Lezersvraag: Patstelling Belgische belastingen en de niet-rijksinwoners

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
7 september 2019

Beste lezers,

Een vriend van mij die gepensioneerd is en in Hua Hin woont heeft het volgende voorval met de belastingdienst. In zijn jaarlijkse belastingaangifte gebruikt hij steeds code 1073 om te kunnen genieten van alle aftrekposten.

Voor het aanslagjaar 2018 heeft de belastingdienst onterecht deze code gewijzigd naar code 1081 zodat enkele aftrekposten vervallen en hij plots 744 Euro bij moet betalen i.p.v. 571 Euro terug te krijgen. Zomaar een verschil van 1325 Euro.

Zijn boekhouder heeft hierop gereageerd en de belastingdienst stuurt hem het volgende antwoord:

Het zou kunnen dat u in Thailand geld verdient via aandelen, onroerend goed, etc. Enkel een Thaise verklaring dat u daar geen inkomsten heeft of een Thaise belastingafrekening kan uitsluitsel bieden over uw wereldwijd inkomen.

Hij is bij de Regional Revenue Office in Hua Hin (soi 88) geweest om hen een verklaring te vragen. Om deze te krijgen moet hij een taxatienummer hebben en om een taxatienummer te hebben moet hij in Thailand inkomsten hebben en die heeft hij niet. Dit lijkt op een patstelling.

Weet iemand raad?

Groet,

Robert

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Patstelling Belgische belastingen en de niet-rijksinwoners”

 1. Niek zegt op

  Dit is Kafka op zijn best. Zo moet ik nu bewijzen dat ik mijn domicilie heb in België en niet in Thailand zoals de Nederlandse Belastingdienst beslist heeft omdat ze ergens mijn postadres als een woonadres aanzagen.

  • john zegt op

   omdat je telkens als je thai;land binnenkomt en uitgaat stempels in je paspoort krijgt lijkt het niet zo moeilijk aan te tonen dat thailand je hoofdverblijfplaats is.

 2. Geertg zegt op

  Uiteraard als je hier n belastingverklaring wilt zul je belasting moeten betalen. Als 65+er heb je veel belastingvoordelen hier. Je betaald een schijntje van wat je in Belgie of Nederland betaald.

  In feite heb je met je belastingaangifte gefraudeert.

  • Erik zegt op

   Gefraudeerd? Een aftrekpost claimen is geen fraude; vragen staat vrij. Voorts heb je onder een belastingverdrag geen keuze: het inkomen is in land 1 of in land 2 belast of in beide landen.

   • Geertg zegt op

    De aftrekpost is alleen van toepassing als je in een ander land belasting betaald. Nuontduik je in wezen belasting.

 3. wil zegt op

  Als u vriend hier in Thailand een bankrekening heeft, kan hij wel een belastingnummer aanvragen bij de belastingdienst in Hua Hin. Over de rente die hij ontvangt op zijn rekening, is hij namelijk belasting verschuldigd. Hij moet dan naar zijn bank gaan, en zeggen dat hij een getekend en gestempeld papier nodig heeft voor de belastingdienst hier. Met dit papier gaat hij dan naar het belastingkantoor en krijgt hij een belastingnummer. Wij hebben het ook op deze manier gedaan.

  • robert vereecke zegt op

   Heb hier ook aan gedacht maar je moet jaarlijks een minimum bedrag aan rente ontvangen opdat die belastbaar wordt. Ik dacht dat de grens vrij hoog lag. In alle geval bedankt, ik ga hierover informeren bij de bank.

   • Chris van het dorpje zegt op

    Zo veel ik weet is het minimum bedrag 10.ooo baht aan rente .
    ik zit er boven en betaal belasting .
    Maar gewon na je bank stappen en vragen is mss ook een idee .

 4. David H. zegt op

  code 1073-91 en code 1081-83 stonden BEIDE vorig jaar beschikbaar op Tax on web …

  1081-83 aangekruist resulteerde in mijn geval op een normale jaarlijkse uitkomst , weliswaar heb ik geen aftrekposten als uitgeschreven Belgische gepensioneerde, en geen enkele vraag van de belastingsadministratie voor taxatienummer gekregen…. (kan ook niet daar enige belasting is deze door Belgie via pensioen ) .

