Beste lezers,

Wij gaan deze zomer naar Thailand op vakantie. Nu heb ik nogal gevoelige darmen (PDS) maar ik ben ook erg vatbaar voor reizigersdiarree en snel aan de race. Dat is natuurlijk geen pretje als je op het strand ligt of over straat loopt.

Mijn vraag is wat kan ik zonder gevaar eten in Thailand? Zijn ijsjes en ijsblokjes wel zuiver? Ik twijfel erg over de straatkraampjes. Kan ik beter in een restaurant eten? Waar moet ik echt voor oppassen?

Wie kan mij helpen?

Groetjes,

Sandra


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Wat kan ik in Thailand eten en wat niet?”

 1. micky zegt op

  Hoi
  Enkele maanden terug was ik voor het eerst in Thailand. Ik heb ziekte van Crohn en daarbij nog was jij ‘moeilijke darmen’ noemt op vlak van voeding.
  Ik heb vooral rijstgerechten (gebakken), kip (al dan niet gefrituurd) en Pad Thai gegeten.
  De enige keer dat ik koortsig in bed lag met buikloop was na het eten in een restaurant op Phi Phi.
  Ik heb wel vaak aan kraampjes gegeten. Gouden regel is: als het er oke uitziet is dat vaak ook zo.
  Probeer jezelf alvast niet gek te maken van tevoren.
  Ik heb geen ervaring met ijs. Ik dronk altijd van een fles water die ik vers kocht bij een kraampje of 7/11…
  Aan vis waag ik me persoonlijk niet. Maar zelfs in NL pas ok erg op dat het vers is. In Thailand met die temperaturen kan het wel eens fout gaan. Neem gekende medicijnen mee waarvan je weet dat die goed werken voor jou. Let ook op met zuivel. ‘Iced coffee’ klinkt lekker maar…
  Veel plezier alvast.
  Groetjes

 2. Frank zegt op

  Goedendag, met ijsjes en ijs moet je zeker opletten. Het Is warm in thailand en ijskout drinken of ijsjes zijn dan nooit goed aks je snel last hebt van buikloop. Verder maar geen heet eten bestellen.

 3. Rob zegt op

  Het eten in Thailand is over het algemeen goed. In toeristische centra is de kans op buikklachten groter dan in de rustiger plaatsen. Stalletjes waar veel lokalen eten zijn niet gevaarlijk. Let wel op hoe e.e.a. klaargemaakt wordt en hoe er wordt afgewassen. Als je niet tegen scherp eten kan, geef dat dan aan. Vaak wordt ook gevraagd of en hoeveel lombok je in het gerecht wil.
  Ga niet naar restaurants met een westerse keuken. In de Thaise keuken worden verse producten gebruikt. Vaak kan je ook aangeven welke ingredienten je wilt. Zelf weet je waar je gevoelig voor bent.

  Succes en eet smakelijk

 4. ruud zegt op

  Als ik het zo hoor, hebt u een probleem.
  De meeste ijsblokjes zijn niet zuiver, hoewel ik er nooit problemen mee heb gehad.
  Bij seven-eleven verkopen ze die zuivere ijsblokjes wel, maar of die in restaurants worden gebruikt is maar zeer de vraag.
  Dit hoewel ze officieel ijsblokjes geschikt voor consumptie zouden moeten gebruiken.
  Maar dat is alleen maar officieel.

  IJsjes hebben ze ook verpakt uit de fabriek.(dezelfde als in Nederland)
  Daar zult u waarschijnlijk geen problemen mee hebben.

  Verder is er bij de seven-eleven en goed brood ( Farmhouse) te koop, daarmee kunt u eventueel uw maag tot rust brengen.
  In de grote warenhuizen is vaak ook versgebakken brood beschikbaar en dingen als kaas en ander beleg.
  Wat Thaise maaltijden in restaurants betreft is het altijd een gok.
  Waarschijnlijk is het in uw geval aan te raden om in de restaurants van (wat grotere) hotels te eten.
  Daar is de kans op problemen wat kleiner, dan op een karretje op straat lijkt me.
  Op straat liggen de noedels een hele dag in de warmte.
  Dat kan nooit goed zijn voor dingen waar ook vlees in zit.

