Lezersvraag: Is Thailand wel voorbereid op ebola?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
21 oktober 2014

Beste lezers,

In Nederland is Ebola in het nieuws en in het westen treft men voorbereidingen. Hoe zit dat eigenlijk in Thailand. Is men hier wel voldoende uitgerust en voorbereid op de komst van dit gevaarlijk virus?

Met vriendelijke groet,

Jeff


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Is Thailand wel voorbereid op ebola?”

 1. roy zegt op

  – Thailand is ‘well prepared’ op een eventuele uitbraak van ebola, zegt het Department of Disease Control (DDC). Adjunct directeur-generaal Opart Karnkawingpong wijst erop dat het land ervaring heeft met het beteugelen van besmettelijke ziektes, zoals sars, vogelpest, mond- en klauwzeer en ‘nog meer’.

  Opart zegt dit naar aanleiding van het opsteken van ebola in de VS, waar de afgelopen week acht gevallen zijn geconstateerd en enkele sterfgevallen in Spanje. Sinds maart heeft de uiterst besmettelijke ziekte 4.500 levens geëist in West-Afrika. Tot nu toe is Azië ebola-vrij.

  Reizigers die uit een van de getroffen landen komen, dienen zich na aankomst bij de DDC te melden. Ze worden alleen toegelaten met toestemming van de DDC. De DDC neemt gedurende drie weken dagelijks contact met hen op om te informeren naar hun gezondheid.

  Wie ziek wordt, gaat naar een van de vier aangewezen ziekenhuizen in Bangkok. Buiten Bangkok dienen patiënten zich te melden bij een regionaal ziekenhuis. Ze worden in quarantaine gebracht. Personen die in contact zijn geweest met een vermeende ebola-patiënt, worden dertig dagen gevolgd.

  Het lijkt mij al beter geregeld dan in Europa.(,nieuws 18/9 op thailandblog.nl)

 2. Lex k. zegt op

  Ik sluit mij aan bij de vorige schrijver, Roy ( 21-okt. om 21.10 uur) met deze toevoeging, geen 1 land ter wereld is voorbereid op een grootschalige uitbraak van Ebola en Thailand is niet het enige land: citaat ” waar toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen is – en toeristen zijn mensen afkomstig uit allerlei landen verspreid over de aardbol – er alle belang bij heeft om preventief te denken en handelen in dit soort situaties” einde citaat.
  Dit geldt voor alle landen en heeft eigenlijk niets, specifiek, met toerisme te maken, ook plekken waar veel transit passagiers komen, zoals Schiphol, hebben alle belang bij een goede voorbereiding op een uitbraak en volgens mij heeft Thailand alle mogelijke maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen.
  En waarom zou het niet realistisch zijn; citaat ” te verwachten dat de hiervoor verantwoordelijke Thaise autoriteiten en instanties (als die er al zijn) gekwalificeerd zijn. En over voldoende realiteits- en verantwoordelijkheidsgevoel beschikken om er inderdaad voor te zorgen dat wanneer zich in dit land een of meerdere gevallen van ebola voordoen, die situatie dan ook direct rigoureus en adequaat wordt aangepakt, wordt bestreden en in de kiem gesmoord?”einde citaat.
  Thailand is allang geen derde wereld land meer en heeft goede artsen en ziekenhuizen en inderdaad ook ervaringen met uitbraken van virussen die toch vrij vroeg in de “de kiem gesmoord zijn ”

  Lex K.

 3. erik zegt op

  Ik sluit me niet aan bij de vorige schrijvers Roy en Lex K.

  De hoogstaande medische voorzieningen in Thailand zijn er niet in de periferie. Als je als toerist, backpacker, over de landgrens binnenkomt en je wordt na een paar dagen met koorts wakker dan kun je ebola hebben en er vrolijk mee rond blijven lopen. Aan de landgrens staat niet iemand met een thermometer.

  Dat deed Thailand ook niet met de sars uitbraak, Laos wel, daar werd ik getemperatuurd. Met koorts een lokaal ziekenhuis in. Overvolle wachtruimtes, melden aan een loketje, plastic kaartje in de handen gedrukt, zoeken naar een eerste loket voor bloeddruk, de bankjes op, een arts zien (als die al Engels spreekt en als de toerist al Engels spreekt, beiden lang niet allemaal) dus besmetting is al aan de gang.

  Nu komen hier waar ik woon zelden mensen met een Afrikaanse huidskleur maar met de huidige mobiliteit (overvolle bussen) loopt de ziekte snel rond naar Aziaten en naar witneuzen zoals ik.

  Een ebola-lijder moet in afzondering. In Thailand? Weet je dat ze in veel overheids-ziekenhuizen niet eens steriele operatiekamers hebben? Steriele doeken, steriele tafel, ja, maar je wordt binnengereden in een duwkar die zo van de ehbo beneden komt. Geen half-steriele en daarna steriele omgeving hoor, zelfs niet in een particulier ziekenhuis in Khon Kaen. En dan wel ebola-kamers in de periferie?

  Maak ik me zorgen? Nee, de kans op malaria en een verkeersongeval is vele malen groter. Maar kom me niet vertellen dat perifeer Thailand voorbereid is. Ik vind het een fabeltje en stand ophouden van de overheid.

 4. controles zegt op

  Bij aankomst op Suvannaphumi verleden week zag ik wel 6 stands met elk 3 verpleegsters waar ieder uit die landen zich moest melden en laten onderzoeken en registreren-wat betekent dat er op 24 uur meer Thaise verpleegsters waren als aankomenden. Dokters en alle ziekenhuizen zijn geinstrueerd om mensen uit die landen hier attent op nat te kijken.
  De BKK-post heeft nogal veel berichetn over een (op zich goed bekend staand) medische faculteit Mahidol die een effectieve remedie zegt te hebben ontwikkeld.

 5. TLB-IK zegt op

  Als ze in Thailand precies -zo goed zijn voorbereid- op ebola als een paar jaar geleden op de -bird flue-, dan, ho maar. Toen zag je deze ziekte al weken lang van te voren aankomen. Vele zieke mensen en doden waren toch nog het gevolg.

  Als je dan weet en ziet, dat bijna geen enkele Thai zijn handen wast voor het eten gaan of na een toilet bezoek, zie ik zwart. Om die reden vind ik het uitstekend, dat Thais een -wai- als begroeting maken. Ik geef ze nl. , nooit een hand

  Mocht de fakulteit Mahidol een remedie hebben tegen ebola, wordt het hoogste tijd dit middel naar Afrika te sturen waar het meer als hard nodig is ?.

  • ruud-tam ruad zegt op

   Dan zijn er ook niet veel Nederlanders die je een hand geeft denk ik. Zijn wij weer zoveel beter ?????

 6. Christina zegt op

  Thailand is beter voorbereid dan Nederland. De thermometers zullen wel weer hoog in het vaandel staan als je aankomt. Net als bij de Mexicaanse griep. Schiphol doet nog niets hier aan.

  • Dennis zegt op

   Denk niet dat Thailand beter is voorbereid. Nederland ook niet (mocht je dat een beter gevoel geven).

   Vorige maand op Suvarnabhumi een tafel met 3 personen erachter; laptop erop, mondkapje voor en een soort van warmtecamera erbij. Allemaal show, want zoals tegenwoordig gebruikelijk is was de aandacht meer gericht op de mobiele telefoon. Ik kon, zittend op de courtesy buggy van BFS, in volle vaart doorrijden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website