  Of is die aangifte gewijzigd door administratie naar1081-83 bedoel je dat? In dat geval is het een “administratieve wijzing van aangifte” door belastingscontrole zelf .

  • robert vereecke zegt op

   Mijn vriend had 1073 ingevuld en de adminstratie heeft hem een aanslagbiljet gestuurd met code 1081 met als gevolg dat er minder aftrekposten zijn zodat hij 1325 Eur meer belastingen moet betalen. Zijn boekhouder heeft een bezwaar ingediend en de belastingen hebben hem geantwoord dat hij een verklaring moet voorleggen van de Thaise belastingsdienst dat hij hier geen inkomsten heeft. Deze dienst heeft dit geweigerd omdat hij niet belastingsplichtig is in Thailand. Patstelling !

 5. jani careni zegt op

  ik heb ook als alle jaren deze code 1073-91 ingevuld en als alle jaren nooit 1081,tot nu toe ik heb mijn aanslagbrief nog niet gekregen,ik zal jullie informeren als ik deze krijg nog deze jaar,zij hebben tijd tot 31 december 2019,normaal deze komt rond mei of juni.Vak 13 code 1057-10 en 2057-77 er is een verklaring dat men geen inkomsten hebben verkregen,waarom nu plotseling een verklaring van de Regional revenu office,of belasting office in Bangkok.Daar is een probleem.

  • David H. zegt op

   @jani careni
   Je kan indien gewenst op MyPension online je aanslagbiljet al raadplegen , ik heb het mijne op papier nog niet gekregen , maar kon al meer dan 1 maand online zo opvragen en afdrukken .

 6. Lung addie zegt op

  Het gaat hem dus over het aanslagjaar 2018. Dat is dus de aangifte welke je in 2019 doet. Die aangiftes zijn nog maar een paar maand geleden afgesloten en hij heeft reeds zijn afrekening gekregen? Hier klopt iets niet. Trouwens moet die ‘vriend’, indien hij in Hua Hin woont een belastingaangifte voor ‘niet in Belgie wonende belastingplichtigen’ doen. Deze aangifte, voor het aanslagjaar 2019, inkomsten 2018, is zelfs nog niet geopend. Dit vindt plaats in de loop van september. De info klopt dus niet. Bij de aangifte van verleden jaar, dus aanslagjaar 2018, inkomsten 2017, zat er wel een dikke fout in de aangifte. Dit werd trouwens op het blog behandeld. Deze fout werd zeer snel rechtgezet en heeft niet geleid tot een hogere eindafrekening.
  Een verhaal wat begint met: ‘een vriend’ doet mij steeds langs mijn neus wrijven. Die ‘vriend’ is vaak de persoon zelf en wees dan maar wantrouwig want vaak klopt er niet veel van.

  • David H. zegt op

   @Lung addie
   Zal wel aanslagbiljet 2019 zijn en van inkomsten 2018 (aanslagbiljet = het resultaat of de “rekening”, inkomsten het verdienende jaar !

   Anders had ik het mijne ook niet in Mypension online kunnen inzien , daar eerst vanaf +/- 13 September e.k.Tax on web opent voor ons butenland woners

  • robert vereecke zegt op

   Ik spreek niet van een aangifte, ik spreek van het aanslagjaar 2018 = inkomsten 2017

   • jani careni zegt op

    Robert,heb jij deze codes ingevuld,code 1057-10 en in geval voor je echtgenote als zij geen inkomen heeft code 2057-77.Of misschien als in Thailand een ambtenaar die zoekt en vindt iets,dat kan ook,als nodig is schrijf een mail aan het kabinet van Minister De Croo.

 7. Jos zegt op

  Ik dacht dat wanneer je uitgeschreven was in België, je geen belastingen daar meer moest betalen?

  • Marcel zegt op

   als je inkomsten belgisch zijn moet je in België belastingen betalen,dus bv als je een staatspensioen hebt betaal je belastingen in België,+solidariteitsbelasting+gemeentebelasting al woon je in Thailand en ben je uitgeschreven in België;dat noemen ze daar democratie!Ik noem dat legale diefstal.