  Verder wordt reizigersdiarree naar mijn ervaring niet (alleen) door andere, of bedorven, voeding veroorzaakt, maar ook door de wisseling van temperatuur.
  In alle jaren dat ik heen en weer heb gevlogen eindigde ik na aankomst in Thailand met lichte diarree en na aankomst in Nederland met obstipatie.

  Verder zou ik noritcapsules meenemen.
  Die doen wonderen.

  • Nicole zegt op

   Ook het eten in grote hotels is niet altijd veilig. ikzelf heb 5 jaar geleden in Kohn Kaen in het SOFITEL bij het chinese restaurant een voedselvergiftiging opgelopen. Als het eten vers bereid word in de wok is het meestal veilig. kijk ook of ze weggooi bakjes en bestek gebruiken. Niet goed voor het milieu , maar wel voor jou gezondheid. Daar de plastic borden met koud water een beetje worden afgespoeld.

   verder gewoon drinken uit de 7/11 kopen . is het veiligst

 5. Arie zegt op

  Beste Sandra,

  Ik heb zelf al 12 jaar PDS klachten, er is voor deze patiënten een heel goed dieet ontwikkeld door de Monasch Universiteit van Melbourne. Meer informatie over dit dieet vind je op Fodmap.nl.
  Ik kan je alleen maar afraden vanuit mijn eigen ervaring om streetfood te eten, dit houd voor mensen met gevoelige darmen een extra risico in. Ik neem nooit ijs in mijn drank al gebruiken de meeste goede restaurants wel goed water hier voor. Schepijs eten houd een risico in, fabrieksijs of softijs bij een fastfood keten is veilig. Wil je toch streetfood eten ga dan naar een kraampje waar het druk is en let er op dat het eten ter plaatse wordt bereid, koop geen eten wat al klaar ligt. Door de hoge temperaturen in de wok zal geen van de schadelijke bacteriën dit overleven. Pas op met nasi, soms wordt te oude rijst gebruikt, de Thai zelf kunnen er wel tegen, maar wij niet.

 6. Harrybr zegt op

  prikkelbare darm syndroom: aanleg of veroorzaakt door het af laten nemen door de rigide Europese hygiëneregels ?
  Mijn vrouw is ooit eens mee geweest op een zakenreis naar Thailand: bij een zakenvriend thuis gegeten en.. uur later dubbelgevouwen van het overgeven. Ik kreeg pas de volgende dag de gevolgen te merken, toen dus de “beestjes” goed door hadden kunnen fokken. Gevolg: mijn vrouw was 4 uur daarna van de problemen af, en ik, half immuun, had een week last. Daarom zorg ik iedere keer voor een opzettelijke infectie, om het “archief aan natuurlijke afweermechanismen” actief te houden.

  Voor u als totaal geen immuun “archief”: ik zou de straatstalletjes en kleine restaurantjes mijden. Indien toch “geraakt”: kost u een dag ziekenhuis of week medicijnen

 7. Fransamsterdam zegt op

  Verpakt ijs uit de 7-eleven is natuurlijk geen probleem, ijsblokjes in je drankje ook niet, en verder zou ik nagaan wat je in Nederland probleemloos kunt eten, en dan restaurants zoeken waar ze dat verkopen. In de toeristische gebieden zijn restaurants met keukens van over de hele wereld ruim vertegenwoordigd.
  Wil je toch Thais eten, neem dan niet de spicy gerechten, zoals Tom Yum Kung, maar bijvoorbeeld een Pad Thai. Enig risico op verminderde bacteriologische reinheid van het voedsel loop je overal, maar bij straattentjes niet per definitie meer dan in een restaurant.

 8. GJB zegt op

  Het advies van de GGD is hierin heel helder.
  Alleen voorverpakt ijs.
  Dus geen schepijs en ook geen ijsblokjes.

