Schengenvisum aanvraag voor België via TLScontact?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 september 2022

Beste lezers,

Een Schengenvisum aanvraag voor België dient nu te gebeuren via TLScontact, voorheen VFS Global. Heeft iemand recent een aanvraag voor een vriendenbezoek ingediend? Wat zijn de wachttijden? Verloopt de procedure ter plaatse anders dan voorheen?

Groet,

Nico

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Schengenvisum aanvraag voor België via TLScontact?”

 1. Yan zegt op

  Beste Nico,
  Wij hebben in het voorjaar een Schengen visum “short stay” ( 90 dagen ) aangevraagd…Omdat de aanvraag via de website van TLS telkens blokkeerde en hun medewerkers het ook niet meer wisten werd voorgesteld om te kiezen voor een “persoonlijke behandeling” die meteen ook enkele duizendjes meer kost. Een afspraak werd gemaakt op het bureau van TLS. Enkel de aanvraagster mocht binnen, de vergezellende personen moesten op de gang wachten waar de airco over zijn toeren draaide. Het is een komen en gaan van verschillende aanvragers voor een 4-tal landen, waaronder België. Na meer dan een uur vroeg ik aan de “security guard” of het normaal was dat het zolang duurde omdat ik anderen al binnen en buiten had zien gaan. De man vroeg me voor welk land…en zei : ” Oh, Belgium…very difficult…it takes at least 2 hours”. En dat bleek ook. Mijn vriendin had meer dan alle gevraagde documenten meegenomen. De bediende van TLS haalt daaruit wat hij/zij nodig vindt. Dikwijls weten ze niet wat bijgevoegde documenten inhouden. Zo werd er bv. gevraagd of de “borgsteller” (ik) ook wel een bankrekening heeft !? De bediende had niet begrepen dat het jaaroverzicht van de pensioendienst de gevraagde borgstelling dekt. Er werden een hoop vragen gesteld die eigenlijk niet ter zake deden. Het visum werd uiteindelijk geweigerd door de medewerker van de dienst vreemdelingenzaken op de ambassade. De reden die hiervoor aangeduid werd was dat men twijfelde of mijn vriendin nog wel zou terugkeren naar Thailand…De dame is 57 jaar, heeft verschillende eigendommen in Thailand èn is grootmoeder geworden van een schattige kleindochter. Na de weigering heb ik nog een email gestuurd naar de desbetreffende weigeraar…dit is zonder gevolg gebleven. Mijn vriendin had voor Covid wel al een Schengen visum bekomen en was reeds in België. Begrijpe wie kan…Bereid u goed voor en zorg ervoor dat de aanvrager ook aantoont dat zij/hij de intentie heeft om terug te keren naar Thailand. Succes ermee…

  • Nico zegt op

   Bedankt Yan voor je reactie.

   Mijn vriendin heeft ook reeds tweemaal een Schengen visum bekomen, ik dacht dus dat een volgende aanvraag geen probleem zou zijn … niet dus.
   Begrijp ik het goed dat er ditmaal geen interview werd afgenomen op de ambassade?

   • Yan zegt op

    Inderdaad, Nico…er was enkel het gesprek bij TLS…

  • Rob V. zegt op

   Het is aan de medewerker van de externe dienstverlener (hedendaags TLS bij Belgische aanvragen) om de aanvraag in te nemen, te checken op volledigheid aan de hand van de checklist en deze door te sturen naar de Belgische visum afdeling. Het verwijderen van stukken geeft jans op fouten, daar o.a. ieder mens die kan maken, de medewerker geen opgeleide beslisambtenaar is (en dus niet de kennis, ervaring of beoordelingsvermogen danwel bevoegdheid heeft die de Belgische ambtenaren van dienst wel hebben of dienen te hebben) en ondanks het stellen van vragen nooit de bewijsstukken kan beoordelen.

   Om die redenen wees de Nederlandse ambtenarij mij er dan ook op dat medewerker van de externe dienstverlener wel samen met de aanvrager aan de hand van de checklist en vragen het dossier door kan nemen op (on)volledigheid. Evident onnodige stukken kan men dat eventueel verwijderen of beseffen dat er juist bepaalde benodigde stukken lijken te missen, maar uiteindelijk is dat aan de aanvrager om de inhoud van het dossier te bepalen. Ik kan mij slecht voorstellen dat de instructies voor België veel anders zullen zijn, daar immers de aanvrager verantwoordelijk is voor zijn/haar aanvraag en de externe dienstverlener slechts een tussenpersoon die een (commerciële) dienst verleend.

   Wellicht zal ik de werkinstructies van de Belgische autoriteiten aan TLS nog eens opvragen maar mijn advies blijft: stel een zo goes mogelijke aanvraag/dossier samen aan de hand van de actuele instructies op de website van de ambassade en externe dienstverlener, de officiële checklist is een goede maar niet perfecte hulp daar bij, maar de Belgische ambassade wijst er zelf al op dat men meer dingen kan vragen dan aangegeven op de checklist. Met enige ervaring van u zelf of derden valt te anticiperen op welke bewijsstukken de ambtenaren naar alle waarschijnlijkheid wensen te zien voor een gewogen beoordeling.

   Dat betekent dus dat men zeker geen stukken uit het dossier moet laten verwijderen door TLS als de aanvrager zelf er zeker van is dat dit een noodzakelijk item is welke om tot een goed besluit door de visumafdeling te komen. Accepteer dus niet zomaar het verwijderen van stukken uit de aanvraag.

   (Hier meteen ook de reden om de aanvraag niet teveel in handen van de Belgische partner/referent te leggen met het risico dat de Thaise aanvrager zelf onvoldoende besef heeft van de inhoud van de aanvraag/dossier en daarmee het risico verhogende om fouten van de TLS medewerker te onderscheppen).

   Beter een papiertje teveel welke de Belgische ambtenaar zal negeren dan 1 stuk te weinig in uw nadeel. Dat TLS er tussen zit om te voorkomen dat mensen een vuistdikke map papieren aan te leveren waar de Belgische ambtenaar geen tijd voor heeft nog nodig heeft om tot een gewogen besluit te komen mag ook duidelijk zijn.

 2. Arthur zegt op

  Beste,

  Ongeveer zelfde verhaal als hierboven.Echter na 3 poging met meerdere documenten deze week visum voor 32 d gekregen.
  Eerste keer geweigerd in maart, reden gevaar voor volksgezondheid!! Tweede keer , geen voldoende argumenten om yerug te keren Thailand.Derde keer opgestart half juli, n bijna 4 maanden visum pas gekregen. En goede raad, niet opgeven en zeker creatief zijn en bijkomende bewijsstukken improviseren!!
  Indien u merr inlichtingen wilt kan u mij alvast hierover contacteren en vertel ik u hele verhaal
  arthur.pauwels@yahoo.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website