Beste lezers,

Ik richt mij hierbij tot het Belgische gedeelte van de lezers. De tijd is weer aangebroken voor het indienen van de jaarlijkse belastingaangifte voor de Belgische expats.

Voor degenen die de aangifte nog wensen te doen via de “papieren aangifte” is het terug wachten op de grote bruine enveloppe, wanneer zal hij toekomen en vooral… zal hij wel toekomen. Verleden jaar is die bij de meesten van ons in Thailand niet eens aangekomen.

In een vraagje aan de belastingdiensten werd me medegedeeld dat het verzenden (in België) zal aanvatten ~half september. Maar dat de aangifte wel degelijk terug dient aan te komen in België op uiterlijk 4 november. Dat is een pak vroeger dan verleden jaar hoewel corona nog niet de wereld uit is.

Maar wat me speciaal intrigeert is of er nog Belgen zijn die recent problemen ondervonden als ze de code 1073-91 (Vak III. A.6) hebben ingevuld en deze door een overijverige belastingambtenaar werd omgezet naar code 1081-83 (Vak III A.8) wat in het verleden wel regelmatig gebeurde. Die omzetting had wel heel negatieve financiële gevolgen voor de betrokkenen en was onterecht.

Indien blijkt dat de postbedeling het hier weer laat afweten of te laat bedeeld wordt overweeg ik toch de overzet te doen naar aangifte via Tax-on-web. Maar ik ben nog van de oude stempel en dergelijke online ingrepen maken me behoorlijk gestresseerd. Temeer dat ik enkele jaren geleden (op deze blog) dergelijke commentaren over ambtshalve omzetting naar code 1081-83 las bij personen die de aangifte online hadden gedaan.

Zo’n omzetting naar code 1081-83 brengt een hele hoop gedoe met zich mee daar ze je vragen aan te tonen dat je geen beroepsinkomsten hebt in Thailand, wat niet zo evident is. Hoewel gepensioneerden die uiteraard niet over een work-permit beschikken hier bij wet hoegenaamd geen beroep kunnen uitoefenen maar daar werd geen gehoor aan gegeven in België.

Ben benieuwd of er hier nog andere Belgen zijn die met dit fenomeen worstelen en lees graag hun relaas?

Groet,

August

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

16 reacties op “Thailand vraag: Belgische belastingaangifte 2021 voor expats in Thailand”

 1. Dimitri zegt op

  Beste August,

  Vorig jaar werd de datum waarop je aangifte moest aankomen tot 2 maal toe verlengd. In Brussel zijn ze wel soepel als er eventueel problemen zouden zijn. Mijn ‘enveloppe’ is ook verloren gegaan en toen hebben ze die opnieuw verstuurd. Mijn ingevulde aangifte is uiteindelijk ergens in februari aangekomen.

  Voor wat betreft die beroepsinkomsten: ik heb vernomen van een financieel adviseur dat, indien je definitief uitgeschreven bent uit België, je ENKEL belastingen moet betalen op de inkomsten verkregen in België zelf (bvb. pensioengelden). De eventuele andere inkomsten hebben ze helemaal niets over te zeggen.

 2. matta zegt op

  Geachte August,

  Een paar opmerkingen.

  U schrijft ( en ik citeer ) ” Maar wat me speciaal intrigeert is of er nog Belgen zijn die recent problemen ondervonden als ze de code 1073-91 (Vak III. A.6) hebben ingevuld en deze door een overijverige belastingambtenaar werd omgezet naar code 1081-83 (Vak III A.8) wat in het verleden wel regelmatig gebeurde. Die omzetting had wel heel negatieve financiële gevolgen voor de betrokkenen en was onterecht.”

  a. er is geen enkel ambtenaar die codes overzet.
  b. Indien U de juiste code ‘ ( in dit geval gaat nu specifiek over de code niet rijksinwoner) niet correct hebt aangegeven ( met andere woorden Uzelf hebt een verkeerde code) gebruikt.

  Dan kent het systeem ( computer system Fod) U automatisch de minst gunstige berekening toe! laat dat duidelijk zijn ( dus geen ambtenaar of wie dan ook het is het systeem !!)

  Wat gebeurd er in dit geval in plaats van bijvoorbeeld geld terug te trekken of niks te moeten betalen kunt u een rekening gepresenteerd krijgen)

  U neemt uiteraard eerst contact op met de dienst ( denk dat team 3 is in Bxl) voor niet rijksinwoners
  met de vraag of die de aangifte willen/kunnen aanpassen maar die zullen U hoogstwaarschijnlijk
  bijkomende info vragen ( zijn de regels)
  en in 9 gevallen op 10 vragen zij een bewijs dat u in Thailand geen inkomen hebt.

