Lezersvraag: het stroomnet in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
2 september 2013

Beste mensen,

Ons gezin gaat tijdens de kerstvakantie naar Thailand. Dat is de eerste keer dus wij zijn newbies.

Op deze website staat veel nuttige informatie, maar wij zitten nog met een vraag over het stroomnet in Thailand. Wij nemen ook onze camera, laptop en iPad mee en willen niet dat deze kapot gaan.

Hoe zit het daarom met het stroomnet in Thailand? Werkt alle apparatuur zoals hier? Gebruiken ze daarginds ook 220/230 volt? Hoe zit het met de stekkers? Heb je een verloopstekker nodig? Of past alles?

Je kunt in de winkel zo’n wereldstekker kopen. Heb je daar wat aan in Thailand?

Hartstikke bedankt voor jullie antwoorden en misschien tot ziens in Thailand. Wij hebben er veel zin in.

Groeten,

Han en Gonny


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: het stroomnet in Thailand”

 1. Chaluai zegt op

  Electriciteit is een gevaarlijke bedoening hier.Apperatuur e.d. is niet geaard,dus pas op!
  Het net is 220 v,60 hz..Regelmatig brand hier vanwege ongeaarde apparaten.
  Alles staat onder stroom,mijn man heeft zelf onze comp.,TV enz.geaard.
  Nog een fijne vakantie.

 2. Farang tingtong zegt op

  Hallo Han en Gonny,

  Thailand heeft net als in Holland 220 Volt/50 Hz; alleen zijn de stopcontacten vaak 3-polig en gebruiken ze hier platte stekkerpoten in plaats van de ronde bij ons, maar je kan bijna alles inpluggen, toch is het aan te raden om in geval van nood een internationale (wereld)stekker mee te nemen.

  • teun zegt op

   Toch wel opmerkelijk de reacties tot nu toe. Farang tingtong zegt dat er hier 220 Volt 50 Hertz wordt gebruikt, terwijl Chaluai stelt dat het 60 Hertz is. Maakt op den duur wel uit voor bepaalde apparaten.

   Daarnaast wordt met veel stelligheid door de een gesteld dat het stekkers met 2 platte pootjes zijn, de ander heeft het over stekkers met ronde pootjes en weer een ander heeft het over sterkkers met 3 poten.

   Kortom er is dus wat verwarring. Om daar nog 1 aan toe te voegen: bij mij thuis kunnen zowel stekkers met ronde alsook die met platte pootjes (elk 2) worden gebruikt.

   Conclusie: er is bijna altijd 220 Volt maar verder verschilt het van plaats tot plaats. Er is 1 geluk: voor bijna elke situatie is er een adaptortje te vinden. Voor de verschillen in Hertz zal helaas geen oplossing zijn.

  • Henk van't Slot zegt op

   Je hebt pas een verloopstekker nodig als je iets gekocht hebt in Thailand waar een stekker aan zit,haast alles is uitgevoerd met een stekker met plate polen,past niet in Nederland.
   Alle Nederlandse stekkers gaan zonder probleem in een Thais stopcontact.
   Stroom in Thailand schommeld tussen de 50 en 60 hertz,geeft geen probleem voor normale apparaten.
   En als ergens een stekker aan zit met 2 polen dan is het ook niet geaard,of er moet een aardlekbeveiliging aanwezig zijn,en dat is zeldzaam in Thailand.
   Stopcontacten in Thailand willen nog wel eens vonken als je er een stekker in steekt,dat komt omdat de groepen hier met een 32 amphere zekering zijn uitgevoerd,in Nederland 16 amp.
   Verlengsnoeren kan je hier op elke hoek van de straat kopen,ik heb nog nooit zo veel verlengsnoeren van mijn leven gezien als hier in Thailand.
   Daar onstaan hier de problemen mee,omdat ze weinig stopcontacten hebben blijven ze snoer op snoer verlengen,en dan gaat de fik erin.
   Als je een verlengsnoer koopt, neem dan een wat duurdere met een overbelasting zekering erin.

