Lezersvraag: Kan ik in Thailand een huis kopen met een toeristenvisum?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
3 januari 2014

Beste lezers,

Ik sta op het punt een huis te kopen in Thailand. Nu is mijn vraag kan ik het kopen terwijl ik een toeristen visum heb of moet ik een retirement visum hebben of een ingezetene visum?

Heel graag een serieus gefundeerd antwoord.

Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank.

Wil


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Lezersvraag: Kan ik in Thailand een huis kopen met een toeristenvisum?”

 1. chris zegt op

  beste Wil
  Als buitenlander kun je helemaal geen huis kopen in Thailand. Alleen een condominium in een gebouw waar minstens 51% van de andere eigenaren Thai is.
  Allerlei (ingewikkelde) juridische constructies ten spijt: ze zijn niet waterdicht en niet hetzelfde als een eigendom.
  Laat je niks wijsmaken en: bezint eer ge begint.

  • Klaas Westerhuis zegt op

   Beste Chris,
   Je hebt helemaal gelijk maar er zijn enkele uitzonderingen in Thailand.
   Wij kochten 12 jaar geleden twee appartementen in een condominium in Kailmbay , Patong.
   In het condominium ,,The Residence ” zijn 98 % van de eigenaren buitenlanders , waarvan 8 nederlandse eigenaren.
   De twee condo’s zijn 100 % freehold en staan alleen op mijn naam ,
   Heb zonder problemen een motorbike en een auto kunnen kopen met het eigendom bewijs.

   Groet Klaas

  • Roger Hemelsoet zegt op

   Eigendom kopen of verwerven in Thailand kan wel, maar dan moet je wel eerst de Thaise nationaliteit verkregen hebben en dat kan uiteraard enkel na de nodige jaartjes hier te wonen.

   • top martin zegt op

    Ken jij een expat die de Thaise staatsburgerschap heeft ?. Laat ons dat dan even weten a.u.b.

    • chris zegt op

     ja, die zijn er maar het zijn de witte raven onder de expats in Thailand. Ik ken er een paar. Een is mijn Engelse collega die zowel een UK- als een Thai paspoort heeft.

    • Roger Hemelsoet zegt op

     Mijn vrouw heeft ‘n oom en tante gehad (beiden verleden jaar overleden) die vanuit China in Thailand komen wonen zijn en hebben hier ‘n zaak begonnen. Ze woonden in Mukdahan aan de Mekong rivier, hun kinderen wonen daar nog steeds en zijn eigenaar van ‘n grote winkel. Het is eerder ‘n groot magazijn. Welnu, die oom en tante, die dus ook expats waren, konden de Thaise nationaliteit verkrijgen maar hebben het nooit aangenomen omdat het hen teveel zou gekost hebben. Men moet immers alle jaren 800.000 Baht inkomen kunnen bewijzen. Vandaar wellicht dat je met moeite ‘n Europeese expat gaat vinden die de Thaise nationaliteit aangenomen heeft. De kinderen van die oom en tante – neven en nichten van mijn vrouw dus – zijn hier in Thailand geboren en zijn uiteraard Thai van bij de geboorte, die hebben toendertijd de winkel van hun ouders overgenomen en baten die nog altijd uit.

     • Jef zegt op

      De 800.000 baht is allicht niet de rechtstreekse vereiste voor de nationaliteit. Dat bedrag is wat men vanaf drie maanden voor de aanvraag van een ‘extension of stay’ onaangeroerd op een Thaise bank moet staan hebben, per persoon. Dus 1.600.000 baht voor een koppel buitenlanders. Het hoort bij de extension of stay voor de duur van een jaar, op grond van ‘retirement’. Het is slechts een stap om na enkele jaren een ‘resident visum’ te kunnen bekomen en de nationaliteit komt nog later. Het moet geen inkomen zijn, men mag het vanaf de toekenning van de ‘extension of stay’ beginnen opsouperen maar als men met de helft toekomt, hoeft men binnen de 9 maand slechts het tekort op de bank bij te zetten zodat er opnieuw 800.000 baht per persoon op staat. Ofwel moet men een geregeld maandelijks inkomen [bijvoorbeeld pensioen] van 1/12 van het jaarbedrag aantonen, waartoe een bewijs van de ambassade van het land van herkomst moet voorgelegd worden; komt men niet aan die hele som toe, mag het jaartekort als hoger op de bank geplaatst worden. Wie als ‘retired’ in Thailand verblijft, mag niet de minste activiteit uitoefenen – zelfs geen vrijwiligerswerk. Ze kunnen wel de eigenaar zijn van de winkel (of misschien juister het winkelbedrijf want als nog-geen-Thai kunnen ze de grond niet in eigendom hebben), maar er niet zelf in werken.

