Beste lezers,

Ik heb een vraag waarbij lezers van Thailandblog mij wellicht van wat informatie kunnen voorzien:

Mijn Thaise vriend woont sinds twee jaar in Nederland. Is al redelijk ingeburgerd en heeft ook al bijna een jaar een leuk baantje en verdiend dus zelf geld. Van dit geld blijft zelfs wat over en dat spaart hij nu op de bank. De rente is echter bedroevend laag, dus het zet niet echt zoden aan de dijk.

Nu heeft hij een paar Thaise kennissen en die leggen maandelijks geld in wat één van de dames beheert en als je geld nodig hebt kun je dat uit de pot halen. Is dat maximaal wat je hebt ingelegd dan hoef je hiervoor niks te betalen, is het meer dan je hebt ingelegd betaal je 10% “kosten”. Op die manier wordt er dus “winst” gemaakt door de deelnemers.

Tenminste, dit is zoals ik het begrepen heb en het schijnt onder Thai een veel gebruikte vorm van sparen/lenen te zijn. Ik ben er echter huiverig voor en heb het tot nu toe af kunnen houden. Het is zijn geld, maar toch wil ik niet dat het opeens weg is. Heeft iemand hier met zijn partner ook mee te maken gehad en kan iemand mij uitleggen wat hier precies de gedachte achter is.

Alvast mijn dank.

Stefan

24 reacties op “Lezersvraag: Het spaar/leen systeem van Thai onderling, is dat wel safe?”

 1. Mike zegt op

  Beste Stefan,

  NEE! Het gebeurt heel veel onder Thaise mensen. Het kan heel lang goed gaan, totdat er een (verkeerde) persoon een keer geld leent en na een paar keer netjes de rente betaald te hebben ineens verdwijnt. Heb veel gezien dat het dan echt om 20.000 en meer gaat. Of de gene die het geld beheerd, wordt ineens beroofd?

  Dit is al zo vaak gebeurt. Meestal dames uit massagehuizen, gokken, ect…
  Dus vertrouw me, hier nooit je geld inleggen, of je moet het ook kunnen opvangen wanneer het een keer fout gaat.

  Groet,
  Mike

 2. B zegt op

  Een Thai die geld bijhoud is op zich al een uitzondering .
  Dan je geld in een pot dumpen … Dat is de kat bij de melk zetten breng maar gewoon naar de bank !

  Succes ermee !!

 3. BramSiam zegt op

  De vraag stellen is de vraag beantwoorden lijkt me. Bij roulette je geld op rood zetten is ook heel safe, totdat er onverhoopt toch een keer zwart valt.

 4. Daffyd zegt op

  Inderdaad, ken die systemen maar al te goed, hier de stad waar we wonen zijn er een drietal clans die zulks organiseren.
  Menigmaal is het fout gelopen. Een Thai zegt daarop ‘mai pen rai’, maar ondertussen is het geld wel weg. Die 10% interest is in het geval hier bij ons dan ook maandelijks…
  Er zijn er altijd die winst boeken, maar soms heb je ook de verliezers en dat kan niet zijn bij een spaarsysteem.
  Je hebt ook nog de Thai lotto en enkele andere andere systemen.
  Bv het Thai pawnsysteem; je brengt je goud binnen, casht het en betaalt maandelijks 10% intrest of je betaalt het bedrag in een keer terug dan krijg je jouw goud terug.
  Gezien het toch altijd aan 10% is, zou de stelling 1 keer op 10 loopt het mis, wel eens kunnen de regel zijn.

 5. Jan.D zegt op

  Beste spaarder.
  Trap er niet in want vroeg of laat wordt je bedonderd en jij kunt naar je centen fluiten. Ik heb het zelf NIET meegemaakt maar wel mensen van dichtbij. Het lijkt mooi. Je hebt geen poot om op te staan. En de persoon die het beheert weet z.g. van niets.
  Gewoon de bank ook al die rente zeer laag. Sterkte
  Jan D.

 6. Theetje uit Huissen zegt op

  Wat je ook hoort is als je geld hebt kijken of dat er in je buurt (Thailand) mensen met land die in de problemen zitten, voor weinig geld het land kopen. hun uit de zorgen jij voordelig land.

  • Leen korat zegt op

   Hoi Theetje,
   Geld aan iemand lenen die in de problemen zit is goed te doen mits het bij een gerenomeerde notaris word vast gelegd.

   Wij hebben 1 miljoen bath geleend tegen 7% rente per maand aan mensen die dringend geld nodig hadden, als ze de rente+ de 1 miljoen bath niet binnen 1 jaar terug betalen, zijn wij eigenaar van 7 rai grond waarop een bedrijf met heel groot huis staat,
   (We hopen dat ze het niet kunnen betalen)
   Zo heeft mijn vriendin 3 jaar terug een grote loods gekocht in korat voor 3 miljoen bath, de bank heeft dit jaar al 4 keer gebeld of mijn vriendin de loods met 2 rai grond wil verkopen voor 10 miljoen bath, maar dat wil ze niet, beter nog even wachten, grond in korat en Pak Chong is een zeer goede investering als je ten minste 10 jaar tijd hebt.