 8. marc965 zegt op

  Het belastingkantoor in HH daar kan je niets gaan doen, die lachen eens deftig met farang..(mijn ervaring).
  Je kan je hierbij de vraag stellen wie eigenlijk de Aliens zijn in hun talrijke epistels.

  Als je geen effectenrekening gekoppeld aan jou bankaccount hebt dan vraag je toch gewoon een bewijs aan jou bank..je laat dat vertalen naar het Engels en voila…

  Een verklaring dat je geen verder inkomen hebt in Thailand kan je waarschijnlijk wel bekomen op het gemeentehuis / cityhall van jou woonplaats (en liefst vergezeld van iemand die Thais en Engels verstaat), je zal wel voor twee getuigen moeten zorgen om deze verklaring mede te bevestigen.
  Alles laten vertalen in het vertaalkantoor op Phetkasem Rd..en doormailen..

  verder moet je het belastingkantoor in je thuisland maar eens vertellen dat het ten strengste verboden is bij Thaise wetgeving om hier als gepensioneerde te werken en of bijverdienste te hebben op straffe van gevangenis en deportatie voor het leven. je zal ook wel afhangen van een jaarverlenging en die is hier zo ingetrokken bij overtreding van de wet.

  Ook fotokopie van jou jaarverlenging en van de T.M.6 kaart in je Paspoort mee sturen.

  En wat je ook nog kan doen is een bezwaarschrift indienen ivm deze , dat zou ik dus ook zeker doen , moet wel zes maand na het versturen van de datum op het aanslagbiljet.
  Adres ; Buitenland / Kruidtuinlaan 50B 3409 / 1000 Brussel.

  Succes…Ik heb ook al het een en ander meegemaakt met die zwanzers in “Vlaaanderen”.

 9. Dre zegt op

  Beste Robert,

  Belastingdienst in Belgie, Marc965 slaat de nagel op de kop met de laatste zin. Kafka op z’n best.
  Die zitten daar in hun ivoren toren, denkend dat ze alwetend zijn. Doch menegeen……

  groetjes,

 10. snellenadine zegt op

  Ik heb hetzelfde probleem gehad, vorig jaar 609 euro gekregen en dit jaar 680 euro moeten betalen, zonder dat er iets gewijzigd is in de persoonlijjke situatie. Code 1073 is het probleem. Wat kan je eraan doen ?

  • robert vereecke zegt op

   Ik denk dat je zou moeten reageren en ofwel bellen ofwel een mail sturen om uitleg te vragen dan kun misschien de zaak nog rechtzetten of tenminste weten wat je de komende jaren moet doen.

 11. Lammert de Haan zegt op

  Vooropgesteld: ik heb klanten in de VS en op Curaçao tot aan Thailand, de Filippijnen en Japan en in veel landen die daar tussenin liggen, maar het Belgische belastingsysteem is het ergste wat je als fiscalist tegen kunt komen!

  De handelwijze van de Belgische aanslagregelende ambtenaar vind ik niet correct. Je vriend heeft aangifte gedaan en daarbij in rubriek A, 6, code 1073-91 aangekruist. Ik vermoed dat dat ook correct is. De behandelend ambtenaar twijfelt aan de juistheid hiervan en wijzigt dit eigenhandig in code 1081-83. En dat vind ik niet correct. Bij twijfel van zijn of haar kant had je vriend eerst in de gelegenheid moeten worden gesteld om de juistheid van de door hem gekozen code (1073-91) aan te tonen. Maar of dit uiteindelijk veel verschil zal uitmaken? Een grote kans van niet!

  Het Belgische belastingsysteem kent voor niet-rijksinwoners een drietal categorieën. Je behoort tot:
  1. de 1ste categorie als aan de volgende twee voorwaarden wordt voldaan:
  – je hebt belaste beroepsinkomsten verkregen die ten minste 75 % bedragen van het geheel van je in dat belastingjaar verkregen beroepsinkomsten van Belgische en buitenlandse
  oorsprong (75 %-regel van het wereldinkomen), en
  – je was gedurende het gehele belastingjaar een fiscaal inwoner van een ‘lidstaat van de Europese Economische Ruimte, anders dan België’.

  Naar gelang de situatie kruis je dan in rubriek A, 6, de codes 1093-71, 1094-70 of 1095-69 aan.

