Lezersvraag: In Thailand vestigen, wel of niet doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
12 oktober 2015

Beste lezers,

Ik ben gepensioneerd, ongehuwd en ik heb naast een bescheiden huis in Nederland, een vakantiehuisje in Frankrijk waar ik sinds mijn pensionering veel vertoef. Ik sta in NL geregistreerd en ben in Nederland ook belastingplichtig.

De wintermaanden ga ik altijd graag naar Thailand. Ik ken het land een klein beetje, want ik heb er in mijn werkzame leven ruim vijf jaar gewoond. Steeds vaker denk ik er over om mij uit te schrijven in NL en mij in Thailand te vestigen. In mijn omgeving wordt dit door velen afgeraden, want je weet immers maar nooit en de gezondheidszorg en zo…

Toevallig weet ik dat de gezondheidszorg in Thailand werkelijk voortreffelijk is en naar ik vermoed zelfs beter dan in NL, zeker als je een goede verzekering hebt.

Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de aandachtspunten, de voordelen en… de nadelen? Jullie zijn de experts bij uitstek. Ik zou graag van jullie advies krijgen en ik wil je hier al op voorhand enorm voor bedanken.

Met vriendelijke groet,

Jos


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: In Thailand vestigen, wel of niet doen?”

 1. KhunRobert zegt op

  Beste Jos,

  In ieder geval een goede ziekte kosten verzekering. Een 90 dagen NON-O visum dan naar Thailand. Huisje huren, bank rekening openen en 800.000 THB op deze rekening zetten voor verlenging van je verblijf in Thailand. Zet dit op een rekening zonder ATM pas zodat dit geld als reserve beschikbaar blijft in geval van nood.
  Weet wel dat de grootste valkuil in Thailand is niets doen, als de verveling toeslaat wordt er al gauw naar een drankje gegrepen en dat steeds eerder op de dag.

  Geen investeringen doen aangezien je geen land en of bedrijf kunt bezitten.

  Verder lekker genieten van je leven, mocht een plek niet zijn wat het op eerste gezicht leek dan is het eenvoudig ergens anders een huis te huren. Blijf flexibel en probeer het uit.
  Niet geschoten is altijd mis.
  Terug keren naar Nederland kan altijd, let wel als remigrant heb je GEEN rechten bij terugkomst. Opnieuw inschrijven voor woning met wachtlijsten.

  Succes.

  • willem zegt op

   Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 2. Aad zegt op

  Hallo Jos,
  De meesten van ons zijn hier gekomen, ooit een keer teruggeweest naar NL en hier gebleven. Het leven is hier goed (ik zou zeggen zoals in de jaren 50/60), zeer goedkoop en aangenaam.

  Naast een aantal belastingtechnische zaken en de juiste afhandeling van de SVB en je bedrijfspensioenen die vakkundig moeten worden afgewikkeld heb je een goeie en betrouwbare adviseur nodig die verstand heeft van de relatie tussen NL en TH! Wij hebben het geluk head om (via Thailandblog!) in contact te komen met een hele goeie want zelf doen zou ik je sterk afraden. Laat je vooral niet door goedbedoelende particulieren op een ingewikkeld spoor zetten!

  En je hebt een goeie betaalbare internationale Ziektekostenverzekering nodig. Ook daar hebben we via via een goeie gevonden met betaalbare prijzen. De uiteindelijke optelsom is altijd positief.

  Wij hebben ondertussen nogal wat praktische ervaring opgedaan en mocht je verder geholpen willen worden dan kun je ons bereiken via: aad.vanvliet1@gmail.com

  Groeten,

 3. Jos zegt op

  Beste Jos,

  Als ik u was , zou ik meteen vertrekken nadat u alle dingen in NL. Geregelt hebt.

  Ik ben 16 jaar geleden ook voor goed naar Thailand vertrokken , en heb er geen spijt van.
  Je moet wel een goede zorgverzekering nemen ( neem contact op met Matthieu van AAINSURANCE HUA HIN )
  En nu nog een goude tip, val niet voor de Charmes van een Thaise dame, blijf lekker alleen.
  Mijn vader zei vroeger al tegen mij ” als je 100 gram gekookte ham wil hebben , dan koop je ook geen heel varken”
  Dus dat wil zeggen , als je een poesje wil hebben , dan hoef je geen vrouw voor de rest van je leven in huis te halen.

  Ik wens je veel succes en geniet van je welverdiende pensioen, en luister niet naar die mensen in NL. die jaloers zijn .

  Mvg,

  Jos.