 9. LOUISE zegt op

  Hi Sandra,

  Als eerste, koop 2 pakjes van 4 pilletjes, NOXZY, 15 baht.
  Is echt goed en helpt klasse.
  Daarbij een flesje/blikje cola openen, koolzuur later verdwijnen en dan pas drinken.
  Helpt gegarndeerd.

  Verder wat streetfood betreft, een snelle omzet, dus goed eten.
  Dit zie je ook meestal aan het aantal “wachtenden voor u”

  Bij een zeer goed restaurant heb ik ook wel eens verkeerd seafood gegeten, waardoor ik een algehele opruiming binnen kreeg.
  Zo ook met beef.
  Maar ook in Nederland hoor.
  Ik heb gelukkig een maag als een betonmolen en kan alles hebben, maar ja, soms ben je aan de beurt.

  Geniet van je vakantie en prober dit niet een heel groot probleem te maken.

  Fijne tijd.

  LOUISE

 10. LOUISE zegt op

  Sandra,

  Vergeet er even bij te zeggen dat op de voorkant van dat vierkante doosje een maan reiziger staat in een wit pak..

  LOUISE

 11. De Kind Marcel zegt op

  Ik denk dat er weinig aan te doen is . Ik heb 3 jaar in Thailand gewoond zonder enig probleem . Nooit ziek . Maar als ik op vakantie ga voor een maand heb ik bijna elke keer een paar dagen diarree. Laatste maal bijna een hele week. Wat ik hier niet lees is het gevaar van verse krab te eten. Die beestjes zijn ongelooflijk vervuild , nemen allerlei gif op uit de zee en kunnen je systeem zo ontregelen. Scampis zijn niet zo gevaarlijk. Dus zal het wel aan de schok liggen van de grote verandering tussen de hitte en het eten.

 12. Mister.BP zegt op

  Als Crohn patiënt ga ik elk jaar naar Thailand en omringende landen. Ook mijn darmen zijn hypergevoelig. Wat ik dus niet eet:
  -ijsblokjes
  – KFC kip (extreem vet)
  – vis
  – in de warmte te koude dranken drinken
  – water alleen uit afgesloten fles drinken.
  – alleen verpakt ijs en kijk of het niet al een keer gesmolten is.

 13. KhunBram zegt op

  Alles kun je hier eten en overal. Uiteraard afhankelijk van je smaak.
  7 jaar woonachtig hier en nooit 1 probleem.
  Was in nl wel anders.
  Bij de straatkramen ook nooit. In tegendeel. Voor 50 bath, zeg maar 1 euro 25 eten en drinken.
  Maar……..meningen zijn afhankelijk van ervaringen.
  Ja hier gaat ook wel eens iets niet helemaal goed. Zoals overal.
  Bedenk 1 ding. Fruit en verse groente zijn in overvloed.
  Meer dan in europese landen.
  Welkom en heel veel lekker eten toegewenst.

  KhunBram.

  • Ger zegt op

   In winkels van 7 eleven en kleine Lotus winkels en andere bevindt zich veel eten maar geen fruit of groente te vinden !!! Daarnaast eet men heel weinig groenten in Thailand, kijk gewoon rond en constateer. En daarnaast zijn fruit en groenten verontreinigd met pesticiden, kleurstoffen, en andere schadelijke stoffen om het goed te laten lijken. En dat er een overvloed is van groente : onzin, hooguit op markten en grote supermarkerkten kom je het tegen.
   Er is dit blog wel vaker over geschreven. Eet weinig groentes en fruit als je in Thailand verblijft, is nl. in veel gevallen ongezond. Zelfs biologische produkten; laatst nog een onderzoek waaruit bleek dat bij organisch geteelde groenten 46% verontreinigd was met pesticiden en dergelijke. Niets voor niets vindt er regelmatig een importverbod in de EU plaats van etenswaren uit Thailand of mogen produkten gewoon niet verkocht worden in de EU.

