspreker vroeg wakker gemaakt van luide muziek gevolgd door dorpnieuws.
  Veel dorpbewoners zelf hebben schijnbaar helemaal geen probleem met luide muziek,omdat ze zelf ook op ieder uur van de dag hun radio zo hoog draaien,dat het voor ons niet meer normaal is.
  Het lijkt wel of velen helemaal niet geleert hebben, dat als je in een dorpsgemeenschap woont, je ook rekening houden moet met je medemens.
  Zo kan het gebeuren dat midden in de nacht opeens iemand de kolder krijgt, dat hij/zij vuurwerk afschiet,of de radio zo hoogdraait dat je trommelvel er onder lijden moet en aan slaap niet meer te denken valt.
  Precies voor je huis blijft een oude stinkende diesel staan,die zijn motor een klein uurtje draaien en stinken laat, omdat anders de airco uitgaat, en hij bij terugkomst geen koele wagen meer heeft.
  Een andere keer heeft mijn vrouw net de was opgehangen, krijgt de directe buurman een werk aanval,dat hij uitgerekent dan zijn tuin/huisafval verbranden moet,waarbij de wind in onze richting staat. etc.etc…
  Is het domheid,egoisme of een mix van beide,wie weet ik kan er inmiddels alleen maar hard over lachen….

 10. Kees de Jong zegt op

  Moderator: Graag bij Thailand houden.

 11. Henk zegt op

  Michael ,wij wonen niet in de Isaan maar vlakbij de stad Chon Buri …
  Toen wij hier gingen bouwen wisten wij ook dat we slechts 400 meter van de tempel kwamen te wonen .
  Echter :: na verloop van tijd (in het begin nooit ) begon ook de tempel met het onvoorstelbare geluid van de boxen te roepen dat we allemaal daarheen moesten komen (denk ik) dat begon soms al voor 5 uur in de morgen ..Inderdaad Michael ,in het begin zit je rechtop in bed van de schrik .Iedere dag ging de luidspreker een toontje hoger omdat er blijkbaar te weinig mensen naar de tempel kwamen ,,Aangezien wij hier ook appartementen hadden hoorden we van de mensen dat die er duidelijk hinder van ondervonden ..
  Mijn vrouw is daarop naar de tempel gegaan om met de grote monnik te praten en hij snapte 100% dat het zeer irritant was voor de mensen .Daarop is het geluid meer dan gehalveerd en mochten de vingers van de grote monnik zich soms vergissen dan was het geluid van de beltoon van mn vrouw mn haar telefoon al genoeg om het niveau omlaag te draaien ..Geen idee waarom maar sinds enkele jaren is ook de roep om te komen afgelopen ..(gelukkig ) … Michael :: geen taak voor jou maar wellicht van je partner om eens gaan te praten met de mensen van de pujabaan om deze antieke manier van omroep te verminderen of liever nog te stoppen.SUCCES

 12. rentenier zegt op

  Ik heb in Ban Phet, Chaiyapum gewoond waar per dag 2 x die luidsprekers werden gebruikt en daar kwam de tempel dan nog bij, dagelijks feesten (begrafenis, Huwelijk, jonge man die naar de tempel gaat) die dagen lang duurden met gratis drinken en eten dus herrie van dronkaards, Herrie makende voertuigen van mensen die zich met ochtend- en avond markten bezig houden. Om geluidsoverlast ben ik in Thailand menig keer verhuisd. Ik voreg daar aan iemand die een belangrijke functie op het gemeentehuis heeft over regels en het werk van de plaatselijke politie. Hij zei dat ze er nooit iemand uit ‘Bangkok’zien, dus hebben ze eigen regels toegepast aan bestaande tradities. Als je je om welke reden toevoegt aan ‘hun’ gemeenschap, heb je je maar aan te passen en hun waarden en normen te respecteren. Ik huur al een dikke 30 jaren in Thailand en ben even zo veel keren verhuisd en zie nog eens wat hahaha Gelukkig is de huurmarkt in het hele land ruim voorzien. Ik geef er de borgsom graag voor op als ik bepaalde overlast niet meer kan accepteren.

 13. Jos K. zegt op

  Waarschijnlijk is het wel een idee om een groepsapp of een facebook groep te starten van dat district.
  Allemaal leuke foto`s uit de buurt posten, mededelingen van tempel of gemeente vermelden enzo.
  Een rubriek met -te koop-aangeboden
  Als er genoeg leden zijn kun je vervolgens die herrie in de groep bespreken.

  Groet,
  Jos K.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website