  • rebell zegt op

   Als buitenlander kun je helemaal geen huis kopen ?. Dat is weer iets nieuws. In welke Thaise wet staat dat geschreven. Het zou fijn zijn deze wet even te kunnen raadplegen wat dan allemaal wel en niet gekocht mag worden bv. fiets, TV, auto, boot, hoed, jas etc etc. en wel en niet als je eigendom mag worden beschouwd. Want ergens is er een Thaise grens/voorschrift/wet die dit regelt ?

   • Roger Hemelsoet zegt op

    Het kan wel, maar je moet officieel met ‘n Thaise getrouwd zijn en/of hier ‘n vast verblijf hebben, voor zover ik weet. Wat niet wil zeggen dat je hier permanent moet wonen. Zo ken ik mensen die in Belgie wonen en in Pattaya ‘n condo bezitten.

    • Jef zegt op

     Wel een flat in een condominium waarvan de meeste flats aan Thai behoren, zodat de grond waarop het gebouw staat toch door Thai beheerd wordt. Geen huis op eigen grond. De nationaliteit van de echtgenote als die er al is, speelt niet de minste rol maar elders in deze rubriek lees je op welke voorwaarde de grond voor een huis wel door een Thaise echtgenote kan gekocht worden, en de buitenlander kan zelf de eigenaar zijn van het huis erop.

    • rebell zegt op

     De stelling gaat dus NIET over een condo, maar over een huis. Een condo is een appartment-flatje als deel van een eenheid met meerdere appartment-flats. Een huis is in de regel een vrij staand gebouw op een eigen stuk grond, waar alleen dat huis + eventuele bij gebouwen op staat.

     Zo ver ik weet, hoef je niet met een Thaise getrouwd te zijn. Je moet alleen een stuk grond te hebben, waarvan de eigenaar (logisch) een Thai of Thaise is en waarop jij jouw huis mag bouwen en bewonen.

     Wel even van te voren vast leggen dat jij bij levenstijd altijd en overal over het grondstuk mag lopen etc. Anders kom je na bv. een scheiding niet meer in je eigen huis binnen. Dat gelt dan ook voor de verkoop en beplanting er van. Niet dat hij-zij na een ruzie jouw effe 50 kastanje bomen voor je balkon plant. Of dat hij-zij de grond verkoopt vrij van lasten en jij dan je luxe bunker resort mag gaan afbreken.

 2. Willem zegt op

  Beste Wil,

  Ik denk dat dit niet mogelijk is!
  Zelf heb ik (gisteren) geprobeerd een scooter te kopen bij honda en deze op mijn naam te laten zetten.
  Maar Honda weigerde deze op mijn naam te zetten omdat ik een toeristenvisum heb, ondanks een (tijdelijke)verblijfsverklaring van de politie!
  Scooter wel gekocht, maar op naam van een Thaise kennis.

  Groet Willem.

  • Wil zegt op

   Hallo Willem,
   nou die scooter heb ik een maand geleden bij de Yamaha gekocht en op mijn naam
   laten zetten, wel met een briefje van de immigration maar gewoon een toeristen visum.
   Zoals ik al vaker heb gehoord zijn de plaatselijke verschillen groot.
   Groeten Wil

 3. Soi zegt op

  Beste Wil, in TH kan/mag elke buitenlander, ook als je jezelf ‘slechts’ ziet als toerist een condo kopen. Geen huis, dat kan niet. Zit grond onder. Dat kan weer wel als je een TH partner hebt.
  Als je op onderstaande link klikt, kom je terecht bij zo’n 10 (tien) artikelen van Thailandblog aangaande het kopen van onroerend goed in TH: https://www.thailandblog.nl/?s=huis+kopen&x=0&y=0
  Ga er gerust vanuit dat, gelet op de Thaise situatie voor een farang, alle reacties op die artikels serieus en gefundeerd zijn. Zo goed als zeker kun je jouw voordeel ermee doen. Ga er ook vanuit dat in TH geldt: een goede voorbeiding scheelt de helft in de portemonnaie, en: een gewaarschuwd man denkt twee maal na! Aldus: veel informatie ophalen, nadenken, zeker weten, en dan pas kopen. En achteraf niet mopperen!