 3. KhunRudolf zegt op

  De vraag is nog maar warm van de pers of de gegeven informatie is weer voorzien van de nodige onzinnigheid: in de stopcontacten kunnen stekkers ingeplugd die voorzien zijn van ronde pootjes, zoals in Nederland gebruikelijk.
  Thailand gebruikt in d e z e l f d e stopcontacten smallere stekkers met platte pootjes. (Alhoewel je steeds meer apparatuur ziet van buitenlands makelij, dus veelal met bredere stekkers met ronde pootjes.)
  De boel is gewoon geaard. Zeker in hotels, en andere toeristenvoorzieningen.
  Neem je apparatuur mee met een Nederlandse aardestekker, dan past die n i e t in het stopcontact. Gebruik in dat geval een verloopstekker, hier in Thailand o v e r a l te koop.
  Laat je niet gek maken, en heb een fijne vakantie.

  • Farang tingtong zegt op

   Je hebt helemaal gelijk KhunRudolf , bij mij thuis in Thailand past ook elke stekker in het stopcontact en in mijn reactie op deze vraag heb ik dit ook geschreven, lees maar je kan bijna alles inpluggen.
   Als je de foto ziet van deze vraag zie je dat het stopcontact 3-polig is, en aangezien het niet bekend is hoe en waar Han en Gonny in Thailand op vakantie gaan, raad ik hen aan om in geval van nood een wereld stekkertje mee te nemen of hier in Thailand te kopen, die zal je waarschijnlijk nooit gebruiken (maar voor die paar centen) baat het niet dan schaad het niet, is niet zo heel gek toch?

   En Han en Gonny
   Welkom in Thailand en een fijne vakantie!

  • Henk van't Slot zegt op

   Ook de groote merken blijven gewoon stekkers met platte polen aan hun apparatuur leveren.
   Thuis is even gekeken,op de magnatron,koelkast,tv en de stofzuiger na alles met platte polen.
   2 weken geleden een Samsung tablet gekocht,en ook weer de platte polen aan de oplader,heb dit ook op mijn Acer labtop,en aan mijn PC telefoon enz enz.
   Of ze dit nu alleen voor de Thaise markt doen,ik weet het niet.

 4. Henny zegt op

  Wj hebben onze verloopstekker nog nooit hoeven te gebruiken. Alle opladers konden we in elk hotel gewoon inpluggen (3 maal in Thailand geweest).

 5. TH.NL zegt op

  Ergens in mijn koffer heb ik altijd nog een adapter liggen maar die heb ik jaren niet meer nodig gehad.
  De spanning in Thailand is dezelfde als in Nederland en ook 50 Hertz. De wandcontactdozen die inderdaad anders zijn uitgevoerd pas bijna altijd onze stekkers in.

 6. willem zegt op

  En effe een Tip , als je je .Apperatuur e.d.oplaad niet s’nachts want het kan spoken met onweer .
  Hier in de Isaan , gaat de laptop en alle apperatuur van de stroom , heb het ondervonden met onweer , de laptop stuk bliksum inslag.

  Sukses in De vakantie

 7. Henkw zegt op

  Neem een nl verlengsnoer mee, daar passen de stekkertjes goed in. Koop hier een stekker en een schroevendraaiertje, want als je die meeneemt in je colbertje ben je hem kwijt.
  Monteer alles hier met zwart kleeftape, dat nooit meer los gaat en je zult geen ergernissen hebben met je electriciteit.

 8. Henk van Berlo zegt op

  Wij zijn nu 12 keer geweest,en had de eerste keer een wereld stekker gekocht.
  Tot nu toe heb ik hem nog nooit nodig gehad,ook niet bij de simpele guesthouse’s.
  Onze stekker past er gewoon in,wel wat losjes maar het werkt overal.
  Veel plezier daar.

 9. boodhaa zegt op

  Bijna overal heb je stopcontacten waar je Europese stekker in kan maar als je veel opladers tegelijk wilt gebruiken is het handig om een Nederlandse verdeelblok mee te nemen. Je Nederlandse stekker zit niet erg vast in een thais stopcontact dus je adapters vallen er erg gemakkelijk uit.

 10. Dick van der Lugt zegt op

  Evenals in Nederland heb ik tussen mijn laptop en het net een spanningsbeveiliging. Volgens het instructieboekje van mijn Compaq nuttig bij een haperende stroomvoorziening of onweer. Het boekje adviseert ook tijdens onweer op accuvoeding te werken of de computer uit te schakelen en het netsnoer uit het stopcontact te halen, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Beetje dom misschien?