   • Steven zegt op

    Aangezien u leentje heet vermoed ik dat u niet Thai bent.
    Indien u als buitenlandse partner van een Thai bij dit soort handeltjes betrokken bent kan dit voor u zwaar gezever terechtbrengen en notaris of niet onder Thaise wet valt dit volgens mij onder de noemer woekerleningen en er bestaat zelfs een kliklijn in Thailand om dit soort praktijken tegen te gaan en een farang die met zijn Thaise madam ook met dit soort praktijken bezig was is samen met zijn vrouwtje achter te tralies gevlogen ik zal eens kijken of ik de link kan terugvinden.

   • Eugenio zegt op

    Als dit geen grootspraak is, ben ik geschokt en voel ik me een beetje misselijk worden.
    Geld uitlenen met een rente van bijna 100% per jaar en in geval van niet kunnen betalen miljoenen opstrijken door het bezit af te pakken van mensen die al in de shit zitten.
    Ik kan dit gewoon niet geloven…..
    Het zou ook een scam van je ega naar jou toe kunnen zijn om je een miljoen af te troggelen. De lening is toch te mooi om waar te zijn?

    • kees1 zegt op

     Mijn Allerbeste Tjamuk
     Ik weet niet of ik de weg begin kwijt te raken. Maar iemand die mij geld leent in de hoop dat ik het niet kan terug betalen. Zodat hij dan mijn bezittingen kan af pakken.
     Kan ik moeilijk humaan noemen. Ik heb met dat soort mensen van doen gehad.
     Ik heb voor dat soort mensen een heel andere benaming.
     Die ik hier maar niet noem
     Groet Kees

   • kees1 zegt op

    Leen Korat
    Goh je lijkt me een leuke kerel. (we hopen dat ze het niet kunnen betalen)
    Wat een leuke manier om geld te verdienen. Profiteren van mensen die in de problemen zitten. Ik heb een kennis hij had een leuk Barretje op Phuket. Hij ging ook in de handel waar jij in zit. Hij is moeten vluchten naar Nederland. Heeft alles achter gelaten. Hij zit in de Bijstand. Dat overkomt jou natuurlijk niet. Dat zij hij ook

  • RonnyLadPhrao zegt op

   “Hun uit de zorgen en jij voordelig land ?”
   Die Thai zal dan je geld wel hebben maar of jij dan land zal hebben is weer iets anders.
   Vraag is wie daarna in de zorgen zit.

   Maar om het op de posting te houden.
   Ik heb hierover al de wildste verhalen gehoord en steeds negatief.
   Mijn advies zou zijn om er best je handen van af te houden

   • Theetje uit Huissen zegt op

    Hun uit de zorgen was in dit geval ook zo.
    Iemand uit de buurt had iets gedaan waarvoor hij de gevangenis in moest.
    dit kon worden afgekocht, in dit geval ging het om 1 rai land wat we goedkoop konden kopen. De mensen hadden wel veel land maar geen cash geld.
    Daarom hun uit de zorgen, geen gevangenis voor die man, en wij hebben 1 rai op papier, alles netjes geregeld.
    Ik weet het, dit is in het klein maar dit gaat vaak om grotere bedragen.

 7. Kees zegt op

  Niet aan meedoen. Mijn vrouw heeft er diverse malen veel geld door verloren. Het ging dan bijna altijd om mensen die zij “volledig vertrouwde”. Mooi niet dus. Ik ga niet meteen zeggen dat je de Thai niet kunt vertrouwen met geld, maar je hebt nooit of te nimmer zekerheid dat je je geld terug ziet. Door de bank genomen heb je dat bij een bank wel, tenzij……

 8. pieter zegt op

  Als je vriend verstandig is, opent hij een rekening bij de thaise govermentbank, het eerste jaar is de rente niet hoog, maar gemiddeld over 5 jaar is het toch 4,75 % rente per jaar, en voor elke 1000 bath spaargeld krijg je een lotnummer wat maandelijks een trekking kent, als je een beetje geluk hebt kom je gauw aan een rentepercentage van 6 % op jaarbasis, en het geld is echt safe, zelfs bij een nieuwe bank crash staat de staat garant voor het hele bedrag wat er staat,
  veel geluk ermee

 9. Frank zegt op

  Niet doen ! Het beste bericht wat je kunt krijgen als je je laatste geld terug wilt krijgen is:

  Sorry, cannot we pay later…..weg geld.

  Open een rekening bij b.v. de Bangkok Bank dan krijg je 3.3 % rente op je spaargeld .
  Als dan ook nog een i-banking hebt kun je vanuit NL alles overmaken en je rekeningen controleren.