  • Jef zegt op

   Huis kopen kan wel (zie mijn reactie even verderop), maar geen grond. Thaise partner maakt geen verschil. Sterker nog: zodra de Thaise met een buitenlander huwt, mocht ook zij geen grond meer kopen maar datg werd onder Thaksin een beetje verholpen: Ze mag grond kopen nadat (uitdrukkelijk NA dat) de buitenlandse echtgenoot een verklaring tekende dat de middelen om de grond te kopen reeds voor het huwelijk in bezit waren van de Thaise echtgenote en dat de buitenlandse echtgenoot geen enkele aanspraak kan maken.

   Er is nochtans al veel grond door Thaise echtgenotes gekocht, wat ook steeds zonder problemen scheen te kunnen. Maar naar Thaise wet kan die grond gelijk wanneer simpelweg geconfiskeerd (aangeslagen) worden. Ik hoorde wel nog niet dat dit gebeurde, maar er zijn nog van die protectionistsche Thaise wetten die lange tijd slapend gebleven waren tot ze ineens volop toegepast werden (bijvoorbeeld constructies waarbij een bedrijf opgericht werd om op naam daarvan grond te kopen of te beheren).

 4. teun zegt op

  Dit onderwerp is hier al herhaaldelijk besproken. Dus Wil, gewoon even nalezen wat er allemaal al over is gezegd. Uitgangspunt is: buitenlander kan geen grond bezitten/kopen. Succes.

 5. Harry zegt op

  Het enige, wat je in TH moet kopen is wat je per direct consumeren kan of mee kan nemen naar NL. De rest: huren. Er is overal wel op af te pingelen. Maar zo iets vasts als een condo ( een huis staat op grond, en dat kan een buitenlander NOOIT kopen, ook niet met allerlei drogconstructies, want je wordt vroeg of laat belazerd) onder geen enkele voorwaarde. Je hebt zelfs niet het recht er in te wonen als om welke reden dan ook je visum niet verlengd wordt.
  Zo als ooit op een blog stond: investeren in TH ? Net zoveel, als je bereid bent bij aankomt op het vliegveld in de vuilnisbak te deponeren. In veel gevallen is dat ook het uiteindelijke resultaat.

  • willem zegt op

   Wees verstandig en lees dat wat Harry zegt goed en aandachtig door; koop niets in Thailand en huur indien er geen andere mogelijkheden zijn; investeer geen centiem in dit land of je wilt het doneren, maar doe dat wel hel doelgericht.

 6. Sjaak S zegt op

  Je kunt wel een huis kopen, maar niet de grond waar het op staat. Die grond kun je wel pachten voor een langere periode, meestal 30 jaar.
  Het heeft niks met je visum te maken. Ik ken genoeg buitenlanders die dit gedaan hebben en slechts een paar maanden in het jaar in Thailand verblijven.

  • Wil zegt op

   Beste Sjaak
   Ik reageer op jouw bericht omdat dit het meest in de buurt komt van mijn vraag.
   Ik woon n.m al 6 jaar met de zelfde dame en van de grond dat weet ik, die wil
   ik op haar naam zetten en het huis op lease contract op mijn naam.
   Ik hoorde echter van buitenstaanders dat de koop v/h huis niet ging van wegen
   mijn visum.
   Bedankt en op naar het Gouvernement en uiteraard naar immigration om toch maar
   een retirement visum aan te vragen daar ik daar helaas momenteel de leeftijd voor heb.
   m.vr.gr Wil

   • Jef zegt op

    Na drie jaren op grond van een ‘non-resident’ visum met enkele ‘extension of stay’ wegens ‘retirement’ kan je een ‘resident visum’ aanvragen, maar dat is verre van gratis [was 197.000 baht]. En de weg naar Thaise nationaliteit is dan nog lang en wellicht nog duurder. Er is per nationaliteit bepaald hoeveel er mits aan alle eisen voldaan jaarlijks Thai mogen worden, wat voor sommige nationaliteiten een probleem schijnt te zijn. Toch ken ik nog geen enkele van origine buitenlander met Thaise (eventueel dubbele) nationaliteit, al ken ik er zeer veel her en der in Thailand die er al vele jaren doorbrengen, zowel mannen met als mannen zonder Thaise echtgenote.

