Beste lezers,

Als je scooter in Thailand huurt en je krijgt een ongeluk (jouw schuld) hoe gaat het dan met de verzekering van de scooter? Betalen die alles of maar een deel en wordt ook de schade aan de huurscooter vergoed?

Ik heb een brommer rijbewijs en ben 19 jaar.

Groetjes,

Mariëlle

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

14 reacties op “Scooter huren en wat betaald de verzekering bij een ongeluk?”

 1. Willem zegt op

  Ha die Marielle,
  Helaas zijn het geen brommers maar motors. Dus als je geen motorrijbewijs hebt ben je niet verzekerd.

 2. Arnold zegt op

  Met een brommer rijbewijs ben je niet bevoegd om op een scooter in Thailand te rijden. Dat zijn allemaal scooters met (veel) meer dan 50 cc. Daar heb je een motorrijbewijs voor nodig plus een internationaal rijbewijs wat je dan bij de ANWB kunt krijgen.

  Een scooter kun je zonder probleem huren maar als het misgaat dan zit je in de hoek waar de klappen vallen. En hoef je niet op die verzekering te rekenen…

  Advies is dus: niet doen.

 3. GeertP zegt op

  Er zijn ook scooters met 49.9 CC waar je met een brommer rijbewijs mee mag rijden,dit zijn meestal ingevoerde bromfietsen uit Japan.
  Of er ook verhuurders zijn op de plek waar jij heengaat weet ik niet maar het lijkt mij wel.

 4. rob zegt op

  Officieel mag je daar niet op een scooter rijden, ze zijn allemaal 110 of 125 cc dus motoren. Motorrijbewijs en internationaal rijbewijs is noodzakelijk anders absoluut niet verzekerd. Huur je er toch een en je krijgt schade aan het gehuurde dan draait de verhuurder je een financiele poot uit.

 5. Erik zegt op

  Mariëlle, de ‘brommer’ markt in Thailand wordt gedomineerd door de 100cc+ modellen en dat zijn in NL motors waar je een geldig motorrijbewijs en een geldig internationaal rijbewijs voor nodig hebt.

  Er zijn 49 cc modellen maar die moet je met een lampje zoeken en ik hoop voor je dat de verhuurder eerlijk is en dat jij die papieren kunt lezen…. Ook dan moet je een geldig NL rijbewijs en een geldig internationaal rijbewijs bij je hebben.

  Voor alles geldt dat JIJ (want jij bestuurt het) moet controleren of het voertuig verzekerd is en is die er niet, of vervallen, dan hang jij aan de kosten. En kun je die niet betalen dat stoppen ze je in het gratis overheidshotel (met tralies) tot de schade betaald is.

  Dus kijk goed uit wat je doet! En ook in Thailand helm op!

 6. Kees 2 zegt op

  De politie houdt bij voorkeur jonge buitenlanders aan om bekeuringen uit te schrijven, want daarvan weten ze dat die vaak geen rijbewijs hebben (bij een oudere is de kans heel groot dat die hier woont en een Thais rijbewijs heeft).

 7. Jacques zegt op

  De verzekeringen die de motor verhuurders doorgaans afgesloten hebben zijn de standaard porobo verzekeringen, waarbij alleen de schade aan de tegenpartij wordt uitgekeerd tot een bepaald maximum. Eigen schade aan het voertuig mag men dus contant afrekenen bij de verhuurder. Ook zal er een claim gelegd worden op de buitenlander ook al is hij of zij niet schuldig aan de aanrijding. Dit levert vaak gedoe op met de politie die daarin “bemiddelt”. De ziektekosten van de tegenpartij en wie dit gaat vergoeden zijn doorgaans een zaak waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Dus hou je aan de regels en ben in bezit van de geldige papieren om in Thailand te mogen besturen. Als je niet ervaren bent en niet bemiddelt (goed in de slappe was zit) dan huur je beter niet. Het is zaak dat men zorgt geen aanrijding te krijgen als er toch gehuurd wordt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee mag ik hopen.

