Beste lezers,

Ik zal tijdens mijn volgende reis naar Thailand een auto huren. Nu kan ik in Nederland voordelig een goede dashcam kopen. Heeft het zin om met zo’n ding mee te nemen om er mee te gaan rijden in Thailand? Ik bedoel, stel dat je een aanrijding krijgt gelden de opnames dan als bewijs voor de politie?

Groet,

Kees

18 reacties op “Lezersvraag: Heeft rijden een dashcam in Thailand toegevoegde waarde?”

 1. Pieter zegt op

  Tja, een beetje extra bewijs kan geen kwaad dunkt mij.
  Mijn verzekering (AXA) gaf voor het eerst dit jaar wel korting op de premie bij het tonen van de camera in de auto.

 2. dick zegt op

  Uiteraard gelden die opnames in geval van.Maar zorg wel dat je een Thai rijbewijs hebt (of Internationaal) en dat je goed verzekert bent..Want ook als onschuldig bij ongeval, als tegenpartij gewond raakt, kan je toch nog voor letsel schade aansprakelijk gesteld worden…

  • ruudje zegt op

   dat je aansprakelijk gesteld wordt als je onschuldig bent aan het ongeval is larie en apekool.

 3. Han zegt op

  Zou hem meenemen als ik jou was, geldt als bewijs. En dat heb je hard nodig als je in aanvaring komt met een gemotoriseerde thai.

 4. Leo Th. zegt op

  Uiteraard zal de politie bij een onverhoopte aanrijding de beelden bekijken. Maar de schade wordt geregeld door schade-inspecteurs van de verzekeringsmaatschappijen. Het geld voor de aanschaf van een dashcam kan je m.i. beter gebruiken voor een goede verzekering, eventueel met afkoop van het eigen risico. Er zullen overigens ook huurauto’s zijn die al voorzien zijn van een dashcam. Een prettige en schadevrije vakantie gewenst!

  • loe zegt op

   als buitenlander zou ik en en doen een giede verzekering en een dashcam. tegenwoordig kosten die dingen toch nog maar een habbekrats

 5. Laurens zegt op

  Beste Kees,

  Slim dat je hieraan denkt. Aangezien je als ‘farang’ in 9 van de 10 gevallen de schuld toegespeeld zal krijgen zou je met eigen video beelden precies de situatie kunnen tonen en zou dat zeker als bewijs voorgelegd kunnen worden.

  • theoS zegt op

   @ Laurens, weer zo’n grote onwaarheid. Hoe kom je aan zo’n opvatting. Absoluut niet waar. Heb zelf een paar aanrijdingen meegemaakt (woon hier 40+ jr) waar de Thaise politie dwong de Thai veroorzaker om mij schadeloos te stellen. 1x in een ketting botsing op de Expressway bij Bang Na waar 6 autos op mij knalden. Ik kon gewoon naar huis terwijl de Thais moesten blijven. Dat “farang” verhaal komt doordat de rapporten en ondervragingen in het THAI gedaan worden, niet in het Engels. Dus kun je geen verklaring in het Thai afgeven dan wordt de Thai gelooft en einde onderzoek. Jij bent dan de sigaar. Ik heb altijd, ook voor korte ritten, een Thai national bij mij in de auto.

 6. Bernd zegt op

  Het is absoluut een aanrader om met dashcam te rijden. Hier kost een goede maar 500 baht.

 7. Cor zegt op

  Hallo Kees
  Ik woon al 17 jaar hier in Thailand, ik heb die dashcam maar uit mijn auto verwijderd, het kan namelijk ook in je nadeel uitpakken. Want denk er aan als je niet iedere dag rechts rijd kan het gebeuren dat je zelf ook wel eens de fout in gaat. Nu is dat bij mij niet meer het geval, maar ik rij altijd te hard en niet altijd zoals het hoort.
  Dat heb ik van die Thais geleerd en heb mijn rijstijl er maar op aangepast, ik weet het is niet charmant.
  Maar om me zelf te beschermen heb ik de dashcam maar verwijderd.

  Groetjes van Cor

 8. tooske zegt op

  Ik zou er maar 2 kopen een voor de voorruit en een voor de achterruit, ge weet het nooit hier en een aanrijding aan de voorkant is meestal je eigen schuld, een treffer achterop meestal niet of je moet achteruit rijden.
  Rij al 10 jaar met zo een ding rond maar is meestal buiten gebruik omdat de geheugenkaart snel vol is en wissen kan alleen met de computer of telefoon, erg onpraktisch.