    P.S.: Eventueel huw je met je sinds zes jaren Thaise partner, maar pas nadat zij de grond kocht; ofwel ben je dan al gehuwd en dien je een verklaring op te maken voor zij de grond koopt – zie mijn reactie hogerop van 5 januari 2014 om 02:42.

   • Sjaak S zegt op

    Prima Wil, verstandig. Het beste is je eigen weg te gaan en niet al te veel van de antwoorden op dit forum te verwachten. Ik wil niet afkraken, maar de meesten die hier wat zeggen, beuzelen maar verder op de antwoorden van anderen en raken geheel van het thema af….

 7. Jef zegt op

  Een huis kopen als buitenlander zou wel kunnen, omdat de grond er NIET aan vast zit. In Thailand kan men eigenaar zijn van een gebouw op andermans grond – zeker niet zo in België en ik veronderstel ook niet in Nederland. De grond kan men dan wel huren (maximaal 30 jaar en in tegenstelling tot sommige beweringen mag men nooit rekenen op verlengingen) of in vruchtgebruik hebben (maximaal 30 jaar ofwel levenslang maar dat laatste kan eventueel korter uitvallen).

  Strikt genomen zou het gebouw bij het einde van de overeenkomst kunnen eigendom blijven of naar de erfgenamen gaan, maar hoe men van dat gebouw gebruik zou kunnen maken als men geen recht meer heeft om de grond te betreden of zelfs te benutten… dus ofwel een soort prefab die tijdig verhuisbaar is, ofwel een overeenkomst waarin bepaald wordt dat het gebouw bij het einde van die overeenkomst eigendom wordt van de grondbezitter. Dat laatste kan eventueel toelaten een goedkope overeenkomst te bedingen.

  Bedenk wel dat men als buitenlander op zowat een week tijd, met eventueel een korte bezwaartijd, het land uitgezet kan worden, waartoe weinig nodig is – vooral als iemand met een lange arm daar profijt in ziet. Eigenlijk is Thailand vooral interessant om op tamelijk korte termijn te huren, niet voor investeringen op lange termijn. Ook een op lange termijn gehuurde grond valt niet te gelde te maken als men voortijdig weg wil of moet: De buitenlander mag nooit Thaise grond verhuren en dus ook niet onderverhuren, want dat is een daad van beheer (“management”) in plaats van een daad van onderhoud, en voor buitenlanders verboden met betrekking tot land.

 8. B zegt op

  Beste,

  Stel me toch de vraag waarom er nog steeds zoveel gefocust zijn om te kopen in Thailand.

  Terwijl huren zoveel eenvoudiger is veeeeel minder risico .

  Meestal een zware kater nadien .

  Maar goed iedereen is vrij met het zuurverdiende geld te doen wat hij of zij wil .

  Succes!

 9. teun zegt op

  Even een relativerende gedachte. Als je een huis koopt, ben je – met of zonder speciale constructie m.b.t. grond – ongeveer TBH 2 mln. Laten we aannemen, dat je 10 jaar in Thailand woont. Dan betekent dat Tbh 2 ton per jaar ofwel Tbh 16.600 p/m.

  Nou denk ik, dat je voor de huur voor een beetje appartement/huis per maand een vergelijkbaar bedrag kwijt bent. Dus kopen of huren is financieel vergelijkbaar.

  Alleen als je voor kortere tijd (minder dan 10 jaar) van plan bent in Thailand te blijven, is huur een goede optie.