  Frank

  • danny zegt op

   beste Frank,

   3.3 procent rente zou je Stefan willen aanraden op de Bangkok Bank.
   Maar je vergeet Stefan dan wel te zeggen dat iedere Thaise bank daar nog wel zelf belasting van aftrekt . Dat kan zo maar een half procent zijn. Effectief is het dan nog maar 2.7 procent.
   De rente op de Thaise banken lijken dus altijd hoger dan ze daad werkelijk zijn.
   Het advies aan Stefan om niet mee te doen aan dit Thaise-privé-spaarsysteem kan ik helemaal met je delen.
   een groet van Danny

 10. Soi zegt op

  Beste Stefan, je snapt toch zelf ook wel dat dit soort zaken in NL niet aan de orde zijn. Dat men dat in TH doet, en jouw vriend dat herkennende er maar aan mee doet: daar praat je over, en je geeft met stelligheid aan dat je zijn deelname aan dat soort financiële trucages niet ziet zitten. Dit soort praktijken gaan uit van het gegeven dat op een gegeven moment iemand goed klem komt te zitten. Op dat moment geldt dan het principe: iemand een poot uitdraaien. Zie hier de gedachte achter een ‘spaarpot” als deze.

  • kees1 zegt op

   Beste Soi
   Foutje van je. Het is wel degelijk aan de orde hier in Nederland. Onder de Thaise gemeenschap
   Mijn vrouw werkten des tijds in een Thais restaurantje. Die deden er allemaal aan mee
   Ook Pon kwam met dat verhaal thuis. Het beloofde rendement was zo belachelijk hoog dat bij mij direct alle alarm bellen af gingen. Gelukkig hebben we er niet aan meegedaan want het is niet goed afgelopen.

   Beste Tjamoek
   Dan wil ik ook graag even toelichten waar om ik gereageerd heb.
   Ik schaamde me een beetje voor het THB. Reacties zoals die van Leen Korat horen naar mijn inzien niet thuis op het Blog. Net zo goed als de reactie van Theetje
   Die ons even uitlegt waar je op moet letten om goed koop aan grond te komen
   Of zal ze werkelijk denken als je je huis of een stuk grond voor een kwart van de prijs verkoopt je dan uit de zorgen ben. Het is misbruik maken van iemands ellende

   • Theetje uit Huissen zegt op

    (Net zo goed als de reactie van Theetje
    Die ons even uitlegt waar je op moet letten om goed koop aan grond te komen)

    Het is heel eenvoudig de mensen hebben een groot probleem, en kwamen zelf bij mijn vriendin aan of ze dit wil doen, en als ze niet wil (of kan) gaan ze naar een ander want ze willen absoluut niet de gevangenis in.

    • kees1 zegt op

     Theetje
     lees je eerste reactie eens over. Zoek mensen op die in de Problemen zitten
     Dan kan je goed koop aan land komen. Dat is waar het op neerkomt niet meer en niet minder. In de 2 daar op volgende reacties probeer je je eerste reactie af te zwakken
     En stelt dat door dat je die grond kocht die man niet naar de gevangenis hoefde
     Je zegt erbij dat hij iets gedaan had. Als je iets gedaan heb waar voor je naar de gevangenis moet moet je naar de gevangenis. Ook daar wekt een fatsoenlijk mens niet aan mee. Ik heb eens een gesprek gehad met een drugs dealer. Waar om hij dat deed
     Hij zei als ik het niet doe doet een ander het. Dus dan is het goed Theetje ?
     Ik moest dit even kwijt

 11. LOUISE zegt op

  Hi Stefan,

  Naar mijn mening beter een lage rente dan bij “een thaise dame”
  Lijkt mij veiliger en ik kan er ook niet uit opmaken dat hij enige rente van deze dame krijgt.

  LOUISE

  • LOUISE zegt op

   NOG EVEN VERGETEN STEFAN.

   Op welke bank in Thailand dan ook.
   Je kan je geld voor 6-of 12-en soms 25 maanden vastzetten.
   De banken hebben elke keer een andere aanbieding.
   Zo hebben wij 2 bankboekjes waar ik dit altijd mee doe.

   Veilig en je weet tenminste zeker dat je vriends geld van hem blijft.
   Het klinkt naar, maar een thai met geld is niet te vertrouwen. (ervaring in deze en bij meerdere uit onze naaste omgeving)
   Zij zien alleen vandaag.

   Groetjes,
   LOUISE

 12. jan geluk zegt op

  Van lenen komkt wenen een oud gezegde.Ik herinner me nog dat een farang huwde met een vrouw in Thailand.Ze kocht op zijn naam een huis en ze verbouwden vernieuwden het huis.Maar 2 maanden na het huwelijk stonden er 2 mensen aan de deur Thaise maffia bleek later die zeiden tegen de Farang je vrouw heeft nog 50.000 bath schuld die we nu komen innen.Betaal je niet dan en ze maakten het bekende schietgebaar leggen we jouw en je vrouw om.Hij wist van geen lening maar van de schrik heeft hij betaald.Het frapante aan dit verhaal is dat de zelfde Nederlander nu bij elke woordewisseling die hij met landgenoten heeft ook dreigd met de maffia er op af te sturen.Hij zal denken een goed voorbeeld doet volgen.Je mag nu eenmaal niet woekeren met geld dus de overheid treed op daar waar ze het vermoeden dat er veel rente wordt verlangd meestal zonder aflossing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website