 11. Erwin VV zegt op

  Het Thaise stroomnet is aan grote schommelingen onderhevig, en dit kan voor veel apparaten zoals computer of TV nefast zijn. Ook spaarlampen verslijten hierdoor vlugger dan normaal.
  Voor een korte periode is het niet noodzakelijk, en ik neem aan dat veel hotels over een stabilisator beschikken, maar ik heb toch een zgn. Power Supply gekocht, die de spannig op peil houdt en pij plotse daling of uitvallen van de stroom binnen enkele milliseconden overschakelt naar een interne batterij die 220 volt levert. Niet lang, maar voldoende om op een veilige manier alles uit te schakelen. Te koop in de meeste winkels van kantoorbenodigdheden. Er zijn verschillende modellen, naargelang de gewenste capaciteit. ik heb een Cleanline van Powermatic:

  http://www.powermatic.co.th/PD_4_1/cleanline/

  Behalve uitgangen voor stroom zijn er ook ethernet- en telefoonaansluitingen, + een USB bus met bijgeleverde kabel om rechtstreeks updates van de besturing van de website te halen.
  Vriendelijke groeten,
  Erwin VV

 12. C.G.M. van Osch zegt op

  Ik neem altijd een verdeeldoos mee waar meerdere stekkers in kunnen.
  De meeste hotels zijn schaars voorzien van stopcontacts.
  Je hebt meestal verschillende laders bij voor mobie,l fotocamera, laptop, scheerapparaat en dergelijke.
  En in de meeste hotels heb je maar een stopcontact ter beschikking.
  Als je er bij kan gebruik dan het stopcontact van de koelkast die aanwezig is en plug de stekker van de koelkast in de verdeeldoos.
  Op dit stopcontact zit permanent stroom ook als je de kamer verlaat en de stroom automatisch uitschakelt i.v.b. met de besparing van stroom van de airco.
  Als je een verdeeldoos bij big C koopt ben je 60 bath kwijt en al je stekkers passen probleemloos.
  Veel plezier en een zonnige vakantie toegewenst.
  Groetjes.

  Christ.

 13. Jan zegt op

  Wij komen al ruim 15 jaar in Thailand en ben daar altijd normale stopkontacten tegengekomen,en daarbij is ook de voltage volgens mij gewoon 230.

 14. HansNL zegt op

  De meeste stopcontacten in Thailand zijn NIET geaard.

  De meest gebruikte stekkers in Thailand zijn de kleine stekkertjes met platte contacten.
  Deze zijn in het verleden ontworpen voor 110/125 volt, en zijn eigenlijk volkomen ongeschikt voor 220 volt.
  Ook de stopcontacten meestal gebruikt in Thailand lubberen uit, en of je er nu een Thaise stekker inpropt of een Europese, de kans dat deze er bijbungelt of uitvalt is behoorlijk aanwezig.

  Bij mij in huis ben ik alle stopcontacten aan het vervangen naar Europese stopcontacten met randaarde, en natuurlijk heb ik een aardleiding, als je het zo mag noemen, aan laten leggen.
  En ook een centrale aardlekschakelaar.

  Als het klaar is, dan ben ik pas een beetje gerust…….

 15. Kenneth zegt op

  Zie bijgeleverde link voor info over stroom, stekkers en stopcontacten.
  http://www.worldstandards.eu/elektriciteit.htm

 16. Lex K. zegt op

  Let toch op met oplaadbare apparaten, op Koh lanta b.v. valt regelmatig de stroom uit en die wordt er dan met ” een klap” weer opgezet, sorry hoor, ik weet niet zo snel hoe het anders uit te drukken, dat heeft mij toch al een paar accu’s gekost, op advies van een elektronica winkel in Krabi heb ik een apparaat gekocht wat voorkomt dat er een te hoge piek in de spanning komt, beschermt ook tegen bliksem inslag.
  voor de rest, de meeste stekkers passen gewoon, behalve de geaarde, maar zoals al eerder gezegd; gewoon een Nederlandse stekker doos mee, Thais stekkertje aan het snoer en helemaal geen problemen meer, behalve dan de hoge pieken in de spanning af en toe

  Groet,

  Lex K.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website