  2. de 2de categorie als je enkel voldoet aan de voorwaarde, bedoeld in het eerste streepje van punt 1 hiervoor, dit wil zeggen als je:
  – voldoet aan de 75 %-regel, maar
  – geen inwoner was van een ‘lidstaat van de Europese Economische Ruimte, anders dan België’.

  In dat geval moet je code 1073-91 aankruisen.

  3. de 3de categorie als je niet voldoet aan de 75 %-regel, als bedoeld in punt 1 hiervoor. In dat geval kan je noch tot de 1ste categorie, noch tot de 2de categorie behoren. Je mag dan ook geen enkele code van rubriek A, 6, aankruisen.

  In dat geval moet je als je geen inwoner bent van Frankrijk, Nederland of Luxemburg, de code 1081-83 van rubriek A, 8, aankruisen. Je valt dan onder een minder voordelig belastingstelsel (minder aftrekposten).

  En dit laatste is nu gebeurt m.b.t. je vriend door een m.i. te voorbarig aangebrachte wijziging door de behandelend belastingambtenaar.
  Wat de behandelend belastingambtenaar wel mag doen is het vragen aan jouw vriend om de juistheid van zijn verklaring dat 75% van zijn wereldinkomen in België belast is ook daadwerkelijk aan te tonen. Daartoe vraagt deze ambtenaar (achteraf) om een Thaise verklaring m.b.t. tot het in Thailand genoten inkomen.

  Een reactie dat het niet zo moeilijk is om aan te tonen dat Thailand je hoofdverblijfplaats is, doet niet ter zake. Daar gaat de Belgische Belastingdienst immers al vanuit daar zij niet vraagt om een verklaring van fiscaal inwonerschap van Thailand (formulier R.O. 22).
  Hetzelfde geldt m.b.t. het verkrijgen van een belastingnummer op basis van z’n bankrekening en de daarover genoten en belaste rente. Het hebben van een belastingnummer zegt niets over een eventueel in Thailand gegenereerd inkomen. Zo’n nummer zegt zelfs niets over het zijn van fiscaal inwoner van Thailand. Dat geldt dus al evenzeer voor het betalen van belasting over de rente-inkomsten in Thailand.

  Het gaat hier enkel om het vaststellen van z’n wereldinkomen en of het juist is dat voldaan wordt aan de 75%-eis. Niets meer en niets minder!

  En dan doemt zich een probleem op: het Revenue Office weigert een verklaring R.O. 21 af te geven. Reden: je vriend betaalt geen Personal Income Tax (PIT) in Thailand. Het feit dat hij formeel wel belastingplichtig is in Thailand ( zonder – mogelijk – een betalingsverplichting) maakt voor hen geen enkel verschil.

  In dat kader kan ik een gegeven reactie van het plegen van (belasting)fraude moeilijk plaatsen. Ik neem aan dat ver weg het grootste deel van het inkomen van je vriend in België belast is. Mocht er toch nog iets voor Thailand overblijven om te belasten dan kent Thailand een scala aan aftrekposten c.q. verminderingen. Dat geldt nog eens temeer, mocht je vriend reeds 65 jaar zijn. Daarnaast kent de PIT een 0%-tarief voor de eerste 150.000 THB aan belastbaar inkomen. Zeer waarschijnlijk zal dit alles leiden tot een nihil aanslag.
  Zonder het meenemen van “koffiegeld” voor de Thaise belastingambtenaar (wat ik mijn klanten overigens altijd afraad omdat dit zelfs in Thailand strafbaar is) zijn er geen Thaise belastingambtenaren die jouw aangifte willen aannemen, laat staan om haar in behandeling te nemen en hier een aanslag op uit te vaardigen. Alsdan kun je “moeilijk” spreken van fraude!

  Zou je vriend in de Filippijnen wonen dan had hij het een stuk gemakkelijker:
  1. niet België maar de Filippijnen zou dan gerechtigd zijn om over z’n Belgische pensioen belasting te heffen;
  2. vervolgens heft de Filippijnen geen inkomstenbelasting van buitenlandse ingezetenen over inkomen waarvan de bron is gelegen buiten de Filippijnen;
  3. het verkrijgen van een inkomensverklaring van de Filippijnse Belastingdienst (de BIR) verloopt doorgaans heel soepel.