  Conclusie is dus: een algemene regel is er niet. Persoonlijke omstandigheden zijn van cruciaal belang.
  En vast staat, dat je als farang nooit eigenaar van grond kunt zijn, maar als je grond kunt huren voor periode van 30 jaar met optie van nog eens 30 jaar (de facto voor niks) wat is dan feitelijk het verschil?

  • chris zegt op

   beste Teun,
   De grond kun je wellicht wel huren voor 30 jaar maar een nieuwe eigenaar van de grond is niet gebonden aan het oude huurcontract, noch aan de afgesproken prijs. Kortom: je hebt geen enkele bescherming als de nieuwe eigenaar (kan de erfgenaam zijn van de oude eigenaar of de nieuwe eigenaar van het bedrijf als je de grond van een bedrijf huurt) van je af wil of veel meer geld wil zien.
   Op zich klopt je rekensom maar de prijzen verschillen erg per regio. In Phuket en Bangkok is voor 16.000 Baht niet zo heel veel leuks te huur, zeker niet in het centrum. Voor 2 miljoen Baht koop je ook niks bijzonders.

   • teun zegt op

    Chris,

    Het eerste was een rekenvoorbeeld en kan verschillen qua bedragen per regio. Maar het principe staat.

    En je moet er natuurlijk op letten op wiens naam je de grond zet. Vervolgens laat je die persoon geld van jou lenen om de grond te kopen. Rente en aflossing lening stel je gelijk aan huurprijs grond. En tot slot vastleggen dat “eigenaar” van grond niet mag verkopen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van jou.

    • chris zegt op

     beste Teun
     Het gaat allemaal goed totdat het fout gaat.
     En dan blijkt – volgens de wet – dat als een Thai zelf niet in staat is de grond te kopen maar dat geld krijgt of leent van een buitenlander de grond als eigendom van de buitenlander wordt beschouwd en dat is verboden. De grond wordt vervolgens geconfisceerd.
     De erfgenamen zijn niet gebonden aan een contract dat de overledene(n) heeft gesloten, ook niet de lening. En wat als je een huis bouwt op grond van een Thai die daarvoor geen geld hoeft te lenen omdat het al van hem/haar is? Dan maak je een lening die eigenlijk niet nodig is?

     • teun zegt op

      Chris,

      Het idee achter mijn stukje was: als je ca 10 jaar (of langer) denkt te gaan wonen in Thailand, maakt huur of koop dus niet veel uit. En dat geldt voor elke regio.

      En wie zegt, dat je een lening moet verstrekken aan een Thai(se) die de grond al bezit? Dat is volstrekt zinloos. Immers, je betaalt toch alleen het huis op die grond? Je huurt dan de grond en financiert het huis. En zij mag ook in dat huis wonen tegen kwijtschelding van huur grond. In dat geval kun je ook haar het eigendom van het huis geven en er een lening met hypotheek op nemen.
      Het gaat erom, dat je je moet proberen in te dekken tegen een situatie waarin de relatie stukloopt en jij – als je niks geregeld hebt – zomaar buiten gezet kan worden. En als je haar vanaf dag 1 niet vertrouwt, moet je er al helemaal niet aan beginnen een huis te bouwen/kopen. Ook samen een huis huren is in dat scenario niet verstandig naar mijn mening.

   • Sjaak S zegt op

    Willen de heren een villa kopen? Ik heb een leuk (klein) huisje laten bouwen, dat me ongeveer 700.000 baht heeft gekost. Een appartementje op land, zo te zeggen. Met een lapje grond van 800 vierkante meter, dat dan ook iets kostte. Reken maar om wat het dus in Euro’s was. Ga ik een leuke auto kopen, ben ik bijna net zoveel kwijt en kijk maar wat die auto in pakweg 4 jaar nog waard is. Niet alleen dat, tel maar de onderhoudskosten bij zo’n auto en de verzekering, belasting (nu is dat in Thailand niet zo hoog, maar denk eens aan Nederland).
    Wat verlies je dan na een tijdje?
    Je kunt ook een villa of een groot huis voor meer kopen en dan? Moet dat dan? Is het zinvol? In Nederland, waar je driekwart van de tijd in huis doorbrengt, omdat het weer zo slecht is, lijkt me dat wel praktisch, maar dan ben je omgerekend ook veel meer kwijt dan 2 miljoen baht.
    Hier leef je voor een groot gedeelte buiten. Het weer is mooi, waarom zou je binnen hangen? Zelfs als het regent kun je naar buiten en je kunt ook maar in één bed tegelijkertijd slapen, of niet?
    Maar goed ieder het zijne…

 10. henry zegt op

  Toch nog even opmerken dat er in Thailand zo iets bestaat als de Condominium act. dat maakt dat je alleen eigenaar van een appartement kunt worden als 51% van de appartementen in dat gebouw een Thai national als eigenaar hebben.