 4. NicoB zegt op

  Ja Jos, kan me heel goed voorstellen dat je dit in overweging hebt, het is best een heel belangrijke beslissing, als je al 5 jaar in Thailand gewoond hebt weet je al wel het een en ander, ook in de wintermaanden kom je naar hier en op basis daarvan kun je deze beslissing mede nemen.
  Wat je nu van de Thailandbloggers verwacht is me niet geheel duidelijk, alles wat speelt bij emigratie? De meeste punten kun je zelf oplossen lijkt me. Ga toch proberen je een en ander te laten weten.
  Raad je het volgende aan, maak een lijstje, noteer waar je mee te maken hebt, vind daar de juiste informatie over, zoek het op, stel het vast, neem een beslissing ja of nee, heb je dan nog specifieke vragen kom daar dan mee terug op Thailandblog.
  Toch even wat helpen met wat me zoal te binnen schiet.
  Bv. huisje Frankrijk, verkopen, verhuren of niet? wil je backup houden mocht het je in Thailand niet bevallen, zou je dit huisje kunnen aanhouden totdat je het wonen in Thailand voldoende hebt kunnen beleven en dan verder besluiten. Overigens, verhuren zou ik niet snel doen, heb je het niet direct tot je beschikking en geeft vaak een hoop last en zorg en weinig wol.
  Huisje NL zelfde, beide aanhouden kan ook voor enige tijd misschien, of je maakt de keuze uit beide huisjes en stoot er in elk geval 1 van af.
  Gezondheidszorg, dat is zo’n ding, we zijn volledig geprogrammeerd dat je vooral niet zonder polis kunt, mede daarom raadt je omgeving je een emigratie af, dat is op zich ook goed, maar er zijn ook andere mogelijkheden, afhankelijk hoe je omstandigheden zijn, een goede polis is prijzig.
  1. je verzekerd je wel.
  2.je verzekerd je niet, moet je wel wat kapitaal achter de hand hebben, daar kun je de THB 800.000 niet voor achter de hand houden, die heb je jaarlijks nodig voor je Visa verlenging! Als je tijd genoeg hebt kun je de premies ook opsparen, bouw je een kapitaaltje op, uiteraard heb je dan geen zekerheid voor als je op korte termijn gezondheidszorg nodig hebt, hoe groot dat risico is en of je dat zelf kunt dragen kun je zelf het beste beoordelen. Ik heb geen polis, mijn partner ook niet, grootste probleem dat ik met een polis heb is, dat je afhankelijk bent van de verzekeraar voor toekomstige premieverhogingen en soms te maken hebt met uitsluitingen. Heb je vragen over polissen kun je die kwijt bij AA Insurance te Hua Hin, kun je in het Nederlands mee communiceren.
  Tandartskosten vallen in Thailand erg mee, om je een idee te geven, vulling THB 300/400, kroon THB 5.000 all in, kies trekken THB 600.
  Je Aow blijft altijd in NL belast, tarief is ongeveer 10 %, geen vrijstelling mogelijk.
  Je pensioen kan vrijgesteld worden van belasting in NL, behalve als het een pensioen is gebaseerd op een dienstverband bij de overheid of semi-overheid, dat moet je in elk geval goed uitzoeken, navragen bij je pensioenfonds(en) of belastingdienst.
  Sinds 2015 ben je wonend in Thailand altijd buitenlands belastingplichtige en kun je niet meer kiezen voor binnenlands belastingplichtige, daardoor geen heffingskortingen meer, maar anderzijds hoef je je wereld inkomen niet meer in NL aan te geven, wil je weten wat daar de resultaten van zijn, test dit met het IB programma van 2014 zoals dat staat op de site van de Belastingdienst.
  Woonruimte in Thailand, huur vooral eerst, kijk de kat uit de boom, kun je makkelijker weg en zo nodig elders gaan wonen of eenvoudiger repatriëren. Een goedkoop appartement kan gehuurd worden voor THB 5.000 per maand, dat is basic, hier in de buurt van Rayong zelfs voor THB 2.500, dat is echt basic, van daaruit op zoek naar meer lange termijn woonruimte.
  Vervoer, heb je NL rijbewijzen, zorg dan dat je een Internationaal rijbewijs van de Anwb mee neemt naar Thailand, kun je daar zonder examen je Thais rijbewijs verkrijgen.
  Heb je een Visa, geen tourist visa ( alhoewel dat sommigen wel lukt ), en woonadres, kun je een auto of motor op je naam zetten.
  Internet, telefoon, stroom, water e.d. is geen probleem en betaalbaar.
  Eten en drinken kan voor weinig of veel geld, hangt van je eisen en wensen af en waar je woont vwb. beschikbaarheid.
  Je bent ongehuwd, zou goed zijn wat Thais te leren, maakt het wat makkelijker voor je, maar goed je komt al enige tijd in Thailand, dus dat moet lukken.
  Inboedel, naar Thailand verhuizen is vrij prijzig, afhankelijk 30 m3 of 60 m3 container, de 60 m3 kost
  Euro 8.000, in Thailand aanschaffen niet zo prijzig, beste voor je lijkt me dat als je hier basic start dat je geen hoge kosten maakt om je spullen naar Thailand te krijgen. Wat persoonlijke spullen kun je in dozen verpakken en die via de post, max. 20 kg/doos, versturen, heb je wat meer dozen, vanaf 1 m3 dan via een vervoerder, die huist op Schiphol, weet de naam niet meer, maar vind je wel.
  Klimaat, je komt in de wintermaanden al naar hier, bedenk, dat het hier ook maanden heeft met wat hogere temperaturen en regenseizoen.
  Hoop dat je iets hebt aan deze opmerkingen, wens je veel succes bij je overwegingen, zou wel willen zeggen beslis zelf en laat je niet leiden door angstmakerij van anderen, kijk reëel naar je situatie, neem er soms even wat afstand van en denk wat je een ander in vergelijkbare omstandigheden zou willen aanraden. Sommigen zeggen volg je hart, zelf geef ik er de voorkeur aan ook naar de feiten te kijken.
  Persoonlijk heb ik geen enkele spijt van het sinds meerdere jaren permanent in Thailand wonen, integendeel.
  Succes en het ga je goed.
  NicoB