  België met aan de ene kant Thailand en aan de andere kant de Filippijnen maakt een wereld van verschil!

  Maar nu dus het Revenue Office weigert om mee te werken kun je dit probleem niet leggen op het bordje van de Belgische Belastingdienst. Deze Dienst mag aan jouw vriend vragen om de juistheid van zijn bewering, nl. dat voldaan wordt aan de 75%-eis, aan te tonen. Jouw vriend mag vervolgens met alle ter beschikking staande middelen proberen aan te tonen dat hij geen inkomen genereert in Thailand.
  Maar kom dan niet met de bewering aanzetten dat je in Thailand ingevolge de Thaise wetgeving zonder werkvergunning geen arbeid mag verrichten, wat ik ook las in een reactie. Er zijn genoeg manieren te bedenken om zonder werkvergunning toch inkomsten te genereren in Thailand.

  Nu de behandelend ambtenaar zich al zo diep heeft ingegraven door het vaststellen van een aanslag, welke afwijkt van de aangifte, heb ik er een hard hoofd in dat deze ambtenaar, zonder de verklaring van de bevoegde belastingautoriteit van Thailand, de reeds opgelegde aanslag zal verminderen.

  Mocht je vriend toch willen doorgaan met deze zaak dan zou ik hem adviseren om dit niet verder aan zijn boekhouder over te laten maar om een fiscalist, gespecialiseerd in het internationaal belastingrecht en het liefst met kennis van zaken voor wat betreft de praktijk in Thailand, in de arm te nemen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kan hij misschien de aanslagregelend ambtenaar op andere gedachten brengen. Maar dat is dan meer een gunst dan een recht!

  Overigens is voor wat betreft de 1ste categorie van belastingplichtigen de door België t.a.v. inwoners van een ‘lidstaat van de Europese Economische Ruimte, anders dan België’ gehanteerde 75%-regel in strijdt met het EU-recht. Hetzelfde geldt echter ook voor wat betreft de door Nederland gehanteerde eis van zelfs 90%!

 12. marc965 zegt op

  @Lammert de Haan.
  Er wordt gevraagd naar de oplossing van een probleem ivm de fiscus in Vlaanderen, Problemen die dank zij door de politiek gemaakte versnippering van Belgie alleen maar jaarlijks toenemen, de fiscus die zich geroepen voelt om de almachtige uit te hangen, codes bijplaatst of weg laat (pest regeltjes hanteert) en dus handelt naar eigen goeddunken, als dat de regel is hoeft niemand nog een belastingbrief in te vullen.

  In mijn hierboven bericht heb ik aangegeven hoe ik het na vele mails met de fiscus heb klaar gekregen zoals daar beschreven. (wat dus betreft de Thaise wetgeving ivm werken als buitenlander (gepensioneerde) en de eventuele gevolgen bij deze).
  Blijkbaar in uw betoog hierboven wenst u dat ff af te wimpelen als zijnde nonsens.
  Als er geen vertrouwen meer is tussen de staat en zijn bewoners zit je in een heuse dictatuur en dan hoeft ook de burger zich niet meer aan de regels te houden. dat is althans mijn gedacht.
  Ik ben geen fiscalist maar als ik iets wil ga ik er ook voor en ik heb tot hiertoe al alles kunnen oplossen..ja. en als je een ( fiscalist, gespecialiseerd in het internationaal belastingrecht) moet gaan raadplegen en betalen dan kan je beter alles kif/kif laten want dat weegt helemaal niet op tegen een paar 100€ bij te betalen op jou belastingfactuur.

  Wat je nog wel kan proberen is het hoofdbureau van de belasting in Bkk. dat had men mij ook voorgesteld maar dat heb ik dus in mijn geval niet moeten uitproberen.

  En ook zou ik een brief schrijven naar het kabinet van de bevoegde Minister over deze opmerkelijke toestanden.. baat het niet dan schaad het niet. Want een belastingbrief is naar mijn gevoel toch nog altijd een persoonlijk ondertekend document in alle eer en geweten en daar hoeven andere zonder toestemming niet aan te morren.

  Mvg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website