  • Chander zegt op

   Ik ben volkomen eens met Ger.
   Dat is de realiteit in Isaan. Of dat ook in andere streken van Thailand ook zo is weet ik niet.
   Mijn Thaise familie heeft een grote winkel waar zij allerlei produkten voor de lanbouw verkoopt.
   Landbouwgif wordt schrikbarend veel afgenomen door tuinders en landbouwers.

 14. Jaap zegt op

  Probiotica kan waarschijnlijk heel goed helpen, zowel bij problemen als preventief. Er is een groot aantal verschillende merken en vormen (capsules, poeder etc.). Capsules zijn gemakkelijker in gebruik als poeder dat vaak in water moet worden geroerd. Heb mensen geziendie een week aan de immodium zaten maar na 1 dag probiotica oversl vanaf waren. Hier kopen en meenemen is het beste.

 15. Jacob zegt op

  Mijn ervaring(18jaar) in Thailand is dat eten langs de straat normaliter goed doorgewokt en verhit is,heb 2 keer een nare ervaring opgedaan in een Farang restaurant,bestelde een steak met pepersaus,de saus was
  waarschijnlijk van de vorige dag,en had voor het de koeling inging op de aanrecht gestaan om af te koelen,gevolg waarschijnlijk vliegen erin geweest,dit is mij 2 keer overkomen 1 maal in Pattaya en 1 maal in Roi et,wonen nu in de Isan alwaar we de lokale eetgelegenheden en kramen gebruiken voor onze maaltijden,voordelig en goed bereid eten door vriendelijke mensen,in het echte Thailand.

 16. maurice zegt op

  hoi Sandra,

  Zelf heb ik veel baat gehad bij de kleine flesjes Yakult, verkrijgbaar bij de 7 Eleven supermarkten.
  Kosten: 7-10 Baht. Ze bevatten een soort drinkyoghurt, bestaande uit ‘n soort gist, dat de goede bacterien in je darmen aanvult. Zoek ‘t produkt maar op in Wikipedia. 1 flesje per dag en je loopt weer fluitend en zingend over de straat…..
  Goede reis en gezond weer thuis!

  Maurice

 17. Joop zegt op

  Laat je niet alles wijs maken wat hier boven staat. Ik raad je aan geen rauwkost te eten, je weet niet waar de groenten in gewassen worden. Van de prima Thaise noodle soepen kun je zonder problemen genieten. Ik eet al 7 jaar heerlijke coconut ijsjes op de markt en ben er nog nooit ziek van geworden. Pas op met al het gefrituurde voedsel, de olie is vaak van de goedkoopste kwaliteit en wordt te heet gestookt. Op de markt kun je vers gegrilde vis kopen, waar op de schub laag zout is aangebracht . Ze worden dood gemept waar je bij staat, minder prettig maar verser kan niet. Verder kun je op de markt ook in vaten gegrilde of in speciale bouillon gekookte kip kopen. De groenten van de Royal Project farms zijn over het algemeen van prima kwaliteit. Er zijn speciale winkels van maar ook supermarkten verkopen het. In de grote shopping malls zijn food courts die gerund worden door Tops supermarkt en goede groenten gebruiken. Ik koop mijn groenten ook van lokale bewoners, die ik ken en er zelf ook van eten, meestal zijn dat soorten die onbekend zijn voor westerlingen. Het is een fabeltje dat er veel gif voor gebruikt wordt. Het meeste gif wordt gebruikt voor de intensieve landbouw. Er zijn hier veel buitenlanders die het biologische groenten telen naar een hoog niveau hebben getild. Vele Thai die traditioneel eten (met behoorlijk veel groenten) bereiken een hoge leeftijd.
  Het ijs voor al die koude dranken wordt geleverd door speciale ijsfabrieken en er is stringente controle op. Ik heb zelf gezien hoe men te werk gaat in een waterfabriek, hetzelfde water voor ijs verdwijnt ook in flessen. Elke koffieshop gebruikt dit ijs want men kan zich geen ziekte uitbraak permitteren.
  Al met al, maak je niet teveel zorgen en heb een fijne tijd hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website