 5. Rene Martin zegt op

  In eerste instantie denk ik dat het belangrijk is, als je zo’n keuze wilt maken, dat je je eerst kan afvragen waar voel je je het meest thuis en zoja is dat Thailand dan vind je o.a. op het Thailandblog informatie over diverse zaken die geregeld moeten worden c.q. de diverse reacties van de lezers. Succes met je keuze

 6. paulusxxx zegt op

  Mijn advies is: Emigreer niet maar overwinter elk jaar.

  Elk jaar kun je zo in de beste periode in Thailand zijn van okt. tot april en de beste periode van het jaar in NL of Frankrijk. Emigreren is erg definitief, doe het alleen als je goed Thais spreekt.

  Voordelen van Thailand zijn naast het klimaat, het eten, de aandacht van de vrouwen, de mooie stranden uiteraard de lage prijzen.

  Nadelen zijn m.i. de corruptie, discriminatie die niet-Thai moeten ondergaan, vooral in een conflict situatie met Thai, de onstabiele politieke situatie van het land de laatste tijd, het gevoel hebben vrijwel continu als wandelende portemonnee gezien te worden.

  Thailand is een mooi land maar bepaald geen paradijs op aarde.

 7. theoS zegt op

  Na alle die positieve reacties wil ik toch wel even op een paar negatieve dingen wijzen op het verblijven, want dat is wat het is, in Thailand. Je bent geen immigrant (wat er ook beweerd word) en blijft altijd de eeuwige toerist en mag hier met toestemming van de Thaise autoriteiten met een jaar verlenging op je originele visa verblijven, zolang je kan bewijzen dat je in je eigen onderhoud kan voorzien en niet ten laste komt van de Thaise Gemeenschap. Je moet elk jaar een verlenging voor een jaar aanvragen bij de Immigration en is NIET gegarandeerd dat die toegewezen wordt. Ook elke 3 mnd je verblijfplaats/adres opgeven bij de Immigration zolang je hier blijft. Doe ik al 40 jr.. hoewel vroeger werd daar niet zo de hand aangehouden. Ook kan je visa zonder reden van opgave ingetrokken worden (voorbeelden genoeg gezien hier)) en je uitgewezen worden door de Immigration Police. Je hebt totaal geen rechten. Ook kun je geen land kopen en op je naam zetten. Je bent hier gewoon een Farang vluchteling uit Europa. Ik heb zeker nog een waslijst negativiteiten vergeten.

 8. eduard zegt op

  Ik begrijp niet dat er gesuggereerd wordt dat het leven hier goedkoop is. Ikzelf vind het duurder dan in Holland. Misschien als je aan de karretjes gaat eten , dat je voordelig uit bent ,maar supermarkten zoals foodland, friendship weten de prijzen echt wel.Ik koop alleen import levensmiddelen en dan kom ik toch uit met de boodschappen op zo n 20000 baht per maand (alleenstaand) en als ik dan de andere kosten optel (auto,huur,motorbike e.d.) dan zit ik al gauw aan een bedrag dat ik in Holland niet uit zou geven.Dus Jos, hou hier ook rekening mee.

 9. Jos zegt op

  Alle respondenten worden hartelijk bedankt. De pro;’s en con’s komen duidelijk naar voren. Tegen Theo S. zou ik willen zeggen: Familiarity breeds contempt. Ook in Frankrijk blijf je als NL-er altijd l’étranger, de eeuwige buitenlander, daar is Thailand dus geenszins uniek in. Leer je een land goed kennen, dan leer je vanzelf ook de keerzijde(n) zien. Geen enkel land is perfect, zelfs het perfecte Nederland niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website