  • janbeute zegt op

   Bij de SJ cam en ook de Gopro kun je wissen met het camera functies progamma dat in de software van de camera zit .
   Tevens kun je instellen dat als de geheugenkaart vol is deze de opnames stopt of dat hij weer van voren af aan begint .
   Het eerder opgenomene verdwijnt dan uiteraard weer .
   Tevens is er een functie als er geen beweging aanwezig is voor de lens , de camera de opnames stopt .
   Handig als je vergeet bij langparkeren tijdens bezoek aan een supermarket oid de camera uit te zetten .
   Probleem op de motor is bij een langere toertocht dat de batterij het na ongeveer 3 uur rijden opgeeft .
   Om een externe lader ook nog aan mijn helm vast te knopen gaat mij een beetje te ver , daar ook de functie van veiligheid voor hoofdletsel door de motorhelm gewaarborgd moet blijven .

   Jan Beute .

   • TheoB zegt op

    Waarom monteer je geen sigarettenaanstekercontact en/of USB-contact op je motor plus een extra USB verlengsnoertje?
    GoPro had je al op je helm, origineel USB-snoertje vanaf de camera door je motorjack – ik ga er vanuit dat je die altijd aanhebt op de motor – naar je heup, extra USB verlengsnoertje van je heup naar de sigarettenaansteker of USB-contact. Dan zul je volgens mij in geval van een ongeluk geen extra letsel oplopen.
    Ik heb standaard een 12V naar ˜220V inverter op de motor. Wel zo makkelijk en zijn in TH in veel vermogens en vrij goedkoop te krijgen. Uiteraard voeden via de juiste snoerdikte (zie daarvoor bv.: http://vdln.nl/watersport/draaddikte.htm).

 9. Harry Romijn zegt op

  Bij een probleem is het altijd handig, om getuigen te hebben. En welke getuige is nog objectiever en onafhankelijker dan een video-camera ?
  Ik heb er een vóór en een achter. En neem GOEDE kwaliteit camera’s, want anders zie je nog niets. Heeft al eens geholpen om het geheugen van de bontkraagjes-inzittenden op te frissen, vooral toen ik een omstander vroeg hen te wijzen op de straffen bij meineed… In een klap de kosten eruit van mijn hele familie voor die dingen.

  • theoS zegt op

   Opnames van een dashcam worden door een rechtbank niet als overtuigend bewijs geaccepteerd. This is Thailand en niet Nederland.

 10. Paul zegt op

  Voor een luttel bedrag heb je al een dashcam. Waarom zou je moeilijk doen over een bedrag van nog geen €50.00 ? De goedkoopste kost in “duur” Nederland € 23,59.
  Gewoon kopen, installeren en verder z’n werk laten doen. Je kan in geval van schade beter met dan zonder de opnames zitten.
  Wees niet die persoon die een kroon van € 1500,00 te duur vindt maar voor € 3000,00 aan accessoires in zijn auto stopt.

 11. janbeute zegt op

  Ik rij zelf hier altijd met een dashcam rond .
  Ik heb de statieven gemonteerd in mijn oude Mitsch pickup en mijn personen auto .
  Tevens statieven zelf gemonteerd op twee motorhelmen een helm op de top bij de andere aan de rechterzijkant .
  Heb twee cameras gebruik er altijd een enkele naar gelang het voertuig auto of bike .
  Bij het motorrijden heb je het voordeel dat wat mijn ogen zien ook de camera ziet .
  Bij montage op het dashboard of aan de voorruitgeplakt zie je alleen de voorkant en is dus het blikveld beperkt .
  Geloof me ik heb al vele videoos gemaakt met zeer gevaarlijke situaties in het dagelijkse verkeer .
  Meestal delete ik bij thuiskomst direct de opnames , soms bekijk ik het later in de avond nog een keer op de computer monitor .
  Dagelijks zie je hier op de Thaise TV stations dashcam opnames , als ook op Thaivisa.com .
  Dashcam gebruiken hier in Thailand , zeker een echte aanrader . Maar koop wel een goede camera en niet een prul met slechtbeeld kwaliteit en een soort van ramelend en knikerend geluid dat uit de audio komt .
  Ik zelf gebruik het geel gekleurde SJcam merk nu al Jaren probleemloos in gebruik .
  Kosten nu ongeveer naar gelang type rond de 3500 tot 5000 bath .
  Gopro is top maar behoorlijk duurder .

  Jan Beute .

 12. marcel zegt op

  een dashcam is-als buitenlander-een must in Thailand.Als er een rechtszaak komt met advocaat zal het zeker zijn gewicht in de schaal werpen.Neem een omnium en een dash en voel je juridisch veilig!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website