  Ook daar bestaan allerlei constructies voor om dat te ontwijken, maar vroeg of laat kan dit ernstige problemen geven, waarbij zelfs de koopakte ongeldig word verklaard en je uw centen en appartement kwijt bent.

  Opletten dus.

  • Jef zegt op

   Inderdaad opletten, zeker ook met ‘bijzondere constructies’. Op zich legale constructies werden al door Thaise rechtbanken ontkracht omdat ze naar het oordeel van de rechter trachtten [de geest van] de Wet te omzeilen.

   In plaatsen waar bijzonder veel ‘farang’ verblijven, blijkt die noodzakelijke 51% in Thaise handen de prijs voor de ‘farang’ fel op te kunnen drijven omdat hij quasi twee in plaats van alleen zijn appartement moet betalen. Bovendien zit men overal in condo’s met een aantal ‘vaste kosten’ voor de gemeenschappelijke delen en met 51% in Thaise handen zijn de ‘farang’ in de minderheid om de tarieven goed te keuren…

 11. Eric Donkaew zegt op

  Tja, kopen, huren…
  Ik ben een echte koper. Als er een risico aan vast zit, dan is dat maar zo. In de praktijk valt het vaak reuze mee. In het ergste geval moet je je woning verkopen, maar dan heb je weer geld. Met huren ben je alleen maar geld kwijt.
  Zelf heb ik in Thailand, Jomtien, een condo gekocht en ik ben met deze aankoop nog steeds heel tevreden. Ik woon nog in Nederland, maar dat maakt niet uit. De aankoop van het appartement verliep gladjes en ik heb verder nog nooit problemen gehad.
  Dus mijn advies, als je geld hebt: kopen! Maar wel een bestaand iets en niet iets wat nog gebouwd moet worden. En… op je eigen naam.

  • Jef zegt op

   Historisch bestuurden de Siamese hoofdsteden (vooral Ayutthaya) de rest van het land op Romeinse manier, te weten uitsluitend als wingewesten. Sindsdien werden in Thailand de buitenlanders de te pluimen kiekens, van goedkope werkkrachten uit buurlanden tot bezoekers en investeerders uit landen met een hoog BNP. Met al de bestuurlijke en culturele ervaring van eeuwen, mag je erop rekenen dat de Thai van gewone man of vrouw tot hoogste bestuur inclusief zeer protectionistische wetten en rechtspraak daar tot in de puntjes op ingesteld zijn en het uiterst geraffineerd weten toe te passen. Het is hun land, hun paradijs, en dat laat men schaamteloos voelen tot spijt van wie het benijdt.

   Je kan natuurlijk de lotto winnen, voorlopig schijnen er zelfs nog winnaars voor te komen, maar daar je zuurverdiende centen aan wagen… De raad die men ook hoger leest, is [soms veel] goud waard: breng slechts in Thailand binnen wat je bereid bent zonder wederprestatie kwijt te spelen; al mag je wel hopen dat het zou kunnen meevallen, je mag daar niet van afhankelijk zijn. Zorg vooraf voor een degelijke parachute geheel vrij van elke Thaise invloed!

 12. Roger Hemelsoet zegt op

  Toen ik hier komen wonen ben met mijn Thaise vrouw, hebben we 4.000 m2 grond gekocht en later nog eens 4.000 m2 als landbouwgrond. Daar 2 huizen op gebouwd (1 was voor mijn schoonbroer) en officieel a.u.b. de helft van alles op mijn naam en de helft op mijn vrouw haar naam gezet. Toen de koers van de Baht op ‘n erg laag peil kwam te staan en ik vreesde om niet genoeg inkomen meer te kunnen bewijzen, heb ik aan de immigratiedienst gevraagd wat ik in dat geval kon doen. het antwoord van de immigratieofficier: mijnheer maak je maar geen zorgen, u hebt eigendom genoeg, dat is geen probleem. Zodus, als er vanuit zo’n officieele instantie geen probleem gemaakt wordt omtrent mijn eigendom, dan kan ik toch op mijn beide oren slapen dacht ik? of niet soms?