 8. TheoB zegt op

  Ik ga er even vanuit dat je Nederlander bent Marielle.

  Zelfs als je een motorrijbewijs + bij de ANWB te kopen Internationaal Rijbewijs hebt zal een reisverzekering (hoogstwaarschijnlijk) geen dekking geven van materiële en immateriële schade tijdens het besturen van een motorvoertuig.
  Jouw Nederlandse ziektekostenverzekering dekt in geval van een ongeval alleen jouw ziektekosten tot de Nederlandse norm.
  De scooters/motoren die je in Thailand kunt huren zijn (nagenoeg) allemaal 110cc of meer en hebben als het goed is standaard een wettelijk verplichte verzekering voor immateriële schade aan de tegenpartij tot een maximum van 50.000 baht (€ 1.367). Alle andere materiële en immateriële schade is voor jouw rekening. Bijna geen enkele scooterverhuurder geeft de mogelijkheid om een betere verzekering via hen af te sluiten.
  Of de wettelijk verplichte verzekering en wegenbelasting voldaan zijn kun je zien aan het volgende type bewijs: https://thethaiger.com/wp-content/uploads/2021/03/Car_tax_Meandering_Tales_blog.jpg

  Ik denk dat het heel moeilijk zal zijn om een brommer/scooter van minder dan 50cc te vinden die je kunt huren.
  Zoek voor meer info ook eens op ’50cc moped Thailand’ en ‘rent scooter 50cc Thailand’ in je browser.

  • Beste Theo, je kan ‘hoogstwaarschijnlijk’ weglaten. Een reisverzekering geeft GEEN dekking bij materiële schade aan voertuigen. Nooit en te nimmer, er geldt zelfs geen enkele uitzondering. https://www.reisverzekering-direct.nl/reisverzekeringen/scooter-huren-verzekerd/

   Immateriële schade zoals medische kosten wel, mits meeverzekerd op je reisverzekering. En dat geldt vooral voor het deel wat niet gedekt wordt door je basis zorgverzekering.

   • TheoB zegt op

    Voor Mariëlle nuttige link Peter.

    Ik heb het sterke vermoeden dat Mariëlle niet blij zal zijn met de reacties op haar vraag. (En excuses dat ik in eerste instantie het trema in je naam niet heb gezien.)

    Misschien nog goed te melden dat het bij de op de reisverzekering meeverzekerde immateriële schade gaat om de immateriële schade van de verzekerde perso(o)n(en) en niet de immateriële schade van de tegenpartij.
    De door jou gegeven link is daar niet absoluut duidelijk over.

    • Nou, dan even voor de duidelijkheid. Een reisverzekering biedt ook NOOIT dekking voor de zogenaamde ‘aansprakelijkheidsschade’. Dus als je met een scooter een huis binnenrijdt en het huis vliegt in de brand, dan is dat niet verzekerd op een een reisverzekering 😉

 9. Hans zegt op

  Zelfs met een motorrijbewijs ben je bij huur (als je geluk hebt) zeer beperkt verzekerd voor schade aan derde dus alle schade aan jezelf of aan de gehuurde motor zijn voor eigen rekening

 10. RichardJ zegt op

  Het is in Thailand niet mogelijk om een all risk/ class A verzekering op een motor/ scooter af te sluiten. Een verzekering tegen diefstal is alleen gedurende de eerste twee jaar na aanschaf mogelijk.

  Echter, er zijn in Thailand best redelijk goede WA verzekeringen af te sluiten met een derden dekking tot 10 miljoen baht. Tot welk bedrag jouw huur motor/ scooter WA verzekerd is, dat hangt af van de verhuurder.
  Alle schade die niet verzekerd is zal de verhuurder in het huurcontract bij jou neerleggen.

  • Erik zegt op

   Een extra WA voor mijn 110cc motor met hoge dekking voor derden heb ik destijds gesloten bij de AA tussenpersonen in Thailand. Dat dus naast de verplichte verzekering die maar beperkt dekt. Je verzekert je daarbij tevens van advies en hulp in je eigen taal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website