  U kunt ook een bezwaar indien ( dan is het 10/10 zeker dat ze u daarom zullen vragen)

  Het bewijs dat u in Thailand geen inkomen hebt noemt een ChorMor en daarvoor moet u naar de amphoe van uw gemeente Normaal is het zo dat er ook nog een “getuige” en in de meeste gevallen is dat de Phoeja baan die ook moet tekenen om te bevestigen dat u hier niet werkt ( dit document is in het Thais en moet dan nog vertaald en gelegaliseerd worden) vergeet ook niet indien men om dergelijk document verzoekt hebt u maar hooguit 4 weken (dacht ik) om het in te dienen bij de Fod)

  Dus U ziet wat 1 code zij het nu verkeerd ( door de opsteller) of vergeten kan meebrengen als last.

  Een feit ( en dit heb ik al regelmatig gezegd) is dat het moeilijker en moeilijker word voor mensen die over geen ( geldige en geactiveerde) e-ID beschikken

  Als u een persoonsbelasting indient en zowel uzelf als uw echtgenote hebben een e-ID maak gebruik van tax on web

  hebt u een e-ID en uw vrouw niet kijk of u de aangifte kunt downloaden in uw dossier MinFin
  vul in tekent beiden en stuur aangetekend asap terug

  volgens mijn kalender zou morgen 15 september Tax on web al beschikbaar moeten zijn voor niet rijksinwoners

  gaat het niet om dit te downloaden en uit te printen en bent u verplicht te wachten op de bruine enveloppe
  breng op tijd via mail uw kantoor ( niet rijksinwoners daarvan op de hoogte) vraag dan of ze u eventueel een blanco aangifte per mail doorsturen indien mogelijk .Bewaar ook alle correspondentie.

  @Dimitri ik twijfel heel sterk aan die adviseur ga er geen verder commentaar bij geven

  • loeng Johnny zegt op

   Wat Matta zegt klopt.

   Ikzelf heb vorig jaar geen bruine enveloppe uit België aangekregen. Nochtans Nieuwjaarskaarten kwamen er wel door op 10 dagen tijd!

   Ik heb verschillende mails gestuurd, rechtstreeks naar team 3 maar die bleven onbeantwoord!

   Dan heb ik uiteindelijk via tax-on-web mijn bericht verstuurd en antwoord gekregen.

   Ook ik had mijn aangifte via tax-on-web, ingevuld gedownload, geprint, ondertekend, gescand en verzonden. Dit werd echter niet aanvaard! Zij hebben me dan per uitzondering! (is al de tweede keer) per email een aangifte verstuurd en heb deze dan ingevuld en verstuurd. Op enkele maanden tijd stond het terug te trekken bedrag op mijn Belgische rekening.

   Nu wacht ik tot enkele dagen voor de afsluitdatum om, mocht ik mijn papieren aangifte niet hebben ontvangen, weer eens een mailtje te versturen.

   Ophoop van zegen!

   • August zegt op

    Johnny mag ik zo vrij zijn u te vragen of u bij uw aangifte via Tax-on-web of op papier ook gebruik maakte van de code 1073-91 aub ?

  • August zegt op

   Beste Matta,
   Als ik het goed begrijp woont u nog in België en komt u bijgevolg niet in aanmerking voor een aangifte “niet-inwoners”, correct ?
   Maar mijn vraagstelling was wel degelijk gericht aan Belgen die hun vaste woonplaats hebben in Thailand en dus voor dergelijke aangifte in aanmerking komen.

   • matta zegt op

    Hoeveel jaar moet je in Thailand wonen eer je kunt spreken van een ancien? Met andere woorden woon hier een tijdje

 3. Van Heyste zegt op

  Ook ik heb problemen met het invullen via internet, ben 82 j. en men brein kan dit niet meer verwerken ! het oude vertrouwde formulier kan ik, daar ik dan een voorbeeld heb, Men begrijpt men toestand en vroeg me van toch ff het formulier aan te vragen begin sept. wat ik dan ook gedaan heb! dadelijk antwoord gekregen dat ze nog moesten worden gedrukt ? Dus nog ff wachten !

 4. matta zegt op

  @Van Heyste

  Ik kan begrip opbrengen voor Uw toestand. Echter, Ik versta uit Uw posting dat U de Fod verzoekt om een papieren aangifte op te sturen.