  • chris zegt op

   beste Roger
   Dat dat allemaal gelukt is wil niet zeggen dat het volgens de wet is, want dat is het niet.
   Als er stront aan de knikker komt wordt jouw helft gewoon geconfisceerd. Voila.

   • Roger Hemelsoet zegt op

    Alles is officieel geregistreerd door het registratiebureau van eigendommen hier in de gemeente, Bij ons noemt dat het Kadaster, dus wettelijk geregeld. En wat dan nog, als het ooit toch nog moest mis gaan is er toch nog geen man overboord, dan zet ik gewoon toch alles op mijn vrouw haar naam. Ik ben nu 71, mijn vrouw 17 jaar jonger, logisch gezien zal ik eerst komen te overlijden en is dan ook alles voor haar. En moest dat andersom zijn, dan erf ik van haar (bij testament), hertrouw ik zo vlug mogelijk en herhaal ik de ganse procedure om alles veilig te stellen.

    • Jef zegt op

     Roger, heb je al eens de Thaise tekst die het Land Office (kadaster) registreerde, laten vertalen door een ter zake bekwame en zowel t.o.v. je vrouw als van het Land Office echt onafhankelijke vertaler? Verantwoordelijken van een Land Office kunnen wel wat extra puniciën aannemen, ook actief een bedrag noemen en daarop niet weergeven maar flegmatiek een lager kwijtschrift uitreiken, bijvoorbeeld om een transactie te ‘bespoedigen’. Ik kan me echter niet voorstellen dat een Land Office van gelijk welk district zou durven registreren dat een buitenlander mede-eigenaar van een stuk Thaise grond zou zijn, tegen de Land Code in. Slechts door erfenis mits goedkeuring door de bevoegde minister ofwel na 40.000.000 baht investeringen in bepaalde door deze goedgekeurde projecten of in bepaalde overheidsleningen, kan maximaal 1 rai (1.600 vierkante meter) in eigendom komen van een buitenlander. Het Land Office gaat niet systematisch na of een transactie in elk opzicht correct is; zo kon en kan een met een buitenlander gehuwde Thaise echtgenote wel grond op haar naam geplaatst krijgen zonder daartoe gerechtigd te zijn, bijvoorbeeld wanneer het Land Office geen weet heeft van dat huwelijk. Wettelijk moet de echtgenoot vooraf verklaren dat de te kopen grond louter aan de echtgenote zal toebehoren, zo niet kan men de grond kwijtspelen; vóór de regering onder toenmalig premier Thaksin Shinawatra bestond er geen enkele mogelijkheid voor een echtgenote van een buitenlander om in Thailand grond te kopen. Ze kon die wel bezitten van voor het huwelijk, of bekomen door erfenis, of nog door een gift van haar vader of moeder mits die grond al minstens vijf jaar eerder in het bezit van de betreffende ouder(s) was. Het Land Office zal normaal wel pas na een klacht optreden. In de veronderstelling dat ‘jouw’ grond aangeschaft werd sinds die relatief recente wetswijziging, kan je naam (en dan allicht omgezet in Thaise karakters) eventueel wel als echtgenoot genoteerd staan en dan zou er hoogstwaarschijnlijk bij staan dat die geen aanspraak kan maken op de grond welke uitsluitend op naam van de echtgenote staat.

 13. Jef zegt op

  De wetswijziging die nu toelaat dat een met een buitenlander gehuwde Thaise grond koopt na de wettelijk opgelegde verklaring door de echtgenoot, ging niet gepaard met een mogelijkheid om eerdere transacties (of die welke later tot stand komen zonder tijdige verklaring) door een zulke verklaring te regulariseren. Dat simpele feit wijst allicht op het bewust achter de hand willen houden van de mogelijkheid om later de door destijdse en toekomstige illegale transacties verworden gronden, alsnog te confisceren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website