  Mijn vraag /voorstel: In plaats van te vragen om een papieren aangifte op te sturen, ware het niet beter om te vragen of U niet in aanmerking komt voor een vereenvoudigde aangifte. ( ik ken Uw situatie niet U bjjgevolg dit voorstel/hint )
  Houd in dat U niks invult ( alles is ingevuld en gekend) enkel ondertekent

  • Mark zegt op

   Ik ontvang een vereenvoudigde aangifte ontvangen van de FOD en ben daar heel blij mee.
   Al 2 jaar op rij check ik het voorstel van vereenvoudigde aangifte van de FOD, zonder enige correctie te moeten aanbrengen.
   Ik ben nog in België gedomicilieerd.
   Kunnen “niet-rijksinwoners” ook een vereenvoudigde aangifte ontvangen?

 5. matta zegt op

  Denk dat je niks kan misdoen om U Fod kantoor te raadplegen en te vragen of je in aanmerking komt voor een vereenvoudigde aangifte. Ik dacht dat ze er naar streven om daar zoveel mogelijk van gebruik te maken.

  Ikzelf kom (nog) niet in aanmerking en kan bijgevolg geen gebruik maken van een vereenvoudigde aangifte dus ik weet niet of niet-rijksinwoners daarvan gebruik maken of kunnen maken. Er zijn Belgen die in Thailand wonen en die me bevestigden dat ze wel konden ( heb dit niet gecontroleerd , dus schiet niet op de pianist )

  gebruik vereenvoudigde aangifte zie

  https://www.youtube.com/watch?v=YQzPWAwRZVc&t=142s

 6. August zegt op

  Dank voor de reacties maar jullie gaan een beetje voorbij aan de essentie van mijn oproep, nl. of er meerdere Belgen zijn die het voorbije jaar in hun aangifte de code 1073-91 hebben aangeduid doch nadien op hun aanslagbiljet (in de bijlage) zagen dat deze code door her systeem was veranderd naar de code 1081-83?
  Akkoord, ik heb me misschien een beetje verkeerd uitgedrukt met “een overijverige ambtenaar’, zal wel door het systeem automatisch zijn gebeurd.
  Want voor hier in Thailand wonende (vast adres) Belgen is er toch enkel maar de keuze uit de codes 1073-91 en 1081-83 ?
  Dat was eigenlijk de essentie van mijn vraag en niet het niet of laattijdig aankomen van de papieren aangiften, hoewel ook dit een jammerlijke zaak was en het toch wel jammer is dat die papieren aangifte zo vroeg reeds terug moet binnen zijn in België, nl. 4 november. Hoewel ik weet dat ze daar in de praktijk niet moeilijk over doen.

 7. matta zegt op

  @August

  Ik denk dat U hier geen één ( 1 ) Belg gaat vinden die effectief de code 1073-91 aangevinkt heeft
  en later vaststelt dat dit gewijzigd is naar 1081-83.

  a. dat zou u moeten zien als u gebruikt het gemaakt van tax on web ( wat heb ik gedaan..)
  en
  b. op een papieren aangifte (veronderstel ik dat het zoals bij de meesten gaat) maken ze geen gebruik van het “klad” en vullen ze het origineel direct in en nadien is er bijgevolg geen mogelijkheid meer om na te gaan heb ik nu dit of dat gedaan

  er zijn maar 2 opties ofwel hebt U de verkeerde code aangevinkt ofwel hebt u niks aangevinkt En dan geeft
  het systeem u het minst gunstige namelijk 1081-83
  en neen u hebt niet enkel de keuzes 1073-91 en 1081-83

  maar 1093-71 1094-70 1095-69 1073-91 1078-86 1079-85 1080-84 en 1081-83

  Voor ONS is er maar 1 ( één) van “uiterst” belang en dat is 1073-91
  een inwoner van een andere staat.

  • Dree zegt op

   Met hulp van iemand van de belastingen heb ik de raad gekregen om 1095-69 in te vullen Brussels hoofdstedelijk gewest en ik heb daar geen problemen mee.
   Formulier opsturen per mail was ook geen probleem, het origineel stuurde ik later per post.

   • August zegt op

    Je kreeg de raad de code 1095-69 in te vullen niettegenstaande u uw vaste woonplaats hebt in Thailand? Heeft hij u ook uitgelegd waarom die code te gebruiken?
    Dat is wel merkwaardig.
    En vulde u uw aangite reeds in via Tax-on-web?

   • August zegt op

    Beste Dre,
    Indien u het goed zou vinden was ik graag met u in contact gekomen.
    U kan me dan contacteren op mijn email adres: [email protected]
    Beste dank,
    August

 8. Mark zegt op

  Deze problematiek kwam al eerder op TB aan bod.

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-patstelling-belgische-belastingen-en-de-niet-rijksinwoners/

  De reacties van toen zijn complementair met deze die nu gegeven worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website